Ik wil games uit India!

Toen ik op m'n werk tijdens een (verplichte) RSI-pauze even als een zombie voor me uit zat te staren viel mijn oog op ons helpdesknummer. Je raadt het al, ook wij hebben zo'n fantastische uitbestede helpdesk in India. Zo'n helpdesk die je bij voorbaat al niet belt omdat je er over het algemeen toch niet in slaagt om je probleem aan een gebrekkig Engels sprekende Indiër duidelijk te maken. Waarom zetten ze niet gewoon wat Nederlanders achter die helpdesk en laten ze Indiërs iets anders doen zoals... games maken?

Misschien dat dit wel een beetje xenofoob overkwam, maar feit is wel dat je in "het bedrijfsleven" op veel plaatsen gewoon geconfronteerd wordt met uitbestedingen naar India (of het Oostblok). India heeft dan wel een redelijk laag ontwikkelingspeil maar als je je even indenkt dat India een flink boomende IT-industrie heeft, en dus veel mensen die met computers bezig zijn, zou je haast zeggen dat India ook een flink aantal gamers moet hebben alsmede bedrijven die games maken en uitgeven. Aan het inwoneraantal zal het in ieder geval niet liggen; met zijn ruim 1 miljard inwoners heeft India grofweg 4 keer zoveel inwoners als Amerika en 10 keer zoveel inwoners als Japan.

Als India wel publishers en developers van enig formaat heeft is het mij in ieder geval nog niet opgevallen. De meeste bekende games lijken toch nog steeds uit USA, Europa of Japan te komen. De enige link tussen India en de gamesindustrie die ik ken is eigenlijk Dhalsim uit Streetfighter II... Het gebrek aan games uit India komt ook niet door het feit dat ze in India niet dol zijn op entertainment; als je ziet hoe groot de bekende Bollywood filmindustrie is moet je toch tot de conclusie komen dat ze in India graag vermaakt worden.

De vorm van vermaak verschilt dan wel weer enorm; als je kijkt naar wat de gemiddelde Bollywood film je biedt en dit vergelijkt met een Hollywood film moet je toch concluderen dat ze in India wel een erg aparte smaak hebben. Dit is niet alleen met India zo uiteraard, elk volk heeft zo'n beetje zijn eigen voorkeur in entertainment.

Wat spellen betreft lijken we in Europa en USA toch wel erg dol te zijn op FPS- en sport spellen, waarbij de Amerikaan wat meer voor American Football (Madden etc) zal gaan en wij als Europeanen sneller een potje zullen voetballen met een FIFA game of even een rondje scheuren in een F1 game. Japanners staan bekend om hun voorkeur voor (MMO)RPG's, liefst games waar je eindeloos in blijft levellen. Aangezien India een apart volk is zullen ze zo ook wel hun eigen voorkeur voor games hebben. Wat die voorkeur dan is, daar ben ik erg benieuwd naar, hopelijk is die net als hun films erg apart.

Wat mij betreft kunnen ze echter niet snel genoeg beginnen met het maken van games. Dankzij het verre oosten kunnen we ons al vermaken met allerlei geflipte (maar leuke!) games als Katamari Damacy of Ouendan, dus ik wacht met spanning af wat voor leuke, interessante en hopelijk geflipte spellen bedacht kunnen worden door de Indiërs. Misschien hebben ze alleen een goede hint nodig, daarom zal ik het ze de volgende keer dat ik onze fantastische helpdesk moet bellen eens voorstellen: "Get the hell out of there and make some damn games!". Ik hoop alleen dat ze me dit keer dan wel begrijpen.