Rotte tanden op pakje peuken

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als het aan het Europees Parlement ligt, komen er op sigarettenpakjes vanaf eind 2003 kleurenfoto's die de gebruiker waarschuwen voor de gevolgen van roken. Die foto's mogen flink groter zijn dan wat de Europese ministers van Volksgezondheid in juni al overeenkwamen.

De ministers hielden het toen bij foto's die 25 procent van de oppervlakte van het pakje bestrijken. De Europese parlementariërs kwamen gisteren overeen dat het zelfs 30 procent op de voorzijde, en 40 procent op de achterzijde mag zijn.

De afbeeldingen kunnen niet smerig genoeg zijn, zoals een kleurenfoto van zwarte longen of van rotte tanden, vinden de parlementsleden. Nu beslaat de waarschuwing slechts 4 procent van het pakje.

Ook mogen de omschrijvingen "mild" en "low tar" niet meer op de pakjes staan. Andere goedgekeurde maatregelen zijn de verlaging van het maximale teergehalte van 12 mg naar 10 mg, en het herleiden van de nicotine-inhoud tot nul.

Deze ingreep geldt voor alle sigaretten die in de Europese Unie worden gemaakt en ook die voor export bedoeld zijn. Het parlement gunt de producenten een overgangsperiode van 2005 tot januari 2007.