Nederlands ijs zit vol bacteriën

Van Zwaluw kregen we te horen dat bij een kwart van de ijssalons het zelfgemaakte vanille-ijs beneden peil is. Daar werden te veel bacteriën in het schepijs aangetroffen. Dat blijkt uit een test van het Algemeen Dagblad (AD) onder 25 ijssalons. De krant maakte donderdag de resultaten bekend.

In zes gevallen werd een overschrijding van de microbiologische normen van de warenwet vastgesteld. Bij het bedrijf Alleman in Wassenaar zaten er ruim driehonderd keer meer bacteriën in het ijs dan toegestaan. Het betrof steeds de enterobactereaceae, wat een gevolg is van onhygiënisch werken.

Van de gecontroleerde ijssalons voldeed een zaak aan alle eisen: Heijnis in Beverwijk. In totaal scoorden negen van de 25 verkooppunten een voldoende qua hygiëne en smaak.

Er is nog veel werk te doen, concludeert het AD-onderzoeksteam. Naar aanleiding van eerdere ijstesten riep de branche onder meer een opleidingscentrum in het leven waar alle kennis over consumptie-ijs is gebundeld. ,,In dat licht bezien is het extra triest dat de aandacht voor hygiëne nog steeds niet overal optimaal is'', aldus het ijspanel.