Plat Haags: Mariëtte van Basten

Lees hier de vorige aflevering, geschreven door Driek Oplopers.

Driek, natuurlijk zijn monopolies het slechtste wat er bestaat. En natuurlijk moet je geen marktwerking loslaten op iets waar geen markt voor hoort te bestaan. Dat is redelijk eenvoudig te bedenken, dus waarom laten we dat dan aan politici over? En de VVD in de kamer wil het bankwezen nu aan regels binden na het geintje van Lul Scheringa. Gek, het zelfinzicht in de politiek komt -voor zover mogelijk- dan toch weer vanaf de rechterkant.

Daar hoort links nou juist goed op te letten; die willen immers uiteindelijk alles aan nutsvoorzieningen nationaliseren. Prima plan; dat idee van het garanderen van een bestaansminimum is een uiting van beschaving, maar de mensen die zo'n nutsinstelling runnen dienen zich niet voor het algemeen nut idioot te verrijken. Ze hebben uitvoerende taken, daar hoort een salaris bij van een onderhoudsmedewerker. Topbedragen zijn voor de specialisten en inventievelingen onder ons; die trekken de kar immers vooruit. Ook daar laat links het weer volledig afweten, want wat doen ze er zelf graag aan mee. Het linkse geluid is voor mij verworden tot een zootje rancuneuzen dat middels de macht van het collectieve geklaag en belastingheffing weet te bereiken wat ze op eigen kracht nooit zouden kunnen. De grootste graaiers zijn diegenen die een punt te maken hebben. Ze zetten alle burgers op de eerste plaats, te beginnen bij zichzelf. Het vetste wijf schreeuwt het hardst dat alle mannen seksistische klootzakken zijn.

Over wijven gesproken. Ook zo'n enorme blunder van links. Toen dat bestaansminimum geregeld was en de mentale macht van de kerk in scherven lag, werd het tijd het rollenpatroon te doorbreken. Goed idee. Ik heb ook veel liever een vrouw die van avontuur en ontdekking houdt dan van koken, poetsen, zeiken en zeuren. Maar men was een beetje ongeduldig. Omdat men eerst had bepaald dat intelligentie onzin was en slechts een exponent van 'kansen', kon men dus ook ideologiseren dat elke willekeurige vrouw het werk van een man kon overnemen, en misschien zelfs wel veel beter zou doen. Dus gingen we naar de situatie van nu: op de lijst van de PvdA staat netjes om en om een man en een vrouw. Want dat moet. Die vrouwen staan daar niet omdat ze iets bereikt hebben; ze staan daar omdat er iets onder hun sleutelbeenderen bungelt. En natuurlijk omdat het anders stemmen kost. Vrouwen zijn lief en links, mannen slecht en rechts; dat hebben we allemaal moeten leren in de jaren zeventig.

Maar inderdaad, Driek: christelijke wijven zijn het allerergst.

Voorbeeldje uit eigen ervaring: op een zonnige zaterdagmorgen toog ik met de aanstaande moeder van mijn aanstaande eerstgezogene naar een overtijdsklooster. Voor de deur van de kliniek had iemand een groepje Wulpse relidwazen geparkeerd. Er kwam een angstig meisje op ons aflopen die ons te kennen gaf beter even een straatje om te gaan. De stoep moest eerst schoongeveegd worden. Dat straatje om werd een halve wijk; de politie kwam maar niet opdraven. Psalmgalmend had men zich vastgeketend aan de deuren van de kliniek, daarin voorgegaan door een mager middelbaar neurootje dat kwaad op mij af kwam lopen toen ik dan maar zelf de boel eens ging verkennen.

"Ben jij de vader van een geaborteerd kind?" Ik wilde zeggen dat ik daar bijna instemmend op kon antwoorden, als zij tenminste even opzij wilde gaan. Maar blijkbaar zag ze aan mijn gezicht dat mijn antwoord haar niet zou bevallen, dus vervolgde ze: "Ik ben psychologe, en weet precies hoe jij je voelt!" Waarop ik spontaan een hele harde lach de straat inslingerde, echt zo'n mooie oprechte, en toen ik weer adem had informeerde ik -met een blik van oprechte interesse in dees freak of nature- waar ze haar bul gekocht had. Haar voorspelbare reactie was natuurlijk het inslikken van haar woorden en bangboos de andere kant uitkijken.

Affijn, de politie kwam maar niet, dus ging ik zelf maar even bellen. Een diepe mannenstem deed het blijkbaar goed in de meldkamer, want een kwartier later stond er een ME-busje. Het geriatrische gratenpakhuis zocht nog even een prooi uit: ze rende op een bange allochtoonse vrouw af die ook stond te wachten en beet haar ontfermend toe dat zij gevangenisstraf over had voor elk ongeboren kind. Waarop de moeder afzuigerste van de instelling over straat schreeuwde dat het hoog tijd werd dat "een vrouw commissaris van politie werd!!!". De slurpnon naast haar viel haar bij met iets van "Goed zo, Rutgerriekje. Ik vind het heel dapper dat je dat zegt!" Daar moest ik me natuurlijk ook tegenaan bemoeien. Nog geen anderhalve week geleden was een pro-abortusdemonstratie op het binnenhof bruut uiteengeslagen door... een groepje agentes. Drieste akela's die trekkend aan haren het Binnenhof weer bewandelbaar maakten. Of ze zo'n commissaris zag zitten?

En weer: zuchten, gekweld de andere kant uitkijken, en die vreselijke man -ik was amper twintig- geen blik waardig gunnen. Waarom moeten mannen ook altijd de dromen zo wreed met de werkelijkheid vermengen? Affijn, het ME-busje werd opengetrokken, het relislib werd erin geveegd, ik liep nog even naar de psycholobotome toe om haar aan te moedigen in dat busje plaats te nemen, omdat haar woorden anders niets waard waren. Het loeder droop angstig af naar een zijstraat en even later was ik weer kinderloos en gelukkig.

Mariejette Hamer staat met de gelaatsuitdrukking van een hunebed de kamer poptekstjes voor te dragen, notabene van een commercial. Als ik haar moet zien omdat de ab vijf seconden verwijderd is ben ik heel erg voor een mediacratie. Nee dames, niet alleen maar omdat ze zo diepgravend lelijk is, ze is vooral zo doortastend dom. En ze zit daar als voorbeeld dat je als dom lillik wijf dankzij 'positieve discriminatie' heel wat kan bereiken in dit land, als je maar flink dramt, zeurt en stampvoetend begrip eist voor je onvermogen.

Ah, de linkse idealen.. Weet je, ik zou graag 'een vrouw' zien als bondscoach van het NL-elftal. Als het echt geen donder uitmaakt wie de macht in handen heeft, dan moeten we met een kittig lefwijf wereldkampioen kunnen worden. En dan hebben de vrouwen van Nederland ook echt iets om trots naar op te kijken. Maar dat soort voorstellen sneuvelen natuurlijk meteen, macht moet aangereikt worden. Tientallen jaren zijn we verder en nog steeds moeten we de deur openhouden voor de vrouwen. Want anders kunnen ze geen gelijke kansen krijgen.

Hopelijk staan er binnenkort wat meer vrouwen op die inzien hoe absurd -en hilarisch- die eis is.

(En trouwens, dat koningshuis, dat is toch gewoon een openluchtmuseum? Valt onder monumentenbeheer. Mij lijkt het net zo zinnig om een nieuw kabinet te presenteren voor de nachtwacht. Rot op met dat mens en haar bordes. Zet haar een paar keer per maand voor het raam van haar paleis, kan ze lekker zwaaien naar voorbijgangers. Hebben we er ook echt lol van. En betaal haar conform de CAO van andere raammedewerksters.)