China laat 17.000 internetcafé's sluiten

De Chinese autoriteiten hebben meer dan 17.000 internetcafé's laten sluiten. Nog eens 28.000 andere moeten speciale software installeren die de toegang tot het WWW beperkt.

De maatregelen maken deel van een overheidscampagne die de communistische machthebbers meer grip moeten geven op het internetgebruik in China.
De café's worden door naar schatting vier miljoen Chinezen gebruikt. Van de ruim een miljard Chinezen, hebben er 27 miljoen toegang tot het internet.

De ,,schoonmaakactie'' is gedeeltelijk het gevolg van klachten van ouders die niet wilden dat hun kinderen in 'cybercafé's' verzeild raakten in chatrooms of op pornosites. Speciale filters voorkomen in zogenaamde 'staatserkende' internetcafé's dat men op zulke pagina's terecht kan komen.
Bovendien houdt de software bij welke gebruiker welke sites heeft bezocht.

In veel Chinese steden is het intussen verboden intercafé's te openen nabij scholen. In de metropool Shanghai worden zogeheten 'internetrijbewijzen' verstrekt aan jongeren. Zij krijgen het speciaal bewijs pas na het volgen van een speciale cursus waarin wordt gewezen op de gevaren van het internet.