FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 oktober 2024

F1: Uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten

Charles Leclerc heeft de Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten op zijn naam geschreven. De Monegask profiteerde optimaal van het gevecht in de eerste bocht en reed onbedreigd naar de zege voor Ferrariteamgenoot Carlos Sainz. Max Verstappen vocht daarachter een bikkelhard duel uit met titelrivaal Lando Norris en won dit na een straf voor de Brit.

Norris startte vanaf poleposition met Verstappen naast zich. George Russell vertrok vanuit de pits na de crash in de kwalificatie, terwijl Liam Lawson achteraan de grid nog vanwege een straf van zestig plaatsen na de wissel van vrijwel alle motoronderdelen. Norris was goed weg en probeerde bij de eerste bocht de deur dicht te gooien voor Verstappen, maar de Nederlander wist zijn bolide er tussen te zetten en zo de Brit te verschalken. Leclerc profiteerde optimaal door de eerste positie te grijpen. De Monegask kon gelijk een gat slaan omdat Sainz zich bij de Red Bull-coureur meldde die even buiten de baan ging, Norris reed op positie vier rond.

In het achterveld wisten zowel Lewis Hamilton als Lawson op hun harde banden vijf posities te winnen, al duurde het voor Hamilton niet lang, want hij schoof met zijn Mercedes de grindbak in, wat een safety car opleverde. Uit de herhaling van de start bleek dat Alexander Albon de Alpine van Esteban Ocon aantikte zodat de Fransman achterstevoren stond en achteraan aan kon sluiten.

Na vijf ronden kwam de safety car weer binnen en bracht Leclerc het veld op gang. Verstappen haakte meteen aan, maar kon geen aanval plaatsen. Sainz wist dichterbij de Red Bull te blijven en ging op jacht naar de tweede plek. Een foutje wierp hem echter iets terug, terwijl Leclerc vooraan een groot gat sloeg. In het achterveld spinde Guanyu Zhou waarna hij achteraan aan moest sluiten.

Leclerc sloeg in de eerste stint een groot gat met Verstappen die op zijn beurt niets te duchten had van Sainz en Norris. Sainz was na 21 ronden de eerste van de toppers die stopte om zo te proberen Verstappen te verschalken. Red Bull antwoordde niet direct en haalde hem na 25 ronden binnen waarbij hij ruim achter Sainz weer de baan op kwam.

Omdat ook Leclerc stopte ging de leiding naar Norris die het gaspedaal flink intrapte om zo te proberen de rijders die al gestopt waren te dwingen meer van hun rubber te vergen. Dit lukte maar ten dele, want Norris kon zijn stop lang uitstellen en kwam zes seconden achter Verstappen weer naar buiten met zes ronden nieuwere banden. De Brit draaide meteen de duimschroeven aan, maar Verstappen wist het lang vol te houden. Het duo kon evenwel niet richting de Ferrari's van Leclerc en Sainz rijden.

Verder naar achteren waren er vele gevechten zoals tussen Franco Colapinto en Kevin Magnussen terwijl voor hun neus Yuki Tsunoda spinde en punten weggooide. Iets naar voren was Norris met twaalf ronden te gaan binnen DRS van Verstappen gekomen. Het leverde op acht ronden van het einde een flinke strijd tussen de twee op waarbij Verstappen liet zien dat zijn banden er aan waren. Het gevecht duurde rondenlang waarbij de spanning er vanaf droop. Vijf ronden voor het einde pakte de snellere Norris Verstappen uiteindelijk toch.

Na 56 enerverende ronden werd Leclerc als eerste afgevlagd, voor Sainz en Norris. Laatstgenoemde raakte vanwege een straf van vijf seconden de derde plek kwijt aan Verstappen. Oscar Piastri eindigde als vijfde, voor de uit de pits gestarte Russell, Sergio Perez, Nico Hülkenberg, Lawson en Franco Colapinto die Williams weer een punt bezorgde.

Frankrijk demonstreert tegen SUV's na opzettelijk doodgereden fietser

Na de dood van een fietser die in Parijs werd aangereden door een terreinwagen, lieten activisten in het Zuid-Franse Toulouse 's nachts uit protest de lucht uit de banden van 65 SUV's ontsnappen. De terreinvoertuigen zijn de vijand van voetgangers en fietsers omdat ze veel breder en zwaarder zijn en meer dodelijke ongelukken veroorzaken dan gewone auto's, aldus de organisatie 'No SUV Tolosa', volgens de krant 'Libération'.

De Franse steden zouden niet geschikt zijn voor zulke grote voertuigen en het moet voorkomen worden dat mensen zulke auto’s kopen, die ook nog eens milieuvervuilend zijn. In Parijs en andere grote Franse steden waren er het afgelopen weekend protesten ter nagedachtenis aan de wielrenner Paul Varry, die dinsdag in Parijs werd overreden. Onder meer de Franse wielerbond riep op tot meer veiligheid voor fietsers op de weg.

Onderzoek naar mogelijke moord
Het parket van Parijs doet onderzoek naar de 52-jarige bestuurder van de SUV op verdenking van moord, omdat hij de fietser dinsdag na een ruzie opzettelijk zou hebben overreden. De onderzoekers baseren zich op CCTV-beelden en getuigenverklaringen.

Het incident gebeurde dinsdag om 17.45 uur op de Boulevard Malesherbes in het 8e arrondissement van Parijs. De tienerdochter van de bestuurder zat op dat moment in de auto. Volgens het Openbaar Ministerie kwam het slachtoffer woensdag terug van zijn werk toen de automobilist, terwijl hij probeerde het verkeer te passeren, 200 meter over het fietspad reed en daarbij over Varry's voet reed. Varry "sloeg op de motorkap om de bestuurder te waarschuwen", aldus het rapport. "Hij (Varry) liet zijn fiets vallen en bewoog naar de voorkant van de auto, en toonde ongenoegen. De bestuurder draaide zijn wielen richting Varry en gaf gas", voegde het toe.

Een autopsie op de fietser bevestigde dat het voertuig over hem heen was gereden. Volgens Franse rapporten vertelde de SUV-bestuurder de politie dat hij de macht over het stuur was verloren.

De activisten in Toulouse voerden aan dat een SUV voor veel mensen een macho statussymbool is. "Het is dit macho-gedrag wat Paul Varry zijn leven kostte. Een door zijn ego gekwelde SUV-chauffeur, niet in staat zijn emoties te beheersen, die liever over een fietser rijdt en zijn eigen dochter die in de auto zit een trauma bezorgt dan in te zien dat de fietser gelijk had en hij niet over het fietspad had moeten rijden."

IDF: beelden hoe Sinwar op 6 oktober 2023 zijn gezin in veiligheid brengt

Het Israëlische leger heeft nog een video vrijgegeven waarop Hamas-leider Sinwar en zijn familie te zien zijn, kort voor de Hamas-aanval op 7 oktober 2023. Blijkbaar zijn ze een schuilplaats in de tunnels aan het inrichten. 

Vanuit dit ‘ondergrondse fort’ zou Sinwar het bevel hebben gegeven voor de grote terreuraanval op Israël. Op de beelden is te zien hoe een grijze man herhaaldelijk tassen of waterflessen door een smalle tunnel draagt. Volgens de Jerusalem Post zijn de opnames een paar maanden geleden in Gaza in beslag genomen. Aan het begin van de beelden lopen twee jongens door de, op sommige plaatsen volkomen donkere, tunnel richting de camera. Later is Sinwar in beeld, achter hem zijn een meisje en een vrouw zichtbaar - volgens het leger zijn zij de familie van Sinwar.

"Er is te zien zien hoe hij met zijn familie op de avond van 6 oktober, slechts enkele uren voor het verschrikkelijke bloedbad van start ging, vluchtte naar een ondergronds complex onder zijn huis”, zei Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari. "Sinwar en zijn zoon lopen op en neer met voedsel, water, kussens, een plasmatelevisie, matrassen en andere spullen voor een lang verblijf", legde Hagari uit. Zijn vrouw lijkt een Birkin-tas van zo'n $ 32.000 mee te nemen naar hun schuilplaats. "Terwijl inwoners van Gaza geen geld hebben voor eten, zien we veel voorbeelden van de liefde voor geld van Sinwar en zijn vrouw", schreef IDF-woordvoerder Avichay Adraee op X, naast een screenshot van de vrouw die de dure zwarte leren tas vasthoudt.

De Hamas-leider bouwde een 'ondergronds fort' in Khan Yunis in het centrum van de Gazastrook, “vanwaar hij het bevel gaf om Israël aan te vallen”, zei de leger woordvoerder. Legerwoordvoerder Nadav Shoschani schreef op X: "Sinwar neemt zijn televisie mee naar zijn tunnelschuilplaats, verstopt zich tussen zijn burgers en bereidt zich voor om te zien hoe Israëliërs door zijn terroristen worden vermoord, ontvoerd en verkracht."

Uiteindelijk werd de verblijfplaats van Sinwar in Rafah vastgesteld nadat "zijn DNA-monster werd gevonden op een zakdoek waarmee hij zijn neus had gesnoten", zei de leger woordvoerder. Sinwar werd woensdag gedood tijdens een Israëlische militaire operatie .

Hamas deed Hagari's verklaringen dat de vermoorde leider was ondergedoken en het leven van zijn gezin boven dat van andere mensen had gesteld af als 'duidelijke leugens'. “Commandant Sinwar werd gemarteld nadat hij heldhaftig had meegevochten en de grootste strijd in de geschiedenis van ons Palestijnse volk had geleid”, aldus een verklaring van Hamas.

Sinwar is niet meer in het openbaar verschenen sinds de ongekende grote aanval op Israël ruim een jaar geleden.

Uitslagen eredivisie zondag

FC Utrecht blijft uitstekend presteren in de Eredivisie. In het uitduel won de ploeg van Ron Jans met 0-1 en staat stevig op de tweede plaats. Ajax won met veel moeite bij Heracles Almelo en staat nu op de derde plaats.

Willem II - Fortuna Sittard 0-0
Het duel tussen Willem II en Fortuna Sittard eindigde in een gelijkspel. Beide ploegen kwamen in Tilburg niet tot scoren, waardoor het 0-0 bleef.

De Limburgers hadden voor rust het betere van het spel en waren vooral in de lucht gevaarlijk. Alen Halilovic kreeg de grootste kans, maar wist niet te scoren. In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde. Willem II had moeite met het spel van Fortuna en kwam slechts sporadisch tot kansen. Toch was de thuisploeg zelf via een kopbal van Kyan Vaesen tegen de lat nog dicht bij de overwinning

Heracles - Ajax 3-4
Ajax heeft in een doelpuntrijke wedstrijd met 3-4 gewonnen van Heracles. Invaller Wout Weghorst speelde opnieuw een cruciale rol door zijn invalbeurt te bekronen met twee doelpunten.

Na een enorme misser van Brian Brobbey (voor open doel) zette Luka Kulenovic Heracles op voorsprong. Zijn inzet werd van richting veranderd, waardoor Remko Pasveer kansloos was. Davy Klaassen zorgde snel voor de gelijkmaker, maar Ajax kon daar niet lang van genieten. Mario Engels scoorde een wereldgoal door de bal vanaf de middenlijn binnen te schieten na balverlies van Ajax.

Nog voor rust trok Ajax de stand gelijk via Bertrand Traoré. Direct na de rust kreeg Brobbey opnieuw een grote kans, maar de spits faalde weer. Wout Weghorst verving hem en wist bij zijn eerste mogelijkheid wel te scoren. Hij kopte Ajax op voorsprong, maar de Amsterdammers wisten de voorsprong niet vast te houden. Kulenovic maakte met zijn tweede doelpunt gelijk. Uiteindelijk trok Ajax alsnog aan het langste eind. Weghorst versierde een strafschop, die hij zelf benutte.

FC Groningen - FC Utrecht 0-1
Het nog ongeslagen FC Utrecht heeft bij FC Groningen zijn zevende zege in acht duels geboekt en beleeft zo de beste competitiestart in de clubhistorie. De ploeg van Ron Jans won met 0-1 en staat stevig op de tweede plaats.

FC Groningen had het in de beginfase lastig met de bezoekers uit Utrecht. Eerst werd een doelpunt van David Min afgekeurd, maar na twintig minuten opende Yoann Cathline de score voor Utrecht. De Groningers moesten vervolgens in de achtervolging en kregen ook mogelijkheden, maar FC Utrecht bleef vrij eenvoudig overeind.

Met zeven overwinningen uit acht wedstrijden is de ploeg van Ron Jans nog altijd ongeslagen in de Eredivisie. Alleen tegen sc Heerenveen werd gelijkgespeeld.

PEC Zwolle 1-2

NAC heeft voor het eerst dit seizoen een uitduel gewonnen. In Zwolle pakte de ploeg uit Breda de winst met 1-2 van PEC Zwolle.

In de eerste helft viel er weinig te beleven tussen de beide ploegen en stond het bij rust dan ook 0-0. Tien minuten na rust opende Elías Már Ómarsson de score voor NAC. Twintig minuten later maakte de IJslandse spits ook nog de 0-2. Met nog tien minuten te gaan zorgde Kaj de Rooij nog voor de aansluitingstreffer, maar verder kwam PEC Zwolle niet en pakte NAC voor het eerst dit seizoen de overwinning in een uitduel.

Pool denkt vrouw te hebben aangereden. Blijkt reeds overledene

Een automobilist in Polen dacht dat hij een vrouw had aangereden, maar het bleek het lichaam van een eerder overleden vrouw te zijn dat uit een lijkwagen was gevallen en op een zebrapad terecht kwam. Het desbetreffende uitvaartbedrijf in Polen heeft excuses aangeboden voor het verkeersincident

Bekende coffeeshopboot gezonken in de Maas

Coffeeshopboot Mississippi, een welbekende boot in Maastricht is gezonken. De boot is scheef komen te liggen door oa de lage waterstand in de Maas, waardoor er water in gestroomd is. De eigenaar gaat er vanuit dat het stalen schip op termijn weer drijfbaar kan worden gemaakt, maar het interieur van de coffeeshop is vermoedelijk volledig verloren gegaan.

In de Mississippi huist sinds 1988 een koffieshop. Het is misschien wel de bekendste coffeeshop van het zuiden van Nederland. Het interieur is recent vernieuwd. Sinds juni werd er legaal geteelde wiet verkocht. De boot begon vrijdag scheef te hangen door de lage waterstand van de Maas. Het gebied werd toen al afgezet door de brandweer vanwege de gevaarlijke situatie.

Het waterpeil van de Maas is laag door de problemen met de stuw in Borgharen. Die kan niet worden gesloten, omdat daar onlangs een binnenvaartschip tegenaan botste.

Razgatlioglu pakt World Superbike-titel, Van der Mark sluit WK als 6e af

In het Spaanse Jerez is zondag het World Superbike-kampioenschap afgesloten. Dat was voorafgaand aan het weekeinde nog niet helemaal beslist, maar de dominantie van Toprak Razgatlioglu was wel duidelijk: ondanks het missen van twee volledige weekeinden wegens een zware crash kon de titel hem nauwelijks ontgaan.

Race één
Nicolo Bulega vertrok vanaf poleposition en was de enige die Toprak Razgatlioglu nog van de wereldtitel af kon houden, maar had daar wel een wonder voor nodig in het hele weekeinde. De Turkse BMW-coureur vertrok vanaf plek twee, naast Alex Lowes en voor Danilo Petrucci, Iker Lecuona, Andrea Locatelli, Michael van der Mark, Michael Ruben Rinaldi en Garrett Gerloff.

Uittredend wereldkampioen Alvaro Bautista ging al snel onderuit, teamgenoot Bulega pakte de leiding en kreeg weer eens alleen Razgatlioglu achter zich aan. Die kon echter toch niet helemaal aanhaken en hij nam ook duidelijk geen risico om er koste wat het kost bij te blijven: plek twee was meer dan voldoende voor de wereldtitel.

Bulega reed overtuigend naar de winst in een helaas wat gezapige race, Razgatlioglu werd tweede en pakte na 2021 voor de tweede keer de World Superbike-titel. Het was de eerste officiële wereldtitel ooit voor het al meer dan 100 jaar bestaande BMW, waar de Turk dit jaar naar overstape. Locatelli finishte als derde, Razgatlioglu's teamgenoot Van der Mark werd zesde.

Superpolerace
Bulega, kersvers kampioen Razgatlioglu en Lowes vertrokken vanaf de eerste rij, voor Petrucci, Lecuona en Locatelli en met Van der Mark op plek acht. Bulega kende een goede start, maar Razgatlioglu nam hem al snel te grazen. Ondertussen gingen teamgenoten Xavi Vierge en Lecuona hard onderuit, maar ze waren op tijd aan de kant om de race door te laten gaan.

Bulega nam halverwege de race de leiding weer terug met een mooie actie, waarna de dit seizoen debuterende vicewereldkampioen op overtuigende wijze naar de winst reed. Razgatlioglu finishte als tweede, Lowes completeerde het podium en Van er Mark finishte op een keurige zesde plek.

Race twee
Bulega, Razgatlioglu en Lowes hadden de eerste rij weer in handen, voor Petrucci, Locatelli, Van der Mark, Andrea Iannone, Gerloff en Bautista. Wederom ging Bulega er als beste vandoor en was het alleen Razgatlioglu die hem kon volgen. De Turk ging er al snel weer voorbij, terwijl teamgenoot Van der Mark ondertussen naar de derde plek klom, die hij met hand en tand moest verdedigen tegen Iannone.

Vier ronden voor het einde was de race, die ook voor de winst best leuk was, ineens voorbij: Philipp Öttl's Yamaha gaf ineens de geest en strooide een plas olie op de baan, waardoor de rode vlag gezwaaid werd. Een herstart kwam er niet en dus was de winst voor wereldkampioen Razgatlioglu, voor Bulega én een prachtige derde plek voor Van der Mark. Voor de Nederlander was het zijn tweede podiumplek van het jaar en daarmee besloot hij een toch wel prima seizoen met een meer dan keurige zesde plek in het WK.

Noord-Koreaanse militairen in Rusland getraind, mogelijk ingezet in Oekraïne

Op internet zijn videobeelden opgedoken van Noord-Koreaanse soldaten terwijl zij uniformen en uitrusting ontvangen op een trainingsbasis in het verre oosten van Rusland. Deze beelden lijken de recente berichten van de Zuid-Koreaanse Nationale Inlichtingendienst (NIS) te bevestigen dat ongeveer 1.500 Noord-Koreaanse militairen naar Rusland zijn gestuurd voor militaire training, met het oog op inzet aan het front in Oekraïne.

De aanwezigheid van Noord-Koreaanse troepen op Russische bodem markeert een belangrijk keerpunt in de steeds hechter wordende banden tussen Moskou en Pyongyang. Het lijkt een duidelijke indicatie dat Noord-Korea bereid is een directere rol te spelen in het conflict in Oekraïne, iets wat voorheen bijna ondenkbaar was.

De Noord-Koreaanse soldaten zouden in Rusland getraind worden voordat zij worden uitgezonden naar het front in Oekraïne. Dit is een significante stap, aangezien Noord-Korea weliswaar een van 's werelds grootste legers heeft met 1,2 miljoen soldaten, maar veel van deze troepen missen gevechtservaring op internationaal niveau.

In een video die is gedeeld met CNN door het Oekraïense Centrum voor Strategische Communicatie en Informatiebeveiliging, is een lange rij soldaten te zien die wachten om hun uniformen in ontvangst te nemen. Hoewel het lage geluidsniveau het moeilijk maakt om de gesprekken volledig te begrijpen, wordt aangenomen dat de soldaten Koreaans spreken.

Bij aankomst in Rusland hebben de Noord-Koreaanse rekruten een vragenlijst moeten invullen met hun maten voor hoofddeksels, uniformen en schoenen. Een kopie van deze vragenlijst, gedeeld met CNN, toont dat de bovenkant van het formulier in het Russisch is geschreven, terwijl de verschillende maatopties in het Koreaans zijn vermeld.

Een andere video die circuleert op sociale media toont troepen die aankomen op het Sergeevka-trainingsgebied, dicht bij de Russische grens met China. In de video is een Russische stem op de achtergrond te horen die zegt: "We kunnen ze niet filmen," gevolgd door: "Er zijn er meer... er zijn miljoenen van hen hier. Hier zijn de nieuwe versterkingen. Dit is nog maar het begin. Er zijn er meer."

Dit bewijsmateriaal lijkt de al lang bestaande bezorgdheid van Kiev te bevestigen dat Noord-Korea zich voorbereidt op een directere rol in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft herhaaldelijk alarm geslagen over de steeds diepere alliantie tussen Rusland en Noord-Korea. Tijdens een NAVO-top deze week waarschuwde hij dat ‘duizenden’ Noord-Koreaanse troepen op weg zijn naar Rusland.

"Uit inlichtingen die ik heb... ze bereiden 10.000 soldaten voor, verschillende soldaten, landtroepen, technisch personeel," vertelde Zelensky aan verslaggevers. Hij beschreef het als een ‘dringende’ ontwikkeling die hij had besproken met de Verenigde Staten.

Eerdere berichten in de Zuid-Koreaanse media suggereerden dat Noord-Korea in totaal 12.000 troepen zou sturen, hoewel dit cijfer niet werd opgenomen in de verklaring van de nationale inlichtingendienst.

Als deze inzet van Noord-Koreaanse soldaten daadwerkelijk plaatsvindt, zou dit de eerste keer zijn dat Noord-Korea een significante bijdrage levert aan een internationaal conflict. Meerdere regeringen hebben Pyongyang ervan beschuldigd wapens te leveren aan Moskou voor de uitputtingsslag in Oekraïne, een aanklacht die beide landen hebben ontkend, ondanks aanzienlijk bewijs van dergelijke overdrachten.

De twee naties, inmiddels beide geïsoleerd van het Westen, hebben sinds de invasie van Rusland steeds warmere banden. Tijdens een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan de Noord-Koreaanse hoofdstad in juni, beloofden de twee landen alle beschikbare middelen te gebruiken om onmiddellijke militaire bijstand te verlenen in het geval dat de ander wordt aangevallen. Dit maakt deel uit van een baanbrekend defensiepact tussen de autocratische naties.

Poetin verklaarde tijdens dat bezoek dat de twee landen hun banden naar een ‘nieuw niveau’ aan het tillen zijn. In opmerkingen voorafgaand aan de besprekingen tussen de twee, sprak de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn "volle steun en solidariteit uit met de strijd van de Russische regering, het leger en het volk," waarbij hij specifiek wees op de oorlog van Moskou in Oekraïne "om zijn eigen soevereiniteit, veiligheid en territoriale stabiliteit te beschermen."

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse troepen in Oekraïne heeft wereldwijd de alarmbellen stevig doen rinkelen. Westerse landen hebben al hun bezorgdheid geuit over de wapenleveringen van Pyongyang aan Moskou en deze nieuwe ontwikkeling zal waarschijnlijk leiden tot verdere diplomatieke spanningen. De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor de gevolgen van buitenlandse inmenging in het conflict en hebben sancties opgelegd aan zowel Rusland als Noord-Korea voor hun respectieve acties.

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse soldaten aan het front in Oekraïne vertegenwoordigt een nieuwe fase in het reeds complexe conflict. Het versterkt niet alleen de militaire samenwerking tussen Rusland en Noord-Korea, maar introduceert ook nieuwe onzekerheden en risico's op het internationale toneel. Terwijl de wereld toekijkt, blijft het afwachten hoe deze ontwikkelingen de dynamiek van de oorlog in Oekraïne en de bredere geopolitieke verhoudingen zullen beïnvloeden.

Fokverbod kortsnuitige honden massaal genegeerd

Ruim een jaar na de invoering van het fokverbod op kortsnuitige honden blijkt dat deze dieren in Nederland nog steeds veelvuldig worden gefokt. Dit komt naar voren uit een onderzoek van RTL Nieuws onder diverse hondenfokkers. Ook dierenartsen zien de kortsnuitige honden nog vaak in hun praktijk verschijnen, ondanks de aangescherpte wetgeving en verhoogde controles.

In augustus vorig jaar werd het verbod op het fokken van kortsnuitige honden ingesteld vanwege de ernstige gezondheidsproblemen die deze dieren vaak hebben. Honden met een korte snuit, zoals mopshonden, kampen regelmatig met ademhalingsproblemen door een chronisch zuurstoftekort. Daarnaast hebben ze ook vaak last van uitpuilende ogen en slechte gebitsgezondheid. Het doel van het verbod was om deze gezondheidsproblemen terug te dringen.

Desondanks blijkt het fokken van kortsnuitige honden op veel plekken in Nederland gewoon door te gaan. RTL Nieuws ontdekte dat er op minstens tien locaties in het land nog steeds gefokt wordt, ondanks de risico’s van forse boetes. Fokkers reageren hier verschillend op: sommigen beroepen zich op uitzonderingen in de wet, terwijl anderen overwegen naar België te verhuizen, waar de regels soepeler zijn.

Een belangrijke oorzaak van de voortdurende beschikbaarheid van deze honden is dat hoewel het fokken verboden is, het houden, kopen en verkopen van de honden nog steeds is toegestaan. Dit zorgt ervoor dat er een levendige handel blijft bestaan, vaak met import uit het buitenland. Fokkers halen de dieren bijvoorbeeld uit België, waar het fokken nog wel is toegestaan en verkopen ze vervolgens in Nederland. Hierdoor blijft de vraag naar de dieren hoog, ondanks de wetgeving.

Kelly Kessen, dierenarts bij Dier & Recht, pleit voor een algeheel Europees fokverbod en een verbod op de verkoop van kortsnuitige honden. "Wat we nu zien, is dat mensen de honden blijven kopen, terwijl ze vaak niet beseffen hoeveel leed de dieren ervaren. De enige manier om dit probleem aan te pakken is door zowel het fokken als de verkoop te verbieden."

Dierenarts Hildeward Hoenderken deelt deze zorgen en ziet een toenemende import van puppy’s uit het buitenland, vaak met vervalste paspoorten. Hij vermoedt dat er illegaal veel puppy’s Nederland worden binnengebracht. "Het verbod hier zorgt ervoor dat de handel zich verplaatst naar landen met minder strenge regels," zegt hij.

Paul Mandigers, bestuurder bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, benadrukt de ernst van de situatie. "De helft van de kortsnuitige honden die nu in Nederland worden verkocht, komt uit Rusland. Ze worden via omwegen, zoals Turkije, geïmporteerd. Zolang de vraag blijft bestaan, blijft de markt ook bestaan."

Mandigers spreekt zijn frustratie uit over de aanhoudende handel in deze honden. "Het is onbegrijpelijk dat mensen nog steeds kortsnuitige honden willen, ondanks de bekendheid met hun gezondheidsproblemen. Als fokker creëer je problemen en als koper haal je bewust een hond in huis die zal lijden. Dit moet stoppen."

Uitbraak Marburgvirus gestopt

De Rwandese minister van Volksgezondheid, Sabin Nsanzimana, heeft zondag aangekondigd dat de uitbraak van het Marburgvirus in het land niet verder verspreidt. In de afgelopen zes dagen zijn er geen nieuwe infecties of sterfgevallen gemeld, wat wijst op een stabilisatie van de situatie.

"We hebben geen overdracht binnen de gemeenschap," verklaarde minister Nsanzimana tijdens een persconferentie in de hoofdstad Kigali. "Alle positieve gevallen zijn afkomstig van de lijst met bekende contacten van mensen die het virus hebben." Het effectief traceren en isoleren van deze contacten is cruciaal gebleken in het beheersen van de uitbraak. Tot op heden heeft Rwanda 1.146 contacten geïdentificeerd en gemonitord.

Tijdens de persconferentie was ook Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), aanwezig. Hij prees de inspanningen van Rwanda om de uitbraak van deze op Ebola lijkende ziekte in te dammen. "Ik zie dat de uitbraak wordt beheerd onder sterk leiderschap," zei Tedros. "Maar we hebben te maken met een van 's werelds gevaarlijkste virussen, en voortdurende waakzaamheid is essentieel."

De Wereldgezondheidsorganisatie en andere internationale partners werkten nauw samen met de Rwandese overheid om de uitbraak te beheersen. Er werden inspanningen geleverd om diagnostische capaciteiten te vergroten, medische voorzieningen te verbeteren en gezondheidswerkers van adequate beschermingsmiddelen te voorzien.

Rwanda maakte de uitbraak op 27 september bekend en heeft tot nu toe 15 sterfgevallen gemeld. Volgens officiële cijfers zijn er 44 mensen hersteld en blijven er nog slechts drie actieve gevallen over. Opvallend is dat de meeste getroffen personen gezondheidswerkers zijn die het virus opliepen tijdens de zorg voor patiënten.

Uit onderzoek is gebleken dat de eerste besmette persoon hoogstwaarschijnlijk een 27-jarige man was. Hij liep het virus op bij contact met een specifieke vleermuissoort die in grotten leeft. De man zocht medische hulp in het King Faisal Hospital in Kigali, waardoor meerdere gezondheidswerkers aan het virus werden blootgesteld.

Het Marburgvirus is een zeldzame maar ernstige vorm van virale hemorragische koorts en behoort tot dezelfde familie als het bekendere Ebolavirus (Filoviridae). Het virus komt waarschijnlijk van vruchtetende vleermuizen, met name de Egyptische vruchtvleermuis (Rousettus aegyptiacus). Verspreiding tussen mensen vindt plaats door direct contact met lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde personen of door contact met besmette materialen zoals beddengoed.

Zonder behandeling kan het Marburgvirus fataal zijn in tot wel 88% van de gevallen. Symptomen beginnen plotseling en heftig. Patiënten krijgen hoge koorts en hevige hoofdpijn. Naarmate de ziekte vordert, kunnen patiënten last krijgen van ernstige bloedingen, zowel intern als extern, wat kan leiden tot de dood.

Eerdere uitbraken van het Marburgvirus zijn gemeld in verschillende Afrikaanse landen, waaronder Tanzania, Equatoriaal-Guinea, Angola, Congo, Kenia, Zuid-Afrika, Oeganda en Ghana. Het virus werd voor het eerst geïdentificeerd in 1967 tijdens gelijktijdige uitbraken in laboratoria in Marburg en Frankfurt in Duitsland, en in Belgrado, toenmalig Joegoslavië. Deze uitbraken waren het gevolg van onderzoek op geïmporteerde Afrikaanse groene apen, waarbij zeven mensen om het leven kwamen.

Momenteel is er geen goedgekeurd vaccin of specifieke antivirale behandeling beschikbaar voor het Marburgvirus. De zorg voor patiënten is voornamelijk ondersteunend en gericht op het verlichten van symptomen en het voorkomen van complicaties.

Hoewel de afname in nieuwe infecties en sterfgevallen een positief teken is, benadrukken gezondheidsautoriteiten dat het gevaar nog niet geweken is. "Voortdurende waakzaamheid is essentieel," aldus Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO. Burgers worden opgeroepen om de richtlijnen van de overheid strikt op te volgen en direct medische hulp te zoeken bij het optreden van symptomen.

Lavreysen pakt 6e wereldtitel op rij op de sprint, zilver Hoogland en Van de Wouw

In het Deense Ballerup wordt zondag het wereldkampioenschap baanwielrennen afgesloten. Op de slotdag viel er voor de Nederlandse ploeg weer het een en ander te vieren, gezien het feit dat het sprinttoernooi bij de mannen beslist werd was dat ook niet al te verrassend.

Sprint mannen
In de halve finales had Harrie Lavreysen geen enkele moeite met de Japanner Kaiya Ota, die hij in twee heats versloeg. Jeffrey Hoogland verloor de eerste heat van Nicholas Paul uit Trinidad & Tobago, maar sloeg in de tweede heat terug en liet er in de beslissende derde heat geen gras over groeien, dus kreeg men een Nederlandse finale.

De eerste heat van de finale werd een mooi stukje 'spelen', maar Lavreysen dook er bovenop en pakte de winst. Dat herhaalde hij in de tweede heat en voor de zesde keer op rij pakte Lavreysen de wereldtitel - vier van die titels kwamen met Hoogland op zilver. Ota versloeg Paul eveneens in twee heats en pakte het brons.

Keirin vrouwen
Steffie van der Peet en Hetty van de Wouw schopten het beiden tot de finale, waarin ze beiden goed mee konden knokken. Van der Peet kwam net tekort en zakte in de slotronde terug naar de zesde plek, Van de Wouw mengde zich er in de slotronde in en pakte fraai zilver, achter de Japanse Mina Sato en voor de Britse Katy Marchant.

Puntenkoers vrouwen
Marit Raaijmakers reed een degelijke race en deed geruime tijd mee in de strijd om de medailles, maar dat kon ze net niet helemaal bolwerken: zevende. De wereldtitel ging verrassend en tot vreugde van het thuispubliek naar de Deense Julie Leth, die maar in één van de tien sprints punten pakte, maar wel als enige twee keer een ronde voorsprong pakte op het peloton. De Belgische Lotte Kopecky werd ondanks mechanische pech in de slotronde tweede, voor de Ierse Lara Gillespie.

Afvalkoers mannen
Jan-Willem van Schip reed weer eens een uitstekende koers en bleef over met de Canadees Dylan Bibic, thuisheld Tobias Hansen en de Italiaan Elia Viviani. Hij werd echter uit koers gehaald en moest het doen met plek vier, omdat hij de Portugees Diogo Narciso een beuk gegeven zou hebben. Bibic ging er daarna af en pakte brons, Hansen zorgde voor nog meer Deens succes door Viviani te verslaan en de wereldtitel te pakken.

Madison mannen
Yoeri Havik en Vincent Hoppezak rondden het WK voor Nederland af en deden in veel tussensprints goed mee. Het was echter niet genoeg tegen de absolute top, ze moesten het doen met een zesde plek. Veteraan Roger Kluge en de jonge Tim Torn Teutenberg pakten voor Duitsland het goud, voor de Belgen Lindsay de Vylder en Fabio van den Bossche en thuisfavorieten Niklas Larsen en Michael Mørkøv, die zijn afscheidskoers reed.

OM eist gevangenisstraf en taakstraf voor bedreigen politici

Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) heeft bij de rechtbank een onvoorwaardelijke taakstraf van 240 uur en acht maanden gevangenisstraf, waarvan 224 dagen voorwaardelijk en met een proeftijd van twee jaar, geëist tegen een 59-jarige man uit Stein. Hij wordt onder andere verdacht van bedreiging van politici, groepsbelediging en het aanzetten tot haat.

Dinsdag 6 februari 2024 komt er bij de politie een melding binnen over een X-account waarvan bedreigende uitlatingen worden gedaan in de richting van toenmalig minister De Jonge. De tekst die wordt geplaatst: “Geef me zijn adres maar. Tijd dat iemand deze lul opruimt”. Uit onderzoek blijkt dat deze teksten komen vanaf het X-account van de verdachte.

Topje van de ijsberg
De melding blijkt het topje van de ijsberg te zijn. Uit onderzoek van het account van de verdachte komt naar voren dat hij in de periode van 19 januari 2024 tot en met 6 februari 2024 op social media minstens acht bedreigende uitlatingen aan het adres van andere politici heeft geplaatst, waaronder toenmalig minister Jetten en Tweede Kamerlid Podt. Daarnaast plaatste verdachte in dezelfde periode negen discriminerende en haatzaaiende uitlatingen op X.

Buitengewoon kwetsend en angstaanjagend
Het OM meent dat aan verdachte de feiten zwaar mogen worden aangerekend: “Personen met een publieke functie, waaronder gezagsdragers, worden geconfronteerd met de ernstige bedreigende gevolgen van dit trieste fenomeen. Een fenomeen waarbij te pas en te onpas wordt geschermd met de vrijheid van meningsuiting. Uit het verleden blijkt tevens dat sommige personen zich helaas geroepen voelen om uitvoering te geven aan dergelijke oproepen. Feiten waarmee gezagsdragers dagelijks worden geconfronteerd, waardoor zij ook daadwerkelijk moeten worden beveiligd. Daarbij is er nog niet gesproken over groepen die niet direct de beschikking hebben over fysieke beveiliging zoals politici die krijgen. Denk daarbij aan inwoners met een andere etnische achtergrond en mensen van de LHBTI - gemeenschap. Zij moeten telkens ter kennisgeving aannemen dat er in onze maatschappij mensen zijn die hen zelfs met geweld uit de weg willen ruimen. Dat moet buitengewoon kwetsend en angstaanjagend zijn. Bovendien wordt met deze uitlatingen polarisering en intolerantie alleen maar verder in de hand gewerkt.”

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

Musk verloot dagelijks miljoen dollar onder ondertekenaars online petitie grondwet

In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingscampagne verloot de Amerikaanse ondernemer Musk dagelijks één miljoen dollar aan mensen die een online petitie over de grondwet ondertekenen.

Dit loopt tot de presidentsverkiezingen in november, legde Musk uit tijdens een evenement voor de Republikeinse kandidaat Trump. Volgens de tekst van de petitie verbinden de ondertekenaars zich ertoe het Eerste en Tweede Amendement van de Grondwet te steunen. Dit garandeert de vrijheid van meningsuiting en het recht om wapens te bezitten. Tijdens het campagne-evenement overhandigde Musk een eerste cheque ter waarde van één miljoen dollar aan een aanwezige die de petitie had ondertekend. 

Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes is de ondernemer de op een na rijkste persoon ter wereld. Hij steunt Trump in de verkiezingscampagne onder meer door optredens tijdens zijn campagne.

Motorcoureur Veneman vicewereldkampioen Supersport 300 na mooie ontknoping

Op het circuit van Jerez is zondag het World Supersport 300-kampioenschap afgesloten, wat in de motorsport de opstapklasse is richting de World Superbikes. Het kampioenschap kenmerkt zich door fantastische races, waarin het tot de laatste bocht spannend is, en dat was ook in het slotweekeinde het geval.

De 18-jarige Loris Veneman kende een zeer goed seizoen, met onder meer een dubbele zege in het Tsjechische Most. Hij begon het slotweekeinde echter wel met zestien punten achterstand op de Indonesiër Aldi Satya Mahendra, die één keer won, maar vooral bijzonder consistent reed en het hele jaar door voorin te vinden was. Iñigo Iglesias had in theorie ook nog kans, maar raakte geblesseerd bij een crash en kon niet starten.

In de eerste race kende Veneman een prima start, maar al snel zakte hij terug tot onderin de top-10. De twee reden bij elkaar in de slotronde, maar in de laatste bocht werd Veneman wat naar buiten gedreven: hij werd vijfde, na een straf zelfs zesde, Mahendra finishte als derde. David Salvador won overigens voor het eerst, voor Julio Garcia.

Veneman's opdracht voor de slotrace van dit jaar was moeilijk, maar niet complex: hij moest winnen en dan hopen dat Mahendra niet in de top-12 zou eindigen. De Nederlander begon goed en zat er de hele race lekker bij, waarbij hij zelfs zo nu en dan de koppositie in beslag nam. Er leek zelfs een stunt in de maak, want Mahendra had het lastig.

In de slotfase kon Mahendra zich toch wel staande houden in de top-10 en in de laatste paar bochten reed hij zelfs naar de zesde plek, centimeters naast Veneman, die als vijfde eindigde. Garcia won op de KOVE, de eerste WK-zege ooit voor een Chinese fabrikant, met debutant Antonio Torres en Marc Garcia ook op het podium.

Mahendra's zesde plek was uiteraard voldoende voor de wereldtitel en dus mag de 18-jarige zich de eerste Indonesische wereldkampioen in de wegracerij ooit noemen.

Terreuraanslag op Israëlische ambassade Berlijn voorkomen

Een islamist zou een aanval op de Israëlische ambassade in Berlijn hebben gepland. De Libiër werd gisteravond gearresteerd in Bernau, vlakbij de hoofdstad. De Israëlische ambassadeur Prosor  heeft de Duitse veiligheidsautoriteiten bedankt voor hun inzet. 

Volgens het Federaal Openbaar Ministerie was de verdachte van plan om "een spraakmakende aanslag met vuurwapens uit te voeren op de Israëlische ambassade in Berlijn". Om dit voor te bereiden, wisselde hij via een messenger-chat informatie uit met een lid van de terroristische militie van IS. Het Federaal Parket beschuldigt de verdachte van “steun aan een terroristische organisatie in het buitenland”. De informatie zou afkomstig zijn van buitenlandse inlichtingendiensten. De onderzoekers maakten aanvankelijk geen verdere details over de geplande aanslag.

Wie is de verdachte?
De verdachte is de Libische Omar A. Hij woont in Bernau bij Berlijn en werd daar zaterdagavond gearresteerd. Volgens berichten in de media is hij een afgewezen asielzoeker. Volgens de krant ‘Bild’ kwam hij in november 2022 Duitsland binnen. Hij vroeg in januari 2023 asiel aan, dat acht maanden later werd afgewezen. De man zou hier niet tegen in verweer zijn gegaan.

Er bestaat geen algemeen verbod op deportaties in Duitsland voor Libië. Als een asielzoeker echter niet vrijwillig vertrekt, wordt deportatie moeilijk omdat er in het Noord-Afrikaanse land slechts gedeeltelijk functionerende staatsstructuren bestaan. 

Usher en Lizzo voeren campagne voor Kamala Harris

Amerikaanse muzieksterren Usher en Lizzo waren aanwezig op campagnebijeenkomsten ter ondersteuning van presidentskandidaat Kamala Harris.

Lizzo sprak op een bijeenkomst in haar thuisstad Detroit, Michigan, terwijl Usher sprak vanuit Atlanta, Georgia. Beide artiesten riepen mensen op om vroeg te gaan stemmen op Harris  en hun keuze te bespreken met vrienden en familie. Harris zelf sprak over abortusrechten maar vroeg haar publiek ook om vroeg te gaan stemmen tijdens een druk bezochte campagnebijeenkomst in Atlanta.

De Hollandse pot nu ook populair onder toeristen

Stamppot, boerenkool en rookworst: de Hollandse keukens worden steeds populairder in de stad. Oud-Hollandse gerechten lagen al goed in de smaak bij Amsterdammers zelf, maar ook toeristen in de hoofdstad waarderen de 'stemppot' ook steeds meer. "It's pretty good, I love it."  Zo meldt AT5. 

In de Leidsekruisstraat zitten vijf restaurants op een rijtje waar mensen de typisch Nederlandse specialiteiten kunnen proeven. Al deze plekken zitten dagelijks helemaal vol met gasten. Maar wat vinden mensen nou zo bijzonder aan de Hollandse pot? "Het smaakt erg goed voor een redelijke prijs", vertelt een toerist met een glimlach.

Hap-Hmm is een van de restaurants die iedere dag mensen moet afbellen, omdat het anders te druk is, aldus eigenaar Bobbie Douma. "De mensen staan echt in de rij. Het is hier niet aanlopen en binnenkomen, je moet echt even wachten. Dus je moet eigenlijk van tevoren even bellen."

Douma vindt het maar gezellig. "Om 16.30 uur gaan we zelf eten en om 17.00 uur komen de gasten." In het restaurant zijn er twee tafels die niet gereserveerd kunnen worden, dat zijn de aanschuif-tafels. "Bij deze tafels hoef je niet te zeggen dat je komt, je kan gewoon aanschuiven. Zo zit je nooit alleen."

Eveline Doornhegge van Koninklijke Horeca Nederland herkent de populariteit rond de restaurants met oud-Hollandse gerechten. "Zeker in de winter neemt de populariteit toe, bijvoorbeeld pastarestaurants of ijstentjes switchen in de winter naar de Hollandse keuken."

Door zijn werk eet Douma zelf al jaren wekelijks de Hollandse pot, maar vervelen doet het nooit. "Nee het verveelt nooit. Behalve in het weekend, dan ga ik naar de Chinees en haal ik een lekkere babi pangpang."

Het leven na Trump: is Jeff Landry de erfgenaam van MAGA?

Tot twee maanden geleden waren Madagaskar en Nigeria de enige twee plekken ter wereld waar pedoseksuelen worden bestraft door hun testikels chirurgisch te verwijderen. Op 1 augustus voegde Louisiana zijn naam toe aan dit rijtje.

In de zuidelijke Amerikaanse staat is het nu in de wet vastgelegd dat een rechter opdracht geeft tot chirurgische castratie bij iedereen die een seksueel misdrijf pleegt tegen kinderen onder de 13 jaar. Als de dader een vrouw is, moeten haar eierstokken worden verwijderd.

De maatregel is een van de vele controversiële wetsvoorstellen die Jeff Landry, de Republikeinse gouverneur van de staat, heeft ondertekend sinds hij in januari in functie trad. Landry's combinatie van een ultra strenge rechtsgang en 'Gods woord' in de wetgeving heeft de vrome katholiek nationale bekendheid gebracht. Zijn verdeeldheid zaaiende vorm van politiek heeft ook de verwachtingen doen toenemen van een mogelijke toekomst aan het hoofd van Donald Trumps Make America Great Again (Maga)-beweging.

Israël meldt aanval op inlichtingendienst Hezbollah

Het Israëlische leger zegt het hoofdkwartier van de geheime dienst van Hezbollah in Beiroet te hebben aangevallen. Een hoge vertegenwoordiger van het Zuidelijk Commando, Alhaj Abbas Salameh, een communicatiedeskundige, Radja Abbas Awache, en een persoon die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van strategische wapens, Ahmad Alie Hussein, stierven. De burgerbevolking werd gevraagd het gebied vóór de aanval te verlaten.

De informatie van het leger kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Er is nog geen reactie van Hezbollah. Volgens berichten in de Libanese media werden meer dan vijftig dorpen en steden in het zuiden van het land aangevallen.

Raketten op Noord-Israël
Hezbollah vuurde op zijn beurt opnieuw raketten af op Noord-Israël. Onder meer in de havenstad Haifa waren er raketalarmen. Volgens het leger werden ongeveer 70 projectielen vanuit Libanon op Israël afgevuurd. Sommigen werden onderschept door de luchtverdediging. Anderen vielen neer in Noord-IsraëlDe brandweer moest uitrukken om diverse branden te blussen.

Het Israëlische leger heeft de afgelopen weken de strijd tegen de radicale Hezbollah-militie, die wordt gesteund door Iran, geïntensiveerd. Tot nu toe lag de nadruk vooral op het zuiden, waar Hezbollah van oudsher sterk vertegenwoordigd is, de Bekavallei in het oosten en de hoofdstad Beiroet.

Libanon meldt in totaal 2.400 doden
Het Israëlische leger heeft begin oktober ook grondtroepen naar Zuid-Libanon gestuurd. Volgens de Libanese regering zijn de afgelopen twaalf maanden ruim 2.400 mensen gedood door Israëlische aanvallen, waarvan de meesten sinds eind september. In Libanon zijn ruim 1,2 miljoen mensen op de vlucht. De sjiitische militie Hezbollah, die een bondgenoot is van Hamas in de Gazastrook, vuurt sinds het begin van de Gaza-oorlog in oktober vorig jaar bijna dagelijks raketten en drones af op Israël.

Carrasco pakt eerste wereldtitel wegracen voor vrouwen ooit na zinderende ontknoping

Op het Spaanse circuit van Jerez is dit weekeinde een einde gekomen aan het allereerste seizoen van het wereldkampioenschap wegracen voor vrouwen. Het WorldWCR-kampioenschap reed dit jaar mee in het programma van het WK Superbikes en na vijf weekeinden met telkens twee races werd het seizoen afgesloten in Jerez.

Voor het seizoen begon waren er twee absolute topfavorieten: Ana Carrasco en Maria Herrera, beiden met flink wat Grand Prix-ervaring en in het geval van Carrasco zelfs al een World Supersport 300-kampioene. De eerste negen races werden allemaal door óf Carrasco óf Herrera gewonnen, bij het voorlaatste weekeinde in Estoril pakte Sara Sanchez na een hele reeks tweede en derde plekken eindelijk ook een overwinning.

Zo trok men naar Jerez met Carrasco als leidster in het kampioenschap, Herrera nog als uitdaagster en Sanchez als theoretische titelkandidate. De eerste race in Jerez kende hetzelfde beeld als veel andere races: een flinke knokpartij tussen Carrasco, Herrera en Sanchez, maar die ging in de slotronde vanaf de leiding onderuit. Herrera reed naar de winst, Carrasco kwam in de slotmeters nét uit de slipstream voorbij Beatriz Neila naar plek twee.

Herrera's zege hield haar kans wel in leven en dus kon ze het zondag nog proberen. Dat werd een zinderende ontknoping, waarbij Herrera in de slotfase de leiding pakte. Dat betekende dat Carrasco dan minstens vierde moest worden, maar ze reed continu op de vijfde plek.

In de voorlaatste ronde zakte Herrera wat weg, maar ze kwam weer naar voren, tot het in de allerlaatste bocht van het jaar fout ging: Herrera werd aangevallen en ging onderuit, waardoor de titelstrijd klaar was. Sanchez pakte de winst, voor Neila en Carrasco, die zo werd gekroond tot de allereerste wereldkampioene ooit bij de vrouwen.

Overigens werd het weekeinde in Jerez ook gekenmerkt door de aanwezigheid van Mia Rusthen. De Noorse ging in juni bij de openingsrace in Misano hard onderuit en lag lange tijd in coma, maar is aan de beterende hand: ze kan weer lopen en kan zich beetje bij beetje ook steeds meer herinneren over haar korte tijd in het WK. Nederlandse deelname was er niet.

World Cup-medaille en Nederlands record zwemmer Korstanje, ook Corbeau op podium

Op de derde en laatste dag van de World Cup kortebaanzwemmen in Shanghai heeft de kleine Nederlandse ploeg nog twee medailles bij mogen schrijven, ook dit keer bij de mannen. Komende week trekt het circus door naar Zuid-Korea, voor wedstrijden in Incheon.

50m vlinderslag mannen
In de ochtend zwom Noé Ponti met 21,67 seconden een nieuw wereldrecord, de Zwitser kwam daar met 21,68 in de finale weer bijzonder dicht bij in de buurt. Plek twee was in 22,00 voor Nyls Korstanje, die in de series met 21,96 een dik nieuw Nederlands record zwom. Plek drie ging in 22,26 naar de Duitser Marius Kusch.

200m schoolslag mannen
Caspar Corbeau zwom een uitstekende wedstrijd en in een prima 2:02,42 minuten zwom de Nederlander naar de derde plek. Met een geweldig eindschot stond er geen maat op de Australiër Joshua Yong, die in 2:01,67 te sterk was voor thuisheld Qin Haiyang (2:01,92).

400m wisselslag mannen
Leon Marchand was de favoriet en maakte het waar: het Franse olympische fenomeen won in 4:00,03 minuten, voor de Italiaan Alberto Razzetti (4:01,51) en de Nieuw-Zeelander Lewis Clareburt (4:05,03).

800m vrije slag vrouwen
Een ietwat matig veld, gedomineerd door Chinese zwemsters: Tang Muhan won in een degelijke 8:15,34 minuten, voor Gao Weizhong (8:16,17) en Kong Yaqi (8:27,21).

100m vlinderslag vrouwen
De Finse Laura Lahtinen zwom een mooie race en won in 55,58 seconden, voor de Chinese Yu Yiting (55,94) en de 56,07 van de Zweedse Louise Hansson.

200m rugslag vrouwen
De Amerikaanse Regan Smith was in 2:00,42 minuten de beste, voor de Wit-Russische Anastasiya Shkurdai (2:01,31) en landgenote Beata Nelson (2:02,56).

100m rugslag mannen
Met een nieuw Afrikaans record pakte de Zuid-Afrikaan Pieter Coetze in 49,35 seconden de winst, voor de Italiaan Thomas Ceccon (50,03) en de Pool Kacper Stokowski (50,33).

50m schoolslag vrouwen
Met een Chinees record pakte Tang Qianting in 28,76 seconden de zege, ruim voor de Italiaanse Benedetta Pilato (29,73) en Siobhan Haughey uit Hong Kong (29,74).

100m vrije slag vrouwen
Weer winst voor Hong Kong dankzij Haughey, die in 51,89 seconden te snel was voor de Chinese Yang Junxuan (52,11) en de Australische Milla Jansen (52,43).

200m vrije slag mannen
De Brit Duncan Scott was een klasse apart en won in 1:40,92 minuten, vrij ruim voor de Australiër Edward Sommerville (1:42,14) en de Litouwer Danas Rapsys (1:42,35).

200m wisselslag vrouwen
Kate Douglass was het hele weekeinde in topvorm en liet dat weer zien: winst in 2:04,09 minuten. Achter de Amerikaanse tikte Yu Yiting voor eigen publiek als tweede aan in 2:05,39 minuten, voor de Zuid-Afrikaanse Rebecca Meder (2:07,42).

MLB: Soto slaat Yankees naar World Series

Dankzij een homerun van Juan Soto in extra innings gaan de New York Yankees voor het eerst in 15 jaar naar de World Series. De Yankees versloegen afgelopen nacht de Cleveland Guardians met 5-2 en veroverden daarmee de American League-titel. In de World Series nemen ze het op tegen de winnaar van de National League: de Los Angeles Dodgers of stadsgenoot New York Mets.

Voorafgaand aan de wedstrijd was duidelijk dat de Cleveland Guardians moesten winnen om de best-of-seven-serie te verlengen. De Yankees zetten Tanner Bibee, de startende werper van de Guardians, meteen onder druk. In de eerste inning kreeg hij direct twee honkslagen tegen, maar dankzij een fantastische aangooi naar thuis werd Gleyber Torres uitgegooid en wist Bibee zonder schade de inning af te sluiten.

Aan de andere kant begon Carlos Rodón sterk aan de wedstrijd voor de Yankees. In de eerste inning noteerde hij meteen twee keer drie slag. Toch kreeg Rodón in de tweede inning een run tegen na een RBI-double van Bo Naylor, waarop zijn broer Josh kon scoren. Rodón hield vervolgens de wedstrijd onder controle tot de vijfde inning, toen hij opnieuw een run moest incasseren. Een tweehonkslag van Andrés Giménez stelde Steven Kwan in staat om de stand op 2-0 te brengen. Na deze inning zat de wedstrijd erop voor de starter van de Yankees.

Bibee herstelde zich na zijn moeizame eerste inning en gaf tot en met de vijfde inning slechts drie honkslagen op, waarvan twee in de openingsinning. In de zesde inning kwam hij echter opnieuw in de problemen. Torres en Soto sloegen beiden een honkslag, waardoor de eerste twee honken bezet waren. Bibee leek zich uit de penarie te werken met een dubbelspel op Aaron Judge, maar toen was het de beurt aan Giancarlo Stanton. Stanton sloeg een fastball van Bibee hard het veld uit voor zijn vierde homerun van de serie. Daarmee bracht hij de stand op 2-2 en verzekerde hij zich van de MVP-titel van de ALCS.

In de resterende reguliere negen innings hielden beide bullpens de tegenstander in bedwang, waardoor er extra innings aan te pas moesten komen. De Yankees sloegen in de tiende inning direct toe. Austin Wells kreeg vier wijd, Alex Verdugo bereikte de honken na een fielder’s choice en toen kwam Juan Soto aan slag. De outfielder liet zijn klasse zien tijdens deze slagbeurt. Op een hoge fastball sloeg Soto de bal perfect het stadion uit voor een 3-run homerun, waarmee hij de Yankees voor het eerst sinds 2009 weer naar de World Series bracht.

Ethiopische dubbelslag in marathon van Amsterdam, Yehualaw loopt parcoursrecord

In Amsterdam is zondagochtend de hoofdstedelijke marathon gelopen, de grootste Nederlandse najaarsmarathon. Dat werd een Ethiopisch feestje, inclusief een parcoursrecord bij de vrouwen.

Mannen
Zoals te verwachten bleef er lange tijd een grote groep bij elkaar, aangevoerd door de tempomakers. Na een kilometer of 32 haakte de laatste haas af en nam Boki Asefa uit Ethiopië de leiding over, gevolgd door landgenoot Tsegaye Getachew, de Keniaan Kennedy Kimutai en Maru Teferi uit Israël.

Kimutai moest er na 38 kilometer definitief af, in de laatste halve kilometer nam Getachew bijna de verkeerde afslag. Dat leek hem een flinke adrenalineboost op te leveren: hij sprintte gelijk naar de leiding, sloeg een gat en snelde in 2:05.38 uur naar zijn tweede Amsterdamse zege ooit, een paar seconden voor Asefa en Teferi.

Khalid Choukoud was de beste Nederlander, hij vocht zich naar een keurige 2:09.30 uur. Filmon Tesfu debuteerde en kwam na een uitstekende 2:10.58 uur over de meet.

Vrouwen
Bij de vrouwen was het beduidend minder spannend, maar niet minder indrukwekkend: Yalemzef Yehualaw uit Ethiopië kwam al vrij snel zonder andere vrouwen te lopen en snelde in 2:16.52 uur naar een ruim nieuw parcoursrecord en de winst, ver voor landgenote Haven Hailu.

Kolderiek eigen doelpunt Sparta gaat de wereld over

Een voetbalwedstrijd tussen Sparta Rotterdam en Almere City FC zal doorgaans geen opzienbarende beelden opleveren, maar de beelden van het doelpunt dat Sparta-speler Boyd Reith in de tiende minuut maakte, gaan momenteel de wereld over.

Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk was verbijsterd bij het zien van het eigen doelpunt: "Dit heb ik nog nooit gezien. Het was echt dramatisch.”

De wedstrijd eindigde met 2-2.

Martin Garrix opnieuw werelds populairste DJ

Martin Garrix is voor de vijfde keer verkozen tot de nummer 1 DJ ter wereld in de jaarlijkse DJ Mag Top 100 DJ's poll. Met deze overwinning evenaart hij het record van de meeste nummer 1 plaatsen, dat tot nu toe in handen was van een andere bekende Nederlander: Armin van Buuren. Sinds 2016 heeft Garrix de verkiezing vijf keer gewonnen en de afgelopen negen keer heeft hij nooit buiten de top vijf gestaan. Een opmerkelijke prestatie voor een DJ en producer die nog steeds in de twintig is.

Garrix verslaat hiermee de Franse gigant David Guetta, die drie van de afgelopen vier jaar de titel won, evenals de Belgische broers Dimitri Vegas & Like Mike, die al meer dan een decennium consistent in de top vijf staan.

“Ik sta in de lijst met al mijn idolen, ik kijk op naar Armin, ik kijk op naar Tiësto. Het is heel onwerkelijk om tussen die jongens te staan,” vertelde Garrix aan DJ Mag over zijn overwinning. “Mijn grootste zorg toen ik de lijst binnenkwam en meteen bovenaan stond, was dat het vanaf daar alleen maar bergafwaarts zou kunnen gaan, dus het is heel bijzonder om weer op de nummer 1 positie te staan.”

Dit jaar was bijzonder voor Garrix, met veel memorabele momenten. Tijdens Glastonbury coverde een van zijn favoriete bands, Coldplay, zijn nummer Breakaway. “Ik kreeg een sms van Chris Martin waarin hij zei hoeveel hij van het nummer houdt. Ik dacht echt, ‘Wat de fuck?’ En toen vroegen ze toestemming om het tijdens hun shows te spelen. Ze voeren het nog steeds op tijdens hun stadiontours. Het is een mooie stap naar hopelijk ooit samenwerken met hem.”

De zomer stond in het teken van vele spectaculaire shows, waaronder zijn terugkerende optreden op donderdag bij Ushuaïa Ibiza, inmiddels zijn zevende jaar in deze iconische club. Het blijft bijzonder voor de Nederlandse DJ, die daar op zijn zestiende stiekem naar binnen ging om Swedish House Mafia te zien optreden. “Het is zo’n legendarische plek,” zei hij. “De eerste keer dat ik er was, rende ik naar binnen, deed alsof mijn ouders in het restaurant zaten en sloop langs de beveiliging. Inmiddels is de beveiliging een stuk strenger!”

Na drie jaar afwezigheid keerde DJ Mag terug naar de Johan Cruijff ArenA om dit jaar de nummer 1 DJ van de wereld te kronen. De uitreiking en volledige sets van vorige jaren zijn te zien op het YouTube-kanaal van DJ Mag.

FOK! Wat een weer: bewolkt, later regen

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend valt er in het noorden eerst nog plaatselijk motregen. Het is half tot zwaar bewolkt. De wind komt uit het zuiden en neemt toe naar matig, langs de kust naar vrij krachtig.

Vanmiddag is het droog. Eerst schijnt de zon, later neemt van het westen uit de bewolking toe. De maximumtemperatuur komt uit rond 17°C. De wind komt uit het zuiden en is matig, langs de kust krachtig, windkracht 6.

Vanavond gaat het af en toe licht regenen, het eerst in het westen. De matige, langs de kust en op het IJsselmeer krachtige, wind waait uit het zuiden. In het noordwestelijk kustgebied waait het mogelijk hard, windkracht 7.

Vannacht valt er in de zuidoostelijke helft plaatselijk lichte regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 12°C in het noorden tot 15°C in het zuidoosten. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het westelijke Waddengebied krachtig, windkracht 6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Herfst in het Dijkgatbos te Wieringenwerf. (Foto: DJMO)
Herfst in het Dijkgatbos te Wieringenwerf. (Foto: DJMO)

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Grand Prix van Australië levert fraai gevecht op in MotoGP, titelstrijd nadert ontknoping

In de MotoGP is zondag de Grand Prix van Australië verreden. Op misschien wel het mooiste circuit van het jaar, de baan van Phillip Island, werd stevig gestreden om de overwinning. Met Thailand, Maleisië en Valencia zijn er nu nog drie raceweekeinden te gaan dit seizoen.

Kampioenschapsleider Jorge Martin vertrok net als zaterdag vanaf poleposition, Marc Marquez en Maverick Viñales stonden naast hem. Marco Bezzecchi, wereldkampioen Francesco Bagnaia en Raul Fernandez vormden rij twee, voor Franco Morbidelli, Alex Marquez, Alex Rins, Enea Bastianini, Brad Binder en Fabio di Giannantonio - Bezzecchi had de schuld gekregen van zijn zware crash met Viñales in de sprint en moest een longlappenalty nemen.

Marc Marquez kende een dramatische start en schoof vanaf de grid bijna onderuit, achteraf bleek dat te komen doordat hij een tear-off van zijn helm trok en deze onder zijn band terecht kwam. Martin pakte de leiding, voor Bezzecchi, Bagnaia, Morbidelli en Binder.

Nadat de boel een beetje gesettled was reed Martin nog altijd voorop, gevolgd door BAgnaia, die op zijn beurt een klein gaatje had naar Morbidelli, de zich weer herstelde Marquez, Binder, Bastianini en Bezzecchi, die zijn longlappenalty inmiddels genomen had...en een ronde later alsnog onderuit schoof.

Met de helft van de race langzaam in zicht sloten Bagnaia en Marquez weer aan bij Martin, waarna er even kort maar stevig gevochten werd. Martin hield de leiding, Marquez nam plek twee over en in de ronden daarna moest Bagnaia toch beetje bij beetje afhaken bij de twee leiders.

Met ruim drie ronden te rijden kon Marquez eindelijk een echte aanval plaatsen en nam hij de leiding over, maar vanuit de slipstream sloeg Martin ook gelijk weer terug. Marquez knokte zich er nog eens langs en dit keer hield hij het vast: Marquez pakte de winst, Martin nam geen onnodig risico en nam keurig genoegen met de tweede plek, voor titelconcurrent Bagnaia.

In het kampioenschap breidt Martin zijn voorsprong op Bagnaia uit naar twintig punten, Marquez staat er bijna tachtig punten achter op plek drie.

Heerlijke strijd om de winst in Moto2-race Australië, thuisheld stunt

In de Moto2 is zondag de Grand Prix van Australië verreden. Op het prachtige circuit van Phillip Island werd tot in de allerlaatste ronde gestreden om de overwinning én kon het thuispubliek een feestje vieren.

Fermin Aldeguer had de poleposition te pakken, Aron Canet en Alonso Lopez vergezelden hem op de eerste rij. Marcos Ramirez, de verrassende Barry Baltus en Manuel Gonzalez vormden rij twee, voor Diogo Moreira, Albert Arenas en Ai Ogura, die zijn eerste kans had om de wereldtitel te pakken - Joe Roberts, Celestino Vietti en Somkiat Chantra waren er wegens blessures niet bij, Zonta van den Goorbergh vertrok vanaf plek achttien.

Lopez, Canet en Aldeguer kenden een uitstekende start en sloegen gelijk een klein gaatje naar Gonzalez, die een longlappenalty aan de broek had na een akkefietje in de kwalificatie. De top-3 reed beetje bij beetje weg van Ogura en thuisheld Senna Agius en bleef knokken om de leidende posities. Voor Van den Goorbergh was het ondertussen snel klaar, hij ging onderuit.

Met tien ronden te gaan leek de strijd voorin al een beetje gestreden: Aldeguer had een gaatje geslagen naar Canet, die op zijn beurt een mooie voorsprong had opgebouwd op de ook eenzaam rondrijdende Lopez. Toch was het nog niet gedaan, want een paar ronden later sloot Canet weer aan bij Aldeguer en ging hij zelfs naar de leiding.

Terwijl Canet en Aldeguer duelleerden om de winst, ging het voor Lopez ineens fout: hij gleed vanaf plek drie onderuit, waardoor Agius ineens op koers lag voor zijn allereerste Grand Prix-podium. Een hevige strijd om de winst werd na een stevige actie in de slotronde beslist in het voordeel van Aldeguer, met Canet op plek twee en een sensationele derde plek voor de met een op Mick Doohan gebaseerde helm rijdende Agius.

Moto3-race Australië levert fraai gevecht voor podiumplekken op

Op het prachtige circuit van Phillip Island is zondag de Grand Prix van Australië verreden in de Moto3. Met het zicht op de oceaan werd er weer flink geknokt, maar de Nederlandse fans hadden het er al snel wat minder naar hun zin.

Ivan Ortola vertrok vanaf poleposition, met ook Collin Veijer en Adrian Fernandez op de eerste rij. David Muñoz, Scott Ogden en Stefano Nepa vertrokken vanaf rij twee, voor Joel Kelso, Angel Piqueras en Taiyo Furusato. Nepa had vooraf twee longlappenalties te pakken, wat extra zonde was: hij kwam als leider door na ronde één.

Kelso, Muñoz, Ortola en de van plek tien gestartte wereldkampioen David Alonso namen de eerste posities in beslag, Veijer kende een lastig begin van de race en kwam als zevende door. Na een paar ronden, waarin Veijer zich rond de zesde plek staande kon houden, was het klaar voor de Staphorster: hij ging samen met één van zijn twee concurrenten voor plek twee in het kampioenschap, Ortola, onderuit.

Alonso ging met twee ronden te gaan naar de leiding en sloeg een gaatje, met Muñoz, Fernandez en Holgado als achtervolgend drietal. Op Alonso stond verder geen maat, hij pakte zijn elfde zege van het jaar, voor Holgado en Fernandez - Nepa kwam na zijn dubbele longlap helemaal terug naar de vierde plek, 0,018 seconden van het podium. Veijer was wel weer opgestapt en finishte als achttiende, buiten de punten, waardoor Holgado nu ruim voor hem staat in de strijd om plek twee in het kampioenschap.

F1: Norris pakt poleposition in Austin, voor Verstappen

Lando Norris heeft de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten. De Brit reed met de McLaren naar een tijd van 1.32,330 en was hiermee een fractie sneller dan kampioenschapsleider Max Verstappen en Carlos Sainz. Eerder op de dag had Verstappen nog de sprintrace gewonnen. De sessie eindigde met een gecrashte George Russell waardoor tijdverbeteringen niet meer mogelijk waren.

De teams konden na de wedstrijd eerder op de dag de auto iets aanpassen en voor een aantal rijders pakte dat minder goed uit. Verrassendste naam die na het eerste deel uit kon stappen was Lewis Hamilton die met zijn Mercedes tot de voorlaatste tijd kwam, tussen de Saubers van oud-teamgenoot Valtteri Bottas en Guanyu Zhou in. Ook de Williams-rijders Alexander Albon en Franco Colapinto waren verrassend vroeg klaar.

In Q2 werd het weer een spannende strijd om door te mogen gaan naar het laatste deel. Liam Lawson wist dat hij een gridstraf van zestig plaatsen voor de hoofdrace zou krijgen waardoor hij teamgenoot Yuki Tsunoda kon helpen, maar de Japanner kwam uiteindelijk nipt tekort. Ook Nico Hülkenberg, Esteban Ocon en Lance Stroll waren na deze sessie klaar.

Norris zette in het laatste deel met een 1.32,330 meteen een supersnelle tijd neer waar Verstappen en Sainz niet aan konden komen. Alle drie probeerden ze nogmaals voor poleposition te gaan, maar in het laatste deel van de baan crashte George Rusell zijn Mercedes in de bandenstapels, waardoor tijdverbeteringen niet meer mogelijk waren. Hierdoor veranderde de stand niet meer en was de poleposition voor Norris, voor Verstappen, Sainz, Charles Leclerc, Oscar Piastri, Russell, Pierre Gasly, Fernando Alonso, Kevin Magnussen en Sergio Perez die zijn tijd kwijt was geraakt door buiten de baan te gaan.

Uitslagen Eredivisie 19/10/2024

Er werden zaterdag vijf wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je hiervan de uitslagen de karakteristieken.

Sparta Rotterdam

2 - 2

Almere City FC

 49' Neghli
 55' Clement
   8' Robinet
 10' Reith (e.d)
 
 Gele kaart: Clement, Eerdhuijzen, (Sparta Rotterdam), Kadile, Ritmeester vd.Kamp, Visus,Carbonell, (Almere City FC)
 Rode kaart: , Eerdhuijzen (90+3) (Almere City FC)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 9.743
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Olij
Reith (Bakari/34)
Meissen (Young/34)
Eerdhuijzen
Kleijn (v.d.Kust/34)
Neghli
Kitolano (Metinho/ 72)
Verschueren
Clement
Nassoh (Kayky/ 80)
Brym
  Bakker
Akujobi
Visus
Barbet
Zagaritis
Delaurier Chaubet (Providence/88)
Haye (Nalic/72)
Ritmeester vd.Kamp
Tahiri (Carbonell/ 60)
Kadile (Hansen/46)
Robinet

AZ

1 - 2

PSV

 90' Kasius    15' De Jong
 22' Lang
 
 Rode kaart: Moller Wolfe (11) (AZ),
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 18.804
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Owusu-Oduro
Maikuma
Penetra
Dekker
Moller Wolfe
Poku (Buurmeester/73)
Belic (M.de Wit/74)
Mijnans (Kasius/ 16)
Clasie (Koopmeiners/73)
v.Bommel
Parrott (Lahdo/62)
  Benitez
Karsdorp
Flamingo
Boscagli
Mauro Júnior (Oppegård/63)
Schouten (Obispo/46)
Til
Saibari (Tillman/63)
Bakayoko
De Jong (Pepi/ 78)
Lang (Perisic/46)

RKC Waalwijk

2 - 2

FC Twente

 23' Margaret
 47' v.d.Water
   11' Steijn
 90+1' Eiting
 
 Gele kaart: Lelieveld, (RKC Waalwijk), Vlap,Regeer, (FC Twente)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.674
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Lelieveld (Al Mazyani/75)
v.Eijma
v.Gelderen
Familia-Castillo
v.d.Water (Lokesa/60)
Weidmann (Oukili/83)
v.d.Loo (Wouters/ 75)
Roemeratoe
Cleonise
Margaret (Ihattaren/83)
  Unnerstall
v.Rooij
Hilgers
Bruns (Ltaief/66)
Salah-Eddine (Kuipers/66)
v.Wolfswinkel
Regeer
Steijn
Vlap (Eiting/55)
v.Bergen (v.Hoorenbeeck/87)
Lammers

N.E.C. Nijmegen

3 - 0

sc Heerenveen

 3' V.v.Crooij
 53' Nuytinck
 65' V.v.Crooij
   
 
 Gele kaart: , Rallis,Brouwers, Condé, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.540
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
Roefs
Pereira
Márquez
Nuytinck
Ouwejan
önal (Hansen/63)
Hoedemakers
Ouaissa (González/73)
Sano (Schöne/84)
V.v.Crooij (Verdonk/73)
Ogawa (Shiogai/ 84)
  Noppert
Braude
Hopland
Kersten
Köhlert
Trenskow (Nunnely/79)
Condé
Smans (Olsson/79)
Brouwers
Sebaoui (Nicolaescu/46)
Rallis (Al-Saed/59)

Go Ahead Eagles

1 - 5

Feyenoord

 81' O.Edvardsen    15' Osman
 22' Milambo
 44' Q.Timber
 58' Ueda
 77' Carranza
 
 Gele kaart: Adelgaard, (Go Ahead Eagles), Trauner,Hwang, (Feyenoord)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.997
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Plogmann
Deijl
Nauber
Kramer
Adelgaard (Weijenberg/63)
Adekanye (Suray/62)
Linthorst
Breum (Smit/78)
Llansana
Antman (O.Edvardsen/ 62)
V.Edvardsen (Stokkers/78)
  Wellenreuther
Lotomba
Trauner (Beelen/64)
Hancko
Bueno (Smal/ 68)
Milambo (Zerrouki/74)
Hwang
Q.Timber
Osman
Ueda (Carranza/73)
Paixão (Ivanusec/64)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1421
special
VrijMiBabes #233 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1420
review
The Apprentice: Donald Trump is niet meer te redden
review
Silent Hill 2 Remake
special
Random Pics van de Dag #1419
©FOK.nl e.a.