Omstreden kerntransport ligt weer stil

Een trein met zes containers vol Duits kernafval is nog altijd niet aangekomen op de plek van bestemming in de bondsrepubliek. De trein staat stil op zo'n zestien kilometer van het Noord-Duitse Dannenberg, de plaats waar de containers overgeladen moeten worden op trucks voor verder vervoer naar de tijdelijke opslagplaats in Gorleben, een rit van circa twintig kilometer.

Betogers van de actiegroep Robin Wood hebben momenteel de rails geblokkeerd. De Duitse oproerpolitie en demonstranten raakten dinsdagavond al slaags in de buurt van Dannenberg. De politie heeft een waterkanon ingezet tegen de demonstranten.

Het transport van in Frankrijk opgewerkt kernafval naar Gorleben ging tot dusver gepaard met forse demonstraties. Het transport werd onderweg verscheidene keren opgehouden door actievoerders die op het spoor gingen zitten. Bij Wendisch Evern raakten volgens de politie bij zo'n blokkade twee demonstranten gewond, maar actievoerders spraken van zeven zwaargewonden. In Dannenberg zelf demonstreerden enkele duizenden tegenstanders in afwachting van de trein met kernafval.