Consumenten kopen weer meer spullen

mweert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De consument heeft in mei weer meer duurzame goederen gekocht. In de voorgaande vier maanden kwamen dit soort aankopen lager uit dan in dezelfde periode van 2000. In mei trad een stijging op van 1,2 procent, blijkt woensdag uit cijfers van het CBS.

Consumenten werden over het algemeen weer wat royaler. De volumegroei van de binnenlandse consumptie steeg in mei met 2 procent. In april was de groei met 0,3 procent marginaal. Gemiddeld over de eerste vijf maanden van dit jaar bedraagt de groei van de binnenlandse consumptie 1,4 procent. Over heel 2000 was dit meer dan twee keer zoveel. Tot nu toe is van de lastenverlichting uit het nieuwe fiscale stelsel nog geen duidelijk positief effect op de consumptie zichtbaar, aldus het CBS.

Het CBS noemt de volumegroei in de goederensector bescheiden. In de aankoop van vervoermiddelen deed zich in mei opnieuw een daling voor, maar deze is minder sterk dan in de eerste vier maanden. De bestedingen aan voedings- en genotsmiddelen bleven 0,3 procent onder het peil van mei vorig jaar. In deze sector is in de eerste vijf maanden sprake van opvallend hoge prijsstijgingen. Zo gingen de prijzen van vis, vlees, aardappelen en groenten en fruit in een jaar met meer dan 10 procent omhoog.

Het gebruik van energie, brandstoffen en overige goederen nam in mei met 2,8 procent toe. Aan diensten werd 2,6 procent meer afgenomen. In de eerste maanden van dit jaar blijft de volumegroei hier achter bij die van de afgelopen jaren. Vooral bij de financiële en zakelijke diensten en bij vervoer en communicatie loopt de hoge groei terug. Bijna 60 procent van de binnenlandse consumptie heeft betrekking op diensten.