Zomer 2001 in top tien hete zomers

De zomer van 2001 komt zeer waarschijnlijk binnen de top tien van heetste zomers in Nederland. Dat verwacht het KNMI. Met het aanhoudende warme weer van de komende dagen wordt, zoals het er nu naar uitziet, de zomer van 1992 van de tiende plaats verdrongen.

Naast het warme karakter van deze zomer gaat dit jaargetijde ook de geschiedenis in als de zomer van de zware buien. Op zeker tien dagen is er op minimaal één KNMI-locatie 50 mm regen of meer gevallen. Dit komt volgens woordvoerder I. Smits van het KNMI zelden voor. Sinds 1951 heeft het in Nederlandse zomers alleen in 1968 en 1969 heviger geregend. Het past volgens Smits in het beeld van een warmer wordende aarde dat dit soort extreme regenval in de toekomst vaker voorkomt.

Het KNMI constateert dat de zomers de laatste jaren warmer zijn geworden, van gemiddeld 16,2 naar 16,6 graden. De toename van de warmte geldt voor de maanden juli en augustus, dus alleen als het hoogzomer is. De gemiddelde temperatuur over juni veranderde volgens het KNMI niet.