Rapport Srebrenica gekraakt

Onderzoeksleider kapitein P. Rutten van de Koninklijke Marechaussee zet grote vraagtekens bij het eigen onderzoek uit 1995 naar het `per ongeluk' vernietigde fotorolletje van Srebrenica. De teamleider heeft zware kritiek op de rol die het Openbaar Ministerie, de Militaire Inlichtingendienst, het Gerechtelijk Laboratorium en het ministerie van Defensie speelden tijdens en in het onderzoek.

Rutten, in 1995 leider van het zogenoemde Kodakteam, noemt in een intern rapport aan de bevelhebber van de marechaussee meermalen zaken en de rol van de MID, het ministerie en het OM `vreemd' en `opmerkelijk'. Dit blijkt uit een rapport van 24 juni, dat door de teamleider is opgesteld in opdracht van zijn superieuren, en dat in het bezit is van het GroenLinks-Kamerlid A. Harrewijn.

Minister Korthals van Justitie maakte woensdag bekend dat er geen nieuw onderzoek komt naar het mislukken van het fotorolletje. Op het rolletje stonden foto's van de hulp die werd geboden door Nederlandse militairen bij het scheiden van moslimmannen en -vrouwen en foto's van geëxecuteerde mannen.

De beslissing van de minister was een reactie op een NOVA-uitzending van 20 juni jongstleden waarin werd bericht over onvrede bij het Kodakteam over het toenmalige onderzoek. Twee voormalige medewerkers van de Koninklijke Marechaussee moesten vervolgens voor justitie de klachten onderzoeken. In hun aanbevelingsbrief pleiten zij in navolging van drie Kodakteamleden voor een reconstructie. Korthals meldt de Kamer dat daar `vanuit strikt stafrechtelijke oogpunt' geen aanleiding voor is.

Harrewijn, die het bijbehorende vertrouwelijke onderzoeksverslag van Korthals heeft gelezen, stelt dat deze en de openbare brief aan de Kamer bij lange na niet de scherpe kritiek van Rutten bevatten zoals deze heeft gesteld in zijn rapportage van eind juni. De onderzoeksleider stelde zijn rapport op op verzoek van de bevelhebber van de marechaussee. Rutten wenst niet op de kwestie en het onderzoek van Korthals in te gaan en verwijst naar de staf van de marechaussee, die eveneens geen toelichting wil geven.