Europol: valse euro's in omloop

Europol heeft harde aanwijzingen dat professionele vervalsers voorbereidingen treffen om valse euro's te produceren. De afgelopen maanden zijn in Frankrijk, Duitsland en Italië al amateuristische vervalsingen opgedoken.

Dit bevestigt W. Bruggeman, adjunct-directeur van Europol, de Europese politiedienst die is gevestigd in Den Haag. Vorige week donderdag werden in Frankfurt de veiligheidskenmerken van de eurobiljetten openbaar gemaakt en afgelopen maandag zijn in Lelystad de euro's voor het eerst in Nederland aan het publiek getoond. Op 1 januari 2002 komen de eurobankbiljetten in omloop.

Volgens Bruggeman heeft Europol "signalen gekregen dat er wat roert" in kringen van professionele vervalsers. "We hebben aanwijzingen dat vervalsingen op de markt gaan komen."

Oplichters hebben deze zomer in verscheidene Europese landen toegeslagen, onder meer in Noord-Frankrijk. Ze gingen daar langs bij bejaardenhuizen waar ze goedgelovige bewoners aanboden om hun francs om te wisselen in euro's. Hiervoor boden ze zelfontworpen biljetten van duizend euro aan. Dat was dubbele oplichterij: de bankbiljetten waren nep en de hoogste waarde van de eurobiljetten bedraagt in werkelijkheid vijfhonderd euro.

In Zuid-Duitsland zijn onlangs slecht gemaakte kleurenkopieën van euro's onderschept. Vermoedelijk waren de beelden van de internetsite van de Europese Centrale Bank gehaald. Ook in Italië zijn nagemaakte biljetten opgedoken.

Afgelopen maandag liet procureur-generaal Steenhuis van het openbaar ministerie zich bij het begin van de distributie van de euro in Nederland, in Lelystad, ontvallen dat "de eerste falsificaten al in omloop zijn". Desgevraagd vulde hoofdcommissaris van politie Beuving aan dat tot nu toe in Nederland geen vervalsingen bekend zijn.

Europol mag zich sinds twee jaar bezighouden met vervalsingen, maar deze activiteit beperkt zich tot uitwisseling van informatie tussen nationale politiediensten. Uitbreiding van het mandaat van Europol tot samenwerking bij opsporing laat op zich wachten.