Vergoeding voor stallen van leaseauto onbelast

Werknemers mogen van hun baas een forse onbelaste vergoeding ontvangen voor het stallen van de leaseauto in hun eigen garage thuis. Dat heeft de Hoge Raad, ons hoogste rechtscollege bepaald.

De onbelaste vergoeding kan oplopen tot netto 340 gulden per maand, zo blijkt uit een nieuw arrest van de Hoge Raad. Veel werknemers met een auto van de zaak die bij hun woning een garage hebben krijgen van hun werkgever een vergoeding. Deze is bestemd ter compensatie voor de stallingskosten die deze werknemers maken, zoals beveiliging en onderhoud van de garage waarin de leaseauto geparkeerd wordt.

Tot nu toe hebben de belastinginspecteurs altijd volgehouden dat garages als werkruimte moet worden gezien. In dat geval valt de vergoeding onder de loonbelasting. Een belastingbetaler die over 1997 extra loonbelasting moest betalen en dit niet pikte, schakelde Deloitte & Touche Belastingadviseurs in en stapte naar het gerechtshof in Den Haag.

Het hof gaf de fiscus echter gelijk waarna de man in cassatie ging bij de Hoge Raad. Die constateerde dat de werkgever alle kosten en lasten van de auto van de zaak voor zijn rekening nam. Daarnaast kan een garage volgens de raad absoluut niet als werkruimte worden beschouwd. De vergoeding valt dus niet onder de loonbelasting maar is verbonden aan de autoregeling van de werkgever. Gevolg: het is logisch dat een vergoeding voor het houden van een leaseauto voor de weknemer onbelast is, aldus de Hoge Raad.