FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 september 2024

Waarom zijn er te weinig studentenkamers?

In ons land is er niet alleen aan gewone woningen een tekort, ook studenten hebben het steeds moeilijker om een kamer te vinden.

Hoogleraar Huisvestingssystemen Peter Boelhouwer van de TU Delft legt uit hoe dat komt. En bovendien heeft hij suggesties om daar iets aan te doen. 

Hij doet dit in onderstaande video van Universiteit van Nederland:

  • 00:00 Waarom je geen woning kunt vinden
  • 00:55 Hoe is het woningtekort ontstaan?
  • 01:35 Waarom zijn er zo weinig huurwoningen?
  • 04:07 Hoe lossen we het woningtekort op? 

Steeds minder laadpalen langs de snelweg

In Nederland is de ambitie om het laadnetwerk voor elektrische auto's steeds verder uit te breiden. Dit zou ervoor moeten zorgen dat meer mensen overstappen op elektrisch rijden. Toch verdwijnen er opvallend genoeg laadpalen langs de snelwegen, niet omdat er te weinig gebruik van wordt gemaakt, maar door een tijdelijke beleidsregel die in 2022 werd ingesteld. Deze wetgeving verbiedt namelijk lange-termijnvergunningen voor nieuwe laadpalen op verzorgingsplaatsen, omdat de overheid nog moet beslissen over de toekomst van tankstations en rustplaatsen. Dit heeft er al toe geleid dat ongeveer twintig laadpalen zijn verwijderd.

De laadpalen moeten compleet worden uitgegraven, wat de nodige werkzaamheden en kosten met zich meebrengt.

De regel is in het leven geroepen om te voorkomen dat verzorgingsplaatsen nu al worden omgevormd tot laadstations, voordat er een duidelijk toekomstbeeld is. In de praktijk leidt het echter tot een ongewenste situatie: bestaande laadpalen moeten verdwijnen als een rechter oordeelt dat hun tijdelijke vergunning niet geldig is.

Ook exploitanten van laadpalen, zoals Fastned, gebruiken juridische procedures om concurrerende laadpalen langs de snelweg aan te vechten, wat bijdraagt aan de verwijdering ervan.

Fastned benadrukt dat de overheid voor een gelijk speelveld moet zorgen door de regels eerlijk toe te passen op alle aanbieders van laadpalen. Ze verdedigen hun juridische acties door te stellen dat ook zij vaak tegenwerking ondervinden wanneer ze hun laadplekken willen uitbreiden. Uiteindelijk is het de combinatie van concurrentie tussen aanbieders en de huidige wetgeving die leidt tot het verdwijnen van laadpalen langs de snelwegen, ondanks de toenemende vraag naar oplaadmogelijkheden.

Brancheorganisatie Vemobin maakt zich zorgen over deze situatie en pleit ervoor dat de beleidsregel uit 2022 zo snel mogelijk wordt ingetrokken. Zij hopen dat de overheid snel knopen doorhakt over de toekomst van tankstations en verzorgingsplaatsen, zodat de laadpalen niet langer verdwijnen door juridische procedures.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Wilders hint op val kabinet vanwege spoedwet asielcrisis

PVV-leider Geert Wilders heeft zich uitgesproken over de huidige situatie rondom asielmaatregelen en de mogelijke invoering van een noodwet. Volgens Wilders zou het kabinet voor een spoedwet moeten kiezen om snelle en ingrijpende maatregelen te kunnen nemen, anders dreigt er een probleem te ontstaan. Hij benadrukte dat het kabinet volgens het coalitieakkoord en het regeerprogramma de route naar noodwetgeving zou moeten volgen. Als het kabinet ervoor kiest om dit niet te doen, twijfelt Wilders of zijn partij de situatie nog kan dragen.

Mocht het kabinet toch kiezen voor een spoedwet, dan zal de PVV zich opnieuw moeten beraden, aldus Wilders. Hij sluit niet uit dat zijn partij steun zou kunnen verlenen, maar ook dat is nog onzeker. Wilders gaf aan dat de PVV-minister voor Asiel en Migratie, Marjolein Faber, al eerder heeft gewezen op de mogelijkheden van de oppositie in de Tweede Kamer om het proces te vertragen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren door middel van schriftelijke vragenrondes en verzoeken om technische briefings.

Coalitiepartner NSC staat er anders in en denkt niet dat het kabinet zal overgaan tot noodwetgeving. Binnen de partij ligt dit thema erg gevoelig. Politiek verslaggever Fons Lambie merkte op dat de uitspraken van Wilders nieuwe druk zetten op de interne discussie binnen de coalitie en het kabinet. Wilders speelt volgens Lambie een strategisch spel, waarbij hij enerzijds de druk opvoert richting NSC en anderzijds de optie van een spoedwet niet helemaal uitsluit.

Volgens Lambie kijkt men in de top van het kabinet naar de uitspraken van Wilders als onderdeel van een politiek spel. Wilders bouwt druk op richting de coalitiepartner, maar laat wel ruimte open om later eventueel toch een spoedwet te steunen. Dit lijkt vooral bedoeld om de spanning binnen de coalitie op te voeren en de besluitvorming te beïnvloeden.

De komende maand zal cruciaal zijn, aangezien het kabinet dan een definitief besluit moet nemen over de noodwet. Naar verwachting zal de discussie dan tot een kookpunt komen, waarbij de verschillende standpunten binnen de coalitie, en met name bij NSC, zwaar zullen meewegen in de besluitvorming.

Consument vindt duurzaam voedsel minder belangrijk dan portemonnee'

De consument heeft veel uitdagingen op zijn bord liggen. De koopkracht is weliswaar licht verbeterd ten opzichte van vorig jaar door de stijging van de lonen en de daling van de inflatie, maar dit neemt niet alle problemen weg.

Voorlopig betekent dit dat de klant in de supermarkt zich laat leiden door de portemonnee. Tenzij er geen andere keus meer is. Dat is de conclusie die ING Food trekt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2023.

Toenemend duurzaam aanbod duwt consument naar meer duurzaam voedsel

Ondanks forse prijsverhogingen in de supermarkten is in 2023 de afzet van duurzame voedingsproducten toegenomen met 4 procent. Deze stijging is hoger dan de toename van alle verkochte voeding die met 1 procent afnam in 2023. Dat blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2023 van Wageningen Economic Research. Toch betekent dit niet dat de consument bewust meer duurzaam voedsel koopt. De verklaring van deze groei ligt bij de supermarkten, die in 2023 alleen nog minimaal Beter Leven 1 ster kipproducten verkochten. 

Sturende rol van supermarkten werkt

Door de beslissing van supermarkten om sinds 2023 alleen maar kipproducten met minimaal Beter Leven 1 ster aan te bieden is de verkoop van deze categorie vorig jaar in volume met 23 procent gestegen. Wanneer krachtige partijen als supermarkten onder toenemende maatschappelijke druk meer duurzamere producten verkopen, dan blijkt dat dus heel effectief.

Grote verschillen tussen productcategorieën

De monitor Duurzaam Voedsel rapporteert alleen over producten die zijn voorzien van een duurzaamheidskeurmerk zoals o.a. ASC, MSC, Fair Trade, Beter Leven 1,2, en 3 sterren en On the way to PlanetProof. Vooral duurzaam geproduceerd vlees, vleeswaren en vis zaten in de lift. Daar tegenover was een daling te zien bij zuivel en eieren. Dit laat zien dat zonder beleidswijzigingen van supermarkten er eigenlijk bar weinig is gebeurd in 2023.

Statiegeld op flesjes en blikjes wordt niet afgeschaft, ondanks afvalprobleem

Tijdens het vragenuur van de Tweede Kamer werd duidelijk dat staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) het statiegeldsysteem op kleine flesjes en blikjes niet wil afschaffen. De Amsterdamse wethouder Hester van Buren (Afval) klaagde eerder deze maand nog dat het grote afvalprobleem in Amsterdam mede wordt veroorzaakt door de invoering van het statiegeld. "Daar zie je gewoon echt een toename in het zwerfvuil", aldus Van Buren. 

Gisteren werd duidelijk hoe het huidige kabinet over statiegeld en de bijkomende problemen denkt: afschaffen is geen optie. "We zien inderdaad dat het statiegeldsysteem nog niet vrij is van problemen. Er zijn duidelijk opstartperikelen en die moeten we met zijn allen gaan aanpakken. Het kan en moet gewoon beter", aldus Jansen. 

De betere aanpak ligt volgens de staatssecretaris dan ook bij het realiseren van betere inleverpunten - en apparaten. Eind dit jaar zal Jansen de Kamer informeren over de uitkomsten van de evaluatie over het statiegeldsysteem. "Dat vormt vervolgens de basis voor de besluitvorming over of en op welke manier de wetgeving moet worden aangepast."

In Amsterdam kan de gemeente niet om de problematiek rond statiegeld heen. De opengebroken prullenbakken hebben de stad al in een jaar tijd al 220.000 euro gekost. Daarom kijkt het stadsbestuur naar 'onorthodoxe maatregelen'. "Dus echt het plaatsen van bovengrondse containers. We willen zo snel mogelijk af van het inzamelen van afval in zakken in het centrum. En we doen proeven met het inzamelen van blikjes in aparte containers", legde Van Buren eerder aan AT5 weten. 

Afval

Duidelijk is dat het afval op straat nooit de bedoeling is geweest van het statiegeldsysteem en volgens Jansen 'zal dit moeten veranderen'. Dat blikjes en flesjes landelijk gezien minder in het milieu voorkomen is volgens hem dan wel een feit. "72 procent minder plastic flessen en 64 procent minder blikjes. Ook zorgt statiegeld ervoor dat deze drankverpakkingen hoogwaardig kunnen worden gerecycled." 

De opengebroken prullenbakken en de niet gehaalde (landelijke) inzameldoelstelling van 90 procent van het statiegeld worden ook geconstateerd  door Jansen. De staatssecretaris benadrukt  'dat het uitermate vervelend is voor mensen die wonen of werken op plekken waar deze opengebroken prullenbakken staan'. "Sterker nog, als ik zelf met de hond loop, kom ik het regelmatig tegen en het irriteert mij mateloos."

Amsterdamse houding 

Uit een onderzoek onder het AT5-panel, waar 2000 Amsterdammers aan meededen, bleek deze maand dat het merendeel wel voorstander is van de statiegeldregeling, maar vindt dat er dingen moeten veranderen. De voornaamste redenen waardoor het statiegeldsysteem niet soepel verloopt, zouden inleverautomaten die niet werken en te weinig locaties om je statiegeld in te leveren zijn. 

Daarnaast gaf 60 procent van de panelleden aan dat het probleem niet alleen ligt bij het geringe aantal inleverpunten of de kapotte machines, maar ook bij de houding van de Amsterdammers zelf. "Amsterdammers trekken zich niets aan van de regels en wijzen ook een ander niet op dat soort zaken. In Duitsland hebben ze al jaren een statiegeldregeling en gaat het wel goed, maar zij hebben een andere mentaliteit. Ze spreken elkaar aan op 'fouten', of geven het direct door aan de politie of handhaving."

Politiehonden bij UvA-demonstraties waren nuttig en verantwoord

Dat er in Amsterdam tijdens de pro-Palestinademonstraties op de UvA afgelopen mei politiehonden werden gebruikt, was volledig geoorloofd. Dat laten burgemeester Femke Halsema en wethouder Dirk de Jager (Dierenwelzijn) weten in hun beantwoording op schriftelijke vragen die erover gesteld werden. Zo meldt AT5. 

Anke Bakker (Partij voor de Dieren) diende de raadsvragen in vanwege beelden waarop te zien was dat een hond een politieagent beet. “Ondergetekende zou graag zien dat honden niet meer worden gereduceerd tot levende wapenstokken", schreef Bakker.

De honden waren onder meer te zien bij de ontruiming van het Binnengasthuisterrein op 8 mei. Volgens de politie werden er toen geen demonstranten gebeten.

Volgens raadslid Anke Bakker was het agressieve gedrag van de honden, die tijdens de demonstratie ook hard aan het blaffen waren, mogelijk het gevolg van angst of pijn. De Partij voor de Dieren is al langere tijd tegen het gebruik van politiehonden.

'Goede begeleiding'

Volgens burgemeester Halsema en wethouder De Jager was het inzetten van de honden niet onverantwoord. "De honden krijgen goede begeleiding en worden regelmatig gekeurd. Er worden strenge eisen gesteld aan het welzijn van de honden. Bij tekenen van stress of ongemak wordt er ingegrepen."

Halsema en De Jager schrijven dat het blaffen, springen en trekken aan de lijn gebeurt door opwinding en enthousiasme, en dus niet door angst. "De hond wil werken voor en met zijn baas en heeft een temperament om voorwaarts te gaan. De diensthonden zijn honden uit werklijnen. Dat houdt in dat er een hoge mate van 'inzetdrift' in hen zit. De hond wordt getraind om in de werkmodus voorwaarts te gaan en daar indien nodig te bijten." Dat bijten gebeurt nauwelijks, doordat de geleider de hond strak aangelijnd houdt.

Politiehonden worden ingezet als er sprake is van 'ernstige verstoring' van de openbare orde: "Dat is op voorhand bij dagen als oudjaarsnacht, Koningsdag en bij sommige risicowedstrijden van Ajax", schrijven Halsema en De Jager. "Ook bij mogelijke ongeregeldheden zoals recent bij de ordeverstoringen van de UvA wordt een hondeneenheid ter ondersteuning aangevraagd." 

Dat er een agent in zijn onderarm werd gebeten gebeurde 'in de hectiek' en is 'niet gangbaar', mede doordat de hondengeleiders kun collega's vaak luidkeels waarschuwen. Halsema en De Jager benadrukken ook dat het dreigen met de hond er vaak juist voor zorgt dat situaties de-escaleren of dat groepen zich verplaatsen. "Hierdoor kan het eventuele gebruik van andere vormen van geweld vaak achterwege blijven." Hier bedoelen ze waarschijnlijk bijvoorbeeld mee dat er geen waterkanon of traangas gebruikt hoeft te worden. 

Vaste hondengeleider

Politiehonden hebben hun vaste hondengeleider, bij wie ze ook in huis wonen. Ze kunnen daar gewoon geknuffeld en geaaid worden door andere gezinsleden, schrijven de burgemeester en wethouder. 

Een politiehonden-eenheid in een ME-busje wordt ook wel een Oscar-eenheid genoemd. Zo'n eenheid bestaat uit vier hondengeleiders en hun vier honden en een chauffeur en een commandant die geen hond bij zich hebben. De drempel om een hond als wapen in te zetten ligt hoog. Sinds er in 2022 nieuwe richtlijnen over zijn opgesteld, wordt alleen het gebruik van een vuurwapen als een zwaarder middel gezien. De hond werkt sindsdien in principe ook altijd aangelijnd. 

Trump wil Duitse autofabrikanten 'dwingen' om in de VS te produceren

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil Duitse en andere bedrijven aanmoedigen om naar de VS te verhuizen als hij de verkiezingen wint. “Ik wil dat Duitse autobedrijven Amerikaanse autobedrijven worden”, zei hij tijdens een campagneoptreden in Georgia. "Ik wil dat ze hier hun fabrieken gaan bouwen."

In speciale economische zones zouden bedrijven “de laagste belastingen, de laagste energiekosten, de laagste regeldruk en vrije toegang krijgen tot de beste en grootste markt ter wereld”. Op voorwaarde echter dat ze in de VS produceren en Amerikanen in dienst nemen. Als bedrijven dit willen, zal Trump ze hoge importtarieven opleggen. Een industrieambassadeur zal als Trump president wordt buitenlandse bedrijven over de hele wereld overtuigen om hun fabrieken naar de VS te verhuizen.

Enkele Duitse autofabrikanten produceren al tientallen jaren in de VS: BMW in South Carolina, Mercedes in Alabama en VW in Tennessee. De Republikein had al gedreigd met hogere importtarieven.

Trump herhaalde ook zijn leugen dat Duitsland weer is overgegaan tot de bouw van kolencentrales na een mislukte uitfasering van fossiele brandstoffen. “Duitsland heeft het geprobeerd, maar toen hebben ze Angela vervangen door iemand anders, en deze andere persoon bouwt nu elke week een kolencentrale in Duitsland”, zei Trump, onder verwijzing naar voormalig bondskanselier Angela Merkel (CDU) en haar opvolger Olaf Scholz. SPD). De rechts-populist noemde Duitsland een negatief voorbeeld van een beleid dat ook zijn Democratische tegenstander Kamala Harris zou nastreven. Bedrijven ‘ontvluchten’ de VS vanwege het Democratische klimaat- en milieubeleid om de opwarming van de aarde tegen te gaan, volgens Trump.

Trump heeft in het verleden meerdere keren soortgelijke uitspraken gedaan – onder meer tijdens het tv-debat tegen Harris een paar weken geleden. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde hierop op X en schreef: “Of je het nu leuk vindt of niet: het Duitse energiesysteem is volledig functioneel, met meer dan 50 procent hernieuwbare energie.” we sluiten kolen- en kerncentrales in plaats van ze te bouwen. “Steenkool zal uiterlijk in 2038 uit onze het elektriciteitsvoorziening zijn verdwenen.”

Extreem weer vanwege klimaatverandering elke 100 jaar

Klimaatverandering zorgt ervoor dat de kans op extreem weer in Centraal-Europa, zoals de recente overstromingen, verdubbelt. Dit zou blijken uit een eerste analyse van het wetenschapscollectief World Weather Attribution. De zware regenval van afgelopen maand veroorzaakte grootschalige overstromingen, waarbij zeker 24 doden vielen en duizenden mensen hun huizen moesten verlaten. Hoewel de schade nog wordt opgeteld, gaat het waarschijnlijk om miljarden euro's. Opvallend was dat deze vier dagen regen de hevigste neerslag in de regio was sinds men vorige eeuw begonnen is met meten, aldus Sjoukje Philip van het KNMI.

De wetenschappers onderzochten weerstatistieken en simuleerden de invloed van klimaatverandering met tientallen verschillende klimaatmodellen. Hieruit blijkt dat de regenval in Centraal-Europa al met 7% is toegenomen door klimaatverandering, maar dit kan in werkelijkheid nog onderschat zijn.

Onderzoeker Joyce Kimutai van het Grantham Institute benadrukt dat de "vingerafdrukken" van klimaatverandering duidelijk zichtbaar zijn in deze regenval. Volgens haar zouden dergelijke rampen alleen maar verwoestender gaan worden.

Een opvallend punt uit de analyse is dat dit soort extreem weer nu gemiddeld één keer per 100 jaar voorkomt. Zonder door de mens veroorzaakte klimaatverandering zou dat eens in de 200 jaar zijn geweest. WWA-medeoprichter Friederike Otto wijst erop dat dit soort situaties natuurlijk enkel erger zullen worden als er geen actie wordt ondernomen tegen het gebruik van fossiele brandstoffen.

Een positieve noot is dat de vroege waarschuwingssystemen hun werk goed deden, waardoor het aantal slachtoffers relatief beperkt bleef in vergelijking met eerdere rampen in de regio. Zo kwamen bij overstromingen in 1997 meer dan honderd mensen om, en in 2002 zelfs 232, terwijl de regenval toen minder extreem was dan dit jaar.

Gerbrand Koren, klimaatonderzoeker aan de Universiteit Utrecht, benadrukt dat de maatregelen die zijn genomen, zoals waarschuwingsapps en evacuaties, veel leed hebben voorkomen.

'Water in plaats van de kogel'

Een Oekraïens frontliniebataljon filmde de redding van een gewonde Russische soldaat met behulp van een drone. Het K-2 Bataljon, dat deel uitmaakt van de 54e Brigade van het Oekraïense leger, plaatste de video deze week op verschillende socialemediaplatforms.

De videoversie op Telegram duurt het langst met meer dan 18 minuten. Het filmt het angstige gezicht van de gewonde Russische soldaat. Te zien is hoe de drone-operator besluit om de gewonde Russische soldaat niet te doden en in plaats daarvan water en een briefje laat vallen voordat hij hem door 'No Man's Land' naar een Oekraïense loopgraaf leidt.

Het is onduidelijk waar of wanneer de video is opgenomen, hoewel het lijkt alsof deze zich afspeelt in de late zomer op een slagveld in de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne. Gedurende de oorlog is de 54e Brigade gepositioneerd aan de frontlinie in de Donbas-regio. De video lijkt onderdeel te zijn van een geavanceerde rekrutering voor het K-2 Bataljon dat, net als de rest van het Oekraïense leger, dringend meer soldaten nodig heeft.

Tweede Kamer gaat akkoord met verbod op contante betalingen boven 3000 euro

De Tweede Kamer staat op het punt om contante betalingen boven de 3000 euro wettelijk te verbieden, met als doel om witwaspraktijken en criminele geldstromen tegen te gaan. Hoewel er brede steun is voor dit voorstel, vinden sommige partijen het bedrag te laag en vrezen ze dat het negatieve gevolgen heeft voor de economie. Partijen zoals de NSC, PVV en BBB zouden liever zien dat de grens op 10.000 euro wordt gelegd, maar dat voorstel haalde geen meerderheid in de Kamer. Op dit moment mogen consumenten nog zonder limiet contant betalen.

De ministers Eelco Heinen (Financiën) en David van Weel (Justitie en Veiligheid) zijn fel tegen een verhoging van het bedrag. Ze stellen dat een hogere limiet Nederland aantrekkelijker zou maken voor criminelen die elders tegen strengere regels aanlopen, zoals in België en Frankrijk. Volgens hen zou dat een ongewenst bijeffect zijn van het versoepelen van de wet. De Nederlandse Bank (DNB) staat gedeeltelijk achter de limiet en benadrukt het belang van contant geld voor een toegankelijk betalingsverkeer, maar ziet het tegelijkertijd als een risicofactor voor financiële criminaliteit.

Het voorstel zorgde voor een verhitte discussie in de Kamer. Een aantal partijen, waaronder DENK, SGP, JA21 en FVD, steunde het voorstel voor een verhoging van de grens, maar dat was niet voldoende om een meerderheid te vormen. NSC stemde uiteindelijk mee met het oorspronkelijke wetsvoorstel, terwijl PVV en BBB bij hun standpunt bleven om tegen te stemmen. De VVD, al langer voorstander van strikte regels, had weinig moeite om haar standpunt te handhaven.

Wat veel burgers echter zorgen baart, is de groeiende invloed van de overheid op hun financiële vrijheid. Onder het mom van het bestrijden van criminaliteit wordt de mogelijkheid om cash te gebruiken steeds verder ingeperkt. Dit voedt een gevoel van wantrouwen naar de overheid, waarbij sommige critici vrezen dat privacy op het spel staat. De grens van 3000 euro wordt door hen gezien als een onnodig strenge maatregel die gewone burgers kan raken, terwijl criminele netwerken andere wegen zullen vinden om hun illegale praktijken voort te zetten.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Kamer dwingt Agema apenpokkenvaccins naar Afrika te sturen

Zorgminister Fleur Agema moet met tegenzin een deel van de Nederlandse voorraad mpox-vaccins (beter bekend als apenpokken) afstaan aan Afrikaanse landen, ondanks haar verzet hiertegen. De Tweede Kamer heeft haar daartoe opdracht gegeven, en Agema heeft aangekondigd de beslissing uit te voeren.

Het grootste deel van de 100.000 doses die Nederland bezit, blijft wel op voorraad. Toch vinden de Kamerleden dat de 13.200 doses die beperkt houdbaar zijn en in Nederland niet direct nodig, beter kunnen worden ingezet in Centraal-Afrikaanse landen zoals Congo, waar het virus zich verspreidt. Het aanpakken van de uitbraak daar wordt door zowel oppositiepartijen als de regeringspartij NSC gezien als de beste manier om Nederland te beschermen.

Agema was aanvankelijk terughoudend en wilde pas vaccins doneren zodra Nederland nieuwe bestelde doses in het voorjaar binnen zou hebben. Maar de Tweede Kamer was hier niet van gediend. Vooral omdat NSC, samen met oppositiepartijen als SP, GroenLinks-PvdA, PvdD, DENK, Volt, en anderen, vasthield aan het standpunt dat de vaccins nu nodig zijn in Afrika, werd de motie van D66 aangenomen. Dit dwong de minister om haar voorzichtige houding te laten varen.

De uitbraak van een nieuwe variant van het mpox- of apenpokkenvirus in Centraal-Afrika heeft de laatste maanden een zorgwekkende wending genomen. Het virus kan worden bestreden met pokkenvaccins, waarvan Nederland een voorraad van 100.000 doses heeft. Hoewel er ook oudere pokkenvaccins beschikbaar zijn, wil Agema deze vanwege de bijwerkingen en beperkingen liever niet inzetten.

Kamerlid Wieke Paulusma van D66, die de motie indiende, benadrukt dat het bestrijden van de uitbraak in Afrika niet alleen de getroffen landen helpt, maar ook Nederland beschermt. "Door de uitbraak bij de bron te bestrijden, voorkomen we dat het virus naar ons land komt," aldus Paulusma.

FOK! Wat een weer: Bewolkt met af en toe regen.

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend is het bewolkt en valt er plaatselijk regen. De wind is matig en komt uit het zuidwesten.

Vanmiddag is het bewolkt en regent het af en toe. De maximumtemperatuur ligt rond 16°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig.

Vanavond is het bewolkt. Het regent eerst in het noorden, later in de avond gaat het in het zuiden regenen. De wind is zwak tot matig en komt eerst uit het zuidwesten en later uit het zuidoosten.

Tot later!

 

Het is herfst, dus paddestoelen
Het is herfst, dus paddestoelen ((Archief)foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Monster Hunter Wilds komt in februari uit

Monster Hunter Wilds komt op 28 februari 2025 uit voor PS5, Xbox Series X|S en pc. Dat heeft Capcom tijdens Sony's State of Play aangekondigd. Wilds heeft de grootste speelgebieden ooit in de serie en ook het ecosysteem zou een hele grote rol moeten spelen.

Capcom was verder ook aanwezig met een nieuwe trailer. Daarin wordt het 'vlaggenschip monster' genaamd Arkveld voor het eerst onthuld. Dit is het gevaarlijkste monster dat je tijdens het verhaal gaat tegenkomen.

Sucker Punch kondigt Ghost of Yotei aan

Sucker Punch heeft vandaag tijdens Sony's State of Play Ghost of Yotei aangekondigd. Dit is uiteraard de opvolger van Ghost of Tsushima, maar deze game speelt zich af in 1603. Dat is honderden jaren later ten opzichte van het verhaal in Ghost of Tsushima. Yotei is een vulkaan in Hokkaido in het verre noorden van Japan.

Ghost of Yotei bevat verder een vrouwelijke hoofdpersonage en moet al in 2025 uitkomen voor PS5.

Laatste reviews en specials
review
The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom
special
Random Pics van de Dag #1394
special
Random Pics van de Dag #1393
special
VrijMiBabes #228 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1392
special
Random Pics van de Dag #1391
©FOK.nl e.a.