Extreemrechts afval

Jan Willem Opmerkelijk bericht in de krant. Extreemrechts gaat de strijd aan met afval. Het gaat hier over louche lieden van de nationalistische vereniging Voorpost in Twente. Zij hebben een actie op touw gezet om zwerfvuil van buitenlandse komaf op te ruimen. De extremistische boys willen naar eigen zeggen de Nederlandse natuur schoon houden. Wat een schatjes! Een kluit kale, getatoeëerde kerels uitgerust met gele werksterhandschoentjes en een bezem. Dat wilde ik graag met eigen ogen zien.

Gelukkig is er in Almelo altijd wat te doen, dus ik naar het Hob Nob Festival. Want als er érgens rotzooi getrapt wordt, dan is het wel op het Hob Nob Festival. Veel bier in combinatie met een ontzagwekkend optreden van Plork & De Aannemers staat garant voor een terrein bezaaid met een laag afval, waar je u tegen zegt. Werk aan de winkel dus voor het ruige heerschap van Voorpost.

Terwijl de decibellen van de laatste gitaarakkoorden wegebden en het publiek dronken huiswaarts keerde, ging ik op zoek naar poetsende skinheads. Al van verre zag ik de mannen staan. Druk in de weer met stoffer en blik. Het maanlicht glinsterde op hun zwetende koppen. Ik had geen idee hoe je een nationalist het best kon aanspreken. Onbewust denk je tóch dat het na drie zinnen matten wordt. Ik besloot een veilige aanpak te kiezen. "Goed bezig heren, jullie houden de boel mooi netjes zo" begon ik. Joop, de aanvoerder van het stel, kwam dichterbij en keek me nors en fronsend aan. "Je moet heus niet denken dat we álles opruimen hier, wij doen alléén de buitenlandse troep", antwoordde hij. Vliegensvlug bedacht ik me hoe ik daar, zonder bonje te krijgen, op kon reageren. "Goh, ik begrijp dat eigen volk eerst niet geldt voor afval?" vroeg ik. "Inderdaad", snauwde Joop. "Wij houden als pure nationalisten van het Hollandse landschap en we laten dat niet wegrotten door black trash. Kijk naar al die lege Marlboro-pakjes. Die verzieken toch onze mooie natuur?"

Joop, die zeker de atoombom niet uitvond, dacht werkelijk Nederland beter te maken door alleen uitheems zwerfvuil weg te werken. "Besef je je wel dat de afval die blijft liggen juist het milieu aantast?" vroeg ik uitdagend. Joop keek duidelijk bozer nu. "En dat die Lonsdale-trui van je ook uit het buitenland komt?" ging ik verder. Ik was nu on fire zoals dat heet. Joop begon opzichtig te snuiven en zijn agressieve maten kwamen er bij staan. "Luister knul, wij zijn tegen álle buitenlandse invloeden. Ook tegen afval dus, punt uit. En misschien kun je nu beter vertrekken met je bijdehante praatjes", brieste Joop. Ik zag dat één van zijn maten een groot mes tevoorschijn toverde en ik zette het op een lopen. Na tien meter keek ik nog even om en riep: "Dat mes is er trouwens eentje van Buck Knives, óók buitenlandse makelij!" Plankgas scheurde ik langs het geparkeerde Voorpost-busje. Een zwarte Toyota.