Hans Wiegel: "Ga de strijd aan met LN"

De erevoorzitter van de VVD, Hans Wiegel roept zijn eigen partij, maar ook andere gevestigde partijen, op de strijd aan te gaan met Leefbaar Nederland. "De VVD moet zichtbaar zijn, stelling nemen met durf en humor, in een faire campagne."

Wiegel stelt dat tot dusver te weinig gebeurt om Leefbaar Nederland aan te pakken. Hij roept de partijen op om inhoudelijk het debat aan te gaan met Pim Fortuyn. Volgens Hans Wiegel is nu alleen CDA-leider Balkenende goed bezig omdat het CDA in de peilingen als enige niet verliest aan LN.

Na de verkiezingen moet er volgens Wiegel een coalitie van VVD en CDA komen, na wat "de PvdA de VVD geflikt heeft" bij het aanwijzen van de voorzitter van de bouwenquête.

''Fortuyn vs Mussolini''

Ondertussen neemt VVD-voorzitter Bas Eenhoorn zijn omstreden uitspraak dat hij overeenkomsten tussen lijsttrekker Pim Fortuyn van Leefbaar Nederland en fascistenleider Benito Mussolini ziet, niet terug. Eenhoorn trok de vergelijking vorige week op een VVD-bijeenkomst in Nijkerk. Hij haalde een studie aan over leiderstypen van psycholoog Kets de Vries.

Verder beschuldigt Eenhoorn LN ervan een sterk op de persoon gerichte verkiezingscampagne te willen voeren, bijvoorbeeld door tegenstanders te beschimpen om hun uiterlijk. De VVD-voorzitter zegt "aanwijzigingen te hebben dat de partij van Fortuyn een speciaal team heeft gevormd dat jaagt op gevoelige privé-informatie over politieke tegenstanders"

Volgens LN-woordvoerder Van de Linde raakt de beschuldiging van Eenhoorn kant noch wal: ,,Fortuyn wil zo'n smeercampagne absoluut niet. Hij heeft mij persoonlijk gezegd: wij doen aan dit soort dingen niet mee. Als een van jullie dat toch doet, vlieg je er uit.''

Kritiek

De PvdA en CDA zetten vraagtekens bij de beschuldiging van Eenhoorn, wiens verhaal `hypocriet' wordt genoemd. ,,De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Hij beschuldigt Leefbaar Nederland van iets dat hij niet hard maakt'', klinkt het in het CDA. Ook binnen de VVD is er kritiek op Eenhoorn, maar dat laat de voorzitter koud: "Toch zeg ik het, want ik heb mijn bronnen en ik wil er geen doekjes om winden dat ik me zorgen maak over de opkomst van Fortuyn. Veel Nederlanders vinden het prima wat hij doet, maar het is een gevaarlijke ontwikkeling."

-

Het moge duidelijk zijn, de verkiezingscampagne 2002 is begonnen