Levensduur korter in randstad

qyuip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de grote steden van Nederland wonen veel meer ongezonde mensen dan in andere regios. Mensen uit de randstad gaan eerder dood en beginnen ook eerder te kwakkelen dan anderen. Uit het gisteren verschenen onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en TNO blijkt dat Amsterdammers, Hagenaars, Rotterdammers en inwoners van Utrecht kort gezond zijn: 56 tot 59 jaar. Maar ook Zuid-Limburg en Noordoost-Groningen scoren slecht.

Voor de beste levensverwachting moet je verhuizen naar de Veluwe, delen van Drenthe of enkele gebieden in het westen van het land. Daar hebben de mensen circa 65 gezonde levensjaren.

Volgens de onderzoekers is het niet zo dat steden de mensen ongezond maken, maar het aantal mensen met lagere inkomens dat vaak in de grote steden woont. "Niet alleen ongezond eten en weinig lichaamsbeweging spelen een rol. Ook psychische druk, zoals financiële problemen, zorgt voor een ongezonder bestaan", zegt de Rotterdamse hoogleraar gezondheidswetenschappen J. Mackenbach.

Hier kan je het hele rapport lezen.