Stormfront actief in regio Heerlen

Mukie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Heerlen is een afdeling van het extreem-rechtse Stormfront actief. Een tiental jongeren spuit racistische leuzen en symbolen in de binnenstad en deelt folders uit. Zaterdagavond kregen passanten pamfletten in hun handen gedrukt waarin opgeroepen werd tot "bescherming van het blanke ras". "Waarschuwing! Wist u dat het blanke ras nog maar tien procent van de totale wereldbevolking omvat? Ons ras heeft een doodvonnis opgelegd gekregen. Aan u de keuze."

Vooral in de randstad heeft de organisatie aanhang, maar ook in Zuid-Limburg is extreem-rechts actief. Volgens de woordvoerder van het Anti Discriminatie Bureau is Nederland een vrijhaven voor Duitsers die niet meer in eigen land terecht kunnen. "In Duitsland wordt alles scherp in de gaten gehouden. Het wordt een trend dat iemand die daar wat heeft uitgevreten, hier komt onderduiken. In het liberale klimaat van Nederland kan hij zijn gang gaan," aldus de woordvoerder.

Ook al heeft Stormfront in Heerlen aanhang, een grote organisatie is het niet. "Er zullen zo'n tien jongeren actief zijn. Puur uit verveling houden zij zich hiermee bezig. Sommigen hangen er maar wat bij, maar het is toch de ruigste groep op school. Daar voelen jongeren zich toe aangetrokken. Die komen over het algemeen niet uit arbeidersgezinnen, zoals vaak wordt gedacht. Het zijn kinderen van tweeverdieners die niet veel te doen hebben."

Ondanks de kleinschaligheid is de organisatie niet ongevaarlijk. "De organisatie is een afsplitsing van de Nederlandse Volksunie, maar veel gewelddadiger en kondigt haar acties niet aan."