Sneker maakte Koernikova-virus

Rick Blaauw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woensdag omstreeks 08.40 uur meldde een 20-jarige inwoner van Sneek zich op het politiebureau met de mededeling dat hij de bedenker was van het Koernikova-virus.

De jongeman heeft op zondag 11 februari een bestaand programma van internet gehaald en dit aangepast en vervolgens diezelfde dag omstreeks 15.00 uur via een nieuwsgroep op internet geplaatst.

Kort gezegd komt het virus via de e-mail bij iemand binnen. Als deze persoon deze mail activeert, openmaakt, nestelt het virus zich in zijn postbus en verzendt het zichzelf automatisch naar het adressenbestand binnen de postbus van degene die de mail heeft geopend. Dit virus blijft het doen bij een ieder die het toegestuurd krijgt en activeert. Toen hij in de gaten kreeg wat het virus aanrichtte, heeft hij in overleg met zijn ouders besloten om zich te melden bij de politie.

Tegen de jongeman is proces-verbaal opgemaakt ter zake overtreding van artikel 350 a en artikel 161 van het Wetboek van Strafrecht. De jongeman is inmiddels weer in vrijheid gesteld.

De man uit Sneek bekende al eerder onder de naam OnTheFly op internet dat hij het virus verspreidde. Het Koernikova-virus verspreidt zich razendsnel, maar is verder onschadelijk. Het verleidt de ontvanger met een foto van tennisster Anna Koernikova.

Wereldwijd zijn honderdduizenden computers getroffen door het Koernikova-virus, vernoemd naar tennis pin-up Anna Koernikova. Dit virus is het grootste computervirus sinds het beruchte I Love You virus.
Het Koernikova-virussloeg zijn slag in Canada en in de Verenigde Staten, waar het ondermeer enkele Fortune 500-bedrijven infecteerde, de naar omzet vijfhonderdste grootste Amerikaanse bedrijven.

Omdat de berichten uit Amerika al in Europa waren doorgedrongen, waren ondernemers aan deze kant van de Oceaan gewaarschuwd en lijkt de schade mee te vallen. Ook in Azië konden bedrijven zich ruim van te voren voorbereiden op de komst van het virus. In Australië sloeg Koernikova toch hard toe: daar zouden rond de 100.000 computers zijn geïnfecteerd.