CDA-leden op de bangalijst

Onlangs was er veel ophef over bangalijstjes. Dat zijn lijstjes die op de sociale media circuleren en waarop de namen van meisjes staan die makkelijk in bed zouden zijn te krijgen. Daar klopt niets van, want ik heb er een paar gebeld en het lukte niet. Zelfs niet voor een breezer.
Zo’n soort lijst moeten ze eigenlijk ook eens samenstellen voor politici. Er moeten politici op komen die makkelijk met alle winden meewaaien. De breezerhoertjes van de politiek, zullen we maar zeggen. Ik weet zeker dat een groot aantal Kamerleden van het CDA dan beslist op die lijst komen. Wat een verschrikkelijke draaikonten zijn dat. Het CDA heeft altijd al uitgeblonken in het dansen van de politieke merengue. Lekker draaien met die kontjes. Dat komt omdat ze altijd zowel naar links als naar rechts tegelijk wilden lonken. Maar nu maken ze het echt te bont.

Het geval Spies is al uitvoerig besproken. Ze had als minister diverse overtuigende argumenten om de boerka en het dubbele paspoort te verbieden. Met een stalen gezicht gaf ze uitvoerig haar mening voor de camera waarom ze dat wilde. Maar nu de PVV de stekker uit het gedoogakkoord heeft getrokken, vertelde ze ineens zeer openhartig dat ze blij was dat het allemaal niet door hoefde te gaan. Zij motiveert haar draai van honderdtachtig graden met de smoes dat je als minister soms andere belangen hebt dan als partijlid en dat je dan je hoofd moet laten spreken in plaats van je hart. Kan ze niet beter gewoon haar kop houden?
Spies komt dus op mijn bangalijstje. Niet makkelijk te naaien, maar wel makkelijk te paaien. Het maakt haar niet uit in wat voor kabinet ze zit. Spies is voor alles in.

Dan hebben we de huidige fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma.
De anderhalf jaar dat het kabinet maar wat heeft aangemodderd, kreeg iedere dissident binnen het CDA de wind van voren van Sybrand. Hij was samen met mister list en bedrog Verhagen en paardenboer Bleker degene die zich vanaf het begin af aan heeft uitgesproken voor de mallote gedoogconstructie met de PVV. Maar nu ‘had hij zijn buik ineens vol van de PVV’. Hij stond vol overtuiging achter de microfoon om het kabinetsbeleid te verdedigen. Maar nu voelt hij zich ineens als een vis in het water in de Kunduz-coalitie. Terwijl Kunduz in die anderhalf jaar zo’n beetje het enige punt was waarover de partijen uit die coalitie het eens waren. Is dat geloofwaardig? Maar het kan erger.

Als een vriend me twintig jaar geleden vertelde dat hij iemand op tv had gezien die een groen petje op zijn hoofd had met de tekst: 'Eerlijk Helder Henk', dan zou ik hebben gedacht dat hij André van Duin of Paul de Leeuw had gezien met een nieuw typetje. Maar nu bleek het Bleker. Je moet het maar bedenken. En waarom een groen petje? De man die probeerde in anderhalf jaar de natuur in Nederland volledig naar de kloten te helpen, zet een groen petje op tijdens zijn campagne voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Dat gaat me toch echt boven mijn petje.
Over draaien gesproken. Eerst wil hij zevenhonderd miljoen bezuinigen op natuur. Het kabinet valt, de Kunduz-coalitie wil die bezuiniging terugdraaien en zelfs tweehonderd miljoen extra voor natuurbehoud uittrekken, omdat ze ondanks die uitgave aan de drie procentnorm van Brussel kunnen voldoen en Henk vindt het prima. Maar let op wat hij onlangs in een interview zei. Hij wil toch die bezuinigingen na de nieuwe verkiezingen, dus hij ruilt net zo makkelijk die tweehonderd miljoen weer in tegen die zeshonderd miljoen bezuinigingen. En dan hebben we het nog niet over zijn eigen poldermodel. Eerst wilde hij de Hedwigepolder helemaal niet onder water zetten, terwijl dat wel een internationale afspraak was. Toen echter bleek dat Europa juridische stappen zou ondernemen om Nederland aan de afspraak te houden, verzon hij snel een list. Logisch, want het eerdere besluit zou de betrouwbaarheid van Nederland als handelspartner schaden. De polder zou nu voor een derde onder water komen. Het zou me niets verbazen als dat water de komende tijd ijs wordt, omdat gekke Henkie het plan stiekem in de ijskast heeft gestopt. Het lot van de polder wordt nu een leuk onderwerp voor het spel Petje op, Petje af, dat altijd bij Holland Sport werd gespeeld. Maar nu is er alleen Henk die het petje op of af kan doen en wat hij echt denkt, houdt hij onder de pet.

Deze drie CDA-prominenten draaien dus niet alleen mee met de wind die door de Tweede Kamer waait, maar ze willen ook nog eens lijsttrekker worden van een vernieuwd CDA. Dan zou ik het woord ‘vernieuwd’ maar gewoon weglaten. Dat zou hetzelfde zijn als je kamer een volledige makeover te geven door de oude meubels op een andere plek te zetten.
En er is nog meer dat hun gedraai duidelijk maakt.

Ze hebben alle drie schoon genoeg van de PVV, maar waarom? Omdat de PVV is weggelopen nadat alles al beklonken was. Dus niet vanwege de standpunten van de PVV. Standpunten, waarvan ze nu ineens afstand nemen. Maar die standpunten hadden ze dus wel voor zoete koek geslikt als Wilders niet de stekker uit de onderhandelingen had getrokken. Het zijn dus allemaal loze kreten die Liesbeth, Sybrand en Henk uiten. Gedraai.
Ze naaien je en ze draaien om te graaien.

Wie moet dan wel de lijsttrekker van het CDA worden?
Er zijn nog drie andere kandidaten om lijsttrekker te worden van het CDA. Madeleine van Toorenburg, Marcel Wintels en Mona Keijzer.
Madeleine valt af, want zij maakt al deel uit van de fractie en was geen dissident bij de totstandkoming van het gedoogakkoord met de PVV, maar neemt nu ook ineens fel afstand van de PVV.
Hoe zit het met Marcel? Hij komt aardig over, maar ook hij was voor het gedoogakkoord met de PVV. Bovendien houdt hij het nergens lang uit. De laatste jaren was hij nooit langer dan twee jaar in functie en een lijsttrekker moet in staat zijn om het tenminste vier jaar vol te houden.
Mona Keijzer? Ze heeft een leuk Monatoetje en haar ster is rijzende binnen het CDA, maar ze komt uit Volendam en speelt alleen maar een beetje blokfluit. Dat is verdacht. Ook zij heeft voor de gedoogconstructie met de PVV gestemd destijds, maar ze heeft er een reden voor gegeven. Ze legt op de website DeJaap uit dat als je de PVV en daarmee de PVV-stemmer onacceptabel vindt, je eigenlijk hetzelfde doet als Wilders. Je zet namelijk een groep mensen in een hoek. Slimme meid. Zal het ongetwijfeld in de toekomst goed gaan doen. Of ze op een bangalijst staat weet ik niet, maar ze is vierenveertig jaar en heeft vijf kinderen, dus ze is in ieder geval door één man makkelijk in bed te krijgen.

Maar ik heb een andere suggestie voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Iemand die zeker niet op een bangalijstje voorkomt. Een man aan wie ik vroeger een verschrikkelijke hekel had vanwege zijn rechtse beleid. Maar ook een man die zelf nu toegeeft dat hij er destijds in een bepaalde periode een zooitje van heeft gemaakt. Een oude man, maar met modernere ideeën dan zijn partijgenoten in de fractie. Een man van wie je nooit kunt weten of hij draait. Als hij namelijk een standpunt moet verdedigen, doet hij dat zo breedsprakig dat zowel de voorstanders van het standpunt als de tegenstanders denken dat hij ze gelijk geeft. Ik bedoel natuurlijk onze oudste wielrennende ex-premier: Dries van Agt.