FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 februari 2024

Uitslag FC Volendam - sc Heerenveen

Voor FC Volendam begin het er in de Eredivisie steeds slechter uit te zien. De hekkensluiter verloor vandaag in eigen huis kansloos van sc Heerenveen, het werd 0-4.

De Friezen namen direct het initiatief in handen en kwamen binnen een kwartier op voorsprong, na een fraaie dieptepass van Haye scoorde Van Amersfoort. Het kreeg in de eerste helft ook nog kansen om de voorsprong te verdubbelen maar Sahraoui en Van Amersfoort slaagden er niet in die te benutten. FC Volendam kwam voor rust niet verder dan één kans voor Muhren.

Na rust scoorde Heerenveen via Bochniewicz maar deze treffer werd afgekeurd. Dankzij goals van Olsson en Van Amersfoort liep het alsnog uit naar 0-3 en was de wedstrijd definitief beslist. De bezoekers kregen nog een handvol kansen voordat Haye in de blessuretijd de eindstand op 0-4 bepaalde.

FC Volendam

0 - 4

sc Heerenveen

     13' v.Amersfoort
 66' Olsson
 68' v.Amersfoort
 90+2' Haye
 
 Rode kaart: , v.Ee (88) (sc Heerenveen)
 
Stadion: Kras Stadion, Volendam
Toeschouwers: 6.647
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Backhaus
Buur (Payne/79)
Plat
Benamar (Guessand/79)
Flint
Cox
Mirani
Maulun (Karim/60)
De Haan (Johnson/74)
Mühren (Hoeve/74)
Booth
  v.d.Hart
Braude
v.Beek
Bochniewicz
Köhlert
Ali (Nunnely/85)
Haye
Brouwers (v.Ee/76)
Olsson (Tahiri/ 83)
Sahraoui (Webster/85)
v.Amersfoort (Karlsbakk/76)

Achtste wereldtitel in tweemansbob voor Friedrich, Nolte prolongeert monobobtitel

In het Duitse Winterberg is het eerste weekeinde van het wereldkampioenschap bobsleeën afgewerkt. De vrouwen kwamen in de monobobs in actie, de mannen in de tweemansbobs. Ook stond de gemengde teamwedstrijd in het skeleton nog op het programma, met één man en één vrouw per team.

Monobob vrouwen
Na de openingsrun was de leiding in handen van de Duitse Lisa Buckwitz, maar Cynthia Appiah uit Canada (+0,05), de Australische Breeana Walker (+0,06), Buckwitz' landgenote en regerend kampioene Laura Nolte (+0,08) én de Amerikaanse Elana Meyers Taylor (+0,13) deden allemaal nog volop mee voor de medailles.

De tweede run was een goede voor Meyers Taylor, die naar plek twee klom op 0,09 seconden van Buckwitz. Walker zakte naar plek drie op 0,11 seconden, voor Nolte (+0,18) - Appiah zakte wat weg na een moeizame run. In run drie sloeg Nolte dan toe: ze was het snelst van allemaal en pakte de leiding over, met Walker op 0,10 seconden en Buckwitz én Meyers Taylor op 0,22 tellen gedeeld op de derde plek.

Nolte wist het in de afsluitende vierde run af te maken, alleen Meyers Taylor was nog iets sneller. Dat bracht de Amerikaanse naar het zilver op 0,18 seconden van de Duitse wereldkampioene, terwijl Buckwitz op 0,23 seconden Walker met één honderdste van het podium stootte en zo de eerste Australische WK-medaille ooit voorkwam. Loren Djolo was er namens Nederland bij en eindigde op de 26e plek.

Tweemansbob mannen
Al in run één namen favorieten Francesco Friedrich en Alexander Schüller de leiding, maar broers Adam en Issam Ammour zaten met 0,06 seconden bovenop hun landgenoten. Johannes Lochner en Georg Fleischhauer volgden op 0,25 seconden voor een volledig Duitse top-3, wat de rest van het WK stand zou houden.

In de tweede en derde run waren Friedrich en Schüller weer het snelst, in de afsluitende vierde run waren de Ammour-broers net iets sneller. Dat was echter niet genoeg om Friedrich en Schüller van de winst af te houden, wat voor Friedrich zijn achtste wereldtitel in de tweemansbob betekende. De Ammours pakten op 0,34 seconden zilver, wat niemand aan het begin van het seizoen had durven voorspellen, terwijl brons op 0,47 seconden naar Lochner en Fleischhauer ging.

Dave Wesselink en Jelen Franjic zorgden ervoor dat Nederland weer eens van de partij was, op 4,95 seconden eindigden ze niet onverdienstelijk als negentiende.

Skeleton, gemengde teams
Duits goud bij de gemengde duo's: Hannah Neise noteerde de derde tussentijd, maar Christopher Grotheer maakte dat volledig goud en hielp Duitsland naar het goud. Op 0,12 seconden was het zilver voor het Britse duo Tabita Stoecker/Matt Weston, terwijl Jacqueline Pfeifer en Axel Jungk op 0,22 seconden ook voor Duits brons zorgden.

BMX'ster Veenstra pakt World Cup-podium, dubbel voor Claessens in bloedheet Brisbane

In het Australische Brisbane is het tweede World Cup-weekeinde van het jaar voor de BMX-racers afgewerkt. Zowel op zaterdag als zondag stonden er wedstrijden gepland in het hete en vochtige Brisbane, waar het op zaterdag bij bijna dertig graden ook nog eens begon te regenen.

Mannen elite, zaterdag
Joris Daudet ging aan de leiding, maar de Fransman smakte in de finale hard onderuit. Izaac Kennedy kon zo de leiding pakken en boekte een fraaie thuiszege, voor de Brit Ross Cullen en de Amerikaan Jeremy Smith. Dave van der Burg ging er in de halve finales uit, Ynze Oegema ging in de kwartfinales hard onderuit en in de achtste finales eindigde het voor Jaymio Brink en Jay Schippers.

Vrouwen elite, zaterdag
Merel Smulders werd in de finale onderuit gekegeld en bij die valpartij raakte Judy Baauw achterop. Manon Veenstra kon wel goed mee en pakte een mooie derde plek, achter de Zwitserse Zoë Claessens, die de torenhoge thuisfavoriete Saya Sakakibara wist te verrassen. Baauw bolde als vijfde over de meet, Smulders werd zevende. Indy Scheepers en Amber Walravens kwamen niet door de voorrondes heen.

Mannen onder 23, zaterdag
Rinke Oegema ging er in de halve finales uit, waarna de finale een flinke strijd werd. Jesse Asmus en Oliver Moran zorgden voor een Australisch 1-2'tje, terwijl Jordan Callum bij de laatste sprong onderuit ging vanaf plek drie. Marco Radaelli reed er bovenop en de Italiaan vloog al vallend als derde over de finish.

Vrouwen onder 23, zaterdag
De Australische Teya Rufus startte zeer snel en werd in de laatste meters nog uitgedaagd door landgenote Isabell May, maar die hield ze nipt achter zich. De derde plek ging naar de Belgische Aiko Gommers, Nederlandse vertegenwoordiging was er niet.

Mannen elite, zondag
De Brit Kye Whyte en Cedric Butti uit Zwitserland vochten bijna de hele finale om de winst, die in de laatste meters naar Whyte ging. Achter Butti werd het podium gecompleteerd door de Colombiaan Carlos Ramirez Yepes, die in de laatste bocht voorbij de Fransman Jeremy Rencurel kwam. Dave van der Burg dolf het onderspit in de halve finales, Jay Schippers strandde in de achtste finales en Ynze Brink kwam net als Jaymio Brink niet door de voorrondes.

Vrouwen elite, zondag
Claessens kende wederom een topdag en pakte zowaar de dubbel: net als op zaterdag versloeg ze Sakakibara, die het met plek twee moest doen. De Amerikaanse Alise Willoughby finishte als derde, Manon Veenstra maakte al vroeg een foutje en moest genoegen nemen met plek vijf. Merel Smulders kwam niet door de halve finales, Indy Scheepers en de gevallen Judy Baauw sneuvelden in de kwartfinales en Amber Walravens bleef in de voorrondes steken.

Mannen onder 23, zondag
Lange tijd leek Marcus Leth te gaan winnen, maar de Deen werd in de laatste meters voorbij gestoken door thuisfavoriet Oliver Moran. Leth werd wel tweede, voor de Nieuw-Zeelander Bennett Greenough. Rinke Oegema ging er in de halve finales uit.

Vrouwen onder 23, zondag
Wederom was het een Australisch onderonsje en ook dit keer was Rufus de snelste, net voor May. Het podium werd dit keer gecompleteerd door de Britse Emily Hutt.

Uitslag AZ - Ajax

Ajax heeft zondag verloren van AZ. In Alkmaar verloren de Amsterdammers kansloos met 2-0 van AZ.

Ajax begon verrassend in een 5-3-2 opstelling en dat pakte niet goed uit tegen AZ. Na acht minuten keek de ploeg van John van 't Schip al tegen een achterstand aan. Rechtsback Anton Gaaei verspeelde knullig de bal, waarna Ruben van Bommel voor de openingsgoal zorgde. Gaaei werd voor rust nog gewisseld door Van 't Schip.

Na de 1-0 ging het niet veel beter voor Ajax. Ajax kon niks inbrengen en ondanks de verdedigende opstelling gaven de Amsterdammers nog genoeg kansen weg. Bij rust was het nog 1-0 en mocht Ajax nog hopen op een resultaat tegen AZ, maar in de tweede helft ging het niet veel beter en halverwege de tweede helft kwam de thuisploeg op 2-0, opnieuw was Van Bommel trefzeker en dat zou ook de eindstand zijn.

AZ staat door de overwinning nu stevig op de vierde plaats, terwijl Ajax op een vijfde plaats staat en moet uitkijken of het niet nog verder wegzakt.

Van Eetvelt slaat dubbelslag in slotrit UAE Tour

Lennert Van Eetvelt heeft de zevende en laatste etappe in de UAE Tour gewonnen. De Belg van Lotto Dstny was op de beklimming van Jebel Hafeet de sterkste en zou ook het eindklassement winnen. Daarin won hij met twee seconden op Ben O'Connor. Pello Bilbao werd derde in het algemeen klassement.

In de zevende en laatste etappe moest de beslissing vallen op de beklimming van de Jebel Hafeet, een klim van bijna tien kilometer. In aanloop naar de beklimming viel het peloton in waaiers uit elkaar, maar aan de voet was alles weer samen.

Op de beklimming zakte UAE Team Emirates er snel doorheen. In het begin van de week had de thuisploeg nog indruk gemaakt door in de tijdrit 1, 2, 3 te worden. Daarna viel al snel topfavoriet Adam Yates weg met een hersenschudding, maar nog altijd had UAE Team Emirates bij aanvang van de slotrit de nummers 1 en 2 in het klassement, maar in de eerste kilometer zakte de klassementsrenners Jay Vine en Brandon McNulty er snel doorheen en zouden geen rol spelen in het eindklassement.

Op de beklimming waren er verschillende renners die aanvielen, onder wie Pello Bilbao, Max Poole en Ilan van Wilder, maar door de sterke wind konden ze het verschil niet maken. Lennert van Eetvelt had zijn aanval wel goed gepland en sloeg direct een gat. De Belg van Lotto Dstny reed vervolgens solo naar de finish en had daarop 22 seconden voorsprong op Bilbao en Ben O'Connor en dat was net voldoende voor de eindwinst. O'Connor werd op twee seconden tweede, vlak voor Bilbao.

Results powered by FirstCycling.com

Het gehavende lichaam van Navalny is overgedragen aan zijn moeder

Het lichaam van de overleden Russische oppositieleider Navalny is eindelijk teruggegeven aan zijn moeder. Navalny's woordvoerder Kira Yarmysh maakte het nieuws bekend acht dagen nadat de criticus van Poetin zou zijn vermoord.

Volgens het team van Navalny hebben Russische functionarissen deze beschuldigingen ontkend en in plaats daarvan beweerden dat hij een “natuurlijke dood” was gestorven.

Op 17 februari kregen Navalny's moeder en zijn advocaat te horen dat hij plotseling was overleden tijdens een wandeling. Na aankomst van zijn stoffelijk overschot in het ziekenhuis in Salekhard merkte het personeel een verzameling blauwe plekken op het lichaam van Navalny op. Het is nog niet duidelijk hoe de blauwe plekken zijn ontstaan. 

Een paramedicus suggereert dat Navalny mogelijk stuiptrekkingen heeft gehad: “Als ervaren paramedicus kan ik zeggen dat de verwondingen zoals beschreven door ooggetuigen het gevolg lijken te zijn van stuiptrekkingen. Als een persoon erge stuiptrekkingen heeft en anderen proberen hem vast te houden dan verschijnen er blauwe plekken."

Er zijn ook speculaties dat de blauwe plekken op de borst van Navalny zijn veroorzaakt door een klassieke KGB-tactiek om iemand efficiënt uit te schakelen. De in Rusland geboren mensenrechtenactivist Vladimir Osechkin vertelde The Times dat de blauwe plekken op Navalny's lichaam consistent waren met de oude 'one-punch'-techniek die werd gebruikt door agenten van speciale KGB- eenheden. De agenten werden getraind om een man te doden met één klap op het hart. Het was een kenmerk van de KGB. Hij vervolgde: "Ik denk dat ze eerst zijn lichaam hebben verzwakt door hem lange tijd in de kou te laten staan waardoor de bloedcirculatie tot een minimum werd  beperkt."

Details over de begrafenis, en eventuele bemoeienis van de overheid daarbij, is nog niet bekend.

Uitslag Almere City FC - Feyenoord

Feyenoord heeft in de Eredivisie een moeizame zege geboekt op Almere City FC. Het won zonder de zieke trainer Slot met 0-2.

In de eerste helft had Feyenoord wel de bal maar kwam het nauwelijks tot kansen. Almere richtte zich op het verdedigen en loerde op de counter. De Rotterdammers kwamen wel tot scoren maar het doelpunt van Geertruida werd afgekeurd wegens buitenspel. Aan de andere kant bracht Wellenreuther redding bij pogingen van Cathline en Pena.

Ook na rust bleef het beeld lang hetzelfde. Nadat Hartman en Jahanbakhsh over schoten was het Minteh die met een prachtig schot de ban brak. Almere City moest daarna wel de aanval zoeken en kreeg ook kansjes via Duiven, Van Bruggen en Kitala maar het was uiteindelijk Minteh die in de blessuretijd de wedstrijd besliste.

Almere City FC

0 - 2

Feyenoord

     72' Minteh
 90+2' Minteh
 
 Gele kaart: Pena,Hansen, Nalic, (Almere City FC), Timber, (Feyenoord)
 
Stadion: Yanmar Stadion , Almere
Toeschouwers: 4.223
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Bakker
Akujobi
v.Bruggen
Mbe Soh (Barbet/74)
Floranus
Ritmeester vd.Kamp (Nalic/60)
Pena (Corryn/60)
Cathline
Hansen (v.Duiven/ 60)
Robinet
v.La Parra (Kitala/79)
  Wellenreuther
Geertruida
Beelen
Hancko
Hartman
Wieffer
Timber
Zerrouki (Stengs/68)
Paixao (Minteh/ 61)
Gimenez (Ueda/68)
Ivanusec (Jahanbakhsh/68)

Nuis verslaat jonge generatie op NK sprint, Grevelt ook Nederlands kampioene; Wennemars naar WK

In Heerenveen is zondag het Nederlands kampioenschap sprint afgerond. Zondag stonden weer een 500 en een 1000 meter op het programma, net als op zaterdag, met als inzet ook weer de WK-tickets: één bij de vrouwen, om Jutta Leerdam en Femke Kok te vergezellen, en twee bij de mannen, die zich bij Jenning de Boo mochten voegen.

500m vrouwen
Net als op zaterdag was de winst voor Marrit Fledderus, die in 37,75 seconden finishte. De tweede ging was de 37,90 van Dione Voskamp, terwijl klassementsleidster Isabel Grevelt met 38,02 - iets sneller dan zaterdag - de derde tijd noteerde. De top-3 was daarmee hetzelfde als op de zaterdag, met als resultaat dat Fledderus - omgerekend naar de 1000 meter - een achterstand had van 0,22 seconden op Grevelt, met Voskamp op 0,73 seconden.

500m mannen
Ook dit keer werd de 500 meter gewonnen door Merijn Scheperkamp, die in 34,58 seconden aan de finish kwam. Plek twee ging naar Janno Botman in 34,67 seconden, voor Stefan Westenbroek (34,72). Kjeld Nuis, de leider in het klassement, reed met 34,93 de zevende tijd en zakte een plekje: Scheperkamp nam de leiding over met 0,32 seconden voorsprong op Nuis, wat met het oog op de 1000 meter vooraf in principe niet genoeg leek. Joep Wennemars volgde op 0,70 seconden, Tim Prins op 0,74 seconden.

1000m vrouwen
Fledderus reed een geweldige race en finishte in 1:15,08 minuten, waardoor Grevelt nog een klap harder moest rijden dan zaterdag. Dat deed ze echter ook: Grevelt snelde naar 1:15,06 en pakte haar eerste Nederlandse sprinttitel én het ticket voor het WK sprint. Fledderus eindigde het kampioenschap als tweede, Voskamp (1:17,16) sloot het klassement als derde af.

1000m mannen
Wennemars reed de 1000 meter van zijn leven en finishte in 1:07,40 minuten. Nuis reed toch nog net even harder en finishte in 1:07,32 minuten, waarmee de druk er vol op lag voor Scheperkamp. Hij ging wel harder dan zaterdag, maar de 1:08,15 was niet genoeg voor de titel én niet voor plek twee en dus een WK-ticket: Nuis pakte de titel, Wennemars vierde zijn tweede plek en eerste WK-ticket.

Uitslag FC Twente - Go Ahead Eagles

FC Twente heeft zondag zonder problemen gewonnen van Go Ahead Eagles. De nummer drie in de eredivisie won met 3-0 van de ploeg uit Deventer.

FC Twente was in eigen huis duidelijk beter dan Go Ahead Eagles en bij rust was de wedstrijd gespeeld, dankzij twee doelpunten van Sem Steijn. In de tweede helft zou de thuisploeg nog uitlopen naar 3-0 via een doelpunt van Joshua Brenet, die uit een corner raak wist te koppen.

Door de overwinning staat FC Twente stevig op de derde plaats. Die plaats geeft recht op de voorrondes van de Champions League.

Trump zweert 'ultieme wraak' als hij opnieuw president wordt

Donald Trump zei zaterdag in een toespraak dat de Amerikaanse verkiezingen als een "bevrijdingsdag" zullen zijn voor zijn aanhangers, maar een "dag des oordeels" voor zijn tegenstanders.

De voormalige president, 77, zwoer dat zijn tweede termijn als president in het teken van wraak zou staan voor zijn vijanden. Nu Trump op koers ligt om binnen enkele weken de nominatie van presidentskandidaat van zijn partij binnen te halen, klinkt er steeds meer spierballentaal in zijn toespraken dan bij de start van de voorverkiezingen.

De toespraak voor aanhangers van de Republikeinse Partij was dan ook op voorhand al volledig gericht op de algemene verkiezingen van november.

Uitslag Excelsior - Vitesse

Vitesse heeft na acht duels weer eens gewonnen in de Eredivisie. Op bezoek bij Excelsior won het met 1-2.

In de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Over en weer werden er fouten gemaakt en dit leidde tot kansen voor beide ploegen. El Yaakoubi, Driouech en Parrott kregen mogelijkheden namens Excelsior en Vitesse zette daar pogingen van Hadj-Moussa,Aaronson en Kozlowski tegenover. Gescoord werd er echter niet.

Direct na rust was het wel raak, Duijvestijn scoorde op aangeven van Zagre. Vijf minuten later was het alweer gelijk toen met wat geluk een voorzet van Arcus belandde bij Aaronson die van dichtbij afrondde. Daarna waren er weer kansen voor beide ploegen maar het was Vitesse wat er met een rake kopbal van Isimat-Mirin uit een corner met de zege vandoor ging.

Excelsior

1 - 2

Vitesse

 46' Duijvestijn    53' Aaronson
 86' Isimat-Mirin
 
 Gele kaart: , Meulensteen, (Vitesse)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Gassel
Horemans
Widell
El Yaakoubi
Zagre (Omorowa/88)
Sandra (Naujoks/83)
Goudmijn
Baas
Duijvestijn (Lamprou/71)
Parrott
Driouech (Sanches Fernandes/88)
  Room
Arcus
Oroz
Isimat-Mirin
Pinto
Hadj-Moussa
Meulensteen (Domgjoni/75)
Kozlowski (v.Zwam/89)
Aaronson
De Regt (Tielemans/46)
Meerdink (Visser/90 3)

Huizinga pakt eerste Nederlandse allroundtitel, 5e goud voor Rijpma-De Jong

Op het Nederlands kampioenschap allround in Heerenveen wordt zondag de tweede en beslissende dag afgewerkt. De vrouwen kregen de 1500 en 5000 meter voor de kiezen, voor de mannen staan de 1500 en 10.000 meter op het programma. Bij de vrouwen mag de winnares naar het WK, bij de mannen gaat het om de top-2.

1500m vrouwen
Klassementsleidster Antoinette Rijpma-De Jong reed tegen nummer twee Elisa Dul en dat werd een mooie strijd, waarin beiden een grote slag sloegen. Rijpma-De Jong won in een zeer sterke 1:53,47 minuten, tegen de 1:54,41 van Dul. In het kampioenschap staat Rijpma-De Jong nu - omgerekend naar de vijf kilometer - 7,28 seconden voor, wat het wel eens spannend kan maken.

Melissa Wijfje reed in 1:55,49 naar de derde plek, voor Merel Conijn (1:55,95) en Robin Groot (1:56,54), waardoor Wijfje de derde plek in het kampioenschap in heeft genomen. Het verschil is wel groot: 27,03 seconden ten opzichte van Rijpma-De Jong, terwijl ze een ruime anderhalve seconde op Conijn moet zien te verdedigen op de vijf kilometer, op voorhand een lastige opgave.

1500m mannen
Marcel Bosker startte op dag twee niet en dus schoof Beau Snellink op naar de tweede plek in het klassement. Op de 1500 meter verkleinde hij het verschil met leider Chris Huizinga relatief gezien een klein beetje: met een fraai PR van 1:47,04 won Snellink de schaatsmijl, voor Remo Slotegraaf (1:47,42) en Huizinga (1:47,53). Kars Jansman, de derde gegadigde voor een WK-ticket, noteerde met 1:48,08 de gedeeld vierde tijd.

Huizinga staat in het klassement nog altijd ruim aan de leiding, omgerekend naar de tien kilometer heeft hij 15,24 seconden voorsprong op Snellink. Jansman staat op 22,20 seconden op de derde plek, andere kanshebbers zijn er in principe niet echt: Slotegraaf staat op 36,76 seconden op de vierde plek.

5000m vrouwen
Op de afsluitende afstand stond er geen maat op Conijn, die met een zeer indrukwekkende slotronde naar 6:55,72 minuten reed. Daarna kwamen Rijpma-De Jong en Dul het ijs op, wat eigenlijk niet echt spannend werd: Rijpma-De Jong bleef keurig bij en reed in de slotronde zelfs weg naar 7:00,09 minuten, tegen Dul's 7:01,70 minuten, waarmee Rijpma-De Jong's vijfde nationale allroundtitel een feit was. Dul eindigde als tweede, Conijn pakte het brons.

10.000 meter mannen
Jansman mocht als eerste van de medaillekandidaten het ijs op en reed de race van zijn leven: met een geweldige 12:51,05 minuten zette hij de druk volle bak op Snellink en zelfs een klein beetje op Huizinga. Klassementsleider Huizinga kwam niet in de problemen en reed met een fraaie race naar 12:56,92 en zijn eerste Nederlandse allroundtitel, maar Snellink haalde het niet: 13:10,72 en in het klassement zakte hij naar plek drie, achter Jansman, die zo met Huizinga en Patrick Roest naar het WK allround mag.

326 aanhoudingen bij verboden demonstratie A10, nog 31 vast voor nader onderzoek

De politie heeft zaterdag 24 februari 326 aanhoudingen verricht tijdens een verboden demonstratie op de A10. 31 mensen zitten nog vast op verdenking van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de weg. 295 personen zijn aangehouden in verband met het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties (WOM).

De burgemeester van Amsterdam had vooraf de demonstratie op de A10 verboden. Wel was er een naastgelegen locatie beschikbaar als demonstratielocatie. Ondanks het verbod, verzamelde zich een groep actievoerders rond het middaguur langs de A10 Zuid achter de vangrail. Iets voor 12.00 uur blokkeerden vier voertuigen met daarin actievoerders de A10 West ter hoogte van afrit S106. Een groep fietsers probeerde daarna de snelweg op te fietsen. Dit leverde gevaarlijke situaties op voor het verkeer. Na de blokkade die de actievoerders met de voertuigen veroorzaakten en de fietsers die de A10 opreden, was Rijkswaterstaat genoodzaakt om omwille van de verkeersveiligheid de weg af te kruisen. Dit gaf de groep actievoerders langs de A10 Zuid de gelegenheid om de snelweg te betreden. De politie heeft direct een onderzoek ingesteld naar de personen die betrokken zijn bij het veroorzaken van de blokkade. Dit heeft geresulteerd in 31 aanhoudingen op verdenking van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de weg. Ook zijn vier auto’s in beslag genomen en voorwerpen als lijm, cement en tenten waren in bewaring genomen.

Beëindiging demonstratie
Rond 12:45 heeft de burgemeester de demonstratie officieel ontbonden en werd de demonstratie beëindigd. Actievoerders zijn meerdere keren gevorderd te vertrekken naar de aangewezen alternatieve demonstratielocatie. 295 demonstranten die toch weigerden te vertrekken, zijn door de politie aangehouden en in bussen afgevoerd. Alle actievoerders waren om 14:15 verwijderd van de snelweg en na een inspectie van Rijkswaterstaat was de snelweg om 15:00 uur weer vrij.  

Opsporing
De politie doet onderzoek naar de rol van de 31 aangehouden personen voor het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de weg en vraagt om beeldmateriaal van dashcams of mobiele telefoons van getuigen. 

Rapper Bigidagoe overleden bij schietpartij Amsterdam

Danzel S., beter bekend als rapper Bigidagoe, is vanochtend bij een schietpartij op de Rhoneweg in Amsterdam overleden. Er is nog geen verdachte aangehouden. Zo meldt AT5. 

Danzel S. werd iets voor 5.30 uur neergeschoten op het bedrijventerrein in Sloterdijk. Hij werd ter plekke behandeld en daarna naar het ziekenhuis gebracht. De politie bevestigt dat het slachtoffer enige tijd later overleed. Een deel van de Rhoneweg was lange tijd afgezet voor onderzoek.

S. was een bekende bij politie en justitie. Als lid van rapformatie Zone 6 was hij bovendien een bekend gezicht in de drillrapscene. Tegen die groep loopt op dit moment een strafzaak voor een ontvoering, waarin het OM tegen S. 4 jaar cel eiste. De uitspraak in die zaak is over drie weken.

Ook was S. eerder al eens doelwit van een schietpartij. In 2020 werd hij neergeschoten in de Vechtstraat in de Rivierenbuurt. De daaropvolgende nacht werd de woning van zijn moeder aan de Nieuwersluishof in Zuidoost meerdere keren beschoten. S. maakte een week later een filmpje op Instagram waarin hij zijn schotwonden liet zien.

"Danzel rapt een beetje gangstermuziek en ik zeg altijd tegen Danzel; Alles wat je rapt komt uit, weet wat je rapt", vertelde de moeder van S. toen tegenover de camera van NH Nieuws/AT5.

Holendrecht
S. werd door justitie gezien als rechterhand van Joel H. (als rapper bekend als Joey AK) binnen Zone6. De twee zouden in Holendrecht opereren en die buurt in de Bijlmer in een 'ijzeren greep' houden.

Burgemeester Halsema noemde Holendrecht al eens 'een gebied waarin criminele groepen zich hebben verenigd': "Dat leidt niet alleen tot een gevoel van onveiligheid onder bewoners, maar ook ingrijpende geweldsdelicten in de buurt. Zo zijn er meldingen van drugsdealen, geweldsincidenten, intimidatie van bewoners."

Odermatt pakt derde eindzege in World Cup alpineskiën, vrouwenwedstrijden afgelast

Het seizoen in het alpineskiën is nog lang niet voorbij, voor de mannen staan er zelfs nog tien wedstrijden op het programma, maar het eindklassement in de World Cup is beslist. In het Amerikaanse Palisades Tahoe stond zaterdagavond een reuzenslalom op het programma en daar viel de weinig verrassende beslissing.

Marco Odermatt was in de eerste run het snelst, maar Henrik Kristoffersen uit Noorwegen gaf slechts 0,15 seconden toe. Dat zorgde voor een uiterst spannende ontknoping in run twee, waarin Odermatt het even uit handen leek te geven. Toch hield de Zwitser gewoon stand: met 0,12 seconden verschil pakte hij zijn tiende opeenvolgende reuzenslalomzege en, belangrijker nog, verzekerde hij zich van zijn derde opeenvolgende eindzege in de World Cup - daarbij moet wel gezegd worden dat zijn grootste concurrent, de sterke Oostenrijkse slalommer Marco Schwarz, vroegtijdig geblesseerd raakte en het seizoen af moest breken.

Ruim achter Kristoffersen was er een derde plek voor de Amerikaan River Radamus, die voor eigen publiek op 1,37 seconden van Odermatt zijn allereerste World Cup-podium mocht vieren. De Zwitsers Thomas Tumler (+1,50), Gino Caviezel (+1,77) en Loïc Meillard (+1,80) volgden, terwijl ook de Oostenrijkers Raphael Haaser (+1,88) en Manuel Feller (+1,89) nog binnen twee tellen van Odermatt bleven. De Belg Sam Maes werd op 2,47 seconden fraai elfde.

Ondertussen zouden in het Italiaanse Val di Fassa op zaterdag en zondag World Cup-wedstrijden op de super-G voor de vrouwen af worden gewerkt, maar die zijn beiden afgelast: vooral op vrijdag sneeuwde het dusdanig hevig dat de piste niet op tijd gereed kon worden gemaakt.

Vastgoedcrisis leidt tot spooksteden in China

In China is gaande wat we in het verleden vaker hebben gezien op plekken waar extreem veel gebouwd werd in een periode van excessief optimisme. Na de wereldwijde financiële crisis zagen we dat bijvoorbeeld ook in Spanje. En nu zien we in China verschillende bouwprojecten die naar het zich laat aanzien nooit afgebouwd zullen worden.

Deze projecten zijn verkocht aan Chinezen die dachten dat vastgoed een loterij zonder nieten is. Nu het land steeds dieper in een vastgoedcrisis wegzakt, worden de risico's van deze beleggingen steeds duidelijker. Ontwikkelaars raken in financiële problemen, inmiddels al meer dan 50, en een groter wordend aantal projecten lijkt niet afgebouwd te worden.

Het gevolg is dat op verschillende plaatsen in China bouwprojecten verlaten worden en er daardoor spooksteden ontstaan. Plaatsen waar het verval al intreedt voordat de bouw afgerond is. Jonathan Cheng maakte voor Wall Street Journal deze reportage in spookstad Shenyang City.

Uitslag NEC - Sparta

NEC heeft zaterdagavond verdiend gewonnen van Sparta. De Nijmeegse ploeg won met 2-0 dankzij twee prachtige doelpunten.

NEC was vanaf begin van de wedstrijd beter dan Sparta en kreeg ook een aantal goede mogelijkheden. Ook Sparta was dicht bij de openingsgoal via Tobias Lauritsen via een kopbal, maar Jasper Cillessen bracht redding. Daarna kwam NEC op voorsprong dankzij een prachtige treffer van Dirk Proper. De middenvelder deed dat met een fantastisch afstandsschot en liet daarbij de keeper van Sparta kansloos. Een paar minuten later verdubbelde Calvin Verdonk de score. De linkspoot schoot een vrije trap binnen en ook daarbij was Nick Olij kansloos.

Na rust probeerde Sparta het wel, maar echt gevaarlijk werd het niet in Nijmegen en het bleef uiteindelijk 2-0.

Uitslag PEC Zwolle - PSV

PSV heeft zaterdagavond eenvoudig gewonnen van PEC Zwolle. In Zwolle werd het maar liefst 1-7 voor de ploeg van Peter Bosz.

PSV kende in Zwolle geen enkele moeite met PEC. Johan Bakayoko opende de score, waarna Luuk de Jong snel voor de 0-2 zorgde. Bij de rust was de stand nog dragelijk voor de thuisploeg doordat vlak voor rust Eliano Reijnders de aansluitingstreffer maakte na een fout van PSV-doelman Walter Benítez.

Na rust liep de ploeg van Peter Bosz uit naar een grote score. Aanvoerder De Jong wist na rust nog twee keer te scoren bracht zijn seizoenstotaal nu op 22 goals, waarmee hij topscorer is in de eredivisie. Ook Babayoko wist na rust ook te scoren. Daarbij viel ook nog een eigen doelpunt van Sam Kersten en Ricardo Pepi beloonde zijn invalbeurt met een doelpunt en het werd uiteindelijk 1-7 voor de koploper van de eredivisie.

FOK! Wat een weer: buien maar ook zon

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er veel bewolking en valt er eerst nog af en toe (mot)regen. De zuidwestenwind is zwak tot matig.

Vanmiddag breekt hier en daar de zon door. In het noorden kan er nog een enkele lichte bui voorkomen, elders blijft het droog. Het wordt ongeveer 8°C. De zuid- tot zuidwestenwind draait aan het einde van de middag naar zuidoost en is zwak tot matig.

Vanavond neemt de bewolking weer verder toe en in de zuidelijke helft gaat het regenen. De wind gaat uit het oosten waaien en is overwegend matig.

Komende nacht regent het in het midden en zuiden van het land. In het noorden is er kans op mist. De minimumtemperatuur ligt tussen de 5°C en 1°C in het noordoosten. De wind komt uit een oostelijke richting en is matig, aan zee (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Tot morgen!

                   

De laatste van het grijze drieluik vanuit Huy, België (Foto: Professionele-idioot)
De laatste van het grijze drieluik vanuit Huy, België (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1199

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.