Nederlanders steeds positiever over Duitsers

Nederland wordt steeds positiever over haar oosterburen. Het negatieve beeld dat Nederlanders over Duitsers en Duitsland zouden hebben, klopt niet meer. Dit blijkt volgens De Volkskrant uit het boek 'Nederland en Duitsland, Elkaar Kennen en Begrijpen'. De Duitsers zijn, volgens het boek, in de 'sympathie-top-tien' de Fransen, Italianen en Russen voorbijgestreefd. Nederlanders richten zich steeds meer op de eigen regio. Dat gaat samen met een verbetering van de houding ten opzichte van Duitsers.

Volgens eerdere onderzoeken van instituut Clingendael denken vooral de Nederlandse jongeren zeer negatief over Duitsers. Volgens het onderzoeksinstituut vinden zij Duitsers arrogant, dominant en oorlogszuchtig.

Maar de auteur van 'Nederland en Duitsland, Elkaar Kennen en Begrijpen' weerlegt deze stelling. Volgens Van Oudenhoven denken jongeren niet negatiever over Duitsers dan andere leeftijdsgroepen. "Het is te verwachten dat het democratische Duitsland het beeld van het oorlogszuchtige Duitsland gaat overvleugelen."

Duitsland is positiever over Nederlanders dan andersom. Onze oosterburen vinden Nederlanders tolerant, liberaal, sympatiek en humoristisch. Maar deze houding is niet vreemd aldus Van Oudenhoven. "Dat is vaker het geval als het gaat om een klein land dat grenst aan een land met grote overeenkomsten in taal, cultuur en etnische afkomst. De verklaring is dat van een kleiner land weinig of niets te vrezen valt."