Boekreview: A. Boogers - Het Waanzinnige van Sneeuw

Ondanks de hoopvolle woorden van de uitgever is Het waanzinnige van sneeuw van Alex Boogers een boek dat ik, normaal gesproken, niet zou oppakken in een boekwinkel. Dat ligt helemaal aan mij want ik hou niet van vechtsporten en daar lijkt het boek over te gaan. Hoe bedrogen kwam ik dus uit toen ik dit boek begon te lezen.

Ik hou nog steeds niet van vechtsporten maar Het waanzinnige van sneeuw is een boek dat me vanaf de eerste bladzijde vast heeft gepakt en niet meer heeft losgelaten tot ik aan de laatste bladzijde kwam. Dat lukt niet veel auteurs, Donna Tartt is het gelukt en Stephen King lukt het vaak nog, maar soms lees ik boek ook uit omdat ik al zoveel bladzijdes heb gelezen en het dan zonde van mijn tijd vind om het dan toch maar niet uit te lezen. Ik kan ook makkelijk drie boeken lezen, niet tegelijk natuurlijk maar leg ik de één weg dan ga ik verder met de ander. Niet met Het waanzinnige van sneeuw, al voordat ik op de helft van de eerste bladzijde was moest en zou ik weten hoe het verhaal zich verder zou ontwikkelen. Waar ik was sleepte ik Het waanzinnige met me mee, bijna zelf als een waanzinnige bijna want ik heb het wel over een Nederlandse auteur die een psychologische roman heeft geschreven over een jongen van zeventien die in een spiraal terecht komt waar hij uiteindelijk alleen door fors geweld uit weet te ontsnappen. En dat is gewoon niet echt "mijn" favoriete leesvoer...ook al lees ik eigenlijk alles maar zoals ik al zei in een boekwinkel had ik het niet eens opgepakt.

Wat is het dan dat dit boek zo bijzonder maakt. Het is een gewoon boek, gekke titel (alhoewel de titel later in het boek duidelijk wordt) onbekende auteur maar wel eentje die bijna jongleert met het onderwerp. Ik vermoed dat als Alex Boogers over achtbanen zou schrijven ik dan zeker draaierig dat boek weg zou leggen. Je wordt in het boek getrokken, leeft mee met de Remy van Sand, de hoofdpersoon die eigenlijk niet eens zo sympathiek is. Wat hij doet en hoe hij het doet wordt begrijpelijk door het onopgesmukte taalgebruik van de auteur, je ruikt bijna het schrale zweet uit de ranzige sportschool dat de bladzijdes van het boek doordrenkt en voelt bijna de klappen die Remy krijgt.

Dit is het tweede boek van Alex Boogers, zie ik ooit weer een boek van hem liggen dan gaat het meteen mee naar huis en zal ik zeker een aantal andere boeken opzij schuiven om zijn boek een opvallende plek te geven. Zijn eerste boek (Het boek Estee onder het pseudoniem M.L. Lee) staat op mijn verlanglijst en ik kan alleen maar verlangen naar meer van Alex Boogers hand!

Uitgeverij Podium
Het Waanzinnige van Sneeuw
ISBN 90 5759 354-8
318 blz.
EUR 15,00