FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 september 2024

Heerlijke seizoensfinale beslist IndyCar-titel op Nashville Superspeedway

Op de Nashville Superspeedway is zondagavond het seizoen in de IndyCar Series afgesloten. Vooraf konden er nog twee coureurs kampioen worden, maar dat werd niet echt spannend. De strijd om de winst werd dat wel, waardoor men een uitstekende seizoensfinale voor de kiezen kreeg.

Kyle Kirkwood had de poleposition te pakken, maar crashte in de training daarna ook nog. Hij startte naast Josef Newgarden, met Felix Rosenqvist en Will Power op rij twee, voor David Malukas, Conor Daly, Pato O'Ward, Linus Lundqvist, Colton Herta en Rinus van Kalmthout. Kampioenschapsleider Alex Palou moest het doen met de 24e startplek na een gridstraf, waardoor Power's kansen op de titel nog in leven waren.

Na ruim tien van de meer dan tweehonderd ronden sloeg het noodlot al toe voor Power: hij meldde op de radio dat nota bene zijn veiligheidsgordel los was geschoten en moest naar binnen komen, waarmee hij vijf ronden verloor en zijn titelkansen verkeken waren - bij Palou kon de champagne écht koud gezet worden.

Kirkwood en Newgarden voerden ondertussen het veld aan, met Rosenqvist op de derde plek. Na een ruime veertig ronden werd de eerste pitstopronde geopend door Van Kalmthout, maar dik tien ronden later ging het fout: de zo lekker rijdende Rosenqvist ging met een klapband de muur in en zorgde voor een caution, terwijl Kirkwood net binnen was gekomen.

De timing van de crash gooide de boel enigszins door elkaar, waarbij het voor Newgarden perfect viel: hij pakte de leiding, voor Herta, Malukas, Marcus Ericsson en Lundqvist - Van Kalmthout stopte tijdens de caution nog eens. Niet heel lang na de herstart was Katherine Legge de volgende die crashte en voor een caution zorgde, wat gelijk weer een pitstopronde ontketende.

Met Rossi, Newgarden en Malukas op kop werd het groen weer gezwaaid, tot we zo'n 135 ronden achter de rug hadden: Marcus Ericsson tikte de muur aan en voor de tweede keer had Van Kalmthout nét voor een caution een stop gemaakt. Dit keer konden we door met O'Ward, Newgarden en Malukas voorop en nog een ronde of zestig te gaan.

O'Ward zat op een andere strategie dan de rest en kwam ruim veertig ronden voor het einde binnen voor zijn in principe laatste stop, waarbij hij zachte banden haalde. Met ruim tien ronden te gaan kwamen ook Herta en Kirkwood binnen vanaf de eerste plekken, waardoor Malukas ruim aan de leiding reed, met de vraag of hij nog moest stoppen.

O'Ward, Herta en Palou vochten hard om de tweede plek, ver achter de nog altijd niet naar binnen komende Malukas, die met vijf ronden te gaan dan toch zijn stop moest komen maken. Met een fantastische move ging Herta vervolgens naar de leiding en voor het eerst in zijn carrière pakte hij op een oval de winst, voor O'Ward en Newgarden.

Van Kalmthout sloot de race als twaalfde af, kort achter Palou, die zijn derde IndyCar-titel bij mocht schrijven.

Acht aanhoudingen na vernielingen politiebureau door Ajax-fans

Rond de 200 Ajaxfans hebben zich rond 14.30 uur verzameld op het Leidseplein in het centrum. Sommige van hen dragen fakkels. De aanwezigen demonstreren tegen de reeks politiestakingen die tijdens meerdere Ajax-wedstrijden - waarvan de laatste wedstrijd tegen FC Utrecht - werden gehouden. AFCA Supportersclub deed samen met F-Side afgelopen donderdag een oproep aan de fans om zich te verzamelen op het plein. Zo meldt AT5.

Update 22.50 uur :De politie heeft tijdens een demonstratie van Ajaxsupporters in het centrum van Amsterdam acht personen aangehouden na verschillende verstoringen van de openbare orde.

In de loop van de middag verzamelden zich honderden personen op het Leidseplein. Het ging om een aangekondigde demo van Ajaxsupporters. Zij kondigden aan te gaan demonstreren tegen het besluit van de politievakbonden om te staken tijdens de wedstrijd Ajax-FC Utrecht. Op en rondom het Leidseplein werd de situatie onrustig, nadat de supporters explosieven af lieten gaan en trams blokkeerden en belaagden.

Daarna verplaatste de groep zich via de Marnixstraat naar het Hoofdbureau van de politie op de Elandsgracht. Daar zijn verschillende vernielingen gepleegd, onder andere aan een slagboom en aan het gebouw zelf. Ook hier gooiden de supporters met explosieven en andere voorwerpen in de richting van het hoofdbureau.

Op dat moment is de Mobiele Eenheid ingezet om verdere escalatie te voorkomen. Hierbij is de-escalerend en gedoseerd opgetreden. Zo is de supporters meerdere malen gevorderd het gebied te verlaten. Toen zij hier geen gehoor aan gaven, heeft de Mobiele Eenheid charges uitgevoerd, waarna de groep uiteen is gegaan via de Elandsgracht.

Op de Elandsgracht zijn omstanders geconfronteerd met een beangstigende situatie, veroorzaakt door een groep mensen die zich supporters noemen van een voetbalclub. Met deze gedragingen hebben zij de openbare orde en veiligheid ernstig verstoord.

Eerdere berichtgeving: De afgelaste wedstrijd van deze zondagmiddag tegen Utrecht is de tweede wedstrijd die Ajacieden in korte tijd hebben moeten missen vanwege politiestakingen.

In het statement dat deze week werd gedeeld zijn de supportersclubs duidelijk: de maat is vol. "Wij, Ajax-supporters, zijn er helemaal klaar mee dat de wedstrijden van Ajax continu doelwit zijn van dit soort politieacties", viel er te lezen. "Mede door deze acties lopen we na zondag drie wedstrijden achter in de competitie en moeten wedstrijden ingehaald worden op ongunstige dagen en tijdstippen."

De gemeente liet eerder aan AT5 weten de aangekondigde demonstratie 'gezien te hebben, deze serieus te nemen en alert te zijn'. 

Wedstrijden afgelast
De wedstrijd voor deze zondagmiddag werd afgelast door de Amsterdamse driehoek. Om die reden demonstreren de supporters deze zondag om precies die tijd, 14.30 uur, op het Leidseplein. "Mede door deze acties lopen we na zondag drie wedstrijden achter in de competitie en moeten wedstrijden ingehaald worden op ongunstige dagen en tijdstippen", aldus de AFCA Supportersclub.

Een woordvoerder van het Landelijk Actiecentrum Politieacties vertelde de boosheid van de Ajax-supporters te begrijpen. Wel gaf hij aan dat de actie niet gericht is op één club, Ajax. 

Pogacar wint GP de Montreál

Tadej Pogacar heeft zondagavond op simpele wijze de GP de Montréal gewonnen. In de Canadese WorldTour-koers reed de Sloveen met nog ruim twintig kilometer te gaan iedereen los en kwam vervolgens solo aan. Pello Bilbao werd op gepaste afstand tweede, terwijl Julian Alaphilippe de sprint won voor de derde plaats.

Na de GP de Québec op vrijdag, stond zondagavond de GP de Montréal op het programma. In totaal moesten de renners 16 rondes afleggen van 12,3 kilometer met daarbij in elke ronde drie beklimmingen. Vroeg in de wedstrijd kozen drie renners voor het avontuur en namen ook enkele minuten voorsprong, maar UAE Emirates zou de wedstrijd al vroeg controleren.

Elke ronde bepaalde de ploeg van Pogacar het tempo op de beklimmingen en zorgde daarmee dat het peloton langzaam werd uitgedund en ook dat de kopgroep ruim voor de finish werd gegrepen. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde was een versnelling van Pogacar voldoende om de rest te lossen. Op de beklimming van Côte Camillien-Houde reed de Sloveen iedereen los en soleerde met nog ruim twintig kilometer te gaan naar een nieuwe zege.

In de achtergrond was er nog wel strijd voor de tweede plaats. Bart Lemmen sprong mee in een groepje met Bilbao, Alaphilippe en Alex Aranburu. Bilbao was uit dat groepje de sterkste en bleef vooruit op de achtervolgende groep, terwijl de rest weer werd ingerekend. Toch wist Alaphilippe toch nog een podiumplaats eruit te halen door de sprint voor de derde plaats te winnen.

Results powered by FirstCycling.com

'Klaassen keert terug bij Ajax'

Davy Klaassen komt tot het eind van dit seizoen uit voor Ajax. Alleen de medische keuring moet nog goed gaan voor een overgang van de 41-voudig international naar de Amsterdammers.

Klaassen speelde al twee periodes eerder voor Ajax. In 2017 vertrok hij naar Everton om via Werder Bremen in 2020 terug te keren. Na drie seizoenen vertrok Klaassen naar Internationale. Bij die club was hij het afgelopen seizoen vooral invaller maar werd er wel landskampioen. Nadat de Italianen besloten het contract van de 31-jarige middenvelder niet te verlengen zat Klaassen sinds afgelopen zomer zonder club.

Zware overstromingen teisteren Midden- en Oost-Europa

Stortregens welke worden veroorzaakt door Storm Boris blijven delen van Centraal- en Oost-Europa teisteren. Het noodweer veroorzaakt overstromingen, waarbij minstens zes doden zijn gevallen en waardoor duizenden mensen moesten worden geëvacueerd. 

Vier mensen werden gedood en twee anderen worden vermist in Roemenië. Verschillende mensen worden nog steeds vermist in Tsjechië, waar overstromingsbarrières zijn opgetrokken in Praag.

De Poolse premier Donald Tusk bevestigde zondag één dode toen hij getroffen inwoners aanspoorde om samen te werken met reddingswerkers.

Zes mensen zijn verdronken in Oostenrijk, de omgeving rond Wenen is uitgeroepen tot rampgebied, de overheden lspreken van "een ongekende extreme situatie".

WK-zilver voor jonge Nederlandse 3x3-basketbalsters

In het Mongolische Ulaanbaatar is de afgelopen dagen het wereldkampioenschap 3x3-basketbal tot 23 jaar gespeeld. Voor Nederland altijd de moeite waard om een blik op te werpen, nu met het olympisch goud in Parijs ook bij het grotere publiek duidelijk is dat Nederland een topland is in de sport.

Bij de vrouwen ging het voor Nederland beduidend beter, te beginnen met duidelijke zeges op Chili (17-4) en Oeganda (19-6) in de groepsfase. Egypte werd vervolgens met 16-11 verslagen en met 18-9 had ook Frankrijk weinig kans tegen Liselot Kulk, Lotte Sant, Lotte van Kruistum en Alissa van der Plas.

In een spannende kwartfinale won Nederland met 19-17 van Spanje en na overtime werd Duitsland in de halve finales met 17-16 verslagen. In de finale begon Nederland tegen de Verenigde Staten erg sterk, maar de Amerikaanse vrouwen bleken toch net wat beter en wonnen met 18-15, waardoor er voor Nederland zilver was.

Voor de Nederlandse mannen Jaro Abrams, Jacopo Bertotti, Benicio Leons en Timo Slond ging het ondanks een sterk begin minder goed in de Mongolische hoofdstad. Benin werd met 21-10 verslagen, China ging er met 21-16 aan en het thuisland werd met 14-11 geklopt, maar in de laatste wedstrijd ging het fout: Japan was met 10-21 te sterk en die duidelijke nederlaag wierp Nederland terug naar plek drie in de groep, waardoor de kwartfinales niet bereikt werden.

De titel bij de mannen ging uiteindelijk naar Duitsland, dat met zeges op Frankrijk en Litouwen de finale bereikte en daarin met 21-13 te sterk was voor de Amerikaanse ploeg.

Calimero haalt Van Dale

De beroemde uitspraak "Ik is klein", bekend van het tekenfilmkarakter Calimero, krijgt binnenkort een plek in het woordenboek Van Dale. Ton den Boon, hoofdredacteur van Van Dale, maakte dit bekend in het radioprogramma Vogelspot.

Hoewel de tekenfilmserie Calimero in de jaren zeventig op televisie werd uitgezonden, is de zinsnede "Ik is klein" volgens Den Boon volledig ingeburgerd in de Nederlandse taal. Binnenkort wordt deze uitspraak dan ook als citaat opgenomen in het woordenboek.

De volledige quote van Calimero luidt: "Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk." Vooral de drie woorden na ‘en’ zijn echter blijven hangen en worden nog steeds veelvuldig gebruikt, zelfs in hedendaagse media. "Mijn hele generatie denkt meteen aan dat verongelijkte kuiken", zegt Den Boon. "Maar de zinsnede heeft zich helemaal losgezongen van de oorsprong. Je treft het nog regelmatig aan in de krant. En ik zag het laatst zelfs in de vertaling van een boek van Salman Rushdie."

Calimero heeft een blijvende invloed op de taal gehad. "Het is nog steeds een soortnaam voor iemand die zich systematisch tekortgedaan en vernederd voelt en daarover blijft klagen," aldus Den Boon. Bovendien hebben termen als ‘Calimero-complex’ en ‘Calimero-gedrag’ hun intrede gedaan in de psychiatrie, verwijzend naar dit herkenbare gedrag.

Het is overigens nog maar de vraag of het verongelijkte vogeltje ook daadwerkelijk ooit in de ‘Dikke Van Dale’ komt. Het is zeer waarschijnlijk dat de in 2022 verschenen 16e editie de laatste fysieke uitgave zal blijken te zijn geweest.

Uitslagen eredivisie zondag

RKC wacht nog altijd op de eerste punten. Ook in de vijfde competitiewedstrijd werd de Brabantse derby tegen Willem II verloren. Eerder op de dag wist Go Ahead Eagles mede door een prachtig doelpunt van Victor Edvardsen te winnen van Sparta.

Sparta Rotterdam - Go Ahead Eagles 1-2
Go Ahead Eagles heeft Sparta Rotterdam zondag hun eerste nederlaag van het Eredivisie-seizoen bezorgd door met 1-2 te winnen. Sparta Rotterdam begon sterk met kansen voor Lauritsen en Verschueren, maar Go Ahead Eagles kwam na twintig minuten op voorsprong dankzij Breum.

Daarna zorgde Edvardsen voor wat hoogtepunten. Een schot vanaf de middenlijn eindigde nog op de lat, maar in de tweede helft zorgde hij met een schitterende lob voor de 0-2. Tien minuten voor tijd maakte Sparta via Mito de aansluitingstreffer, maar verder kwam het niet.

Willem II - RKC 3-0
RKC moet nog altijd wachten op de eerste punten in de eredivisie. Ook in de Brabantse derby tegen Willem II werd er verloren. Vaessen zorgde vanaf de strafschopstip voor de openingstreffer en na het doelpunt bleven de Tilburgers sterker en stond het na dertig minuten 2-0 dankzij een doelpunt van Meerveld. In de tweede helft werd het nog 3-0 dankzij een eigen doelpunt van Van Eijma.

Heracles - Almere City 0-0
Heracles Almelo en Almere City FC hebben de vijfde speelronde afgesloten met een 0-0 gelijkspel. Door het gelijkspel wachten beide ploegen nog altijd op hun eerste overwinning van het seizoen.

Merlier klopt Kooij op EK wielrennen

Tim Merlier heeft in Hasselt de Europese titel op de weg gewonnen. In een spannende massasprint was de Belgische sprinter net wat te snel voor Olav Kooij. De Est Madis Mihkels pakte het brons.

In Belgisch Limburg werd voor de negende keer het EK verreden. De wedstrijd werd verreden over ruim 220 kilometer over vlakke wegen. In het tussenstuk zaten een paar kasseistroken en een paar heuvels. In dat tussenstuk probeerde de Nederlandse ploeg ook de koers open te breken met een actieve rol voor Mathieu van der Poel. De wereldkampioen probeerde het meerdere malen en zorgde ook voor de nodige afscheiding. Eerst reed er een grote groep met zeventien renners weg met daarbij Van der Poel.

Nederland was in die groep met vier renners mee, maar er waren ook genoeg renners die niet mee wilden rijden en die grote groep werd weer bijgehaald. Daarna ontstond er een nieuwe kopgroep, ditmaal met zes renners. Opnieuw was de wereldkampioen me die de steun had van Danny van Poppel. Ook Mads Pedersen, Christophe Laporte, Arthur Kluckers en Jonas Rutsch zaten in de kopgroep. De kopgroep nam een halve minuut, maar met een jagend peloton onder leiding van Italië werd die kopgroep ook gegrepen en er kwam de onvermijdelijke massasprint in Hasselt.

Italië begon met een indrukwekkende trein aan de sprint, maar hun sprinter Jonathan Milan kwam er niet aan te pas en werd pas dertiende. Tim Merlier ging er met de winst vandoor. De Belg ging er buitenom langs en won vervolgens de sprint voor Kooij.

Results powered by FirstCycling.com

Ballistische raket treft Israël

Op zondagmorgen vroeg, rond 6.30 uur lokale tijd, klonken luchtalarmsirenes in verschillende regio’s in het binnenland van Israël, waaronder op de internationale luchthaven Ben Gurion. Mensen haastten zich naar schuilkelders, terwijl ook luide knallen werden gehoord. De Israëlische autoriteiten meldden dat voor het eerst een ballistische raket, afgevuurd vanuit Jemen, het midden van het land bereikte.

De Israëlische strijdkrachten bevestigden dat delen van de raket neerkwamen in een onbewoond gebied in Kfar Daniel, op ongeveer zeven kilometer van de luchthaven Ben Gurion. Andere brokstukken belandden op een roltrap in een treinstation in de stad Modiin. Er zijn geen meldingen van gewonden. Volgens de militaire autoriteiten brak de raket waarschijnlijk in de lucht uit elkaar.

De aanval werd opgeëist door de Houthi's, een groepering uit Jemen die in grote delen van het land de dienst uitmaakt. Een woordvoerder van de Houthi's waarschuwde Israël voor toekomstige aanvallen en beweerde dat een ‘nieuw hypersonisch ballistisch wapen’ werd gebruikt. Dit wapen zou een afstand van 2.040 kilometer hebben afgelegd in 11,5 minuten, zonder dat het door de Israëlische verdedigingssystemen kon worden onderschept.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft fel gereageerd en verklaarde dat de Houthi's een zware prijs zullen betalen voor deze aanval. Hij gaf aan dat de huidige situatie niet kon blijven voortduren.

Dit incident markeert de eerste keer dat een grond-grondraket vanuit Jemen Israël heeft bereikt. De aanval wordt gezien als onderdeel van de bredere militaire acties die de Houthi's sinds oktober hebben uitgevoerd, met als doel Israël onder druk te zetten vanwege de oorlog in Gaza.

Backlash voor Musk na aanbod Taylor Swift te bezwangeren

De reacties van Republikeinen nadat Taylor Swift woensdag haar steun uitsprak aan Kamala Harris varieerden van zuur tot minachting, maar de opvallendste reactie kwam van niemand minder dan Elon Musk.

De immens populaire zangeres schreef in een Instagram post aan dat ze in november op Harris zou stemmen. Swift, 34, ondertekende haar verklaring als 'childless cat lady', een duidelijke veeg uit de pan naar GOP vice-presidentskandidaat JD Vance, die vrouwen zonder biologische kinderen belachelijk heeft gemaakt.

Kort daarna mengde de 53-jarige Musk - die Donald Trump steunt - zich op een vrouwonvriendelijke manier in het discours door op X te schrijven: "Prima Taylor ... jij wint ... ik zal je een kind geven en je katten met mijn leven beschermen."

Haar katten willen beschermen is één ding, al beweren sommigen dat Musk hiermee doelde op de bewering van Trump dat migranten huisdieren zouden opeten. Maar beloven om de 20 jaar jongere zangeres "een kind" te geven terwijl ze een relatie heeft met NFL-ster Travis Kelce, is wel heel bizar. Musk heeft al 12 kinderen en is momenteel verwikkeld in een voogdijzaak met zijn ex-vriendin Grimes over drie van hen. 

De post van Musk ging viral en heeft online tot enorme verontwaardiging geleid, waarbij meerdere mensen de opmerking bizar noemden. "Deze tweet toont een nieuw niveau van vreemd. Het is niet eens excentriek op dit punt, gewoon ronduit verontrustend," schreef een persoon als reactie op X.

Anderen beschreven op X hoe ongepast zijn commentaar was tegenover een vrouw. "Dit is wat je post als je 197 miljoen volgers hebt? Harris won het debat vanavond en nu wil je een kind geven aan Taylor Swift, die geen interesse in je heeft. Doet een alfamannetje dat als hij zich machtig en mannelijk wil voelen? En werkt het?" schreef weer een ander op X.

De dochter van Musk, Vivian Wilson, postte later een bericht (op het Twitter/X rivaliserende Threads) waarin ze Musks tweet "gruwelijke incel onzin" noemde. In een tweede bericht ging Wilson dieper in op haar minachting voor de woorden van Musk, noemde ze ze "weerzinwekkend" en riep ze anderen op om dergelijk gedrag niet te tolereren. "Zoveel is duidelijk en als je dat niet ziet dan maak je deel uit van het probleem," schreef ze.

Don't go broke, go woke

Het kan soms ongemakkelijk overkomen wanneer een bekend merk plotseling probeert aan te sluiten bij hedendaagse waarden. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Gillette, dat vijf jaar geleden te maken kreeg met een publieke terugslag na hun reclame over ‘toxische mannelijkheid’, of bij Marks & Spencer toen het een regenboogkleurige sandwich introduceerde ter ere van Pride. Deze pogingen leken hun doel te missen en leidden vooral tot kritiek.

Toch wijst nieuw academisch onderzoek erop dat de veelgehoorde leus "Go woke, go broke", populair bij rechts-conservatieve groepen, onterecht is. Zelfs als een merk op een wat onhandige manier probeert aan te sluiten bij modernere, tolerantere waarden, kan dit een positief effect hebben op het succes van een product.

Maandag worden de resultaten van een wereldwijd onderzoek, uitgevoerd door de Unstereotype Alliance, een initiatief van UN Women, gepresenteerd. Dit onderzoek levert nieuw bewijs dat inclusieve reclamecampagnes een positieve impact hebben op winst, verkoop en merkwaarde.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van de Saïd Business School van de Universiteit van Oxford, in samenwerking met grote bedrijven zoals Diageo, Kantar en Unilever en de Geena Davis Institute, dat zich richt op de studie van genderrollen in de media. Uit het onderzoek blijkt dat advertenties die op een authentieke en positieve manier verschillende groepen mensen representeren, dus zonder stereotypering , een merk een voordeel kunnen geven op de markt, zowel op korte als lange termijn.

De analyse, gebaseerd op gegevens van 392 merken in 58 landen, toont aan dat inclusieve advertenties zorgen voor een toename van bijna 3,5% in korte-termijnverkoop en meer dan 16% op lange termijn. Daarnaast blijkt dat 62% van de consumenten eerder geneigd is een dergelijk product te kopen en dat 15% van de klanten loyaler wordt aan het merk.

Het onderzoek omvat verschillende productcategorieën, zoals zoetwaren, snacks, persoonlijke verzorging, schoonheidsproducten, dierenvoeding, alcoholische dranken en huishoudelijke producten, verspreid over verschillende regio's.

Sara Denby, hoofd van de Unstereotype Alliance bij UN Women, benadrukt: “Het idee dat inclusieve reclames een bedrijf commercieel kunnen schaden, heeft te lang vooruitgang tegengehouden. Deze onterechte bewering wordt nu weerlegd met onweerlegbare data. Dit zou merken moeten aanmoedigen om hun inzet voor inclusiviteit te hernieuwen, wat niet alleen ten goede komt aan de gemeenschappen die ze bedienen, maar ook zorgt voor groei en financieel succes.”

De Unstereotype Alliance, opgericht in 2017, heeft momenteel 240 aangesloten bedrijven en zet zich in tegen schadelijke stereotypen in reclame. De alliantie heeft ook 12 nationale afdelingen verspreid over vijf continenten, die zich richten op het bestrijden van cultureel bepaalde stereotypen.

Ondanks deze positieve bevindingen blijft het voor merken een uitdaging om de juiste koers te vinden in een snel veranderend waardenlandschap. Zo moest Burger King onlangs een reclame terugtrekken waarin mensen probeerden hamburgers te eten met grote eetstokjes en kregen zowel Pepsi als realityster Kendall Jenner kritiek na een mislukte reclamecampagne die inspeelde op de Black Lives Matter-beweging. Ook Bud Light kreeg vorig jaar te maken met een commerciële terugslag in de VS na een campagne met transpersoonlijkheid Dylan Mulvaney. Een van de beruchtste vroege missers in deze richting kwam van het Italiaanse modemerk Benetton in de jaren '90, dat consumenten choqueerde met billboards met confronterende beelden, zoals kinderarbeid en gewapende conflicten.

Hoewel deze campagnes veel aandacht trokken, bleken ze geen duidelijke zakelijke voordelen op te leveren. Het nieuwe onderzoek suggereert echter dat inclusiviteit, mits goed uitgevoerd, inmiddels juist kan bijdragen aan langdurig commercieel succes.

Random Pics van de Dag #1386

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

F1: Uitslag Grand Prix van Azerbeidzjan

Oscar Piastri heeft de Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan op zijn naam geschreven. De Australiër pakte met een fraaie inhaalactie polesitter Charles Leclerc en hield de Monegask na een fraai gevecht achter zich. George Russell profiteerde van een crash in de slotfase en greep de derde positie, terwijl titelrivalen Max Verstappen en Lando Norris vijfde en vierde werden.

Leclerc startte vanaf poleposition, terwijl titelfavorieten Verstappen en Norris van respectievelijk de zesde en vijftiende positie vertrokken. Lewis Hamilton en Esteban Ocon gingen na motorwissels vanuit de pits van start, terwijl Pierre Gasly na de diskwalificatie vanwege een te snelle stroomsnelheid van de brandstof achteraan moest vertrekken. Leclerc was prima vertrokken en behield de leiding voor Piastri, Sergio Perez, Carlos Sainz en Max Verstappen die Russell verschalkte. Verder naar achteren won Norris drie posities. Lance Stroll won twee plekken, maar moest dat bekopen met een lekke band.

Vooraan bleven de gaten in de beginfase klein, terwijl daarachter Norris door kon stoten naar de elfde positie. Dit ging ten koste van Yuki Tsunoda die daarna ver terugviel. Norris ging door en wist Bearman te pakken voor de tiende plek. De Brit moest daarna plaats maken voor teamgenoot Nico Hülkenberg.

Leclerc wist langzaam maar zeker een gat te slaan met Piastri die Perez in zijn buurt wist. Sainz moest een gaatje laten, maar had zelf niets te duchten van Verstappen die weer een ruime voorsprong op Russell had. Verstappen had na twaalf ronden genoeg van zijn mediums en kwam als tiende terug op het asfalt. Ook Russell pitte en viel nog iets verder terug. Niet veel later was het de beurt aan Perez die vlak achter Norris terug kwam. De Brit hield de Mexicaan op zodat teamgenoot Piastri er na zijn stop voor kon blijven.

Vooraan werd het spannend nadat Leclerc vrij laat stopte en zo zijn voorsprong zag verdampen waardoor Piastri weer aan kon haken en zelfs de leiding kon grijpen ten koste van de Monegask. Dit gaf Perez de kans om aan te haken. Daarachter hielde de nog niet gestopte Alexander Albon en Norris Sainz en Verstappen op. Waar Norris Sainz voorbij liet blokkeerde hij wel Verstappen die lang klem bleef zitten achter Albon en Norris.

Piastri kon niet wegrijden bij Leclerc en moest af en toe een aanval van Leclerc afslaan terwijl Perez op het vinkentouw zat. Sainz kreeg de vierde plek in zijn schoot geworpen. Albon had na 31 ronden genoeg van zijn banden en ging naar binnen op het moment dat Verstappen een aanval van Russell afsloeg. Het was het sein voor Norris om het tempo op te voeren.

Leclerc probeerde van alles om Piastri te passeren, maar de Australiër hield de deur vooralsnog dicht. Verder naar achteren wist Norris op oude banden weg te rijden bij Verstappen die een positie verloor aan Russell. Tussen de leiders in reed Sainz die door alle gevechten naderbij sloop. Norris maakte zijn enige stop na 37 ronden om zo te proberen Verstappen en Russell nog te passeren.

De race was ondanks aan het gebrek aan inhaalacties spannend omdat er om veel posities gevechten waren. Piastri wist telkens Leclerc achter zich te houden, terwijl verder naar achteren Norris alles gaf om snel dichterbij Verstappen te komen en slaagde in een inhaalactie drie ronden van het einde. In de slotfase haakte Leclerc af om de zege en kreeg hij Perez op bezoek. De Monegask verdedigde zich bikkelhard bij de eerste bocht, duwde Perez naar buiten, zodat Sainz ervan kon profiteren. Enkele bochten later raakten Sainz en Perez elkaar en crashten hard de muur in. Het zorgde voor een virtuele safety car.

Na 51 ronden werd Piastri voor de tweede keer in zijn Formule 1-loopbaan als eerste afgevlagd, voor Leclerc en Russell. Norris greep de vierde plek, voor Verstappen, Fernando Alonso, Albon, Franco Colapinto, de onzichtbare Lewis Hamilton en Oliver Bearman die de geschorste Kevin Magnussen succesvol verving.

Wat heeft onze landmacht nog aan tanks?

Nederland deed in de periode 2011-2013 onze tanks van de hand. In juli nam de Tweede Kamer een motie aan om de aanschaf van nieuwe tankbataljons te inventariseren. Begin september is besloten tot aankoop van 50 tanks voor onze landmacht.

Maar, wat kan onze landmacht in tijden van drones, raketten en cyberaanvallen nog met tanks?

00.00 Intro

01:14 Geschiedenis van de tank

02:58 Ontwikkeling van de tank

04:55 Wat doet een tank?

06:14 De wereld verandert

08:25 Schiet een drone een tank niet stuk?

09:35 Nawoord

Autodealers zien winst met ruim 34% dalen

De nettowinst van de gemiddelde autodealer in het tweede kwartaal van 2024 kwam uit op 1,15 procent van de omzet. Dit betekende een winstdaling van 34,1 procent ten opzichte van vorig jaar, terwijl de gemiddelde omzet van autodealers steeg met 6,03 procent. Dat blijkt uit de laatste Branche Barometer van BOVAG.

Bert de Kroon, Voorzitter BOVAG Autodealers: “De markt trekt zich verder terug, terwijl de kosten blijven stijgen. De prijzen van onderdelen en arbeidsloon worden sterk beïnvloed door inflatie, en de kosten voor werkkapitaal en voorraden nemen toe door de hoge rente. Daarnaast blijven ook huisvestings- en automatiseringskosten stijgen. Al met al een ware kostengolf, waardoor het nettoresultaat ieder kwartaal verder onder druk komt te staan.”

Nieuwverkoop onder druk
De gemiddelde omzetstijging was niet terug te zien in het aantal verkochte nieuwe auto’s. De omzet uit nieuwe auto’s daalde gemiddeld met zo’n 200.000 euro: dealers verkochten gemiddeld 15 auto’s minder. De gemiddelde prijs van een nieuwe auto bij de dealer steeg met 2.063 euro (of 6,2 procent), naar een gemiddelde van 35.285 euro. De Kroon: “Dealers moeten weer actief aan de slag om auto's te verkopen, wat betekent dat bonussen en provisies stijgen. De kosten van het demopark per gefactureerde auto zijn door kostenstijgingen en teruglopende orders met maar liefst met 34,05 procent (of 79 euro) toegenomen.”

Dealers zien hun orderintake dalen om meerdere redenen. Particuliere verkopen staan door prijs- en rentestijgingen onder druk. En ook private lease is door het verdwijnen van het A-segment en de rentestijging minder aantrekkelijk geworden. Verder blijft er onzekerheid rondom elektrische auto’s, door onduidelijkheid over de stroomprijzen, netcongestie, belastingvoordelen en het wisselende beleid van de overheid waardoor ook de zakelijke markt afwachtend is.

Dealer verkoopt meer gebruikte auto’s
Autodealers verkochten in het afgelopen kwartaal meer gebruikte auto’s: gemiddeld 27 occasions extra ten opzichte van vorig jaar. De omzet uit occasionverkoop steeg dan ook met 12,6 procent. Voor het eerst in lange tijd daalde de gemiddelde verkoopprijs van gebruikte auto’s bij de dealer: 485 euro lager dan een jaar eerder, wat de gemiddelde prijs op 18.919 euro bracht.

Toch was deze omzetstijging niet voldoende om het afdelingsresultaat op peil te houden. De Kroon: “We zien een duidelijke trend: de dealer wordt steeds afhankelijker van occasionverkoop. Tegenover elke nieuw gefactureerde auto staan inmiddels 1,46 gebruikte auto’s. Maar: deze transacties zijn volatiel en kostenintensief. Zo werden dit kwartaal de effecten van de verplichte 12 maanden garantie, opgelegd door Europese regelgeving, volledig inzichtelijk. De garantiekosten stegen met maar liefst 40% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, naar 88 euro per gefactureerde gebruikte auto.”

De werkplaats
Autodealers zagen de omzet uit onderdelenverkoop met gemiddeld 170.000 euro stijgen, vooral dankzij een toename van schadeherstel. Toch had ook het magazijn te maken met stijgende kosten, zoals duurdere onderdelen door een stijgende inflatie, wat resulteerde in een lager afdelingsresultaat. 

De werkplaatsen deden het relatief goed, met een omzetstijging van 23,7%. De kostenstijgingen in de werkplaats konden hierdoor worden opgevangen, waardoor het afdelingsresultaat relatief stabiel bleef. Gemiddeld is er per werkplaats 1,1 FTE bijgekomen, in lijn met de omzetstijging. De Kroon: “In het verleden zagen we in de barometer een personele toename die zich niet vertaalde in de omzet, dus dat is positief. Maar tegelijkertijd blijft het verbeteren van de efficiëntie een uitdaging. Het aantal gefactureerde uren per monteur kan aanzienlijk verbeteren naarmate nieuwe medewerkers vertrouwd raken met bepaalde processen en systemen.”

Van Gerwen naar kwartfinales World Series of Darts Finals, andere Nederlanders onderuit

In het Amsterdamse AFAS Live zijn zaterdag de achtste finales van de World Series of Darts gespeeld. Dat gebeurde in de avond, nadat 's middags eerst de acht resterende eersterondepartijen nog af werden gewerkt.

In die eerste ronde wist Wessel Nijman ietwat verrassend en vooral overtuigend te winnen van Andrew Gilding: 6-1. Kevin Doets was met 6-0 veel te sterk voor de Ier Keane Barry, terwijl Dirk van Duijvenbode met 6-4 onderuit ging tegen Daryl Gurney.

Gerwyn Price klopte Cameron Menzies met 6-2, Peter Wright was met 6-1 veel te sterk voor Dave Chisnall en Jeff Smith klopte Rhys Griffin met 6-4. De enige echt spannende wedstrijd was die tussen Michael Smith en José de Sousa (6-5), terwijl Rob Cross met 6-2 van Simon Whitlock won.

Achtste finales
Voor de Nederlanders ging het minder voorspoedig in de volgende ronde. Michael van Gerwen won het onderonsje met Danny Noppert met 6-3, maar de andere Nederlanders sneuvelden. Raymond van Barneveld werd met 6-4 verslagen door Luke Littler, Doets verloor een beslissende leg van Cross en Nijman liet op 5-5 tegen Smith een handvol matchdarts liggen en verloor.

Ondertussen won Chris Dobey met 6-4 van Boris Krcmar en rekende wereldkampioen Luke Humphries met 6-5 af met Damon Heta. Tot slot won Gurney met 6-3 van Price en was Wright met 6-2 te sterk voor Jeff Smith.

Zondag worden vanaf 12.45 uur de kwartfinales gespeeld, waarin Van Gerwen tegen Humphries speelt. De halve finales en finale staan vanaf 19.00 uur op het programma.

Twee jaar cel voor man die vrouw verkrachtte op Snapchat-date

Een 33-jarige man is veroordeeld tot twee jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten van een vrouw die hij online had ontmoet. Volgens de rechter lijdt hij aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis en vormt agressie 'een rode draad' in zijn leven. "Hij zei dat hij bij de mocro maffia zat." Zo meldt AT5. 

De politie kreeg in de ochtend van 4 augustus 2023 een melding over een verdachte situatie in een woning. Agenten gingen ernaartoe en klopten meermaals op de deur. Hierop kwam een vrouw half ontkleed, paniekerig en trillend naar buiten. De 33-jarige man was op dat moment binnen. Hij had een vrouwenslip in zijn hand, zweette hevig, had verwijde pupillen en zei dat hij 'fucking hard aan het spacen' was.

De vrouw had de man kort daarvoor ontmoet via foto- en berichtenapp Snapchat. Het klikte en de twee besloten af te spreken. Aanvankelijk verliep het contact volgens haar 'vriendelijk'. Maar toen de man haar een aantal keer tegen haar zin aanraakte, sloeg de sfeer om. Hij werd agressief, zei dat hij bij de 'mocro maffia' zat, een pistool had liggen en dat hij de vrouw zou gaan 'beuken'. Ze mocht niet weg voordat ze seks met hem had. Om haar extra onder druk te zetten, pakte hij haar tas en sleutel af en zette hij de televisie harder 'zodat niemand haar kon horen'.

De vrouw stuurde intussen stiekem haar locatie naar een vriendin, en vroeg haar in een bericht om hulp. Diezelfde vriendin alarmeerde vervolgens de politie.

'Niks tegen haar wil'
De verdachte heeft een heel ander verhaal over die ochtend. Hij en de vrouw hadden geknuffeld en gezoend, mét kleren aan. Seks zouden ze niet hebben gehad en er zou niks zijn gebeurd tegen haar wil. Dat de vrouw zich niet prettig voelde, had hij naar eigen zeggen niet door. Waarom hij dan bij de komst van de politie haar slip in zijn hand had? Ze had de slip bij een toiletbezoek laten vallen en hij had 'm opgeraapt, zo verklaarde hij.

Net als in de meeste zedenzaken is het zijn woord tegen dat van haar, erkent de rechter. Maar de consistente verklaringen van de vrouw maken haar verhaal betrouwbaar. Dat ze zich in een dreigende situatie bevond, blijkt wel uit de appjes naar haar vriendin: "ik zit ergens maar voel me niet veilig", "hij besprong mij net" en "hij wil mij beuken". Bovendien vindt de rechter de verklaring van de man, dat ze enkel aan het knuffelen en zoenen waren, ongeloofwaardig door de opgefokte staat waarin de agenten hem aantroffen.

'Ernstig bedreigende situatie'
De rechter rekent het de verdachte aan dat hij zijn 'eigen seksuele behoeftes ver boven die van zijn slachtoffer' heeft geplaatst. "Hij heeft haar lichamelijke en seksuele integriteit op brutale wijze geschonden door haar te verkrachten." Daarbij creëerde hij een 'ernstig fysiek en psychisch bedreigende situatie'. Volgens de psychiater die hem heeft onderzocht, vormt agressie 'een rode draad' in zijn leven. Al met al acht de rechtbank verkrachting bewezen.

Verschoor wint F2-hoofdrace in Baku, zware crash bij de start

Op het stratencircuit van Baku in Azerbeidzjan is zondagochtend in de Formule 2 de hoofdrace van het weekeinde verreden. Dat begon met een zware crash en eindigde met Nederlands succes.

Poleposition was voor niemand minder dan Richard Verschoor, met Kimi Antonelli naast zich. Victor Martins en Zane Maloney startten vanaf rij twee, voor Kush Maini, Gabriel Bortoleto, sprintracewinnaar Joshua Dürksen, Gabriele Mini, Jak Crawford en Christian Mansell. Niels Koolen startte opnieuw vanaf de 22e en laatste plek, twee plaatsen achter kampioenschapsleider Isack Hadjar.

Bij de start ging het gelijk al volledig mis: Maini bleef staan, Pepe Marti knalde er vól bovenop en ging over de kop en ook Oliver Goethe was bij de crash betrokken - logischerwijze werd de race met een rode vlag gelijk stilgelegd, er moest flink wat opgeruimd worden, hoewel de betrokken coureurs gelukkig allemaal al snel en ongedeerd naast hun auto's stonden.

Na een onderbreking van bijna drie kwartier om alles op te ruimen konden we weer door met een rollende start, met Verschoor, Antonelli, Martins en Maloney voorop en nog ongeveer een half uur op de klok. Na een ronde pakte Martins de tweede plek over van Antonelli, terwijl Verschoor een gaatje had geslagen. Martins was op dreef en met de DRS nam hij ook Verschoor simpel te grazen.

Na een paar ronden werden de pitstops gemaakt, waarbij Verschoor de plek van Martin weer terug kon pakken. Maloney kwam tussen Verschoor en Antonelli terecht en dat ging fout: de Barbadiaan raakte in de clinch met Antonelli en ging er af, maar hij kon wel door. Dat gold met een paar minuten te gaan niet voor Mini, die de barrière in was gegleden en voor een safety car-situatie zorgde.

De safety car kwam naar binnen en iedereen maakte zich op voor een herstart, maar gelijk nadat Verschoor op het gas ging werd de finishvlag gezwaaid. Verschoor pakte zo een fraaie zege, voor Martins en Antonelli. Bortoloto sluit het weekeinde af als nieuwe kampioenschapsleider.

Tesla in de fik: 190.000 liter bluswater, blushelikopter en snelweg 15 uur dicht

Een elektrische vrachtwagen van Tesla is in de Verenigde Staten in brand gevlogen na een ongeluk, waarbij brandweerlieden maar liefst 190.000 liter water moesten gebruiken om het vuur te doven, zo meldt de National Transportation Safety Board (NTSB). De truck, bestuurd door een Tesla-medewerker, raakte van de weg, botste tegen een boom en vloog in brand. Wonder boven wonder raakte de bestuurder niet gewond.

De vrachtwagen was onderweg van Livermore, Californië, naar een Tesla-fabriek in Sparks, Nevada. Het blussen van het lithium-ionbatterijsysteem bleek een enorme uitdaging. Een gigantische hoeveelheid water was nodig om de batterijen te koelen en verdere ontbranding te voorkomen. Daarnaast werd zelfs een vliegtuig ingezet om brandvertragend middel rond de crashlocatie te spuiten als voorzorgsmaatregel, aldus de NTSB.

Door de complexe bluswerkzaamheden moest de snelweg maar liefst vijftien uur worden afgesloten. Dit was nodig om de batterijen veilig te laten afkoelen zodat het niet opnieuw in brand zou vliegen en om te voorkomen dat het vuur zich zou verspreiden naar omliggende bosgebieden. Het incident legt een pijnpunt bloot: de gevaarlijke nadelen en uitdagingen bij het blussen van branden met elektrische voertuigen. De enorme tijd en middelen die nodig zijn om dergelijke branden onder controle te krijgen, roepen vragen op over de veiligheid en efficiëntie van elektrische auto's.

Ondanks dit voorval blijft Tesla optimistisch. Topman Elon Musk bevestigde onlangs dat de grootschalige productie van de Semi-trucks nog steeds gepland staat voor eind 2025. Sinds 2022 zijn de eerste volledig elektrische vrachtwagens geleverd aan geselecteerde klanten zoals PepsiCo. Het incident werpt echter een schaduw op de verdere uitrol van deze voertuigen en benadrukt de noodzaak van betere veiligheidsmaatregelen.

Aanslag verijdeld in Beieren

In de Duitse deelstaat Beieren is donderdag een 27-jarige man aangehouden die ervan beschuldigd wordt een aanslag te willen plegen op militairen.

Aanklagers in Duitsland zeggen dat hiermee een complot is verijdeld om een aantal Duitse soldaten te vermoorden. De 27-jarige arrestant zou plannen hebben voorbereid om een machete te gebruiken om de aanval uit te voeren.

De verdachte is afkomstig uit Syrië en heeft de vluchtelingenstatus in Duitsland. Naar verluidt heeft de man islamistisch-ideologische motieven voor het beramen van een dergelijke aanslag. Dit laatste vermoeden van Duitse autoriteiten is echter nog onderwerp van nader onderzoek.

Ambulance maakt slagzij na aanrijding

In Tilburg ontstond gisteren een grote ravage nadat een automobilist een ambulance over het hoofd zag en er tegenaan botste. Door de klap kwam ziekenwagen op de zijkant terecht.

De ambulance was opweg naar een reanimatie elders in de stad en wilde voorzichtig door rood licht een kruispunt oversteken. Eén bestuurder lette niet goed op en reed door bij groen licht met een heftige botsing tot gevolg. Deze autobestuurder raakte ernstig gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. De ambulancemedewerkers raakten licht gewond.

Een andere ambulance werd opgeroepen om naar de reanimatiemelding te gaan.

Zaalvoetballers na 24 jaar terug op WK, verrassende zege weggegeven in slotminuut

Voor het eerst sinds 2000 is Nederland weer van de partij op het wereldkampioenschap zaalvoetbal. Dat werd zaterdag afgetrapt in Oezbekistan, waar Nederland het in de groepsfase in Tashkent gelijk opnam tegen het gastland in een met meer dan 7500 fans goed gevulde zaal.

Al na ruim drie minuten schoof Tevfik Ceyar Nederland na een Oezbeekse blunder op voorsprong, maar ruim tien minuten later trok Elbek Tulkinov de stand gelijk. In de tweede helft mocht Ismail Ouaddouh aanleggen voor een penalty en hij schoot Nederland op 2-1, maar Ikhtiyor Ropiev tekende vijf minuten voor tijd voor de gelijkmaker.

Nederland kwam dankzij een tweede treffer van Ouaddouh al snel weer op voorsprong, maar drie punten kwamen er niet: Khusniddin Nishonov was minder dan een minuut voor tijd trefzeker en dus werd het een 3-3 gelijkspel, gezien de verwachtingen toch een goede prestatie. De andere wedstrijd in de groep leverde een 5-2 zege voor Paraguay op tegen Costa Rica.

Dinsdag speelt Nederland de tweede wedstrijd, Costa Rica is dan de tegenstander. Alle Nederlandse wedstrijden zijn via de online kanalen van de NOS en NPO Extra 1 live te volgen. Een samenvatting van de eerste wedstrijd is bij de NOS te vinden.

FOK! Wat een weer: wederom goed najaarsweer in het weekend

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend komt er vooral in het noorden en oosten wat bewolking voor, maar verder schijnt geregeld de zon. Het is droog. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuid(west)en. Aan de kust waait de wind uit het westen.

Vanmiddag komt er met name landinwaarts bewolking voor, maar in de kustgebieden blijft er ruimte voor de zon. Het blijft overal droog. Met middagtemperaturen van ongeveer 19°C wordt het iets warmer dan gisteren. De wind is zwak tot matig en draait geleidelijk van het zuidwesten naar het westen.

Vanavond klaart het landinwaarts weer wat op, later neemt in het westen de bewolking toe en aan het einde van de avond kan er langs de westkust af en toe regen vallen. Er staat weinig wind, aan de kust is de wind uit het westen matig.

Vannacht valt er af en toe wat lichte regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10°C plaatselijk in het oosten en zuidoosten tot 15°C vlak langs de kust. Boven land is er weinig wind. Langs de kust is de wind matig uit een noordwestelijke richting. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

De zon gaat onder in Wormerveer  (Foto: DJMO)
De zon gaat onder in Wormerveer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.