FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 juni 2024

Hongarije stuurt Schotland in slotminuut naar huis op EK voetbal

Hongarije heeft in de slotminuut gewonnen van Schotland. Kevin Cosboth schoot in de tiende minuut van de blessuretijd de 1-0 binnen voor de Hongaren, waardoor Hongarije nog mag hopen op een vervolg van het EK. Voor Schotland zit het toernooi erop.

Vooraf was duidelijk dat er gewonnen moest worden om nog een vervolg te geven aan het toernooi. Schotland had één punt na twee wedstrijden, terwijl Hongarije nog geen punt haalde in de eerste twee wedstrijd op het EK. In een afwachtende eerste helft had Hongarije de beste mogelijkheid om te scoren, maar buiten een kopbal van Willi Orban was er nauwelijks gevaar in de eerste helft.

In de tweede helft was het wachten op beter, maar toen de wedstrijd net een beetje aan het loskomen was kwam Barnabas Varga hard in aanraking met een tegenstander. Vargas bleef roerloos liggen op het veld en werd daarbij door verschillende doeken afgedekt. Na ruim vijf minuten werd hij afgevoerd met een brancard.

De wedstrijd werd weer hervat en doordat beide ploegen moesten winnen werd het een slotfase met meerdere kansen voor beide teams. Zowel Schotland als Hongarije speelden vol op de aanval en zorgden voor de nodige kansen, maar leek het toch 0-0 te worden tussen de beide landen. Maar in één van de laatste aanvallen werd er toch gescoord. Uit een corner van Schotland brak Hongarije uit en kreeg Roland Sallai de bal op rechts aangespeeld. De middenvelder behield het overzicht en bediende Kevin Cosboth die in de linkerhoek raakschoot.

Door de overwinning is het voor Hongarije afwachten of ze bij de beste drie behoorden. Ze hebben drie punten met een doelsaldo van -3. Maar het mooiste nieuws, dat Vargas weer bij kennis was, kwam na afloop van de wedstrijd.

Duitsland na late treffer alsnog groepswinnaar

Duitsland heeft op het EK op het nippertje een nederlaag weten te voorkomen. Door een doelpunt in de blessuretijd werd het 1-1 en hierdoor sluiten de Duitsers de poulefase ook af als groepswinnaar.

Duitsland leek al snel op voorsprong te komen dankzij Andrich maar zijn treffer werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd wegens een eerdere overtreding van Musiala. Daarna waren het Zwitsers die op voorsprong kwamen. Ndoye prikte een voorzet met de punt van zijn schoen achter Neuer. De Zwitsers hadden daarna de verdediging goed op orde en wisten er ook voor te zorgen dat de Duitse middenvelder Kroos nauwelijks bereikt kon worden, waardoor de Duitsers en nauwelijks kansen kregen.

Duitsland kreeg niet veel kansen, maar als die er waren was het ook direct zeer gevaarlijk. Een schot van Musiala werd gekeerd door Sommer en in de rebound miste Gündogan. Even later wist Akanji nog net een inzet van Kimmich te blokkeren. Zwitserland leek de wedstrijd te beslissen toen Vargas scoorde maar hij bleek buitenspel te staan. In de blessuretijd wist Füllkrug uit een voorzet van Raum met een geplaatste kopbal alsnog de gelijkmaker te scoren.

Duitsland gaat hierdoor als groepwinnaar naar de volgende ronde, ook Zwitserland is als nummer twee daarvan verzekerd.

Man overleden bij schietincident Amsterdam-Oost

In de nacht van 22 op 23 juni 2024 is er geschoten op de Westelijke Merwedekanaaldijk in Amsterdam-Oost. Hierbij is iemand komen te overlijden. De politie doet onderzoek naar dit incident en vraagt de hulp van getuigen.

Omstreeks 02:30 uur ontvangt de politie een melding dat men meerdere schoten heeft gehoord in de buurt van het Amsterdam-Rijnkanaal, vermoedelijk onder de brug aldaar. Agenten gaan ter plaatse en starten een onderzoek. Hierbij treffen zij een zwaargewonde man en een auto aan. Hulpdiensten reanimeren de man, maar ondanks alle inspanningen overlijdt hij ter plaatse.

Een uitgebreide zoekslag in de omgeving, onder andere met een politiehelikopter, levert helaas nog geen aanhouding(en) op. Onder de brug creëren de agenten een afzetting, en de recherche en de dienst Forensische Opsporing voeren uitgebreid sporenonderzoek uit.

Een Team Grootschalige Opsporing start een onderzoek naar het schietincident en de toedracht. De recherche weet op dit moment nog niet wat er precies heeft plaatsgevonden en wie het slachtoffer is.

World Cup-zege en derde plek voor mountainbikester Pieterse, ook Tauber 3e

's Werelds beste mountainbikers kwamen dit weekeinde in actie in het Zwitserse Crans-Montana. Zaterdag werden daar de shorttrackwedstrijden gehouden, die al vrij lastig waren, zondag werd het pas écht zwaar: voor de lange cross-countrywedstrijden was het parcours door de regenval zeer modderig, resulterend in een loodzwaar parcours waarin de één na de ander weg gleed.

Shorttrack vrouwen
Door het zware parcours werd het veld veel sneller dan normaal het geval is uit elkaar geslagen, onder meer dankzij het harde werk van Puck Pieterse. Richting de slotfase was het met Anne Tauber echter een andere Nederlandse, degene die níet geselecteerd werd voor de Olympische Spelen, die ten aanval trok. Ze werd bijgehaald door Pieterse, die er overheen ging en overtuigend won. Tauber werd derde, want de Zwitserse Alessandra Keller knokte zich er nog voorbij, terwijl verder alleen de Française Loana Lecomte in de buurt bleef. Lotte Koopmans finishte niet.

Cross-country vrouwen
Al in de korte startronde ging Lecomte er vandoor, maar Pieterse wist een ronde later aan te sluiten en niet veel later kwam ook Keller er toch nog bij. Pieterse oogde weer sterk en pakte even de kop, maar nog in dezelfde ronde haakte ze af: ze moest een stuk door de modder lopen om een klim op te komen en door de modder onder haar schoenen had ze grote problemen terug te komen in haar klikpedalen.

Het kostte Pieterse veel tijd, die ze niet meer goed wist te maken. Keller bleef nog even aanhaken bij Lecomte, maar ook de Zwitserse moest haar uiteindelijk laten gaan en zo reed Lecomte naar een bijzonder indrukwekkende zege. Keller werd tweede, Pieterse hield wel ruimschoots voldoende marge voor de derde plek. Tauber had het zwaar en werd veertiende, Koopmans kwam als veertigste aan de meet.

Shorttrack mannen
Thomas Pidcock was de grote man in Crans-Montana, te beginnen met de shorttrack. Daar reed de Brit het hele veld kapot en pas aan het einde kwam er iemand een beetje in de buurt. De zege was zonder twijfel binnen, de verrassende Duitser Julian Schelb reed naar de tweede plek, voor Luca Braidot uit Italië.

Cross-country mannen
Schelb schoot uit de startblokken en sloeg in no-time een gat, hij bleef vriend en vijand verbazen. Pidcock kwam wat later op gang en sloot vervolgens aan bij de Duitser, even later kwamen ook de Zwitsers Nino Schurter en Mathias Flückiger zich voorin melden.

Al in de tweede ronde opende Pidcock weer eens de aanval en dat bleek zelfs al beslissend: beetje bij beetje reed de olympisch- en wereldkampioen weg en pas na de finish zagen ze hem weer terug. Achter Pidcock werd flink gevochten voor de tweede plek, met name met Flückiger, Schurter, Schelb en Braidot.

Flückiger reed zich richting de helft van de wedstrijd los van de rest en nam plek twee in, terwijl Schurter achter hem onderuit ging. Dat overkwam ook Maximilian Brandl vanaf de zevende plek: de Duitser heeft mogelijk zijn kaak gebroken.

Pidcock zelf gleed nog even weg, maar stond rap weer op, terwijl Lars Forster uit Zwitserland wel uit de top-5 zakte na een val. Zo reed Flückiger ver achter Pidcock eenzaam naar de tweede plek, terwijl de dappere Schelb afhaakte bij de twee anderen en als vijfde finishte. Braidot bleek uiteindelijk explosiever dan de oude Schurter en sprintte naar de derde plek.

Politie onderzoekt brandstichting bij appartementencomplex

Een appartementencomplex aan de Bredaseweg in Oosterhout vatte zondagochtend 23 juni rond 04.30 uur vlam. De politie houdt rekening met brandstichting en doet verder onderzoek. Eerder deze week werd er eveneens bij het pand brandgesticht en werd er een poging tot brandstichting gedaan. Weet u meer? Bel dan 0900-8844 of anoniem via M op 0800-7000.

Bij het complex, dat nog in aanbouw is, sloegen vannacht de vlammen uit het pand. Naastgelegen woningen moesten hierdoor worden ontruimd. De brandweer had het vuur gelukkig snel onder controle, maar er is wederom flinke schade. Gezien de eerdere incidenten bij het complex, doet de recherche onderzoek. Meerdere getuigen hebben een verklaring bij de politie afgelegd. Ook camerabeelden in de omgeving worden bekeken. Hieruit blijkt dat er vermoedelijk twee personen bij de brandstichting van vandaag betrokken zijn. Een van hen liep mogelijk brandwonden op. Beiden gingen er te voet vandoor.

Dakloze man brengt gevonden portemonnee met 2000 euro naar politiebureau

Agenten van het politiebureau aan de Nieuwezijds Voorburgwal in het centrum van Amsterdam hebben een dakloze man een onderscheiding en een cadeaubon gegeven. De man gaf vanmorgen een portemonnee die hij had gevonden af bij de balie. In de portemonnee zat maar liefst 2000 euro aan contant geld. 

Het is niet duidelijk van wie de portemonnee is, want er zat geen identiteitsbewijs of iets waar gegevens uit af te leiden zijn in. "Omdat wij vinden dat eerlijkheid beloond moet worden, kreeg hij van ons een 'Zilveren Duim', die wij maar af en toe geven aan burgers, en een cadeaubon van 50 euro", schrijven agenten op Instagram. 

De eigenaar van de portemonnee kan zich bij de politie melden. Als hij of zij dat niet binnen een jaar doet, gaat de 2000 euro naar de dakloze man. 

F1: Uitslag Grand Prix van Spanje

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Nederlander vocht een felle strijd uit met Lando Norris die tweede werd. Lewis Hamilton won het onderonsje van de Mercedes-coureurs en eindigde als derde.

Norris startte vanaf poleposition met Verstappen naast zich. Het hele veld startte op de zachte banden, uitgezonderd Alexander Albon die na het wisselen van motoronderdelen vanuit de pits moest vertrekken. Hij koos voor de mediums. Norris was redelijk weg, maar Verstappen was beter vertrokken en zat richting de eerste bocht aan de binnenkant. Vanaf plek vier was het Russell die de ruimte had en de leiding greep, voor Verstappen en Norris.

Na twee ronden haakte Verstappen bij Russell aan en passeerde de Brit bij de eerste bocht buitenom, waardoor hij de leiding greep. De Nederlander reed langzaam maar zeker weg bij de Brit die in de vijftiende ronde zijn eerste stop maakte. Hierbij ging het rechtsachter niet goed waardoor hij veel tijd verloor. Verstappen stopte na zeventien ronden, waarna de leiding naar Norris ging, voor Charles Leclerc. Diens teamgenoot Carlos Sainz was dankzij een goede stop voor Lewis Hamilton gekomen, maar de Brit kon dit enkele ronden later recht zetten. Het duo raakte elkaar wel.

Norris kwam pas na 23 ronden binnen voor zijn eerste stop, waardoor Leclerc aan de leiding ging, voor Verstappen. Norris kwam terug op plek zes, twaalf seconden achter Verstappen. De Brit passeerde al snel Sainz en ging met zijn veel nieuwere banden op jacht naar de Mercedessen van Hamilton en Russell.

Verstappen liep langzaam maar zeker uit op Russell die halverwege de race een foutje maakte en Norris aan zich voorbij zag gaan. Russell sloeg even terug, maar Norris pakte enkele bochten later definitief de tweede positie. Het gevecht opende de deur voor Hamilton, waardoor Russell zich genoodzaakt voelde een tweede stop te maken. Verstappen stopte na 44 ronden voor de tweede maal en koos voor nieuwe zachte banden. Hij viel terug tot plek drie, achter Norris en Leclerc.

Norris voerde het tempo op, maar Verstappen ging op zijn nieuwe zachte banden op jacht naar Leclerc. Norris en Leclerc stopten in de 48e ronde, wat de leiding aan Verstappen gaf, acht seconden voor Norris. Het gevecht barstte los, terwijl daarachter Hamilton Russell verschalkte voor plek drie. Daarachter mocht Leclerc plek vijf van Sainz overnemen.

Na 66 ronden werd Verstappen afgevlagd als winnaar, voor Norris en Hamilton. Russell pakte plek vier, voor Leclerc die een ronde tekort kwam om de Brit in te halen. Sainz eindigde voor het eigen publiek als zesde, voor Oscar Piastri, Sergio Perez, Pierre Gasly en Esteban Ocon.

3 gewonden bij strandtent Scheveningen.

Op het strand van Scheveningen is zaterdagmiddag bij een horeca-locatie een man in brand gevlogen. Met zware brandwonden is de man met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Of de man een medewerker van de strandtent is, is niet bekend. Twee andere mensen raakten lichtgewond. Ook zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Het incident gebeurde rond 15.30 uur bij een strandtent ter hoogte van Reddingsbrigade Post 4. Volgens een woordvoerder van de brandweer was de man bezig om iets bij te vullen met ethanol toen het foutging. Hij is naar het Brandwondencentrum in Rotterdam vervoerd.

Meerdere brandweerauto's en ambulances zijn ter plaatse gekomen om de slachtoffers te helpen. Daarnaast is er een traumahelikopter opgeroepen. Een deel van het strand is afgezet.

Pulling en Chambers winnen F1 Academy-races Barcelona

Op het circuit van Barcelona is het derde weekeinde van het jaar in de F1 Academy afgewerkt, het kampioenschap voor vrouwelijke coureurs. Het werden weer twee vermakelijke races, met vooral strijd achter de eerste positie.

Race één
De poleposition was voor Abbi Pulling, die Chloe Chambers naast zich had. Nerea Marti en de van een blessure teruggekeerde Doriane Pin stonden op rij twee, voor Bianca Bustamante en Tina Hausmann - Emely de Heus en Maya Weug stonden op de elfde en twaalfde plek.

Pulling kende een goede start, terwijl Marti Chambers verschalkte en Pin met een totaal mislukte start terug viel naar het achterveld. Daar ging het ook fout: Weug en Amna Al-Qubaisi raakten in de clinh en eindigden in het grind, waardoor de safety car de baan op kwam.

Na een handvol ronden konden we door, met Pulling en Marti voorop. Daar kwam geen verandering meer in, Pulling pakte een overtuigende zege. Marti werd tweede, Chambers hield Bustamante achter zich en completeerde het podium - De Heus eindigde op een uitstekende zesde plek.

Race twee
Pulling, Chambers, Pin en Marti namen de eerste twee rijen in beslag op de grid, voor Hamda Al-Qubaisi, Lia Block, Hausmann en Bustamante - De Heus vertrok vanaf plek elf, Weug vanaf de vijftiende stek. Chambers kende een goede start en nam de leiding, voor Pulling en Marti.

Een paar ronden voor het einde wist Al-Qubaisi de derde plek over te nemen van Marti en die hield ze vast tot aan de finish. Chambers reed naar haar eerste overwinning, kampioenschapsleidster Pulling hield Al-Qubaisi nog net achter zich voor de tweede plek. De Heus werd tiende, Weug dertiende.

NHL: Oilers voltooien comeback, Stanley Cup Final naar beslissende game 7

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL gaat maandagavond laat bepaald worden wie de titel pakt: de Stanley Cup Final gaat naar een allesbeslissende zevende wedstrijd, nadat de Edmonton Oilers een 3-0 achterstand in de best-of-sevenserie ombogen naar een 3-3 stand.

De Florida Panthers wonnen de eerste drie wedstrijden en waren hard op weg naar de titel, maar in Edmonton wonnen de Oilers de vierde wedstrijd met 8-1, waarna ze in Florida wedstrijd vijf met 3-5 wonnen. Dit weekeinde werd de zesde wedstrijd gespeeld in het Rogers Place in Edmonton, waar het wederom feest was.

Na een ruime zeven minuten opende Warren Foegele het feest voor de Oilers, vroeg in de tweede periode verdubbelde Adam Henrique de score en aan het eind van die periode maakte Zach Hyman er 3-0 van. Vroeg in periode drie deden de Panthers dankzij Aleksander Barkov wat terug, maar dat mocht niet baten.

Ruim drie minuten voor het einde schoot Ryan McLeod een empty netter binnen voor 4-1 en twaalf seconden later tekende Darnell Nurse zelfs voor de 5-1 eindstand, waardoor het circus maandag naar Florida trekt voor de beslissende zevende wedstrijd.

Speelschema
Maandag 24 juni, 20.00u (02.00u NL) - Stanley Cup Finals, game 7; Florida Panthers - Edmonton Oilers (3-3)

Crawford wint tactische F2-hoofdrace Barcelona, Verschoor valt uit

De jongelingen in de Formule 2 hebben zondag hun hoofdrace van het weekeinde in Barcelona verreden. Op het Spaanse asfalt werd het weer een tactische strijd, waardoor het voor de podiumplaatsen nog redelijk spannend bleef tot aan het einde.

Paul Aron vertrok vanaf poleposition en had Jak Crawford naast zich, gevolgd door Franco Colapinto, Gabriel Bortoleto, Kimi Antonelli, Ritomo Miyata, Joshua Dürksen, Juan Manuel Correa, Victor Martins en Kush Maini - Richard Verschoor vertrok vanaf de negentiende plek.

Aron, Crawford, Colapinto en Bortoleto hadden een prima start, maar achter in het veld ging het fout met onder meer Dennis Hauger en Victor Martins, die beiden in het grind stonden; safety car. Al vrij snel konden we door met de genoemde top-4, voor Isack Hadjar, die van buiten de top-10 zeer sterk naar voren was gekomen.

Het duurde niet lang tot Crawford als eerste van de toppers naar binnen kwam, terwijl Dürksen zich naar voren reed en Hadjar verschalkte. Bortoleto kwam even later nieuwe banden halen en kwam achter Crawford de baan op, waarna Aron en Colapinto ook binnen kwamen - voor Aron ging dat niet helemaal lekker en hij verloor zijn positie aan Crawford.

Een stilgevallen Taylor Barnard zorgde voor een virtual safety car, maar aangezien er dan niet gestopt mag worden leverde dat geen voordeel op voor iemand. Niet veel later gleed Aron door het grind, waardoor hij nagenoeg kansloos was in het gevecht voor de podiumplekken.

Voor Dürksen, rijdend op de alternatieve strategie, ging het fout: zijn auto gaf de geest. Bij de herstart na de virtual safety car vochten Bortoleto en Colapinto om de virtuele tweede plek, ruim achter virtueel leider Crawford. Een ronde of drie later probeerde Colapinto het nog eens en dit keer kwam hij wél langs Bortoleto.

Met het einde langzamerhand in zicht kwam Correa zijn stop maken voor zachte banden, waarop hij al snel een lekker tempo ontwikkelde, zich van plek negen naar voren reed en Bortoleto te grazen nam voor plek vier. Kort daarop moest ook Aron er aan geloven en zo reed Correa naar de derde plek, die hij dit keer wél mocht behouden - zaterdag viel hij terug na een tijdstraf. Crawford pakte ondertussen een sterke overwinning, Colapinto werd tweede en Verschoor haalde de finish niet.

Lindblad wint F3-hoofdrace Barcelona, Van Hoepen in slotfase lek

Op een aan het einde ineens nat circuit van Barcelona is zondagochtend de hoofdrace van het weekeinde in de Formule 3 verreden. Het was vooral voor de strijd om de andere podiumplekken een vermakelijke race, hoewel de dag voor de Nederlanders niet zo best begon.

Op poleposition stond Christian Mansell, die Arvid Lindblad naast zich had staan. Ze werden gevolgd door Nikola Tsolov en Luke Browning, voor Oliver Goethe, Leonardo Fornaroli, Martinius Stenshorne, Laurens van Hoepen, Alex Dunne, Mari Boya, Santiago Ramos en Noel Leon.

Mansell kende een uitstekende start en sloeg gelijk een gat naar Lindblad, die werd gevolgd door Tsolov en Browning. Na een paar ronden opende Lindblad de aanval op Mansell, met succes. Browning nam Tsolov even later te grazen en ook Fornaroli én Goethe gingen voorbij de Bulgaar, die teamgenoot Van Hoepen in zijn nek had hijgen.

In de voorlaatste ronde knokte Van Hoepen met Stenshorne voor plek zeven, maar dat ging fout: de Noor tikte het achterwiel van de Nederlander aan, resulterend in een lekke band. In de slotronde begon het ineens nog stevig te regenen, maar dat hield Lindblad niet van de zege af, voor Mansell en Fornaroli, die daarmee Gabriele Mini aflost als kampioenschapsleider.

FOK! Wat een weer: een mooie, warme dag

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend lost de eventuele mist spoedig op. In het noordoosten komen mogelijk wolken voor, maar verder is het zonnig en droog. Er staat boven land weinig wind, maar op de Wadden waait het matig uit het westen.

Vanmiddag is het aan de kust zonnig, landinwaarts wisselen zon en wolken elkaar af. Het blijft droog. De middagtemperatuur ligt tussen 20°C op de Wadden tot 25°C landinwaarts en de zwakke tot matige wind komt uit het westen.

Vanavond klaart het flink op en blijft het droog. Er staat weinig wind.

Vannacht is het droog en ontstaat op meerdere plaatsen mist. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C. Er is weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

               

Mooi uitziht over heuvelig landschap (Foto: DJMO)
Mooi uitzicht over heuvelig landschap (Foto: DJMO)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Steviger maatregelen tegen geweld en rijden onder invloed

Zwaardere maatregelen zijn in de maak tegen veroordeelden die geweld onder invloed van alcohol hebben gepleegd en/of met drank en drugs op aan het verkeer hebben deelgenomen. Op voorstel van minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid heeft het kabinet ingestemd met het wetsvoorstel voor invoering van de Alcoholmeter.

Hiermee kunnen veroordeelden wegens een delict gepleegd onder invloed van alcohol straks beter worden gecontroleerd als de rechter hen een alcoholverbod heeft opgelegd. De Alcoholmeter is een enkelband die via zweet op het huidoppervlak elk half uur checkt of de drager alcohol gebruikt. Ook heeft het kabinet ingestemd met het wetsvoorstel verbetering aanpak rijden onder invloed. Hierdoor kan de rechter bij het opleggen van een ontzegging van de rijbevoegdheid deze direct in werking laten treden op straffe van vervangende hechtenis als de kans op herhaald drank- of drugsgebruik in het verkeer groot is.

Minister Yeşilgöz: “Steviger maatregelen zijn nodig, want er gaat te veel mis onder invloed van alcohol. Ongeveer een kwart tot ruim 40% van de geweldsdelicten is gepleegd met een slok op. We hebben het over uitgaansgeweld, huiselijk geweld, agressie rond voetbalwedstrijden en vandalisme. Allemaal brute vernielzucht en geweld waar vele anderen de dupe van zijn. Ook het rijden onder invloed van drank en drugs is een misdrijf waar vaak slachtoffers bij te betreuren zijn. Een van de strafrechtelijke mogelijkheden om tegen overmatig alcoholgebruik op te treden, is al het opleggen van een alcoholverbod als bijzondere voorwaarde. Daarbij willen we de rechter meer mogelijkheden geven om de opgelegde maatregelen beter te laten uitvoeren. Dat is nodig, omdat de ervaring leert dat de kans op herhaling groot is.’’

Alcoholmeter
Mensen die veroordeeld worden voor een strafbaar feit dat onder invloed van alcohol gepleegd is, kunnen als bijzondere voorwaarde een alcoholverbod opgelegd krijgen. De Alcoholmeter meet betrouwbaar en 24/7 of dit verbod wordt nageleefd en iemand dus niet drinkt. Dat is gebleken uit een aantal succesvolle pilots. De Alcoholmeter kan op dit moment echter alleen op vrijwillige basis worden ingezet, omdat een juridische grondslag ontbreekt. Nu wordt de naleving van een alcoholverbod gemiddeld 2 keer per week door de reclassering gecontroleerd via urineonderzoek. Het is daardoor meer een momentopname, waardoor het alcoholverbod tussentijds overtreden kan worden. Dankzij het wetsvoorstel kan de Alcoholmeter straks ook verplicht ingezet worden, nadat de rechter een alcoholverbod opgelegd heeft.

Wetsvoorstel verbetering aanpak rijden onder invloed
Rijden onder invloed levert een groot gevaar op voor de verkeersveiligheid. In 2023 is tegen ruim 22.000 bestuurders proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en ruim 17.000 keer voor het rijden onder invloed van drugs (eventueel in combinatie met alcohol). Met het wetsvoorstel verbetering aanpak rijden onder invloed kan de rechter straks een ontzegging van de rijbevoegdheid direct na de uitspraak laten ingaan als de kans op recidive groot is. Dit betekent dat iemand meteen na de veroordeling niet meer als bestuurder de weg op mag, ook niet tijdens een eventueel hoger beroep. Een ontzegging van de rijbevoegdheid wordt niet zomaar opgelegd door een rechter, maar bij de zwaarste verkeersdelicten en bij veroordeelden die vaker ernstig in de fout zijn gegaan.

Het gaat om personen die door hun gedrag hebben laten zien een groot gevaar voor de verkeersveiligheid te vormen. Ondanks een ontzegging van de rijbevoegdheid komt het helaas voor dat notoire overtreders achter het stuur blijven kruipen en blijven deelnemen aan het gemotoriseerde verkeer. Om dit gedrag een halt toe te roepen introduceert dit wetsvoorstel ook de mogelijkheid om vervangende hechtenis toe te passen in alle gevallen waarin een ontzegging van de rijbevoegdheid wordt geschonden. Hiermee krijgen politie en justitie een extra dwangmiddel om de naleving van de straf af te dwingen. De duur van de vervangende hechtenis kan oplopen tot een maximale periode van zes maanden. Verder kan de rechter straks in aanvulling op de ontzegging van de rijbevoegdheid, het rijbewijs ook ongeldig verklaren. De bestuurder moet dan na afloop van de ontzegging van de rijbevoegdheid opnieuw zijn of haar rijvaardigheid en rijgeschiktheid aantonen om een nieuw rijbewijs te kunnen krijgen. Omdat deze maatregelen in dit wetsvoorstel gekoppeld zijn aan de ontzegging van de rijbevoegdheid, wordt hiermee niet alleen het rijden onder invloed effectiever aangepakt. Deze maatregelen kunnen ook bij alle andere ernstige verkeersovertredingen worden opgelegd, waarvoor nu al een ontzegging van de rijbevoegdheid kan worden opgelegd.

Beide wetsvoorstellen worden nu na besluit van de ministerraad gereed gemaakt om zo snel als mogelijk in te dienen bij de Tweede Kamer.

Disney's opmerkelijke aannamebeleid

James O'Keefe, voorheen van Project Veritas, laat in een undercover video zien dat Disney's een wel opmerkelijk personeelsbeleid voert. 

O'Keefe zou een van zijn 'spionnen' op een schijndate met Disney Senior VP Michael Giordano hebben gestuurd, die op de camera te zien is en de undercover vrouwelijke verslaggever vertelt dat Disney met opzet geen blanke mannelijke schrijvers en acteurs inhuurt uitsluitend op basis van de kleur van hun huid.

Israëlische soldaten binden gewonde Palestijn vast op hun motorkap

Israëlische troepen hebben zaterdag op de Westelijke Jordaanoever een gewonde Palestijnse man gearresteerd en hem op de motorkap van hun jeep vast gebonden. Ze overtraden daarmee het voorgeschreven protocol, volgens het Israëlische leger.

Het IDF bevestigden het incident nadat videobeelden ervan viral gingen op social media. De man zou gewond zijn geraakt tijdens een vuurgevecht bij zijn aanhouding. De soldaten hebben de gewonde man naar het Rode Kruis gebracht voor medische behandeling. Het Israëlische leger onderzoekt het incident. 

Het gevecht tegen zeewier bij luxe resorts

Iedere vakantie ganger wil een schoon strand. Dit vergt enorm veel werk voor met name resorts in Mexico en het Caribisch gebied, dankzij de tonnen zeewier die elk jaar het strand opspoelen. Sargassum en zeegras kunnen de ongerepte stranden veranderen in een nachtmerrie door het water bruin te kleuren, het veroorzaken van stank en duizenden vliegen en andere insecten die op het rottingsproces afkomen. Hoe wordt er omgegaan met dit zeewier dat bij populaire toeristische bestemmingen bezoekers weghoudt? WSJ gaat op bezoek in Cancun om te zien wat er allemaal bij komt kijken.

Hoofdstukken:

 0:00 Zeewierprobleem in resorts

 1:02 Sargassum verwijderen

 2:55 Zand en erosie

 5:11 De zomer 

Random Pics van de Dag #1310

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1398
special
VrijMiBabes #229 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1397
special
Random Pics van de Dag #1396
special
Random Pics van de Dag #1395
review
The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom
©FOK.nl e.a.