Massale vernietiging koeien in Duitsland

Duitsland heeft in verband met de BSE-crisis besloten 400.000 runderen te vernietigen. Het land geeft daarmee gevolg aan een EU-besluit, dat twee miljoen runderen die ouder zijn dan dertig maanden moeten worden geslacht.

In de Europese Unie moeten alle koeien van dertig maanden en ouder bij de slacht sinds 1 januari worden getest op BSE. Veel landen zijn daar niet toe in staat, omdat de verplichte testen niet voorradig zijn. Bovendien moeten koeien worden vernietigd omdat er weinig vraag is naar het vlees. Ook andere landen verwachten honderdduizenden koeien te moeten vernietigen.

In de oostelijke Duitse deelstaat Brandenburg is ondertussen een nieuw geval van BSE ontdekt. Het is de eerste besmetting in deze deelstaat, zo heeft het ministerie van Landbouw in Brandenburg woensdag bekendgemaakt. Daarmee komt het totaal aantal BSE-besmettingen in Duitsland op 25.

Ook in Spanje zijn nieuwe gevallen van de gekkekoeienziekte ontdekt.
In Spanje zijn drie nieuwe gevallen van de gekkekoeienziekte BSE ontdekt. De zieke dieren werden aangetroffen op boederijen in de regio Galicie in het noordwesten van het land, aldus minister van Landbouw Miguel Arias Canete, woensdag in Madrid. De met BSE-besmette dieren zijn tussen de vijf en zeven jaar oud. Hiermee komt het aantal gevallen van BSE in Spanje op twaalf.