Advocaat doodt 5 mensen uit rassenhaat

Vrijdag heeft een Amerikaanse man uit de stad Pittsburgh (in Pennsylvania), vijf mensen gedood in verschillende voorsteden van het metropool.
Eén slachtoffer ligt nog in kritieke toestand in een ziekenhuis. De politie hield de 34-jarige in een kogelvrij vest gehulde dader na een achtervolging aan.
De autoriteiten denken dat de man, zelf een kind van twee Litouwse tandartsen, racistische motieven had.
De vijf slachtoffers waren van Joodse, Chinese, Indiase, Vietnamese en Afrikaanse afkomst.
De dader is advocaat en gespecialiseerd in immigratiezaken.

Het eerste slachtoffer was zijn 63-jarige joodse buurvrouw. De man stak haar huis in de rijke voorstad Mount Lebanon in brand en schoot de vrouw daar dood. Vervolgens doodde de advocaat een 30-jarige Indiër in een levensmiddelenhandel en raakte een 25-jarige man door zijn toedoen levensgevaarlijk gewond. In een Chinees restaurant vermoordde hij de 34-jarige Chinese manager en een 30-jarige Vietnamese leverancier. Aan het eind van zijn helse tocht doodde hij in een karateschool een 22-jarige zwarte man. De man had onderweg ook nog geschoten op twee synagoges, overigens zonder slachtoffers te maken.
Boven de deur van een ervan had hij met een spuitbus het woord 'jood' en twee hakenkruizen geschreven.

Twee maanden geleden werden in dezelfde stad drie mensen doodgeschoten. Een schizofrene man opende toen willekeurig het vuur in twee fast-food restaurants.