Turkse IOT bekritiseert aanslag enquête

Het Inspraakorgaan Turken (IOT) is ongelukkig met de enquête van het multiculturele weekblad Contrast waaruit blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse moslims volledig begrip zou opbrengen voor de aanslagen in de VS.

IOT-voorzitter S. Günes zet vraagtekens bij de onderzoeksmethode. "Het is de vraag of de locatie en de geënquêteerden representatief zijn voor de Turkse gemeenschap. Dat is in ieder geval uiterst twijfelachtig gezien de reacties die we van de Turkse gemeenschap hebben ontvangen. Daarin worden de aanvallen sterk veroordeeld."

Het Inspraakorgaan Turken distantieert zich van het veronderstelde begrip voor de aanslagen. "Het is bijzonder jammer en gevaarlijk over zo'n belangrijk onderwerp overhaaste enquêtes te houden. De Turkse gemeenschap herkent zich in ieder geval niet in de percentages die in de enquête zijn weergegeven."

Volgens Günes is het moment van de enquête ook uiterst ongelukkig. "Het levert geen enkele bijdrage aan de toenadering tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Het is bijzonder merkwaardig dat de etnische gemeenschappen ineens onder de noemer 'islamieten' in verband worden gebracht met de daders van de aanslagen."