Drugs in verkeer verboden

Politie en justitie zullen strenger optreden tegen automobilisten die onder invloed van drugs hun wagen besturen. Justitie denkt nog dit jaar te kunnen beschikken over apparatuur waarmee met speeksel van de bestuurder drugsgebruik kan worden aangetoond.

In een nieuw wetsvoorstel wordt opgenomen dat rijden onder invloed van drugs verboden is. Agenten krijgen trainingen om automobilisten die drugs hebben gebruikt, te herkennen.

"We hebben onlangs een presentatie gehad van een apparaatje dat in speeksel 20 à 25 verschillende stoffen kan opsporen", zegt K. Spee, landelijk verkeersofficier van justitie. "Als het inderdaad goed werkt, kunnen we volgend jaar kleine, gerichte controles houden."

De politie kan `drugsrijders' nu amper opsporen. Anders dan bij alcoholcontroles, waarbij blaaspijpjes uitsluitsel geven, heeft de politie nog geen mogelijkheden bestuurders direct op drugs te controleren.

Alleen als een bestuurder zich heel vreemd gedraagt en de agent vermoedt dat hij onder invloed is, kan deze hem meenemen naar het bureau voor een bloedproef. Probleem daarbij is dat in de wet niet is vastgelegd met welke stoffen en hoeveelheden een bestuurder niet meer mag rijden. Nu bepaalt de rechter de grenzen.

Begin volgend jaar komt het kabinet met een wetsvoorstel waarin de aanpak van drugs in het verkeer wordt geregeld.

Een werkgroep bestaande uit justitie, politie en de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Justitie en Binnenlandse Zaken buigt zich momenteel over de regelgeving.

"We willen drugs in het verkeer verbieden", zegt C. Kuiten, drugsspecialist en namens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) lid van de werkgroep. "Anders dan bij alcohol waar een promillage van 0,5 is toegestaan, is bij drugs het uitgangspunt nul. In de praktijk betekent dat, dat alles boven de kleinste waarde die meetbaar is, strafbaar zal zijn."

Jaarlijks brengt justitie 35.000 bestuurders met veel te veel alcohol in het lichaam voor de rechter. Voor drugszaken waren dat er vorig jaar slechts 717.

Aanzienlijk lager dus, maar niet omdat drugsgebruikers massaal zouden afzien van autorijden.

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat één op de zeven mannelijke automobilisten drugs gebruikt.