Mannen onvruchtbaar door pesticiden

CRX_master had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Franse en Argentijnse onderzoekers maken vandaag nieuwe bewijzen openbaar voor het verband tussen het gebruik van landbouwgif en onvruchtbaarheid bij mannen. Onderzoek onder 225 Argentijnse mannen toont aan dat het gebruik van landbouwgiffen kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

De Argentijnse onderzoeker Alejandro Oliva sluit niet uit dat ook andere factoren een rol kunnen spelen. Maar blootstelling aan pesticiden ziet hij wel als de belangrijkste oorzaak voor een afname van het aantal zaadcellen in sperma.

"Het aantal zaadcellen in het sperma neemt af en de kwaliteit ervan gaat achteruit door blootstelling aan pesticiden', beweert ook dr. Luc Multigner van het Franse INSERM-onderzoeksinstituut in het vakblad Human Reproduction.

Sinds een Deens onderzoek in terug 1992 reeds aantoonde dat het aantal zaadcellen in sperma wereldwijd achteruitgaat, heeft de studie naar de kwaliteit van sperma een vlucht genomen. Veel wetenschappers zien milieuvervuiling als de hoofdoorzaak. Oliva benadrukt dat "de testikels een van de meest kwetsbare organen zijn voor milieuvervuiling".