Argentijnse Hitler

Even het geheugen opfrissen. Hoe zat het ook alweer met Elvis? Zijn dood zou in scène gezet zijn en hij zou ondergedoken zijn op een eiland in de Bahama's. Daar waren keiharde bewijzen voor. Zo was daar de foutieve spelling van zijn middelste naam op zijn grafsteen. Daar stond namelijk ‘Aaron', terwijl in zijn geboorte- en overlijdensakte ‘Aron' stond. Ook rond het autopsierapport waarde een mysterie. Het zou namelijk drie dagen na zijn dood spoorloos verdwenen zijn. Net als zijn maaginhoud. Na het leegpompen werd de emmer met maaginhoud simpelweg geleegd boven het toilet, waardoor nooit honderd procent zeker zal worden, waaraan the King stierf. Het meest voor de hand liggend blijft natuurlijk wel dat hij werd ontvoerd door buitenaardse wezens. Of dat ‘ie vermoord is.

Aan dat verhaal moest ik ineens denken, toen ik las dat juristen nu de maaginhoud van Michael Jackson aan het onderzoeken zijn. Na achtentwintig autopsies steken ze de vingers en neus nog maar eens in de half verteerde viezige brij van Jackson, om uit te dokteren hoeveel lorazepam daar te vinden is. Daaraan verwachten ze te kunnen zien of zijn dood te wijten is aan een overdosis of niet. Eerlijk gezegd verwacht ik dat ze meer tumtummetjes en dropsleutels zullen vinden dan lorazepam, maar waar ik dat precies op baseer weet ik niet.

Enfin. Laten we het over de doden hebben in plaats van over drop en suikergoed. Want het gaat de afgelopen dagen lekker met de dooien. Ze zeggen wel dat het enige wat iedereen moet is doodvallen, maar aan die tegelwijsheid wordt nogal getornd de laatste dagen. Zeker wat betreft de suïcidalen. Neem nou Hitler, toch een van de bekendste zelfdoders. Volgens de overlevering zou hij zichzelf en Eva Braun in 1945 om het leven hebben gebracht in Berlijn. Dat blijkt niet waar te zijn. Aldus het nieuwe boek Grey Wolf: The Escape of Adolf Hitler. Hitler en zijn vrouw zouden tot 1962 in Argentinië hebben gewoond. De auteurs van het boek worden gesterkt in hun idee doordat er geen forensisch bewijs voor de dood van Hitler of Eva Braun is. Bovendien zouden er overtuigende verhalen van ooggetuigen zijn over hun leven in Argentinië. Volgens het boek stond de Amerikaanse inlichtingendienst toe dat de dictator kon vluchten, in ruil voor toegang tot de technologie die de nazi's gebruikten tijdens de oorlog.

Gister werd bekend dat niet alleen Hitler een loopje nam met onze geschiedenisboeken. Onze favoriete eenorige schilder Vincent van Gogh zou ook geen zelfmoord hebben gepleegd. Hij zou niet zichzelf in de buik hebben geschoten. Nee, de kogel zou zijn buik ingejaagd zijn door een paar Franse schooljongens, als bizarre climax op pesterijen. Precies dáárom zijn pistool en schilderspullen nooit teruggevonden. Dat staat in de gister verschenen biografie Van Gogh: The Life. Ik zie de logica tussen het niet terugvinden van schilderspullen en moord niet direct, maar dat terzijde.

Ik raak er een beetje van in de war. Doden die misschien niet dood zijn. Of anders zijn doodgegaan dan verwacht. Straks gaan ze me nog vertellen dat Keith Richards nog leeft. Of dat Amy Winehouse als nonnetje in een kloostertuin met de wolven huilt. Straks wordt Bram van der Vlugts rol overgenomen door Osama. En blijkt dat Steve Jobs ook niet dood is. Dat hij wel even weg is, maar dat we hem over een paar maanden voor €0,79 kunnen downloaden, als app.

columistencab.png