FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 juni 2024

België herpakt zich op EK en zorgt voor spanning in groep E

België doet weer helemaal mee in groep E op het EK voetbal. De Rode Duivels wonnen met 2-0 van Roemenië en daardoor hebben alle vier de ploegen nu drie punten.

België had de eerste groepswedstrijd met 1-0 verloren van Slowakije en moest zich herpakken tegen Roemenië. Binnen twee minuten stonden de Rode Duivels op voorsprong. Youri Tielemans zorgde voor de snelle voorsprong via een schot net buiten de zestien.

Na de openingsgoal werd Roemenië direct gevaarlijk en kreeg een goede kans op de gelijkmaker. Die werd voorkomen, waarna België weer overnam. België was in de eerste helft duidelijk sterker dan de Roemenen, maar het bleef bij 1-0.

In de tweede helft leek België na een kwartier de score te verdubbelen. Romelu Lukaku werd diep gestuurd door aanvoerder Kevin de Bruyne, waarna de spits van de Rode Duivels afwerkte. Dat deed Lukaku echter in buitenspelpositie en na het bekijken van de beelden werd het doelpunt afgekeurd.

Na het afgekeurde doelpunt ontsnapte België aan de gelijkmaker. Dennis Man kreeg een enorme kans op de 1-1, maar die werd knap gepakt door Koen Casteels. Daarna voerde Roemenië de druk op, maar tien minuten voor tijd viel de spanning in de wedstrijd weg, nadat De Bruyne de 2-0 binnenschoot.

Door de zege van België hebben nu alle vier de ploegen drie punten na twee wedstrijden, waardoor alles wordt beslist op de laatste speeldag in groep E.

Capri verbiedt toeristen de toegang wegens gebrek aan water

Op het bij vakantiegangers populaire Italiaanse Mediterraanse eiland Capri mogen sinds zaterdagochtend geen toeristen meer aan land. De reden: na een defect in de waterleiding die Capri van water van het vasteland voorziet, stortte de watervoorziening van het eiland in.

Momenteel mogen volgens een verordening van de burgemeester alleen inwoners van Capri het eiland betreden. In deze noodsituatie heeft Capri geen watervoorziening die aan de behoeften van bewoners en vele toeristen kan voldoen.

Momenteel is de watervoorziening afkomstig uit lokale waterreservoirs, die zonder aanvoer vanaf het vasteland dreigen leeg te raken. In geïsoleerde gebieden in het westen van Capri is geen water meer en krijgen huishoudens 25 liter water per dag uit een tankwagen. 

Verschillende rondvaartboten die al op weg waren naar het eilandje bij Napels moesten rechtsomkeert maken.

EU en China komen overeen om te praten over importheffing op elektrische auto's

China en de Europese Unie willen in overleg gaan over geplande Europese importheffingen op Chinese elektrische auto’s. Dat heeft de regering in Peking bekendgemaakt. Het overleg zou gevoerd worden tussen de Chinese minister van Handel Wang en EU-handelscommissaris Dombrovskis. Verdere details werden aanvankelijk niet gegeven.

De Europese Commissie heeft negen maanden lang onderzocht of de Chinese bedrijven profiteerden van overheidssubsidies. Dit bleek het geval te zijn, waarop werd besloten tot importheffingen ter compensatie van deze overheidssteun.

De Volksrepubliek had vanwege de aangekondigde heffingen gewaarschuwd voor een handelsoorlog, waaronder een importheffing op Nederlands varkensvlees. 

De heffingen op elektrische auto's bedragen tot 38,1 procent en moeten vanaf 4 juli worden geheven. De evaluatie hiervan door de Europese Commissie zal naar verwachting tot 2 november duren. Vervolgens worden de definitieve tarieven vastgesteld, doorgaans is dit voor vijf jaar.

Portugal groepswinnaar na eenvoudige overwinning op Turkije

Portugal heeft zich eenvoudig geplaatst voor de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland. De Portugezen wonnen eenvoudig van Turkije met 3-0.

De eerste kans was voor Turkije. Uit een voorzet was Kerem Aktürkoglu gevaarlijk, maar Pepe kon nog net ingrijpen. Na de kans van de Turken nam Portugal de wedstrijd in handen en na eerst wat kleine kansjes kwamen de Portugal na twintig minuten op voorsprong dankzij Bernardo Silva.

Zeven minuten na de openingstreffer werd het 2-0. In eerste instantie verspeelde Portugal simpel de bal, maar kreeg daarna hulp van Turkije. Doelman Altay Bayindir kwam uit zijn doel en wilde richting de bal gaan, maar daar dacht Samet Akaydin anders over en speelde terug richting het doel. Bayindir was uit positie, kon de bal niet meer stoppen voor de doellijn en Portugal kreeg de 2-0 cadeau.

In het vervolg van de wedstrijd speelde Portugal de wedstrijd makkelijk uit. Turkije was onmachtig om de Portugezen in de problemen te brengen en in de tweede helft werd het ook nog 3-0. Cristiano Ronaldo ontsnapte aan buitenspel, waarna de sterspeler niet zelfzuchtig was en aflegde aan Bruno Fernandes, die voor open doel de 3-0 binnentikte.

F1: uitslag kwalificatie GP Spanje

Lando Norris heeft de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Spanje. De Brit snelde op het circuit van Barcelona met de McLaren naar een tijd van 1.11,383 waarmee hij een fractie sneller was dan de Red Bull van Max Verstappen. Lewis Hamilton kwam op drie tienden achterstand tot de derde tijd.

Het beloofde vooraf spannend te worden en dat bleek wel in de eerste sessie. Veel rijders moesten een tweede run doen om zich te plaatsen voor het tweede deel, waardoor ze een extra set banden op moesten offeren. In de laatste minuten was het weer stuivertje wisselen voor plek vijftien waarbij Kevin Magnussen zich veilig waande maar er net buiten viel. Ook de Vcarbs van Yuki Tsunoda en Daniel Ricciardo vielen tegen, net als de Williamsen van Alexander Albon en Logan Sargeant die na Q1 al klaar waren.

In het tweede bedrijf liet Verstappen even zien dat het veel sneller kon en ook nu was het spannend voor plek tien. Weer moesten veel coureurs twee runs doen om door te kunnen naar het volgende deel. Fernando Alonso, Valtteri Bottas, Nico Hülkenberg, Lance Stroll en Guanyu Zhou konden uitstappen.

Verstappen zette in Q3 met een tijd van 1.11,673 de toon voor Norris en Hamilton. In de tweede run verbeterde Verstappen zich flink, maar Norris ging er met een 1.11,383 een fractie onder door. Hamilton bleef derde, op twee duizendste gevolgd door Mercedes-teamgenoot George Russell. De Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz zaten hier vlak achter, gevolgd door de verrassende Alpine van Pierre Gasly. Sergio Perez kwam tot de achtste positie, maar start als elfde na zijn straf van Canada. Esteban Ocon eindigde op plek negen, voor Oscar Piastri die in het laatste deel geen tijd noteerde omdat hij eerst een tijd afgenomen zag worden en daarna buiten de baan kwam.

Uitblinker Mamardasjvili helpt Georgië aan eerste punt ooit op EK voetbal

Georgië heeft zijn eerste punt ooit binnen tijdens een Europees kampioenschap. Tegen Tsjechië werd het 1-1 en dat was vooral te danken aan Giorgi Mamardashvili met een aantal goede reddingen. In de slotminuut had Georgië ook nog kunnen winnen, maar Saba Lobzhanidze schoot over.

Tsjechië was in de eerste helft beter dan Georgië. In de eerste minuten kreeg de Tsjechische ploeg ook meerdere kansen, maar die werden gestopt door een aantal fraaie reddingen van Giorgi Mamardashvili. Halverwege de eerste helft leek Tsjechië toch op een verdiende voorsprong te komen via Adam Hlozek. De Tsjechische aanvaller had in de kluts hands gemaakt en het doelpunt ging niet door.

Vlak voor het einde van de eerste helft was het aan de andere kant wel raak. Robin Hranac raakte de bal met zijn hand en na tussenkomst van VAR werd de bal op de penaltystip gelegd en legde Georges Mikautadze aan. De voormalig Ajacied faalde niet en scoorde zijn tweede doelpunt van het toernooi. Tsjechië kreeg direct na de openingstreffer direct een uitstekende kans via Patrik Schick, maar dankzij een geweldige reflex van de uitblinkende Mamardashvili ging Georgië de rust in met een 0-1 voorsprong.

Ook in de tweede helft was Tsjechië beter dan Georgië en na een uur werd Mamardashvili eindelijk gepasseerd. Uit een corner tikte Schick bij de tweede paal van zeer dichtbij de gelijkmaker binnen. Daarna probeerde Tsjechië door te drukken en kreeg ook de nodige mogelijkheden, maar kwam niet meer tot scoren.

Waar Tsjechië steeds meer de druk opvoerde kreeg Georgië in de slotminuut een enorme kans. Uit een counter kreeg Saba Lobzhanidze de mogelijkheid om Georgië de eerste zege op een eindtoernooi te schenken, maar de aanvaller schoot hoog over en het bleef 1-1 in Hamburg. Beide ploegen schieten met het gelijkspel weinig op.

Bosch Parade: Jeroen Bosch te water

Bosch Parade organiseert tweejaarlijks een vaartocht op de Dommel in het centrum van ’s-Hertogenbosch, met in 2024 haar tiende jubileumeditie. Het thema in 2024 is ‘Hedendaagse demonen’.

Met bewegende objecten, theater, dans en muziek laten (inter)nationale kunstenaars hun bijzondere werken zien, geïnspireerd op het fantasierijke en absurde werk van de middeleeuwse kunstenaar Jheronimus (Jeroen) Bosch. Vanaf de wal langs de Dommel is de varende optocht vrij te bekijken.

Onderdeel van Bosch Parade is de Tuin der Lusten: het zomerse openluchtatelier aan de waterkant bij het middeleeuwse fort de Citadel. Daar kun je de kunstenaars aan het werk zien en ontmoeten. Zoals de Curaçaose kunstenaars David Bade en Tirzo Martha. In de Tuin der Lusten zijn ook zonnige terrassen en een pop-up restaurant.

Vanavond en morgenochtend kun je drijvende expositie nog gaan bekijken.

Sainz en Norris sterk in vrije trainingen Barcelona

Op het circuit van Barcelona zijn de drie vrije trainingen voor de Grand Prix van Spanje inmiddels afgewerkt. Zaterdag gaat de kwalificatie om 16.00 uur van start op het circuit waar Max Verstappen alweer acht jaar geleden de eerste Nederlandse F1-zege pakte.

Twee coureurs zijn bijzonder lekker bezig geweest tot nu toe, Lando Norris en Carlos Sainz. In zijn McLaren opende Norris het weekeinde door in de eerste training de snelste tijd te noteren, welgeteld 24 duizendsten van een seconde voor Verstappen en met Sainz in de Ferrari op een derde plek.

Lewis Hamilton kwam zich in de tweede training melden met de snelste tijd, hoewel Sainz en Norris er met respectievelijk 22 en 55 duizendsten van een seconde niet ver vanaf bleven. Verstappen had het iets moeilijker en noteerde de vijfde tijd, achter de verrassende Pierre Gasly in zijn Alpine.

Zaterdag was Sainz de snelste in de derde training, dit keer met Norris op 30 duizendsten en teamgenoot Charles Leclerc daar nog eens zeven duizendsten achter. Leclerc heeft mogelijk wel een probleem: Norris zat hem in de weg en dat betaalde hij terug door een tik uit te delen op de baan, resulterend in schade aan de McLaren. Verstappen zat 0,074 seconden achter Sainz en werd daarmee vierde, tekenend voor de kleine verschillen.

Alle volledige resultaten zijn hier te vinden.

Miljoenensubsidie voor versnelde bouw van honderden woningen in Amsterdam

Amsterdam ontvangt 3,2 miljoen euro van het Rijk voor het versnellen van de woningbouw in de nieuwe wijk Weespertrekvaart-Oost. Het geld is bestemd voor de bouw van 630 woningen.

Ook levert de subsidie een bijdrage aan de inrichting van de openbare ruimte in het gebied, zoals de nieuwe openbare groene wandelkade langs de Weespertrekvaart. De wijk maakt deel uit van de Weespertrekvaartbuurt, tussen de Spaklerweg en het Businesspark Zuid.

Wethouder Reinier van Dantzig: “Ooit was de Weespertrekvaartbuurt een belangrijk industrieel gebied, bekend om zijn scheepswerven en fabrieken, en deze kleurrijke geschiedenis willen we in ere houden, terwijl we bouwen voor de toekomst. Deze impuls van miljoenen euro’s door het Rijk kan Weespertrekvaart-Oost goed gebruiken.”

Vanwege de grote krapte op de woningmarkt heeft het kabinet 1 miljard euro uitgetrokken om de bouw van woningen te versnellen. Met de subsidie ondersteunt het Rijk projecten die anders moeilijk of traag tot stand komen doordat ze een financieel tekort kennen. Amsterdam viste in eerste instantie achter het net bij de beoordeling van de aanvraag. De subsidie werd bij een herkansingsronde alsnog toegekend.

Martins na dramatische seizoensstart naar sprintracewinst in Barcelona

Ook in de Formule 2 is zaterdag de sprintrace op het circuit van Barcelona verreden. Dat werd na een vermakelijke start verder niet de meest boeiende race ooit, maar dat mocht de pret in het ongemakkelijk warme Spanje niet drukken.

Kush Maini vertrok vanaf poleposition, naast Victor Martins en voor Juan Manuel Correa, Ritomo Miyata, Kimi Antonelli, Gabriel Bortoleto, Franco Colapinto, Jak Crawford, Paul Aron en Isack Hadjar - Richard Verschoor moest het vanaf de negentiende plek gaan proberen.

Maini kende een zeer matige start en zakte vier plekken terug, terwijl Martins de leiding pakte, voor Miyata, Correa en Bortoleto. Maini herstelde zich wel snel en in rap tempo pakte hij Bortoleto en Correa terug, waarna de volgorde in de top-5 een ronde of twintig gelijk bleef.

Met de slotfase in zicht kreeg Miyata te horen dat hij vijf seconden tijdstraf aan de broek had gekregen vanwege het overschrijven van de track limits, terwijl Correa de aanval begon te openen op Bortoleto's vierde plek. Dat leverde bij het ingaan van de slotronde eindelijk succes op, waarna Bortoleto nog naar plek zes zakte.

Martins werd niet bedreigd en na een dramatisch begin van het seizoen - de nummer vijf in het kampioenschap vorig jaar kwam in tien races nog niet verder dan een zevende plek - pakte hij eindelijk een zege. Maini schoof door Miyata's straf op naar plek twee en het podium werd gecompleteerd door Correa, zijn eerste F2-podium sinds zijn terugkeer in de racerij na het dodelijke ongeval van Anthoine Hubert in 2019. Verschoor finishte als zestiende.

Update
Correa kreeg na afloop een tijdstraf, waardoor Aron opschoof naar de derde plek.

Celstraf geëist voor internationale kinderontvoering

Twee jaar lang kon een vader uit Den Haag zijn pasgeboren kind niet zien, nadat zijn vrouw met het kind naar Portugal was vertrokken. Ondanks meerdere rechterlijke uitspraken dat ze moest terugkeren, moest het kind uiteindelijk onder dwang worden teruggehaald. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag 18 maanden cel waarvan 9 voorwaardelijk tegen de moeder.

Vader had toestemming gegeven dat zijn vrouw, met wie hij in scheiding lag, eind 2021 drie weken naar Portugal zou gaan met hun 11 maanden oude baby. Toen ze na die periode niet terug kwam, deed hij aangifte.

De rechtbank, het gerechtshof, Jeugdbescherming en ook de rechtbank in Portugal deden in de daaropvolgende jaren uitspraken die allemaal op hetzelfde neerkwamen: de vrouw moest met haar kind terug naar Nederland. Al die uitspraken heeft ze bewust naast zich neergelegd.

Gedwongen terugkeer
Ze liet het aankomen op een situatie waarin alleen terugkeer onder dwang nog een optie was. Voor alle betrokkenen, met name het kind, is zo'n situatie waar de politie aan te pas moet komen uiterst schadelijk.

Met hulp van het tv-programma Ontvoerd van John van den Heuvel werd de vader op 13 december 2023, na twee jaar, herenigd met zijn kind. De volgende dag keerden zij terug naar Nederland. Toen moeder hen eind december achterna reisde, werd ze aangehouden.

Strafeis
Het Openbaar Ministerie vindt het zeer zorgelijk dat moeder alle uitspraken naast zich heeft neergelegd en het bewust op een gedwongen terugkeer heeft laten aankomen. Daarnaast heeft ze vader de mogelijkheid ontnomen om betrokken te zijn bij de opvoeding van zijn kind. De eerste levensjaren zijn van cruciaal belang voor de band tussen ouders en kind. "Hij moet zich radeloos hebben gevoeld," zei de officier van justitie. 

Ze eiste een celstraf van 18 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk. Daarnaast zou een pakket bijzondere voorwaarden moeten worden opgelegd, waaronder een aanwijzing dat moeder zich moet houden aan de omgangsregelingen. Om er zeker van te zijn dat ze dat nu wel doet, zou elke keer dat ze de instructies negeert een celstraf van twee weken opgelegd moeten worden.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Jellinek ziet toename ernstig verslaafden

Kliniek Jellinek ziet verslaafden steeds sneller en vaker afglijden. Zwaarverslaafden moeten vaker dan vroeger wachten voordat ze op de afdeling High Care Detox terechtkunnen om te ontgiften. "En waar we vroeger bijna geen gebruik maakten van het ziekenhuis moeten we nu echt wel drie keer per week iemand naar het ziekenhuis sturen omdat het lichaam op is door het gebruik", zegt Kim ten Katen, psychiater en directeur Behandelzaken. Zo meldt AT5. 

Verslavingsarts Hjalmar Hansen is samen met ambulant behandelaar Nathalie op weg naar een cliënt. Hansen werkt al ruim zestien jaar bij Jellinek voor onder meer het Outreachend Team en houdt zich bezig met crisisinterventies en bemoeizorg. "We proberen zorg aan te bieden aan mensen die zelf niet meer om zorg vragen. Het kan zijn dat ze al vaak geprobeerd hebben om te veranderen maar dat het niet is gelukt. En dat ze door die lading faalervaringen stoppen met die veranderwens." 

Verborgen leed
Ook psychotische klachten, depressies of bijvoorbeeld het gebrek aan woonruimte kunnen redenen zijn om niet om hulp te vragen. Hansen: "We gaan er zelf op uit om hulp aan te bieden. We komen in de hutjes onder de bruggen, bij mensen verstopt in het talud langs de snelweg, bij de mensen in de parken en havengebieden, maar ook in de grachtenpanden. Dat moet absoluut niet vergeten worden. Ook in Oud-Zuid komen we regelmatig. Daar zit ook een hele hoop verborgen leed. Dat maakt verslaving echt een ziekte. Het kan iedereen op enige fase in zijn of haar leven overkomen. Het is geen keuze om verslaafd te willen zijn."

Zwaarverslaafden kunnen terecht op de High Care Detox-afdeling van Jellinek. Het gaat om mensen die met spoed hulp nodig hebben. Alleen komt het steeds meer voor dat er op de afdeling geen bedden beschikbaar zijn. "We zien dat de zorgzwaarte toeneemt", zegt psychiater en directeur Behandelzaken Kim ten Katen.

Niet alleen zijn er vaker wachtlijsten, ook lijken de verslaafden er slechter aan toe dan vroeger. "Waar we dat aan zien is dat wij bijvoorbeeld op onze High Care Detox - waar onze zwaarste patiënten worden opgenomen om te ontgiften - vroeger bijna geen gebruik maakten van het ziekenhuis. Nu sturen we echt wel drie keer per week iemand naar het ziekenhuis omdat het lichaam helemaal op is door het gebruik."

Ook Hansen ziet dat verslaafden steeds verder afglijden en dat de werkdruk toeneemt. "Waar wij het werk enkele jaren geleden deden met drie artsen in ons team, doen wij het nu met zes artsen, een specialistisch verpleegkundige, een specialistisch verpleegkundige in opleiding én een arts in opleiding. En we hebben nog steeds voldoende werk dus we merken ook dat het daadwerkelijk drukker wordt en dat er steeds meer vraag is naar specifieke hulpverlening op het gebied van verslaving."

Het is niet meteen duidelijk waarom het aantal ernstig verslaafden in de stad toeneemt. "We weten het niet precies, maar we zien dat het heel geleidelijk gaat," zegt Ten Katen.

"Ik denk dat er wat dat betreft iets is veranderd in de maatschappij. We komen natuurlijk uit een zorgstaat waarin we voor elkaar zorgen en je merkt nu toch wel dat iedereen individualistischer is. Dat het misschien wel makkelijker is om achter je voordeur te verblijven zonder dat iemand zich afvraagt wat er met je aan de hand is. Misschien hebben wij daar als individu ook wel een taak in. Om wat meer naar elkaar om te kijken."

Basecoke
Van alle middelen veroorzaakt alcohol nog steeds de meeste problemen, maar volgens Ten Katen zien hulpverleners dat er op straat ook steeds meer basecoke (of crack) wordt gebruikt. "Wat ik van collega's hoor is dat het lijkt alsof de basecoke zuiverder is en verslavender is geworden. Dus dat mensen heel erg de neiging voelen om het te gebruiken, maar ook lastiger te bereiken zijn omdat ze zo onder de invloed zijn. En door het gebruik het realiteitsbesef een beetje verliezen."

Ook opvallend is de toename van het aantal daklozen uit Oost-Europa. Volgens de Regenboog Groep zijn er in de inloophuizen tot mei dit jaar 1300 unieke bezoekers uit Oost-Europa geteld, een stijging van dertig procent ten opzichte van 2022. Die zijn natuurlijk niet allemaal verslaafd, maar wel erg kwetsbaar zegt Anika Apfel, locatiehoofd van inloophuis AMOC aan de Stadhouderskade.

"Door de trauma’s die ze oplopen op straat, door het niet kunnen slapen op straat, kunnen ze middelen gaan gebruiken  om wel te kunnen slapen, om te kunnen overleven. Dat kan een probleem worden ja."

De maatschappelijk werkers van AMOC werken regelmatig samen met het Outreachend Team van verslavingsarts Hansen. "We zien meer arbeidsimmigranten die gestrand zijn. Een paar jaar geleden verleenden we elk jaar hulp aan enkele arbeidsimmigranten, nu zitten we al ruim over de honderd per jaar."

En dan gaat het ook om een groep die moeilijk te helpen is omdat ze vaak onverzekerd zijn en bijna nergens recht op hebben, zelfs niet op de nachtopvang. "Je kunt ze een stuk minder perspectief bieden", zegt Hansen.

"Je loopt tegen wat meer dichte deuren aan bij die groep. Waardoor de situatie alleen nog maar erger kan worden. Maar ze veroorzaken vervolgens wel dusdanig overlast in de stad, of ze zijn er dusdanig slecht aan toe, dat je er om humanitaire reden toch voor gaat kiezen om deze mensen te helpen. Ik kijk naar de mens. Wat je achtergrond is, maakt me niet uit. Als je zorg nodig hebt dan ga ik proberen zorg te organiseren."

Perspectief bieden aan ernstig of minder ernstig verslaafden is sowieso al lastig door bezuinigingen, personeelstekort en een tekort aan opvangplekken. Terwijl het bieden van perspectief juist zo ontzettend belangrijk is, zegt ambulant behandelaar Gerben van der Zwan.

"Inhoudelijk gezien kijken wij niet alleen naar verslavingsproblemen. Verslaving is vaak onderdeel van het probleem. Eenzaamheid speelt vaak een grote rol, werkloosheid, financiële problemen, dakloosheid. Je kunt wel alleen aan de verslavingsproblemen werken, maar als je niet ook tegelijkertijd werkt aan die andere dingen los je het probleem uiteindelijk niet echt op. Perspectief is noodzakelijk om kracht te krijgen, om energie te ervaren, om belangrijke stappen te kunnen gaan zetten in het leven. En er is altijd perspectief."

Oplossingen
Hoewel Jellinek zegt niet precies te weten waarom het aantal ernstig verslaafden toeneemt, proberen de hulpverleners wel na te denken over oplossingen. "Dan zou je moeten denken aan gebruiksruimtes waar ook zorgverlening is", zegt Hansen.

"Maar ook aan huisvestingsmogelijkheden en meer 24 uursopvang. Die plekken zijn er te weinig. Mensen moeten er 's morgens uit om op straat te wachten tot ze 's avonds weer naar binnen mogen. Om dan te verwachten dat je continue nuchter blijft, wordt zo wel heel erg lastig. We zien dat er in heel veel landen gekeken wordt naar Housing First (waarbij zo snel mogelijk permanente huisvesting en ondersteuning wordt geregeld voor daklozen, red.). Dat zijn initiatieven waar ik als verslavingsarts natuurlijk heel erg achter sta."

Volgens directeur Ten Katen moet er nog meer worden ingezet op voorlichting en preventie. "Ik denk dat dat er echt voor kan zorgen dat mensen minder snel in aanraking komen met wat maakt dat ze gaan gebruiken en dus minder snel een verslaving ontwikkelen. En dus ook minder ziek worden. Daarnaast zijn we in de stad echt met elkaar bezig om te kijken wat we kunnen betekenen voor deze doelgroep. Samen met de politie, de gemeente, de GGD en de maatschappelijke opvang kijken hoe we hier een antwoord op kunnen ontwikkelen. Verder denk ik dat we ook in de samenleving misschien wel wat meer naar elkaar om kunnen kijken."

F3-coureur Boya profiteert van crashende teamgenoten in Barcelona

Op het circuit van Barcelona is zaterdagochtend de sprintrace verreden voor de jongelingen in de Formule 3. Dat werd best een vermakelijke race, inclusief een echte Barcelona-klassieker: twee teamgenoten die elkaar vanaf de eerste twee posities uit de race reden.

Santiago Ramos had de poleposition te pakken en stond naast zijn Trident-teamgenoot Sami Meguetounif, voor Mari Boya en Alex Dunne. Laurens van Hoepen vertrok vanaf een prima vijfde plek, naast Martinus Stenshorne en voor Leonardo Fornaroli, Oliver Goethe, Luke Browning, Nikola Tsolov, Arvid Lindblad en Christian Mansell, de snelste coureur in de kwalificatie.

In de openingsronde werd hard gevochten, maar Ramos, Meguetounif, Boya en Dunne behielden hun posities - Goethe schoot naar voren en verwees Van Hoepen naar plek zes. De twee Tridents knokten om de leiding en dat ging er te hard aan toe: Meguetounif ging er veel te enthousiast in, tikte Ramos aan en parkeerde zijn auto, terwijl Ramos een lekke band had.

In het achterveld kwamen Callum Voisin en Nikita Bedrin met elkaar in aanraking en alles bij elkaar zorgde ervoor dat de safety car de baan op kwam. Met Boya, Dunne, Goethe en Van Hoepen voorop werd het groen even later weer gezwaaid, waarbij Van Hoepen al snel te grazen werd genomen door Stenshorne.

Drie ronden voor het einde ging het fout in de strijd om plek elf: Sebastian Montoya en Gabriele Mini kwamen met elkaar in de clinch en eindigden in het grind, waardoor de safety car de baan weer op kwam. Dat betekende uiteindelijk ook het einde van de race, die zo werd gewonnen door Boya, voor Dunne en Goethe. Voor Boya was het zijn eerste F3-zege, Dunne stond voor het eerst op het podium. Van Hoepen finishte achter Stenshorne als vijfde.

Fun met Funda #298 - Vuurtoren in zicht

Op het eerste Waddeneiland staat een huis te koop met een ongeëvenaard uitzicht: de Vuurtoren staat zo'n beetje in de achtertuin en zowel de Noord- als de Waddenzee zijn te zien vanuit het huis.

Deze vrijstaande woning in het noorden van het eiland Texel staat op een steenworp afstand van de zee (als je de wind mee hebt). Het strand is nabij en omgeving straalt rust en ruimte uit. De inrichting van de woning is sober en degelijk. Maar wat de woning in De Cocksdorp ècht bijzonder maakt is de nabijheid van de vuurtoren. Het is adres is, hoe kan het ook anders, Vuurtorenweg 180.

Opzoek naar minpuntjes? Dan kun je misschien vallen over de erfpacht (da's inderdaad niet geweldig). Of het energielabel, dat is de ouderwetsche G van gezellig. En een met regelmaat repeterend lichtschijnsel, daar moet je je ook niet al te veel aan storen. Of misschien dat je vraagprijs van €650.000,- wat te gortig vindt. En als je daar allemaal prima mee kunt leven, dan is dit een once-in-a-lifetime kans!

FOK! Wat een weer: plaatselijk een bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend schijnt af en toe de zon, maar komen ook wolken voor. In het zuiden van Limburg kan een bui vallen, maar verder blijft het vrijwel overal droog. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind eerst meest vrij krachtig.

Vanmiddag kan er vooral in de zuidelijke helft plaatselijk een bui voorkomen. Vooral in het noorden schijnt de zon af en toe. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C. Er staat een matige wind uit het zuidwesten. Later zwakt de wind in de zuidelijke helft af.

Vanavond  is er eerst in het zuiden kans op een lichte bui. Verder blijft het droog en klaart het steeds meer op. Er staat weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het westen.

Vannacht is het droog, landinwaarts kan er mist ontstaan. Er staat weinig wind en de temperatuur daalt naar rond de 10°C. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

De lucht kleurt oranje boven het Noord Holland kanaal (Foto: Pukeko)
De lucht kleurt oranje boven het Noord Holland kanaal (Foto: Pukeko)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1309

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1315
special
Random Pics van de Dag #1314
special
Random Pics van de Dag #1313
review
Alan Wake II: Night Springs
special
Random Pics van de Dag #1312
special
Pinkpop 2024: een terugblik
©FOK.nl e.a.