Handtas cupje B

Het is nog rustig als ik in de supermarkt bij de kassa ga staan. Voor mij staat alleen een jong meisje in een strak jersey jurkje. Ze bestelt een pakje sigaretten.
“Dat wordt dan 5 euro 40”, zegt het kassameisje.
Met één snelle beweging tovert het meisje een briefje van 5 uit haar decolleté en legt het op de toonbank.
“5 euro véértig”, herhaalt het kassameisje ietwat narrig.
“Ja, weet ik”, het meisje graait wat dieper in haar buste. Ze vist er nu haar mobieltje en een aansteker uit en legt ze eveneens op de toonbank. Dan graait ze weer verder.” Shit”, mompelt ze. Inmiddels wat rood aangelopen schudt ze eens flink aan haar jurkje en even later glijdt er een muntstuk van 50 cent langs haar benen op de grond. Ze pakt het op en legt het gegeneerd op de toonbank.
“Zóóó, lekker gênant zeg!”, strooit het van enige tact verstoken kassameisje nog wat zout in de wonde. Het meisje trekt haar jurkje recht, propt de mobiel weer terug in haar beha en loopt snel naar buiten. Zo, en nu roken.

Voor Hiske Elferink is dit waarschijnlijk een herkenbare situatie. Het bracht haar in ieder geval op het idee voor een decolleté-portemonnee en daarmee won ze de publieksprijs bij de HEMA ontwerpwedstrijd 2012. Het blijkt een kleurrijke portemonnee te zijn, die je ‘onzichtbaar’ aan de binnenkant van je beha vastmaakt. "Er past net een pasje, wat kleingeld en papiergeld in, zonder dat iemand het ziet”, licht Hiske toe. “Heel handig als je bijvoorbeeld uitgaat en je geen tasje mee wilt nemen”. Klinkt aannemelijk. Toch is haar ontwerp niet helemaal nieuw. Er bestaat namelijk al een uitgebreidere versie; The Cleavage Caddy. Die stop je in je hele beha en in het midden zet je het vast met een riempje. Twéé vakken dus, ideaal dus als je ook nog een lipstick, mobieltje, sleutelbos, pakje kauwgom, rookgerei en voor de zekerheid wat tampons mee wilt nemen. Diep in de buidel tasten krijgt opeens wel een verrassende dimensie. Of ‘de hand in eigen boezem steken….’, ook geinig in deze context. Het zal trouwens wel enige oefening vergen om, zonder dat de hele handel er gelijk uit valt, bijvoorbeeld een muntje van 20 eurocent op te diepen. En dan moet je de boedel ook nog eens goed over de beide partijen weten te verdelen. Maar ik denk dat het zo maar eens een hit zou kunnen worden, die behatas. Zeker bij meiden die hun mobiel al lang liefdevol aan de borst koesteren. Dan kan de rest er ook nog wel bij. Gratis borstvergroting. Bijkomend voordeel is dat je weinig last zult hebben van zakkenrollers.

Toch hoop ik van harte dat de handtas niet uit het straatbeeld verdwijnt en dat ik deze noviteit geruisloos aan me voorbij kan laten gaan. Mijn opbergruimte heeft namelijk aantrekkingskracht. Vroeger was ik bij het uitgaan meestal de pineut. Op de een of andere manier bleek ik altijd de enige te zijn met zakken of een handtas. “O, je hebt zakken/een tas. Mag mijn…..” En voor ik het wist was ik een soort wandelende shopper. Nu ik een gezin heb, is dat alleen nog maar erger geworden. Mijn handtas, inmiddels formaat weekendtas, zit vol met ‘mag-mijn-…..-even-in-jouw-tas’ attributen; gogo’s, kleurplaten, oorbellen, crèmepjes, lolly’s, pennen… héél veel pennen, zonnebrillen, allerhande folders, voordeelpakketten lipgloss en noem maar op. Waar láát je al die zooi in een bescheiden cupje B?!