[Tour] Vroemmmm!!!!

De laatste klim was super steil
Dus Cancellara ging eraan
En voor de allereerste keer
Won in de Tour een Keniaan

Het gevecht is begonnen. Het gevecht tussen Wiggins en Evans denken de meeste volgers van de Tour. Ik zou van dat duootje een triootje maken. Froome kan er wat mij betreft wel bij. Als hij tenminste niet alleen maar weer in dienst van Wiggins hoeft te rijden zoals in de Vuelta die Cobo won. Maandag weten we meer. Dan is de tijdrit. In de Vuelta eindigde Froome slechts 54 tellen achter winnaar Tony Martin, maar voor Wiggins en Cancellara.

Het was vandaag toch weer een lange zit voordat er iets gebeurde dat je uit de slaap hield. Er was wel een idiote tussensprint. Een aantal renners begon aan die sprint, maar als eerste kneep Cavendish in de remmen en dat deden de andere sprinters even later ook. Alleen Sagan ging weer door en keek verbaasd achterom op de streep. Waar waren de anderen? Hij had bijna ‘ik kom’ geroepen, want hij dacht dat ze verstoppertje speelden, maar even later kwamen ze een voor een de hoek om.
Ik heb trouwens een gat in de markt van het profwielrennen ontdekt en dat maakt me steenrijk. Binnenkort ga ik een Grieks eilandje kopen. Ik ga racefietsen met zijwieltjes verkopen. Dan vallen ze niet zo snel. Gelukkig vielen ze vandaag ook niet. Het ligt dus toch gewoon aan de sprinters.
Louis Léon had zijn vriendschap met Tony Martin verbroken vandaag. Hij was mee in de kopgroep. Er was blijkbaar niets meer aan de hand. Ik had eigenlijk gedacht dat een kopgroep vandaag wel kans van slagen had, maar op een gegeven moment ging Garmin op kop rijden met Zabriskie en Millar. Maarten Ducrot dacht meteen dat Zabriskie wat wilde bijverdienen en daarom Sky te hulp kwam. Garmin had immers geen renners meer die mee konden doen in het klassement. Het heeft zeker een kwartier geduurd voor hij door had dat Zabriskie dat ook wel eens zou kunnen doen om met Daniël Martin de etappe te winnen. Martin is een zeer goede klimmer en heeft al eens zo’n soort etappe als vandaag gewonnen. Eindelijk kwam Ducrot er ook achter. Daniël Martin werd uiteindelijk zeventiende. Jammer voor Zabriskie en Millar. Jürgen Van den Broek was wel de pechvogel van de dag. Pech niet ver van de klim. Als je dan zag hoe hij zich terugknokte dan was hij zeker niet ver achter Froome geëindigd, denk ik Nu had hij al veel moeten geven voor de klim begon. Jammer Jürgen.

En toen kwam de eerste echte berg van deze ronde. La Planche des Belles Filles. De mooie meisjes zullen er ongetwijfeld langs de kant van de weg hebben gestaan, maar daar zullen de renners niet veel van hebben gezien. Al hadden ze er naakt gestaan, dan zouden de renners het nog niet hebben opgemerkt. Ik natuurlijk wel. Ik zie de beelden op televisie en hoop wel op iets leuks langs de kant van de weg. Maar de renners zagen alleen hun zweetdruppels op het nieuwe asfalt vallen. Vlak onder de top was het steilste stuk, maar dat was maar driehonderd meter. Herbert Dijkstra heeft wel twintig keer verteld dat daar een stukje klim was van 28%. Ik denk dat het een stukje van niet meer dan twee centimeter was, maar Dijkstra moet toch wat te melden hebben. Maar steil was dat stukje zeker wel. En precies daar demarreerde Froome en won de etappe. Zelfs klever Evans kon zijn wiel niet houden. Van mij mag Froome de Tour winnen

De Nederlanders in de Tour

De Rabootjes hadden beslist nog wel wat last van de valpartij van gisteren. Ze kunnen wat mij betreft wel een beetje korting krijgen op de zijwieltjes. Het is per slot van rekening een Nederlandse ploeg. En ze vallen nogal vaak. Mollema, Gesink en Kruijswijk in goeden doen zouden beslist op zijn minst Cancellara hebben bijgehouden. Nu maar voor een etappe zou ik zeggen. Ik had toch al niet gedacht dat ze de Tour zouden winnen. Daarvoor zijn er te veel tijdritkilometers deze Tour en Mollema en Kruijswijk zijn nog wat te jong om de Tour al te winnen. Ik denk trouwens dat het de komende jaren van Kelderman moet gaan komen.

Om over na te denken: Canceklaara

Morgen gaan de renners naar Zwitserland. Naar Porrentruy om precies te zijn. Een gevaarlijke etappe. Dan heb ik het in dit geval niet over valpartijen, want die doen zich tegenwoordig in alle etappes voor. Ik heb het over het verraderlijke parcours. Een bergje van de vierde categorie, eentje van de derde categorie, eentje van de eerste categorie en maar liefst vier van de tweede categorie. Dat zijn niet de steilste bergen, maar als het er vier op een rij zijn, dan gaat dat wel lekker in de benen zitten. Vluchters hebben zeker kansen, want de klassementrenners hebben maandag ook nog eens een lange tijdrit. Die zullen meer op elkaar letten dan op vluchters die kansloos zijn voor het algemeen klassement. De berg van de eerste categorie is de col de la Croix. Maar dit is niet de Col de la Croix die ook in de Marmotte vaak moet worden beklommen. Deze ligt in Zwitserland. Daar is ook de aankomstplaats.

Porrentruy is een plaatsje met 6593 inwoners. Dat staat tenminste op Wikipedia, maar als Heidi en Hansl daarna nog een keertje lekker van bil zijn geweest, dan kunnen het er zomaar 6594 zijn en als het een tweeling was, dan zit je alweer op de 6595 inwoners. En het kan goed zijn dat Heidi en Hansl aan de slag zijn geweest, want er is daar verder helemaal niets te beleven. Ja, er is een mooi kasteel. Le château de Porrentruy. Dat stamt uit de 13e eeuw. Maar van wat je er nu ziet is het meeste pas in de 19e eeuw gebouwd. Alleen de toren is nog uit de 13e eeuw. Je kunt de toren beklimmen en hebt dan een mooi uitzicht over de omgeving van Porrentruy. Het stadje is trouwens nog een tijd Frans geweest. Toen Napoleon zijn Waterloo had gevonden, is het bij het congres van Wenen aan het canton Bern toegewezen.
Er zijn wel een paar mooie, oude gebouwen in het stadje te bewonderen, maar een bruisend nachtleven zul je er niet vinden. Dat is maar goed ook, want na de etappe over al die cols zijn de renners wel aan een goede nachtrust toe.