Spijbelaar strenger aangepakt

misterM had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Politie, justitie, hulpverleners en leerplichtambtenaren in Amsterdam zullen nauw samenwerken om spijbelende en licht criminele jongeren van acht tot achttien jaar aan te pakken. Daarvoor wordt, naar Brits model, een zogeheten Jongeren Opvang Team (JOT) opgericht. Als het experiment aanslaat, komen er teams voor de gehele stad.

School, politie en hulpverleners zijn nu vaak los van elkaar bezig probleemjongeren op het rechte spoor te brengen. Vaak gebeuren dingen dubbel. Zo is het voorgekomen dat een jongere zeven begeleiders had.

"De wirwar aan instellingen en mogelijkheden zorgt ervoor dat de jongere kan shoppen en dat iedereen het overzicht verliest", aldus wethouder J. van der Aa.

De jeugdhulpverlening in Amsterdam en omgeving kost jaarlijks circa 120 miljoen gulden. Een deel van dat geld kan volgens Van der Aa veel effectiever worden besteed.

De wethouder zag bij een werkbezoek aan Liverpool hoe 'de boefjes' daar al van jongs af aan worden opgespoord en door een vast team worden begeleid. In dit Youth Offending Team zitten agenten en vertegenwoordigers van justitie, jeugdhulpverlening en leerplichtambtenaren in hetzelfde kantoor. Daardoor is snel ingrijpen mogelijk bij 'lichte' vergrijpen, zoals fietsendiefstal of inbraak.

Amsterdam kampt met een groot aantal meer of minder ernstige spijbelaars, die vaak tot hun gedrag komen door problemen thuis. De registratie van de groep blijkt veel complexer te zijn dan gedacht, voornamelijk doordat bestanden om privacyredenen niet gekoppeld mogen worden. Scholen beschikken wel over dossiers van leerlingen, maar mogen de gegevens daaruit niet verspreiden.

Om resultaat te boeken zou ook het nu vrij beperkte Leerling Administratie Systeem (LAS) gemoderniseerd en uitgebreid moeten worden. De gemeente wil enkele miljoenen guldens investeren in een programma dat jongeren tot hun 23ste volgt.

Met de invoering van een re gis tra tienummer voor scholieren moeten de gegevens van het LAS gekoppeld kunnen worden aan bestanden van Maatwerk, de sociale dienst en Arbeidsvoorziening.

Op die manier kan worden voorkomen dat veel geld gaat naar 'mislukte onderwijs-, werk- en hulpverleningstrajecten voor de echte boefjes tussen de zestien en 23 jaar', zegt Van der Aa.

Het Jongeren Opvang Team, het eerste in Nederland, wordt ondergebracht bij politiebureau Meer en Vaart in West. De gemeente trekt er voorlopig bijna één miljoen gulden voor uit.