Kamer vol lof over Kok en Máxima

De Tweede Kamer heeft donderdag vrijwel unaniem grote waardering uitgesproken voor het optreden van premier Kok bij de voorbereiding van de verloving van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta.

De verklaring die Máxima afgelopen vrijdag zelf heeft afgelegd, werd door de meeste fractievoorzitters ook geroemd.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Melkert verdient de premier ,,de grootst mogelijke waardering'' voor zijn optreden dat er toe heeft geleid dat Máxima's vader niet bij de huwelijksplechtigheden van begin volgend jaar aanwezig zal zijn. Zijn VVD-collega Dijkstal noemde Koks optreden ,,in één woord klasse''.

Ook CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer sprak ,,nadrukkelijke waardering'' uit voor de ,,discrete wijze'' waarop Kok de delicate kwestie heeft behandeld. Zijn D66-collega De Graaf vindt het optreden van de premier, die ,,zich de afgelopen maanden vaak tussen hamer en aambeeld, tussen ! Kroon en Kamer, moet hebben gevoeld'', getuigen van ,,evenwicht en consistentie''.

Kok kreeg ook ,,complimenten'' van GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller voor de manier waarop rekening is gehouden met de gevoeligheden rond het verleden van Máxima's vader.

Alle fractievoorzitters spraken bovendien veel waarderende woorden over de verklaring die Máxima afgelopen vrijdag zelf heeft afgelegd. ,,Haar evenwichtige opstelling wekt veel vertrouwen over haar taakopvatting in de toekomst,'' aldus Melkert. ,,Dat was chic, zo niet royale'', vond Dijkstal. Andere fractievoorzitters roemden vooral het ,,persoonlijke offer'' dat zij met die verklaring heeft gebracht waarin zij spijt over het optreden van haar vader betuigde.

Melkert, De Graaf en Rosenmöller zeiden donderdag de afwezigheid van Máxima's vader als ,,een precedent'' voor zijn toekomstige rol binnen het koninklijk huis te beschouwen. Zi! j stellen dat er in de toekomst meer gelegenheden denkbaar zijn waarbij zijn publieke aanwezigheid ongewenst is.

Volgens Melkert moet Zorreguieta's publieke aanwezigheid steeds worden afgewogen tegen ,,het openbaar belang'', zoals dat ook ten aanzien van het huwelijk is gebeurd. Volgens Rosenmöller geldt dat voor alle openbare gebeurtenissen waarvoor de ministeriële verantwoordelijkheid geldt.