Dat 'ie van beffen houdt

Minister Donner heeft gelijk. Volkomen terecht heeft hij de lonen van de ambtenaren bevroren. Natuurlijk, het is zo’n beetje volkssport nummer 1 om ambtenaren belachelijk te maken. Je kent ze wel, die geintjes over waarom ambtenaren nooit achter een houten bureau mogen zitten (hout werkt) en waarom ambtenaren ’s morgens niet uit het raam mogen staren (dan hebben ze ’s middags niets meer te doen). Maar hoe je het ook bekijkt: dat soort breed gedeelde opvattingen is meestal wel op de werkelijkheid gebaseerd. En inderdaad, sommige ambtenaren zijn nog te lui en te stom om zelf te schijten.

En geen geintjes over de ambtenaren van de belastingdienst. Dat is onterecht. Want de stomste en langzaamste zitten niet bij het blauwe-enveloppengilde, maar bij Justitie. Kijk maar.

Er treedt geen minister af en er neemt geen rechter ontslag, wanneer blijkt dat er over de moordaanslag van Jomanda op het leven van Sylvia Millecam al negen jaar wordt geprocedeerd. Negen jaar! Al bijna een decennium lang wordt het de nabestaanden van Millecam onmogelijk gemaakt het boek nu eindelijk te sluiten. Nu dient er weer een zaak. Dat kan toch niet?

Rechtszaken kunnen dus enorm lang duren. Lijkt me uiteindelijk nog knap lastig, antwoord geven op de vragen: “Waar was u op 6 oktober 1998?” Ga er maar aanstaan: “Wat hebt u op 12 januari 2003 precies gezegd tegen de heer De Vries?” Maar die rare types in de rechtszaal denken, dat dat normaal is. Hebben ze voor gestudeerd. Persoonlijk vind ik het maar vreemde types, mannen in jurken.

Neem nou die arme burgemeester Van der Laan van Amsterdam. Wil volkomen terecht een aantal kraakpanden ontruimen. Mag niet. Want de Hoger Beroepen zijn nog niet afgerond. De eigenaren van panden kunnen wellicht met de handen in het haar lijdzaam moeten toezien hoe hun bezit steeds verder wordt uitgewoond en vernield, bij de rechtbank hebben ze geen haast. Want zelfs een greintje contact met de maatschappelijke realiteit is bij de dames en heren juristen ver te zoeken. Het schijnt zelfs, dat iemand die in de kroeg stomdronken lalt dat ‘ie van beffen houdt, ogenblikkelijk wordt ingeschreven als student aan de rechtenfaculteit. Tja… En dan te bedenken dat zo’n wit slabbetje aan een toga geen bef heet, maar een befje, en dat het meervoud dus niet beffen is, maar befjes. Sukkels!

Bodemprocedure. Nog zoiets. Wat? Je dacht dat dat met verontreinigde grond te maken had? Nee hoor. Een bodemprocedure is een volslagen uit de hand gelopen proces, dat wordt gevoerd door juristentuig dat de avond tevoren heel veel glazen bier leeg heeft gezopen. Inderdaad, tot de bodem. Ik vind dat infaam en abject!

De Hoge Raad. Dat is het hoogst rechtscollege van ons land. Daar zitten de knapste rechters. Zou je denken. Al eerder ging de baas van dat spul de mist in, met een pleidooi om Wilders de mond te snoeren omdat Wilders politicus was. Alsof Wilders niet het recht had, zich te verdedigen in zijn strafzaak. Je weet wel, dat proces waar de rechters wegens onvoorstelbaar prutswerk in de rechtszaal gewraakt werden. Maar Diederik Aben, die deel van de Hoge Raad uitmaakt, vond die wraking onterecht. Kwalijk. Want in uiterste instantie kan de zaak-Wilders bij de Hoge Raad terechtkomen. Dus moet de heer Aben zijn waffel houden over de beslissingen van lagere rechters. Punt uit.

We leven in een land, waar rechters doodgemoedereerd mensen jarenlang onschuldig opsluiten, of zich door het OM een rad voor ogen laten draaien. Jarenlang onschuldig achter de tralies. Zoals Lucia de Berk overkwam. Of de vermeende dader van de Schiedammer parkmoord, Cees Borsboom. Die zat vier jaar onschuldig in de cel. Dankuwel.

En inderdaad die strafzaak tegen Wilders, die definitief is verknald, doordat een of andere Raadsheer van het Hof lekker uit eten ging met een belangrijke getuige. Regelrechte beïnvloeding tussen de kreeft, de kaviaar en de lamsboutjes. Stom. Nee, doe mij dan maar de sympathieke advocatenbroers Anker. Niks kouwe drukte. Niks poenerige etentjes. Niks met de vork geschreven facturen. Die doen de meeste zaken gewoon Pro Deo en vreten onderweg gewoon een broodje bal en een tosti. Dat kan tenminste geen kwaad.