Statiegeld op flesjes en blikjes wordt niet afgeschaft, ondanks afvalprobleem
Tijdens het vragenuur van de Tweede Kamer werd duidelijk dat staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) het statiegeldsysteem op kleine flesjes en blikjes niet wil afschaffen. De Amsterdamse wethouder Hester van Buren (Afval) klaagde eerder deze maand nog dat het grote afvalprobleem in Amsterdam mede wordt veroorzaakt door de invoering van het statiegeld. "Daar zie je gewoon echt een toename in het zwerfvuil", aldus Van Buren.
Gisteren werd duidelijk hoe het huidige kabinet over statiegeld en de bijkomende problemen denkt: afschaffen is geen optie. "We zien inderdaad dat het statiegeldsysteem nog niet vrij is van problemen. Er zijn duidelijk opstartperikelen en die moeten we met zijn allen gaan aanpakken. Het kan en moet gewoon beter", aldus Jansen.
De betere aanpak ligt volgens de staatssecretaris dan ook bij het realiseren van betere inleverpunten - en apparaten. Eind dit jaar zal Jansen de Kamer informeren over de uitkomsten van de evaluatie over het statiegeldsysteem. "Dat vormt vervolgens de basis voor de besluitvorming over of en op welke manier de wetgeving moet worden aangepast."
In Amsterdam kan de gemeente niet om de problematiek rond statiegeld heen. De opengebroken prullenbakken hebben de stad al in een jaar tijd al 220.000 euro gekost. Daarom kijkt het stadsbestuur naar 'onorthodoxe maatregelen'. "Dus echt het plaatsen van bovengrondse containers. We willen zo snel mogelijk af van het inzamelen van afval in zakken in het centrum. En we doen proeven met het inzamelen van blikjes in aparte containers", legde Van Buren eerder aan AT5 weten.
Afval
Duidelijk is dat het afval op straat nooit de bedoeling is geweest van het statiegeldsysteem en volgens Jansen 'zal dit moeten veranderen'. Dat blikjes en flesjes landelijk gezien minder in het milieu voorkomen is volgens hem dan wel een feit. "72 procent minder plastic flessen en 64 procent minder blikjes. Ook zorgt statiegeld ervoor dat deze drankverpakkingen hoogwaardig kunnen worden gerecycled."
De opengebroken prullenbakken en de niet gehaalde (landelijke) inzameldoelstelling van 90 procent van het statiegeld worden ook geconstateerd door Jansen. De staatssecretaris benadrukt 'dat het uitermate vervelend is voor mensen die wonen of werken op plekken waar deze opengebroken prullenbakken staan'. "Sterker nog, als ik zelf met de hond loop, kom ik het regelmatig tegen en het irriteert mij mateloos."
Amsterdamse houding
Uit een onderzoek onder het AT5-panel, waar 2000 Amsterdammers aan meededen, bleek deze maand dat het merendeel wel voorstander is van de statiegeldregeling, maar vindt dat er dingen moeten veranderen. De voornaamste redenen waardoor het statiegeldsysteem niet soepel verloopt, zouden inleverautomaten die niet werken en te weinig locaties om je statiegeld in te leveren zijn.
Daarnaast gaf 60 procent van de panelleden aan dat het probleem niet alleen ligt bij het geringe aantal inleverpunten of de kapotte machines, maar ook bij de houding van de Amsterdammers zelf. "Amsterdammers trekken zich niets aan van de regels en wijzen ook een ander niet op dat soort zaken. In Duitsland hebben ze al jaren een statiegeldregeling en gaat het wel goed, maar zij hebben een andere mentaliteit. Ze spreken elkaar aan op 'fouten', of geven het direct door aan de politie of handhaving."