FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 september 2024

Canada: hond overleeft poema-aanval

Bewakingsbeelden legden afgelopen weekend een aanval van een poema op een Schotse terriër vast. Eigenaar Jakub Strasser vertelde dat hij zondag ten Zuid-Westen van Calgary rond 20.00 uur (lokale tijd) naar zijn huis  wandelde met zijn twee honden, waaronder de vijf jaar oude terriër Wednesday. Eén van zijn honden werd plotseling aangevallen door een poema. "Als ik even had geaarzeld of eerst een geweer had gepakt of zoiets, was het te laat geweest voor Wednesday. Strasser zegt dat de Schotse Terrier wonden over haar hele lijfje aan de aanval heeft overgehouden, ook krassen in haar nek en op haar hoofd. 'Ze moest gehecht worden aan één van haar pootjes, maar ze zal volledig van de aanval herstellen.' 

Ajax overklast Besiktas en gaat aan de leiding in de Europa League

Ajax heeft donderdagavond met 4-0 gewonnen van Besiktas in het eerste duel in de Europa League. Door de ruime zege gaan de Amsterdammers aan de leiding in de Europa League.

Ajax maakte vanaf het begin een veel betere indruk dan Besiktas. De Amsterdammers kregen meerdere kansen op de openingstreffer en na een half uur kwam die er ook. Bertrand Traoré kon een voorzet van Kenneth Taylor nog niet binnenwerken, maar Fitz-Jim stond op de juiste plek om alsnog te scoren: 1-0.

In het begin van de tweede helft ging het snel. Eerst verdubbelde Mika Godts de score op aangeven van Traoré en vrijwel direct na de 2-0 scoorde ook Taylor na een vlot lopende aanval. Besiktas werd volledig weggespeeld en Godts maakte een kwartier voor tijd zijn tweede van de avond en zorgde voor de 4-0.

Door de ruime zege van Ajax gaan de Amsterdammers aan de leiding in de Europa League.

Emotioneel debat toekomst Artis, maar dierentuin blijft

Het plan van de Partij voor de Dieren (PvdD) om van Artis een stadspark te maken, krijgt zo goed als zeker geen meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad. Dat bleek tijdens een commissievergadering vandaag. Raadslid Anke Bakker verdedigde daar haar voorstel. In haar betoog trok ze een parallel tussen de onderdrukking van dieren in Artis en de mensentuinen uit de geschiedenis. "Het vergelijken van zwarte lichamen met dieren is op zijn zachtst gezegd zeer onwetend en op zijn hardst gezegd mensonterend", reageerde het zichtbaar aangeslagen raadslid Carla Kabamba van Lijst Kabamba.

De emoties liepen vanmiddag hoog op bij het debat over de toekomst van Artis. De Partij voor de Dieren wil van de dierentuin een stadspark maken, maar die boodschap sneeuwde onder toen raadslid Anke Bakker dierentuinen vergeleek met de mensentuinen uit de geschiedenis.

Bakker: "Tot kort geleden hadden we nog mensentuinen, waar mensen uit gekoloniseerde gebieden zoals Congo werden tentoongesteld. In 1958 nog in België. Dat werd ook educatief genoemd. Ik hoop dat we vandaag nog stoppen met andere diersoorten zo te discrimineren."

De verbazing over dit deel van Bakkers betoog leefde breed in de commissie en werd verwoord door Kabamba. "Het leed van mijn voorouders en anderen uit het Globale Zuiden is onvergelijkbaar met de goed verzorgde dieren in Artis, die beter worden behandeld dan mensen ooit werden behandeld in de mensentuinen."

Excuus

PvdD'er Bakker bood later haar excuus aan. "De vergelijking ging over het superioriteitsgevoel. Witte mensen over zwarte mensen en nu mens over andere diersoorten. Dat is een andere vergelijking. Het gaat mij om het onrechtvaardigheidspatroon dat we hebben in de samenleving. Als ik u daarmee gekwetst heb, dan spijt mij dat, want dat is nooit de boodschap geweest. "

Een excuus, maar tot verbazing van andere commissieleden besloot Bakker de passage over mensentuinen niet uit haar initiatiefvoorstel te halen.

Over het initiatiefvoorstel wordt in december door de raad gestemd, maar nu al is duidelijk dat de Partij voor de Dieren er zo goed als alleen voor staat: Artis wordt geen stadspark.

Laurent Staartjes van de VVD bleek de grootste fan van de dierentuin te zijn in de raad met een eigen jaarpas. Hij kwam al als kind in Artis. "Dit is de plek waar ik in aanraking kwam met de natuur, educatie zoals het bedoeld is. We moeten deze cultureel-historische plekken in de stad beschermen. Laat het aan de deskundigen over om te beslissen over de toekomst. Ik heb daar alle vertrouwen in."

Grote dieren

Wel worstelden raadsleden tijdens het debat zichtbaar met bijvoorbeeld de aanwezigheid van de grote dieren in Artis. "We hebben het hier over een stadsdierentuin. Echt grote wilde dieren in de toekomst, als de populatie hier een natuurlijke dood is gestorven, dan is het antwoord uiteindelijk nee", zei D66'er Elise Moeskops.

Conclusie na een emotioneel debat: de politieke opvatting in de raad verandert iets over de toekomst van Artis, maar een dierentuin blijft. En het is maar de vraag of de Partij voor de Dieren vandaag voorstanders heeft gewonnen.

Junior Remijn pakt brons op WK wielrennen

Op het wereldkampioenschap wielrennen in Zürich heeft Nederland er een medaille bij. Donderdag werden in de zeikende regen de wegritten verreden bij de junioren en dat leverde voor Nederland brons op bij de mannen.

Al vrij vroeg ontstond een sterke kopgroep met meerdere favorieten, waaronder Senna Remijn. Hij haakte uiteindelijk af bij het sterkste trio in koers: Lorenzo Finn uit Italië, de Spanjaard Hector Alvarez en Albert Philipsen namens Denemarken.

Richting de slotfase ging de Deen onderuit, waarna Finn de Spanjaard achter zich liet en op indrukwekkende wijze naar de wereldtitel soleerde. Alvarez werd nog bijgehaald door de Brit Sebastian Grindley, die naar het zilver reed, en kon ook de daar achteropkomende groep niet meer bijbenen.

In die groep zat onder meer Remijn en in een mooie sprint om brons was hij nét te sterk voor de Duitse Paul Fietzke en de Amerikaan Ashlin Barry. Het is voor het eerst sinds 2014 dat Nederland een WK-medaille pakt bij de juniormannen. Peter Lenderink, in 2018 alweer gestopt, won destijds brons, een jaar nadat Mathieu van der Poel de wereldtitel pakte.

Bij de vrouwen reed Megan Arens een ijzersterke koers, waarin ze meerdere gaten dicht wist te rijden. Ze moest de Britse Cat Ferguson, Paula Ostiz uit Spanje en de Slowaakse alleskunner Viktoria Chladonova echter laten gaan, hoewel ze toch nog dicht in de buurt kwam toen die drie vlak voor de finish vooral naar elkaar keken.

De kopgroep zette net op tijd de sprint in om Arens op plek vier te houden, waarna Ferguson naar de wereldtitel sprintte, voor Ostiz en Chladonova. Voor Ferguson, die vorig jaar al zilver pakte, is het de tweede wereldtitel in Zürich, want eerder won ze ook de tijdrit.

Biden verwelkomt Zelensky in het Witte Huis, belooft miljarden aan extra hulp

De Amerikaanse president Biden heeft in Washington de Oekraïense president Zelensky nog een miljardenpakket aan hulp beloofd. Biden verzekerde Zelensky tijdens een gesprek in het Witte Huis dat de Verenigde Staten Oekraïne nu en in de toekomst zou steunen. Rusland zou de oorlog niet winnen, aldus Biden.

De Amerikaanse president heeft 2,4 miljard dollar aan militaire hulp voor Oekraïne vrijgemaakt. Hij zei dat hij ervoor had gezorgd dat de reeds beloofde hulp door gaat en tegen het einde van zijn ambtstermijn in januari zou worden verstrekt. Volgens het Witte Huis komt dit in totaal neer op 5,5 miljard dollar. 

Het nieuwe hulppakket omvat nog een Patriot-luchtafweersysteem, langeafstandsglijbommen en drones. Het merendeel van de wapens is afkomstig uit Amerikaanse militaire voorraden. De VS wil ook de opleiding van nog eens 18 Oekraïense piloten op F-16 straaljagers ondersteunen.

Vertrouwen in NSC keldert verder naar beneden

De populariteit van Pieter Omtzigt groeide snel door zijn kritiek op het kabinet Rutte IV, maar nu het rommelt in de coalitie en Omtzigt weer ziek thuis zit zakt het vertrouwen in zijn partij razendsnel. 

NSC behaalde bij de laatste verkiezingen  20 zetels, maar daar bleven er bij de laatste EénVandaag peiling maar 3 zetels van over. Zelfs NSC-bolwerk Borne, waar Omtzigt zijn jeugd doorbracht, lijkt het vertrouwen in 'hun held' helemaal kwijt.

Hoe plastic afval onze planeet vergiftigt en wat we eraan kunnen doen

Een derde van al het plastic afval ter wereld belandt in het milieu. Toenemend gebruik van plastic, slecht afvalbeheer en de export van plastic afval van geïndustrialiseerde naar derde wereld landen dragen er toe bij dat veel plastic afval in de oceanen terechtkomt.

Meer dan de helft van het plastic afval dat via rivieren en oceanen wordt weggespoeld, is afkomstig uit China, Thailand, Indonesië, Vietnam en de Filipijnen. Toch komt een groot deel van het afgedankte plastic uit geïndustrialiseerde landen.

Wetenschappers van over de hele wereld waarschuwen voor de schadelijke effecten van plastic op de gezondheid. Chemische stoffen uit plastic verpakkingen komen elke dag in ons eten terecht. Veel van deze stoffen leiden tot groei- en hormoonstoornissen, maar ook tot ziektes als kanker.

De onderstaande documentaire toont schokkende beelden uit Azië, waaronder het "plastic dorp" Bangun in Indonesië. Veel plastic afval uit westerse geïndustrialiseerde landen belandt hier. Milieu-experts, politici en wetenschappers kijken mee: gaat de mensheid richting afgrond en vergiftigen we ons zelf? Of is er hoop op een betere toekomst - met plastic?

Man krijgt celstraf voor autorit waarbij passagier verongelukte in Opmeer

De rechtbank Noord-Holland veroordeelt een 25-jarige man uit Hoorn voor het veroorzaken van een verkeersongeluk waarbij zijn passagier overleed. Voor dit zeer onvoorzichtige rijgedrag krijgt de man tien maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Ook mag hij drie jaar lang geen motorvoertuig besturen en moet hij ruim 143.000 euro schadevergoeding betalen.

Autorit met fatale afloop
De verdachte reed op 22 april 2023 's avonds samen met zijn passagier op de Opmeerderweg in Opmeer, in een Toyota MR2. De passagier had interesse om deze auto van hem te kopen, en tijdens een gezamenlijke rit trok de verdachte na een bocht op naar ongeveer 110 kilometer per uur, terwijl 60 de maximale snelheid was. De verdachte verklaarde tijdens de zitting dat hij dat deed om het geluid van de uitlaat te laten horen. Ook heeft hij naar links en rechts gestuurd, om de aanpassingen van de veringen van de auto te laten voelen. Op camerabeelden vanuit de auto is te zien dat de verdachte, vlak voor het moment van het ongeval, een ruk aan zijn stuur gaf waardoor het voertuig naar het midden van de rijbaan bewoog. Vervolgens maakte de verdachte hevige stuurbewegingen waardoor de auto van links naar rechts over de rijbaan ging. Uiteindelijk verloor hij de macht over het stuur en is hij met hoge snelheid tegen twee bomen in de berm gebotst. Zijn passagier liep daarbij ernstig lichamelijk letsel op en overleed vijf dagen later aan zijn verwondingen.

Oordeel van de rechtbank
De verdachte heeft een zeer ernstig verkeersongeluk veroorzaakt. De rechtbank neemt de verdachte zijn zeer onverantwoorde rijgedrag heel erg kwalijk, mede gelet op de ernstige gevolgen daarvan. Op de Opmeerderweg is een maximale snelheid van 60 kilometer per uur toegestaan. Dat is niet zonder reden, want het is een smalle weg zonder uitwijkmogelijkheden met aan beide kanten een rij bomen en een sloot. De verdachte kende deze verkeerssituatie. Toch reed hij harder dan 110 kilometer per uur en gaf hij een ruk aan het stuur, waardoor hij de macht over de auto verloor. De verdachte maakte de onnodige stuurbeweging, terwijl hij wist dat deze auto heel direct reageerde op stuurbewegingen en de auto daardoor kon uitbreken. Hij had daarom extra voorzichtig moeten doen. Daarbij komt dat de verdachte beroepschauffeur is en diverse slip- en driftcursussen heeft gedaan en tijdens die cursussen niet eerder dergelijke manoeuvres met zo'n hoge snelheid heeft uitgevoerd.

Onherstelbaar leed
De gevolgen van het ongeval hebben diep en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden van de passagier van verdachte. Zij moeten leren leven met het verlies van hun dierbare. Zijn partner, moeder en broer hebben tijdens de zitting indringend beschreven hoe moeilijk zij het nog altijd hebben met het verlies. De rechtbank weet dat geen enkele straf dit enorme verdriet weg kan nemen bij de nabestaanden. De rechtbank moet een straf opleggen die past bij het verwijt dat de verdachte kan worden gemaakt, waarbij niet uit het oog moet worden verloren dat hij de gevolgen van zijn rijgedrag nooit heeft gewild en het ongeval voor hem ook grote consequenties heeft.

Schadevergoeding
Naar het oordeel van de rechtbank kan niet worden volstaan met oplegging van een taakstraf in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf, zoals de verdediging bepleitte. Gezien de aard en de ernst van de feiten en omdat de verdachte eerder voor een grote snelheidsovertreding is veroordeeld, vindt de rechtbank tien maanden gevangenisstraf passend, waarvan drie maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast mag hij drie jaar geen motorrijtuigen besturen, met aftrek van de tijd dat het rijbewijs al was ingevorderd. Aan de ouders, broer en partner van het slachtoffer moet de verdachte in totaal ruim 143.000 euro schadevergoeding betalen, waarvan het grootste deel shock- en affectieschade is.

Random Pics van de Dag #1396

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 39

Engels kostuumdrama, Noorse en Amerikaanse horror, Nederlands psychologisch drama, Britse muziekfilms, Franse erotica; de filmmakers van de wereld hebben een selectie nieuwe films deze week waar van alles te kiezen valt.

Handling the Undead

Op een hete zomerdag wordt de stad Oslo omringd door een vreemd elektrisch veld. Alle elektronica slaat op hol tot de chaos opeens weer voorbij is. De gebeurtenis blijkt pas overleden personen uit hun dood te hebben gewekt. Drie rouwende families die opeens weer tegenover hun geliefden staan, proberen te begrijpen wat deze terugkeer betekent én of ze nog wel echt de personen zijn zoals ze die kenden... 

Firebrand

Als zesde vrouw van de katholieke Britse vorst Henry VIII (Jude Law) probeert de protestantse Katherine Parr (Alicia Vikander) invloed uit te oefenen op haar echtgenoot, en daarmee op de rest van het koninkrijk. Wanneer de zieke en paranoïde Henry terugkeert van het slagveld, raakt hij zijn grip op de werkelijkheid steeds verder kwijt en richt zijn woede op (protestantse) radicalen. Als hij zelfs Katherine's jeugdvriendin Anne Askew laat executeren, vecht ze vol angst voor haar huwelijk, en tegelijkertijd voor haar eigen leven.

Strange Darling

Niets is wat het lijkt in deze thriller die zich afspeelt op één dag uit het verknipte liefdesleven van een seriemoordenaar. Stukje bij beetje wordt het verhaal ontrafeld van een compleet gestoorde onenightstand middenin zijn moordtocht. 

Slingshot

In de psychologische thriller Slingshot met Casey Affleck, Laurence Fishburne en Tomer Capone, beginnen drie astronauten aan een reis door de ruimte naar Titan met de experimentele shuttle Odyssey-1. Als het team zich klaarmaakt om een gevaarlijk katapult manoeuvre uit te voeren dat nodig is om de eindbestemming te halen, wordt het duidelijk dat ze de grip op de realiteit langzaam verliezen. Kunnen ze elkaar nog vertrouwen? 

Poison

Poison vertelt het verhaal van een man en een vrouw die elkaar jaren na hun scheiding weer ontmoeten op een begraafplaats. De aanleiding voor hun ontmoeting is de herbegrafenis van hun kind, omdat er gif in de bodem is aangetroffen. Tijdens de paar uur die ze samen doorbrengen blijkt hoe ernstig het grote verlies hun levens vergiftigd heeft. Is het voor hen mogelijk verder te gaan met hun levens? Gebaseerd op het succesvolle toneelstuk Gif van Lot Vekemans. 

Witte Flits

Wanneer Aagje en Toon horen dat hun 42-jarige zoon Rick de laatste fase ingaat van een euthanasietraject wegens psychisch lijden, staan zij voor de opgave om hem voorgoed los te laten. Is hun liefde sterk genoeg om Rick te steunen in zijn diepe verlangen naar een waardig einde? 

Emmanuelle

Emmanuelle is op zoek naar een verloren genot en vliegt in haar eentje naar Hong Kong voor een zakenreis. In deze metropool heeft ze diverse sensuele ontmoetingen waaronder met Kei, een mysterieuze man die haar voortdurend ontwijkt. 

Weekend in Taipei

Weekend in Taipei volgt John Lawlor, een doorgewinterde DEA-agent die volledig opgaat in zijn werk. Er is geen crimineel die John niet kan stoppen en hij doet werkelijk alles om een zaak op te lossen. Joey Kwang is een transporteur in Taipei. Ze rijdt snel en denkt snel, is moeilijk vast te pinnen en onmogelijk te vangen. Hoewel het niet haar bedoeling is, brengt het lot haar en John samen. Misdaad en corruptie drijven hen echter weer uit elkaar. Nu, 15 jaar later, brengt het lot Joey en John opnieuw bij elkaar tijdens een weekend in Taipei, met onvermijdelijke confrontaties tot gevolg. 

Paul McCartney and Wings - One Hand Clapping

Deze film, geregisseerd door David Litchfield, laat een moment zien waarop Paul McCartney en Wings hun kenmerkende sound gevonden en gedefinieerd hadden. De film werd gefilmd tijdens vier dagen in Abbey Road Studios in augustus 1974 en geeft inzicht in de innerlijke werking van de band terwijl ze samen werken en spelen in de studio. De film bevat uitvoeringen van nummers van Wings meesterwerk Band on the Run (uitgebracht in 1973), intieme beelden van de band terwijl ze rondhangen in de studio, gecombineerd met fragmenten van audio-interviews. De film bevat ook de niet eerder uitgebrachte volledige opnames van een akoestisch solo-optreden van Paul genaamd The Backyard Sessions. Behalve de film bevat deze vertoning ook een introductie van Paul McCartney die exclusief voor bioscoopbezoekers is opgenomen en niet eerder vertoonde polaroids van de band. 

blur: Live At Wembley Stadium

Een cinematische twee uur durende concertfilm die de historische show van de band uit 2023 vereeuwigt. Tijdens deze show speelde Blur hun iconische en geliefde nummers voor 150.000 fans in een overweldigend, once-in-a-generation optreden dat uitmuntende 5-sterren recensies opleverde. 

Hanna en de monstervriendjes

Kan een meisje van slechts 4 jaar in staat zijn om een hele stad bewoond door monsters op zijn kop te zetten? Monsters leven in een verborgen wereld, ver weg van mensen die ze vrezen. De monsters zijn zo verschillend en hebben zulke uiteenlopende interesses dat ze wat moeilijkheden hebben. Maar Nessy, Yetti, Shewolf en Coco hebben een soort van familie gecreëerd. Maar op een nacht ontdekt een 4-jarig meisje genaamd Hanna Coco in haar kamer en volgt ze hem naar Monsterville. Maar als ze aankomt, raken ze in paniek: als ze niet op tijd wordt teruggebracht, kan ze voor altijd vast komen te zitten in Monsterville en zullen mensen naar haar op zoek gaan. Ze zijn bang voor haar, maar slagen erin haar verschillen te accepteren. Maar wanneer de Cycloop en de Gargoyle, hun rivalen, het meisje ontvoeren, zullen ze hun verschillen opzij moeten zetten om Hanna te redden van een duister plan. 

Burgemeester New York aangeklaagd wegens corruptie

Volgens Amerikaanse media is burgemeester Adams van New York aangeklaagd na een onderzoek naar vermeende corruptie.

Volgens de berichtgeving lopen er minstens vier federale onderzoeken tegen de Democraat. Volgens de berichten zijn er ook mensen dicht bij Adams en hoge ambtenaren bij betrokken. Volgens de berichten concentreert het onderzoek zich op de verkiezingscampagne van drie jaar geleden. Volgens deze berichten zou Adams hebben samengewerkt met de Turkse overheid om illegale buitenlandse donaties te verkrijgen. Adams verwierp de beschuldigingen en hield vol onschuldig te zijn. Volgens de New York Times is hij de eerste zittende burgemeester van de stad die terechtstaat.

Adams, een Democraat zei in een videoverklaring dat als er een aanklacht zou worden ingediend, deze "volledig vals zou zijn, gebaseerd op leugens". Hij beloofde in functie te blijven terwijl hij de aanklacht bestreed: "Als ik word aangeklaagd, weet ik dat ik onschuldig ben. Ik zal om een snelle procesvoering vragen zodat de New Yorkers de waarheid te horen krijgen," zei Adams. Tegen Democratische politici die hem opriepen om af te treden zei hij: "Jullie hebben mij gekozen om deze stad te leiden en dat zal ik ook doen De aanklacht wordt waarschijnlijk donderdag openbaar gemaakt, wanneer Adams voor de rechter verschijnt, meldde de Times. In de tussentijd bleven de exacte aanklachten onzeker. Het bleef ook onduidelijk of Adams gearresteerd zou worden of zich vrijwillig zou overgeven.

Israël wil geen staakt het vuren met Hezbollah, strijd gaat voort

Frankrijk en de VS streven naar een tijdelijk staakt-het-vuren in het conflict tussen Israël en de militante islamistische Hezbollah in Libanon. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Barrot vertelde tijdens een spoedvergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat zij met de Verenigde Staten werkten aan een plan voor een staakt-het-vuren van drie weken.

Update 12.10 uur: In Israël hebben verschillende ministers het internationale voorstel voor een staakt-het-vuren met de Hezbollah verworpen. Minister van Buitenlandse Zaken Katz verklaarde dat er geen staakt-het-vuren zou komen in het noorden. In plaats daarvan, zei hij, zouden ze met alle macht vechten tegen de terroristische organisatie totdat de Israëlische inwoners konden terugkeren naar de gebieden aan de grens met het buurland. 

Naast de VS en Frankrijk hebben ook andere Europese en Arabische staten Israël en Hezbollah opgeroepen het vuur onmiddellijk te staken gedurende 21 dagen.

Eerdere berichtgeving: Gedurende deze periode zouden er dan onderhandelingen kunnen plaatsvinden. Barrot benadrukte dat ze erop vertrouwen dat de partijen bij het conflict het voorstel snel zullen accepteren. De Amerikaanse plaatsvervangend ambassadeur bij de VN Wood zocht ook steun voor de plannen. Hij benadrukte dat er al pogingen worden ondernomen om andere landen voor het project te winnen.

VN-secretaris-generaal Guterres deed opnieuw een beroep op Israël en Hezbollah in de Veiligheidsraad om de gevechten te stoppen. Een oorlog in Libanon moet koste wat het kost worden voorkomen. De Libanese premier Mikati beschuldigde Israël in de VN-Veiligheidsraad ook van het schenden van de soevereiniteit van zijn land.

Iran waarschuwt voor ‘catastrofe’
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Aragchi waarschuwde voor een catastrofe in de regio en verzekerde Libanon van de steun van zijn land. Iran is nauw verbonden met Hezbollah, wiens militaire tak door de EU als een terroristische organisatie wordt geclassificeerd.

Fabrikanten schakelen over van fatbike naar skinnybike

Fabrikanten van fatbikes introduceren een nieuw type fiets: de skinnybike. Dit is een reactie op de verwachte nieuwe wetgeving, waarbij de Tweede Kamer een helmplicht voor fatbikegebruikers en een verbod op het gebruik van e-bikes met dikke banden voor kinderen onder de 14 jaar overweegt. De skinnybike lijkt op zijn voorganger, maar heeft iets dunnere banden en een korter, in hoogte verstelbaar zadel. Pieter van Beusekom van fatbikefabrikant Phatfour uit stevige kritiek op de Kamer. "Wanneer de Tweede Kamer een deur sluit, openen wij een andere. We moeten fietsen ontwikkelen die we kunnen verkopen en manieren vinden om om de regels heen te werken. Uiteraard blijven we legale fietsen maken zoals we nu doen."

Het is nog onzeker of de helmplicht en de leeftijdsgrens snel kunnen worden ingevoerd. Minister Madlener van Verkeer waarschuwde dat er juridische complicaties zijn. Hij benadrukte begin deze week opnieuw dat het ingewikkeld is om fatbikes van andere e-bikes te onderscheiden en dat nieuwe regels voor alle soorten elektrische fietsen zouden moeten gelden.

Madlener geeft aan de voorstellen te zullen bestuderen. Hij gelooft dat de helmplicht en leeftijdsgrens haalbaar zijn, maar dat dit er mogelijk toe kan leiden dat deze regels voor alle elektrische fietsen van toepassing moeten zijn. Dit is echter niet wat de Kamer wil. Voor kinderen die lange afstanden naar school moeten afleggen, wil de Kamer juist dat gewone elektrische fietsen een optie blijven, ook voor degenen die jonger zijn dan 14 jaar.

Biologische melkkoe staat ruim 40 dagen per jaar langer in de wei

In 2023 stonden melkkoeien op biologische melkveebedrijven gemiddeld 199 dagen in de wei, melkkoeien van niet-biologische melkveebedrijven 156 dagen. Biologische melkkoeien staan ook vaker dan niet-biologische koeien dag en nacht buiten. Wel is het aantal melkkoeien, biologisch en niet-biologisch, dat dag en nacht buiten staat afgenomen. Ook is het aantal dagen weidegang gedaald, onder andere door weersomstandigheden. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2012 werd het Convenant Weidegang opgesteld en door ruim 80 organisaties ondertekend. Het aantal uren dat koeien in de wei stonden, nam in de jaren daarvoor af en er ontstond druk vanuit de maatschappij om koeien vaker buiten te laten lopen. Het convenant bevatte onder andere afspraken om weidegang te stimuleren, zoals een hogere prijs voor melk van koeien die buiten lopen.

Weidegang is daarnaast ook een van de maatregelen om de ammoniakemissies in de melkveehouderij terug te dringen, het valt onder de eco-activiteiten van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Andere regels voor biologische melkkoeien
In 2023 waren er bijna 1,6 miljoen melkkoeien in Nederland. Een klein deel daarvan, 2,8 procent, liep op een van de 526 biologische melkveehouderijen. Voor deze koeien gelden andere regels voor de weidegang dan voor de koeien op niet-biologische bedrijven. Biologische koeien gaan tijdens het weideseizoen altijd de wei in. Alleen bij te slecht weer, te natte grond of bij ziekte mag een biologische boer de koeien binnenhouden.

Naast de koeien die in de wei staan, zijn er ook koeien die het hele jaar op stal staan. In 2023 was dit bij een kwart van de niet-biologische melkveehouderijen het geval. Dit is niet toegestaan op biologische melkveebedrijven.

Biologische koeien vaker dag en nacht in de wei
Koeien kunnen overdag in de wei staan of overdag en ’s nachts. Het kan allebei voorkomen op hetzelfde melkveebedrijf. Dat koeien overdag en ’s nachts in de wei kunnen komt op biologische bedrijven wel vaker voor dan op niet-biologische bedrijven.

In 2023 stonden koeien op een biologisch bedrijf 41 procent van alle weidedagen dag en nacht buiten, bij niet-biologische bedrijven was dat 12 procent. Het aantal dagen dat koeien dag en nacht in de wei staan is afgenomen. In 2015 stonden biologische koeien nog 47 procent van de weidedagen dag en nacht buiten. Bij niet-biologische koeien was dat 19 procent.

Biologische koe stond 2 557 uur in de wei
Een biologische koe stond in 2023 twee keer zo lang (2 557 uur) in de wei dan een niet-biologische koe (1 249 uur). Dit komt doordat een biologische koe tijdens de dag langer in de wei staat, vaker dag en nacht in de wei staat en ook meer dagen in de wei is. Bij weidegang overdag stond een biologische koe gemiddeld 9 uur in de wei tegen 7 uur op een niet-biologisch bedrijf. Bij weidegang overdag en ’s nachts was dit 19 en 16 uur.

Biologische koeien en niet-biologische koeien stonden in 2023 minder uren in de wei dan eerdere jaren. In 2018 stonden biologische koeien 2 880 uur buiten en niet-biologische koeien 1 407 uur. Het weer heeft veel invloed op hoeveel dagen het weideseizoen duurt.

Jansen verliest in Europa League met Ferencvaros, Noslin krijgt rood na 3 minuten

Naast de wedstrijden van FC Twente en AZ werden er in de Europa League woensdagavond nog zeven wedstrijden gespeeld. We richten ons daarbij even op vier van die wedstrijden, namelijk degenen waar Nederlandse vertegenwoordiging in te vinden was.

We beginnen in het Lotto Park, waar Anderlecht bezoek kreeg van het Ferencvaros van coach Pascal Jansen, die na zijn jaren bij AZ in Hongarije terecht is gekomen. Yari Verschaeren en niemand minder dan Kasper Dolberg brachten Anderlecht na ruim een uur in korte tijd op 2-0, Adama Traoré deed iets terug, maar het bleef bij 2-1.

Dan door naar Frankrijk, waar OGC Nice het thuis op mocht nemen tegen Real Sociedad. Voormalig PSV'er Pablo Rosario stond in de basis bij de Fransen, die binnen twintig minuten op achterstand stonden dankzij Ander Barrenetxea. Vlak voor rust was het echter Rosario die scoorde, 1-1 zou ook de eindstand zijn.

In Bulgarije treffen we Sergio Padt, die jarenlang bij FC Groningen onder de lat stond en inmiddels alweer bezig is aan zijn vierde seizoen bij Ludogorets Razgrad. Hij kon die ploeg thuis tegen Slavia Praag echter niet aan een punt helpen: Matej Jurasek en de kort daarvoor ingevallen Mojmir Chytil zorgden voor een 0-2 eindstand.

In het Volksparkstadion in Hamburg speelde Dinamo Kiev tegen Lazio Roma, waarbij Roma al na vijf minuten op voorsprong kwam dankzij Boulaye Dia. Een half uur later verdubbelde Fisayo Dele-Bashiru de voorsprong en één minuut later scoorde Dia nog eens. Dele-Bashiru werd een kwartier voor tijd vervangen door Tijani Noslin, maar de Nederlander mocht al na drie minuten weer gaan douchen na een elleboogstoot, waarna het bij 0-3 bleef.

Uitslagen Europa League woensdag
AZ Alkmaar - IF Elfsborg 3-2
Manchester United - FC Twente 1-1
Bodø/Glimt - FC Porto 3-2
Anderlecht - Ferencvaros 2-1
Dynamo Kiev - Lazio Roma 0-3
Galatasaray - PAOK 3-1
Ludogorets Razgrad - Slavia Praag 0-2
Midtjylland - TSG Hoffenheim 1-1
OGC Nice - Real Sociedad 1-1

FOK! Wat een weer! : Nat, natter, natst..

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en zijn er vooral in het noorden en noordwesten buien, mogelijk met onweer. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag is het half bewolkt met enkele buien. Plaatselijk is onweer mogelijk. De maximumtemperatuur ligt rond 18°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6, aan de westkust mogelijk af en toe hard, windkracht 7.

Vanavond is het bewolkt en zijn er stevige buien, soms met onweer. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Komende nacht komen vooral in het westen buien voor, plaatselijk met onweer. Landinwaarts blijft het zo goed als droog. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. In de loop van de nacht neemt de wind nog iets toe en kan deze langs de kust en op het IJsselmeer af en toe stormachtig worden, windkracht 8. In de kustgebieden komen dan zware windstoten van 75-90 km/uur voor, aan zee mogelijk 90-100 km/uur.

Tot later!

 

 

Herfst in het Haagse bos (Foto: Ferry Passchier)
Herfst in het Haagse bos (Foto: Ferry Passchier)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Illegale sigaretten en productie van waterpijptabak in woning,

Naar aanleiding van een melding van Meld Misdaad Anoniem heeft de Douane op 23 september een onderzoek ingesteld in een woning in Wamel. In deze woning werd illegale waterpijptabak geproduceerd en tevens lagen er illegale sigaretten opgeslagen. Na deze constatering door de Douane heeft de FIOD, met assistentie van de Douane een strafrechtelijk onderzoek opgestart.

Al snel bleek dat de verdachte ook een loods in Druten had. Ook deze loods hebben de FIOD en Douane op 23 september doorzocht en daar zijn nog meer illegale sigaretten en tabak aangetroffen. De bestelbus van verdachte is in beslag genomen, deze lag vol met tabak bestemd voor de productie van de waterpijptabak. Een 48-jarige man uit Wamel wordt verdacht van de productie van illegale waterpijptabak en het voorhanden hebben van onveraccijnsde goederen, waterpijptabak, tabak en sigaretten.

In woning van de verdachte, in zijn loods en in zijn bestelauto is in totaal 1.226 kilogram waterpijptabak, ruim 420.000 onveraccijnsde sigaretten en 1.200 kilogram rooktabak aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast zijn er grote hoeveelheden verpakkingsmateriaal, vermoedelijk valse accijnszegels en grondstoffen voor de productie van waterpijptabak, waaronder smaak- en kleurstoffen, glycerine en glucose, in beslag genomen. Een slaapkamer was volledig ingericht voor de productie van waterpijptabak. Als de illegale sigaretten en (waterpijp)tabak op de Nederlandse markt terecht waren gekomen, bedraagt het totale nadeel aan accijnzen ruim 750.000 euro. Alle illegale goederen zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Nederlandse bijdrage voor noodvoeding kinderen Gaza

Het kabinet trekt € 3 miljoen uit om kleine kinderen in Gaza van noodvoeding te voorzien. De humanitaire bijdrage gaat naar VN-organisatie UNICEF. Dat maakte minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) vandaag bekend in New York, waar ze deelneemt aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Het vorige kabinet had de € 3 miljoen onder voorwaarden gereserveerd voor VN-organisatie UNRWA. Maar het nieuwe kabinet heeft besloten het bedrag via UNICEF te besteden. De humanitaire crisis in Gaza duurt voort. Veel mensen hebben er te weinig te eten.

Minister Klever: "UNICEF verstrekt speciale zakjes voedsel om ondervoeding bij jonge kinderen te voorkomen. De Nederlandse bijdrage wordt voor dit levensreddende werk gebruikt."

De minister vindt het ook belangrijk dat humanitaire hulp via meerdere organisaties terechtkomt bij kwetsbare groepen. "We kiezen er nu voor om deze bijdrage via UNICEF te doen. Die organisatie heeft het geld hard nodig voor hun noodhulp."

Klever benadrukt dat Nederland in januari zoals afgesproken wel de jaarlijkse bijdrage aan UNRWA overmaakt. Deze VN-organisatie speelt volgens het kabinet een belangrijke rol in het bieden van hulp in Gaza. Dat heeft de minister deze week in New York besproken met commissaris-generaal Philippe Lazzarini van UNRWA. Ook sprak ze onder meer met het hoofd van UNICEF, Catherine Russell.

Sinds de aanvallen van Hamas op 7 oktober 2023 heeft het kabinet in totaal € 69 miljoen extra vrijgemaakt voor hulporganisaties. De € 3 miljoen voor UNICEF komt hier nog bij.

Luchtvaartzaken: dronken steward, verblinde piloot en orde-verstorende passagiers

Op dinsdag 24 september heeft de rechter in Haarlem uitspraak gedaan in vijf luchtvaartzaken. Het ging om een bemanningslid dat voor vertrek van de vlucht mogelijk te veel alcohol had gedronken, een vrouw met een laserpen die daarmee de bemanning van een politiehelikopter tijdelijk verblindde, en unruly passengers: zich misdragende passagiers aan boord van een vliegtuig.

De gevraagde en opgelegde straffen variëren van een geldboete of taakstraf tot (voorwaardelijke) gevangenisstraf.

Weigering ademanalyse door bemanningslid
De eerste verdachte die terecht stond was een 31-jarige man uit Slowakije, die ervan werd verdacht op 2 juli 2022 aan boord van een vliegtuig onder invloed van alcohol te verkeren, terwijl hij aan het werk was als bemanningslid. Op de luchthaven van Maastricht voerde het team Luchtvaarttoezicht van de politie, na aankomst van de vlucht uit Malaga, een alcoholcontrole uit. De man weigerde medewerking aan een ademonderzoek. De officier van justitie: "De verdenking was op goede gronden gerezen: zijn collega deed melding dat verdachte mogelijk onder invloed verkeerde en uit getuigenverklaringen blijkt dat verdachte vreemd gedrag vertoonde. Gelet op de verdenking had verdachte zijn medewerking aan de alcoholcontrole moeten verlenen. Door dat niet te doen heeft hij zich schuldig gemaakt aan een misdrijf." De officier eiste een geldboete van €1.500, de rechter nam die eis over maar legde daarvan €500 voorwaardelijk op.

Schijnen met een laserpen
De volgende zaak ging over een incident waarbij een 54-jarige vrouw op 17 maart van dit jaar met een laserpen naar een politiehelikopter scheen. Verdachte verklaarde ter zitting dat zij lichten in de lucht zag en dacht dat het buitenaardse wezens waren met wie ze contact wilde maken. Ze hield geen rekening met de mogelijkheid dat het geen UFO maar een helikopter zou kunnen zijn. De officier ter zitting: "Uit het dossier blijkt dat verdachte gedurende 7 minuten meermalen op de helikopter heeft geschenen. Dat is levensgevaarlijk: de piloten in de helikopter hebben hun ogen moeten sluiten, hun hoofd moeten afwenden en hadden geen zicht op de vlieginstrumenten. Helemaal in het donker is dat gevaarlijk, piloten kunnen verblind en gedesoriënteerd raken en kunnen oogschade oplopen." Het OM vond opzettelijk in gevaar brengen van het luchtverkeer bewezen en eiste een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. De rechter legde 150 uur taakstraf op en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand.

Orde-verstorende passagiers
Tenslotte stonden drie verdachten terecht die aan boord van een vliegtuig aanwijzingen van of namens de gezagvoerder weigerden op te volgen. De aard van de feiten varieerde.

Een 37-jarige man uit Rotterdam voelde zich onheus bejegend; hij schold, schreeuwde en duwde tegen de bemanning. Meerdere personen aan boord van het vliegtuig hebben zich onveilig gevoeld. Het OM eiste een geldboete van €650, de rechter veroordeelde de verdachte tot een geldboete van €500.

Een 37-jarige man uit Almere weigerde te blijven zitten toen hem dat werd gevraagd. Ook hij schreeuwde en schold tegen het cabinepersoneel tijdens de lange vlucht uit Cancun. De verdachte zag niet in dat hij verkeerd bezig was maar legde de schuld volledig bij de bemanning. Het OM eiste een geldboete van €400, de rechter oordeelde conform.  

In de laatste luchtvaartzaak van deze dag stond een 50-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats terecht. Toen de man de wc verliet rook de bemanning rooklucht. Verdachte ontkende te hebben gerookt en de sigarettenpeuk is niet aangetroffen. De officier ter zitting: "Roken aan boord van een vliegtuig is gevaarlijk, zeker als een peuk niet wordt aangetroffen, omdat dan kan niet worden gecontroleerd of deze is gedoofd. Met het risico dat brand ontstaat." De verdachte is conform eis veroordeeld tot een geldboete van €250.     

In alle zaken van ordeverstoringen aan boord is de impact op de vliegveiligheid groot: cabinepersoneel wordt belemmerd in de uitoefening van normale veiligheidstaken of de piloot moet noodgedwongen de cockpit verlaten. Daarnaast heeft het gedrag van passagiers die zich misdragen impact op medereizigers. Die kunnen zich niet aan het verbaal of fysiek geweld onttrekken en dat kan angst of paniek veroorzaken.

Luchtvaartzaken
Het OM Noord-Holland is verantwoordelijk voor elk strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk strafbare feiten in de burgerluchtvaart in heel Nederland. Het Expertisecentrum Luchtvaart beoordeelt dergelijke zaken onder leiding van de landelijk coördinerend luchtvaartofficier van justitie.

Random Pics van de Dag #1395

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1396
special
Random Pics van de Dag #1395
review
The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom
special
Random Pics van de Dag #1394
special
Random Pics van de Dag #1393
special
VrijMiBabes #228 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.