Treinramp in België na negeren rood sein

Een frontale botsing tussen twee passagierstreinen heeft gisterochtend in België het leven gekost aan zeker negen mensen, onder wie een kind van acht. Ook vielen er negen gewonden. De spoorwegen sluiten niet uit dat er nog meer slachtoffers gevonden worden in de verwrongen treinstellen.

De ramp speelde zich af op het traject van Leuven naar de universiteitsstad Louvain-la-Neuve. Bij het dorpje Pécrot, onder Leuven, knalden de treinen 's ochtends om kwart voor negen op elkaar.

Volgens het hoofd van de Belgische spoorwegen NMBS, Etienne Schouppe, is de ramp te wijten aan een menselijke fout. De bestuurder van één van de treinen, die bestond uit twee lege wagons, heeft bij zijn vertrek uit het station van Wavre naar Leuven een rood signaal genegeerd.

Zes minuten lang had hij niets in de gaten. Het rode stopsein bij zijn vertrek, het feit dat hij op het verkeerde spoor reed en dat bij minstens zes overgangen die hij onderweg passeerde, de spoorbomen gewoon omhoog stonden: de 31-jarige machinist heeft het allemaal volkomen genegeerd terwijl hij met een snelheid van 85 kilometer per uur voortraasde, zijn dood tegemoet.