FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 november 2023

STAP-budget: loket voor het laatst open

Woensdag 15 november opent het STAP-loket voor de laatste keer. Om 10.00 uur kunnen geïnteresseerden zich via het inschrijfportaal van UWV inschrijven voor scholing. Net als bij de vorige ronde is er € 10 miljoen beschikbaar voor OCW-erkende opleidingen en onderdelen daarvan. Omdat de noodzaak voor een leven lang ontwikkelen blijft, worden de resterende STAP-middelen van ruim € 73 miljoen ingezet voor een nieuwe tijdelijke regeling voor individuele scholing.

Blijven leren en ontwikkelen is onmisbaar voor de duurzame inzetbaarheid van werkenden en het verdienvermogen van werkgevers. Momenteel wordt, op verzoek van de Tweede Kamer, onderzocht hoe de overgebleven € 73 miljoen kan worden ingezet om de komende vier jaar scholing binnen maatschappelijk cruciale sectoren te subsidiëren. Dit vergt tijd en zorgvuldigheid. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid streeft ernaar om in het 1e kwartaal van 2024 meer duidelijkheid te kunnen bieden.

Het einde van het STAP-budget was een van de bezuinigingsmaatregelen uit de Voorjaarsbesluitvorming eerder dit jaar. Bij de moeilijke keuze voor de bezuinigingsmaatregelen heeft het kabinet mee laten wegen dat nadelige koopkrachteffecten voor mensen zoveel mogelijk moesten worden voorkomen.

Vogelgriep vastgesteld in Middelie, landelijke ophokplicht weer ingesteld

In Middelie (gemeente Edam-Volendam, provincie Noord-Holland) is vogelgriep vastgesteld op een zorgboerderij. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 180 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vanwege deze tweede uitbraak in korte tijd heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten om op landelijk niveau de ophok- en afschermplicht in te stellen.

Ophokplicht
Gezien dit de tweede besmetting is in Nederland in korte tijd en de toename van het aantal besmettingen in de Europese Unie, heeft de minister van LNV besloten om de ophok- en afschermplicht voor heel Nederland weer in te stellen. De ophokplicht is van toepassing op alle commercieel gehouden vogels en de afschermplicht geldt voor niet commercieel gehouden risicovogels (bijvoorbeeld hobbymatig gehouden kippen). De afscherm- en ophokplicht is een effectieve preventieve maatregel om nieuwe besmettingen te voorkomen om de kans op contact tussen wilde besmette vogels en gehouden vogels verkleind wordt.

Deze tweede besmetting in een korte tijd is gezien het recente beoordeelde lage risico een flinke tegenvaller. Een laag risico betekent niet dat het risico nul is en de risicobeoordeling heeft altijd een mate van onzekerheid. De afgelopen jaren is gebleken dat het verloop van de vogelgriep epidemie onvoorspelbaar is. Deze uitbraak past in dat onvoorspelbare patroon. De uitbraken in Renswoude en Middelie laten zien dat er op bepaalde plekken in Nederland blijkbaar virus circuleert bij wilde vogels.

Vervoersverbod
Binnen de 1, 3 en 10 kilometerzone liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen het 10-kilometergebied geldt per direct een vervoersverbod. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Overige landelijke maatregelen
Er gelden landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.  

Door de uitbraak in Renswoude op 11 november was de ophok- en afschermplicht weer ingesteld voor regio 7 en 10. De ophok- en afschermplicht geldt nu weer voor heel Nederland.

Traceringsonderzoek
In het kader van de besmetting op deze locatie wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen. Deze eventuele aanvullende maatregelen worden via een update in dit persbericht en via de online kanalen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gemeld.

Consumentenbond: 'zorgverzekeraars hebben nieuwe zorgcontracten niet op orde'

De Consumentenbond is het zat dat sommige zorgverzekeraars nog geen contract hebben afgesloten met de zorgaanbieders. Terwijl de termijn daartoe is verstreken. Meer hierover bij WNL

De consument weet bij een aantal zorgverzekeraars dus niet bij welke zorgaanbieder ze terecht kunnen op het moment dat ze een zorgkostenpolis afsluiten voor 2024. Dit kan tot onverwachte kosten leiden. 

De Consumentenbond roept dan ook de Nederlandse Zorgautoriteit op om direct maatregelen te nemen. “Zij zijn de toezichthouder binnen het zorgstelsel. Zij kunnen ingrijpen en verzekeraars en zorgaanbieders afdwingen om contracten met elkaar te sluiten. Of om daar in ieder geval duidelijkheid over te geven. Want als zij geen contract met elkaar afsluiten, weet je ook waar je aan toe bent”, aldus de Consumentenbond.

 

Miljoenenfraude met btw op IT-producten en consumer-elektronica

Op 14 november heeft de FIOD in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Europees Openbaar Ministerie doorzoekingen verricht in Zoetermeer, Reeuwijk en Berkel en Rodenrijs. Deze doorzoekingen vonden plaats in drie woningen en een bedrijfspand. Drie mannen worden verdacht van btw-carrouselfraude waarbij vermoedelijk voor miljoenen euro's te weinig btw is afgedragen. Er is beslag gelegd op onder meer woningen, bankrekeningen, auto's (waaronder een Audi RS6 Avant en een Porsche Carrera GTS) en administraties. Vooralsnog is niemand aangehouden.

Het vermoeden bestaat dat de verdachten betrokken zijn bij grensoverschrijdende btw-fraude met de in- en verkoop van vooral IT-producten en consumer-elektronica. Zij vervullen vermoedelijk een sleutelrol bij het doorleveren van goederen binnen een fraudeketen. Zij leverden jarenlang goederen aan ondernemingen die voornamelijk zijn gevestigd binnen de Europese Unie. Veel van deze afnemers zijn zogenoemde missing traders, ook wel ploffers genoemd. Ploffers zijn bedrijven die in het land waar zij gevestigd zijn wel btw in rekening brengen aan hun afnemers, maar deze btw bewust niet afdragen aan de belastingautoriteiten. De naam 'ploffer' houdt verband met het feit dat deze ondernemingen vaak verdwijnen zonder sporen na te laten. Hierdoor kan de belastingautoriteit in de betreffende lidstaat de niet afgedragen btw niet innen.

VS voert luchtaanvallen uit op door Iran gesteunde bases in Syrië

De VS bevestigen dat het luchtaanvallen heeft uitgevoerd op wat naar eigen zeggen aan Iran gelinkte faciliteiten in Oost-Syrië zijn.

Amerikaanse functionarissen zeggen dat het een vergelding is voor recente aanvallen van door Iran gesteunde milities op Amerikaanse troepen in Syrië en Irak, waarbij tientallen Amerikaanse soldaten gewond zijn geraakt. Jackson Proskow legt uit hoe het conflict zou kunnen escaleren in een regio die al in hoge staat van paraatheid verkeert als gevolg van de gevechten tussen Israël en Hamas.

Indringer in basisschool Oisterwijk, verdachte aangehouden

Vanochtend ontstond een dreigende situatie in basisschool De Coppele in Oisterwijk toen een aggresieve, mogelijk bewapende man de school betrad.

De school werd ontruimd en alle docenten en leerlingen kwamen veilig buiten. De politie zette een team van de dienst speciale interventies (DSI) in en een helikopter. In de school werd de man niet aangetroffen. Aan het begin de middag werd in Oisterwijk een verdachte aangehouden.

Hoewel eerder werd genoemd dat de man mogelijk een explosief bij zich droeg en dit mogelijk in de school achterliet, zijn er in de school geen verdachte voorwerpen aangetroffen.

Hamas in Libanon: waar propaganda en leugens gehoor vinden

De terroristische organisatie Hamas voert ongehinderd propaganda in Arabische landen. Op een persconferentie in Libanon doet Hamas-vertegenwoordiger Naim verslag van 'zionistisch nepnieuws'. De Duitse journalist Martin Durm is daar aanwezig en doet verslag. 

Bassem Naim, een hooggeplaatst lid van de politieke leiding van Hamas, organiseerde een persconferentie in de Libanese hoofdstad. De salon is versierd met een sterk ruikend bloemstuk en de leuzen van Hamas en Hezbollah. Er worden kleine flesjes water en zoet sinaasappelsap geserveerd. "We zullen vechten totdat de vijand een zekere nederlaag heeft geleden", zegt Naim, en het gaat hier volgens hem niet alleen om de Palestijnese zaak, maar om die van de hele islamitische wereld.

De meeste vertegenwoordigers van de Arabische media die hier in een halve cirkel zitten, zijn druk bezig met het maken van aantekeningen. Naim beweert dat er op 7 oktober geen bloedbad onder Joodse burgers plaatsvond. "Dat was zionistisch nepnieuws." Hamas zou alleen militaire doelen in Israël aan hebben gevallen. De vertegenwoordigers van de Arabische media stellen geen vragen, ze zijn het met Naim eens en verspreiden de boodschappen van Hamas verder onder de mensen.

Hamas domineert het discours in de media in het Midden-Oosten
Dit is een van de meest ondraaglijke dingen in deze onrustige tijd: dat de groteske verdraaiing van de feiten, de propaganda en de leugens een ongelooflijke respons vinden in de Arabische wereld. Hamas domineert het publieke discours in de media in het Midden-Oosten. Hun verhaal is daar al lang de mening van de meerderheid geworden.

Hamas, actief vanuit de labyrinten van tunnels in Gaza, agiteert vrijelijk en ongestoord in Libanon en andere Arabische landen. De dood van meer dan 10.000 Palestijnen in Gaza en het voortdurende Israëlische bombardement, zegt Naim, zullen er uiteindelijk toe leiden dat Hamas steeds populairder wordt in de Arabische wereld: "Wij rekruteren nu geen nieuwe volgers, de Israëli's zorgen daarvoor."

Snelle carrière bij Hamas
Naim staat plotseling op, glimlacht en zegt: "Oh, een verslaggever uit Duitsland." En in vloeiend Duits vervolgt hij: "Ik was ongeveer tien jaar in Duitsland, in Erlangen bij Neurenberg - Vrijstaat Beieren. Ik heb van 1982 tot 1992 geneeskunde gestudeerd. Ik ben gespecialiseerd in algemene chirurgie." Hij zei dat hij destijds van Duitsland hield, maar nu ziet hij het anders. Nu zou Duitsland alleen onvoorwaardelijk aan de zijde van Israël staan. Toen Naim eind jaren negentig als arts in opleiding naar Gaza terugkeerde, sloot hij zich aan bij Hamas en maakte snel carrière: minister van Volksgezondheid, minister van Jeugd en Sport, en tot een paar weken geleden was hij Hamas-vertegenwoordiger in Moskou. Dus nu is hij hier in Beiroet.

Gemaksalliantie tussen Hezbollah en Hamas
De sjiitische Hezbollah, die Libanon domineert en ook beslist wie daar welkom is of niet, is een soort gemaksalliantie aangegaan met de soennitische Hamas. Samen met Iraakse, Syrische en Jemenitische sjiitische milities is Hezbollah een belangrijk onderdeel van de door Iran gesmeede ‘As van Verzet’. Wat de sjiitische extremisten verbindt met de soennieten uit de Gazastrook is hun gemeenschappelijke aartsvijand, Israël. Haat is genoeg om zulke allianties te vormen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de Hamas-militanten na 7 oktober “dead man walking” – mannen die zo goed als dood zijn. Maar het is een voortdurend komen en gaan in het Hamas-kantoor. Mensen kennen elkaar, begroeten elkaar, omhelzen elkaar.

De buitenlandse tak van Hamas bevindt zich in het zuiden van Beiroet, midden in het dichtbevolkte Hezbollah-gebied. Een flatgebouw van acht verdiepingen, waar ook een kleuterschool in is gevestigd. Vanuit het perspectief van Hamas is dit een gunstige situatie. Voor het geval er hier een raket inslaat.    

Vliegtuigje schiet voorbij landingsbaan en botst tegen auto

Een klein vliegtuig schoot tijdens de landing op een luchthaven in Texas voorbij de landingsbaan en raakte een auto die langs een nabijgelegen weg reed, waarbij één persoon gewond raakte.

Het propellervliegtuig ging tijdens een noodlanding in de buitenwijk McKinney in Dallas door een hek en stuiterde vervolgens over een weg, verloor een wiel en kwam in botsing met de auto.

Persona 3 Reload-trailers introduceren personages

Atlus heeft de afgelopen weken de personages van Persona 3 opnieuw geïntroduceerd aan de hand van trailers. De personages hebben immers zowel in het Engels als in het Japans nieuwe stemacteurs gekregen. Je kunt hieronder een verzameling zien van alle trailers en alvast luisteren naar een aantal dialogen.

Persona 3 Reload komt op 2 februari 2024 uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc (Steam). De game is tevens gelijk vanaf de release beschikbaar via Game Pass. In Persona 3 Reload speel je als een groepje scholieren dat de wereld moet redden. Deze game introduceerde als eerste de sociale elementen en het kalender-systeem die de Persona-games zo uniek hebben gemaakt.

Hongaars parlement bespreekt zogenaamde soevereiniteitswet

In Hongarije debatteert het parlement over een pakket wetten om de soevereiniteit van het land te beschermen.

Volgens premier Orban worden 25 wetten hervormd. Het doel is om de invloed van buitenlandse organisaties in Hongarije in te dammen. Externe krachten proberen volgens Orban een regeringswisseling te bewerkstelligen, zei hij in een toelichting. Dit moet worden voorkomen.

Het plan is bekritiseerd door de Europese Unie. De zogenaamde soevereiniteitswet is een volgende stap van Orban om zijn controle over het land te consolideren. Onafhankelijke media en maatschappelijke organisaties worden hierdoor verder onder druk gezet, verklaarde een woordvoerder van de Europese Commissie in Brussel.

The Game Awards 2023 maakt nominaties bekend

The Game Awards heeft de genomineerde games voor 2023 bekendgemaakt. Het is een bijzonder goed jaar voor gaming, dus de categorieën zijn meer competitief dan normaal. Opvallend daarbij is dat bijvoorbeeld Starfield niet genomineerd is voor Game of the Year en slechts één nominatie in de wacht heeft gesleept (beste RPG).

De genomineerden en winnaars van The Game Awards worden voor negentig procent bepaald door een jury van meer dan honderd media- en influencer-platforms wereldwijd. De overgebleven tien procent wordt bepaald door de stemmen van fans. The Game Awards, die alweer toe is aan zijn tiende edtie, wordt op 8 december om 1:30 Nederlandse tijd uitgezonden op YouTube en Twitch.

Game of the Year

Recognizing a game that delivers the absolute best experience across all creative and technical fields.

  • Alan Wake II (Remedy Entertainment / Epic Games Publishing)
  • Baldur’s Gate III (Larian Studios)
  • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Nintendo EPD / Nintendo)
  • Marvel’s Spider-Man 2 (Insomniac Games / Sony Interactive Entertainment)
  • Resident Evil 4 (Capcom)
  • Super Mario Bros. Wonder (Nintendo EPD / Nintendo)

Best Game Direction

Awarded for outstanding creative vision and innovation in game direction and design.

  • Alan Wake II (Remedy Entertainment / Epic Games Publishing)
  • Baldur’s Gate III (Larian Studios)
  • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Nintendo EPD / Nintendo)
  • Marvel’s Spider-Man 2 (Insomniac Games / Sony Interactive Entertainment)
  • Super Mario Bros. Wonder (Nintendo EPD / Nintendo)

Best Narrative

For outstanding storytelling and narrative development in a game.

  • Alan Wake II (Remedy Entertainment / Epic Games Publishing)
  • Baldur’s Gate III (Larian Studios)
  • Cyberpunk 2077: Phantom Liberty (CD Projekt RED)
  • Final Fantasy XVI (Creative Business Unit III / Square Enix)
  • Marvel’s Spider-Man 2 (Insomniac Games / Sony Interactive Entertainment)

Best Art Direction

For outstanding creative and/or technical achievement in artistic design and animation.

  • Alan Wake II (Remedy Entertainment / Epic Games Publishing)
  • Hi-Fi RUSH (Tango Gameworks / Bethesda Softworks)
  • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Nintendo EPD / Nintendo)
  • Lies of P (Round8 Studio / Neowiz)
  • Super Mario Bros. Wonder (Nintendo EPD / Nintendo)

Best Score and Music

For outstanding music, inclusive of score, original song and/or licensed soundtrack.

  • Alan Wake II Composer Petri Alanko (Remedy Entertainment / Epic Games Publishing)
  • Baldur’s Gate III Composer Borislav Slavov (Larian Studios)
  • Final Fantasy XVI Composer Masayoshi Soken (Creative Business Unit III / Square Enix)
  • Hi-Fi RUSH Audio Director Shuichi Kobori (Tango Gameworks / Bethesda Softworks)
  • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom Composer Nintendo Sound Team (Nintendo EPD / Nintendo)

Best Audio Design

Recognizing the best in-game audio and sound design.

  • Alan Wake II (Remedy Entertainment / Epic Games Publishing)
  • Dead Space (Motive / Electronic Arts)
  • Hi-Fi RUSH (Tango Gameworks / Bethesda Softworks)
  • Marvel’s Spider-Man 2 (Insomniac Games / Sony Interactive Entertainment)
  • Resident Evil 4 (Capcom)

Best Performance

Awarded to an individual for voice-over acting, motion and/or performance capture.

  • Ben Starr in Final Fantasy XVI
  • Cameron Monaghan in Star Wars Jedi: Survivor
  • Idris Elba in Cyberpunk 2077: Phantom Liberty
  • Melanie Liburd in Alan Wake II
  • Neil Newbon in Baldur’s Gate III
  • Yuri Lowenthal in Marvel’s Spider-Man 2

Innovation in Accessibility

Recognizing software and / or hardware that is pushing the medium forward by adding features, technology and content to help games be played and enjoyed by an even wider audience.

  • Diablo IV (Blizzard Entertainment)
  • Forza Motorsport (Turn 10 Studios / Xbox Game Studios)
  • Hi-Fi RUSH (Tango Gameworks / Bethesda Softworks)
  • Marvel’s Spider-Man 2 (Insomniac Games / Sony Interactive Entertainment)
  • Mortal Kombat 1 (NetherRealm Studios / Warner Bros. Games)
  • Street Fighter 6 (Capcom)

Games for Impact

For a thought-provoking game with a pro-social meaning or message.

  • A Space for the Unbound (Mojiken Studio / Toge Productions / Chorus Worldwide)
  • Chants of Sennaar (Rundisc / Focus Entertainment)
  • Goodbye Volcano High (KO_OP)
  • Tchia (Awaceb / Kepler Interactive)
  • Terra Nil (Free Lives / Devolver Digital / Netflix)
  • Venba (Visai Games)

Best Ongoing Game

Awarded to a game for outstanding development of ongoing content that evolves the player experience over time.

  • Apex Legends (Respawn Entertainment / Electronic Arts)
  • Cyberpunk 2077 (CD Projekt RED)
  • Final Fantasy XIV (Square Enix)
  • Fortnite (Epic Games)
  • Genshin Impact (miHoYo)

Best Community Support

Recognizing a game for outstanding community support, transparency and responsiveness, inclusive of social media activity and game updates / patches.

  • Baldur’s Gate III (Larian Studios)
  • Cyberpunk 2077 (CD Projekt RED)
  • Destiny 2 (Bungie)
  • Final Fantasy XIV (Square Enix)
  • No Man’s Sky (Hello Games)

Best Independent Game

For outstanding creative and technical achievement in a game made outside the traditional publisher system.

  • COCOON (Geometric Interactive / Annapurna Interactive)
  • DAVE THE DIVER (MINTROCKET)
  • DREDGE (Black Salt Games / Team17)
  • Sea of Stars (Sabotage Studio)
  • Viewfinder (Sad Owl Studios / Thunderful Games)

Best Debut Indie Game

For the best debut game created by a new independent studio.

  • COCOON (Geometric Interactive / Annapurna Interactive)
  • DREDGE (Black Salt Games / Team17)
  • Pizza Tower (Tour De Pizza)
  • Venba (Visai Games)
  • Viewfinder (Sad Owl Studios / Thunderful Games)

Best Mobile Game

For the best game playable on a mobile device.

  • Final Fantasy VII: Ever Crisis (Applibot / Square Enix)
  • Hello Kitty Island Adventure (Sunblink)
  • Honkai: Star Rail (miHoYo)
  • Monster Hunter Now (Niantic / Capcom)
  • Terra Nil (Free Lives / Netflix)

Best Virtual Reality / Augmented Reality

For the best game experience playable in virtual or augmented reality, irrespective of platform.

  • Gran Turismo 7 (Polyphony Digital / Sony Interactive Entertainment)
  • Horizon Call of the Mountain (Guerrilla Games / Firesprite / Sony Interactive Entertainment)
  • HUMANITY (tha ltd. / Enhance Games)
  • Resident Evil Village VR Mode (Capcom)
  • SYNAPSE (nDreams)

Best Action Game

For the best game in the action genre focused primarily on combat.

  • Armored Core VI: Fires of Rubicon (FromSoftware / Bandai Namco Entertainment)
  • Dead Island 2 (Dambuster Studios / Deep Silver)
  • Ghostrunner II (One More Level / 505 Games)
  • Hi-Fi RUSH (Tango Gameworks / Bethesda Softworks)
  • Remnant II (Gunfire Games / Gearbox Publishing)

Best Action / Adventure

For the best action / adventure game, combining combat with traversal and puzzle solving.

  • Alan Wake II (Remedy Entertainment / Epic Games Publishing)
  • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Nintendo EPD / Nintendo)
  • Marvel’s Spider-Man 2 (Insomniac Games / Sony Interactive Entertainment)
  • Resident Evil 4 (Capcom)
  • Star Wars Jedi: Survivor (Respawn Entertainment / Electronic Arts)

Best Role-Playing

For the best game designed with rich player character customization and progression, including massively multiplayer experiences.

  • Baldur’s Gate III (Larian Studios)
  • Final Fantasy XVI (Creative Business Unit III / Square Enix)
  • Lies of P (Round8 Studio / Neowiz)
  • Sea of Stars (Sabotage Studio)
  • Starfield (Bethesda Game Studios / Bethesda Softworks)

Best Fighting

For the best game designed primarily around head-to-head combat.

  • God of Rock (Modus Studios Brazil / Modus Games)
  • Mortal Kombat 1 (NetherRealm Studios / Warner Bros. Games)
  • Nickelodeon All-Star Brawl 2 (Ludosity / Fair Play Labs / GameMill Entertainment)
  • Pocket Bravery (Statera Studio / PQube)
  • Street Fighter 6 (Capcom)

Best Family

For the best game appropriate for family play, irrespective of genre or platform.

  • Disney Illusion Island (Dlala Studios / Disney)
  • Party Animals (Recreate Games)
  • Pikmin 4 (Nintendo EPD / Nintendo)
  • Sonic Superstars (Arzest / Sonic Team / SEGA)
  • Super Mario Bros. Wonder (Nintendo EPD / Nintendo)

Best Simulation / Strategy

Best game focused on real time or turn-based simulation or strategy gameplay, irrespective of platform.

  • Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp (WayForward Technologies / Nintendo)
  • Cities: Skylines II (Colossal Order / Paradox Interactive)
  • Company of Heroes III (Relic Entertainment / SEGA)
  • Fire Emblem Engage (Intelligent Systems / Nintendo)
  • Pikmin 4 (Nintendo EPD / Nintendo)

Best Sports / Racing

For the best traditional and non-traditional sports and racing game.

  • The Crew Motorfest (Ubisoft Ivory Tower / Ubisoft)
  • EA Sports FC 24 (Electronic Arts Vancouver / Electronic Arts Romania / Electronic Arts)
  • F1 23 (Codemasters / Electronic Arts)
  • Forza Motorsport (Turn 10 Studios / Xbox Game Studios)
  • Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged (Milestone)

Best Multiplayer

For outstanding online multiplayer gameplay and design, including co-op and massively multiplayer experiences, irrespective of game genre or platform.

  • Baldur’s Gate III (Larian Studios)
  • Diablo IV (Blizzard Entertainment)
  • Party Animals (Recreate Games)
  • Street Fighter 6 (Capcom)
  • Super Mario Bros. Wonder (Nintendo EPD / Nintendo)

Best Adaptation

Recognizing outstanding creative work that faithfully and authentically adapts a video game to another entertainment medium.

  • Castlevania: Nocturne (Powerhouse Animation / Netflix)
  • Gran Turismo (PlayStation Productions / Sony Pictures)
  • The Last of Us (PlayStation Productions / HBO)
  • The Super Mario Bros. Movie (Illumination / Nintendo / Universal Pictures)
  • Twisted Metal (PlayStation Productions / Peacock)

Most Anticipated Game

Recognizing an announced game that has demonstrably illustrated potential to push the gaming medium forward.

  • Final Fantasy VII Rebirth (Square Enix)
  • Hades II (Supergiant Games)
  • Like a Dragon: Infinite Wealth (Ryu Ga Gotoku Studio / SEGA)
  • Star Wars Outlaws (Massive Entertainment / Ubisoft)
  • Tekken 8 (Arika / Bandai Namco Entertainment)

Content Creator of the Year

For a streamer or content creator who has made an important and positive impact on the community in 2021.

  • Ironmouse
  • People Make Games
  • Quackity
  • Spreen
  • Sypherpk

Best eSports Game

For the game that has delivered the best overall esports experience to players (inclusive of tournaments, community support and content updates), irrespective of genre or platform.

  • Counter-Strike 2 (Valve)
  • Dota 2 (Valve)
  • League of Legends (Riot Games)
  • PUBG Mobile (Lightspeed Studios)
  • Valorant (Riot Games)

Best eSports Athlete

The eSports athlete judged to be the most outstanding for performance and conduct in 2021, irrespective of game.

  • Lee “Faker” Sang-Hyeok (League of Legends)
  • Mathieu “Zywoo” Herbaut (Counter-Striker: Global Offensive)
  • Max “Demon1” Mazanov (Valorant)
  • Paco “Hydra” Rusiewiez (Call of Duty)
  • Park “Ruler” Jae-Hyuk (League of Legends)
    Phillip “ImperialHal” Dosen (Apex Legends)

Best eSports Team

Recognizing a specific eSports team (not the full organization) judged the most outstanding for performance and conduct in 2021.

  • Evil Geniuses (Valorant)
  • Fnatic (Valorant)
  • Gaimin Gladiators (Dota 2)
  • JD Gaming (League of Legends)
  • Team Vitality (Counter-Strike)

Best eSports Coach

The eSports coach judged to be the most outstanding for performance and conduct in 2021.

  • Christine “Potter” Chi (Evil Geniuses – Valorant)
  • Danny “Zonic” Sorensen (Team Falcons – Counter-Strike)
  • Jordan “Gunba” Graham (Florida Mayhem – Overwatch)
  • Remy “XTQZZZ” Quoniam (Team Vitality – Counter-Strike)
  • Yoon “Homme” Sung-Young (JD Gaming – League of Legends)

Best eSports Event

Recognizing an event (across single or multiple days) that delivered a best-of-class experience for participants and the broadcast audience.

  • 2023 League of Legends World Championship
  • BLAST.tv Paris Major 2023
  • EVO 2023
  • The International Dota 2 Championships 2023
  • Valorant Champions 2023

Vooral jongvolwassenen voldoen minder vaak aan beweegrichtlijnen

Sinds 2020 voldoen steeds minder Nederlanders van 4 jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen (externe link). In 2022 bewoog ruim 44,3% nog voldoende. Vooral jongeren, jongvolwassenen, mensen met betaald werk en hoger opgeleiden bewogen minder dan in 2019. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM waarin het cijfers over 2019 (voor de coronaperiode) met 2022 (na corona) met elkaar vergeleek. Alle bovengenoemde groepen zijn in hun vrije tijd minder gaan fietsen. Jongeren fietsen ook minder van en naar school. Jongvolwassenen zijn daarnaast vooral in hun vrije tijd minder gaan wandelen.

Uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor blijkt dat over de hele bevolking van 4 jaar en ouder de daling 4,7% bedroeg. Bij jongvolwassenen (18 tot en met 29 jaar) was de daling het grootst: 9,2%. Ook bij jongeren van 12 tot en met 17 jaar (7,5 %), mensen met betaald werk (6,4%) en hoger opgeleiden (7,5%) was de daling hoger dan gemiddeld.

Mogelijke invloed elektrische fiets
Wat opvalt, is dat jongeren meer zijn gaan sporten, maar toch minder vaak aan de beweegrichtlijnen voldoen. Dit komt omdat ze veel minder minuten fietsen per week. Zowel in hun vrije tijd (-51 minuten) als naar school (-48), terwijl het aantal dagen per week dat ze op de fiets naar school gaan (gemiddeld 4) hetzelfde bleef. Een mogelijke verklaring is het gebruik van de e-bike. Daarmee leg je dezelfde afstand af in minder tijd, wat zou kunnen zorgen voor minder minuten fietsen per week.

Zorgen om combinatie minder bewegen en veel zitten
De hierboven genoemde groepen zijn ook de mensen die gemiddeld het meeste aantal uren per dag zitten. Het RIVM vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Veel zitten hangt samen met een hoger risico op hart – en vaatziekten, diabetes type 2 en eerdere sterfte. Dit verband is sterker als mensen minder bewegen. Bij mensen die zeer actief zijn en ruim aan de beweegrichtlijnen voldoen is dat verband er bijna niet.

Over de beweegrichtlijnen
De beweegrichtlijnen, opgesteld door de Gezondheidsraad (externe link), houden in dat volwassenen elke week minstens 2,5 uur matig of zwaar intensief bewegen, zoals wandelen en fietsen. Dit moet verdeeld worden over meerdere dagen. Voor kinderen is dat elke dag minstens 1 uur. Daarnaast moeten volwassenen minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten doen en kinderen minimaal 3 keer per week.

Gifverbod zorgt voor verdere opmars ratten en muizen

Het is een bekend tafereel in veel Nederlandse huishoudens: een onverwachte schaduw die voorbij flitst, een snel trippelend geluid 's nachts in de keuken, of erger, aangevreten voedselvoorraden. We hebben het over ratten en muizen. Ongenode gasten die huizen en bedrijven terroriseren en bewoners en klanten de stuipen op het lijf jagen.

Tot voor kort was het gebruik van biociden (gifstoffen) de snelle oplossing. Een soort magische formule om deze knaagdieren in huis te bestrijden. Maar sinds 1 januari 2023 is dit veranderd (Bron: RVO). Het gifverbod heeft de aanpak volledig op zijn kop gezet. Jeroen Gulien, van JG ongediertebeheer is aangesloten bij het landelijke ongediertebestrijders platform Beestjes Kwijt en beschrijft de situatie als volgt: "We staan nu voor een immense uitdaging. ‘Vroeger’ konden we snel handelen met gif, maar nu spelen we een schaakspel met deze slimme en snelle beestjes."

Onbedoelde gevolgen van het gifverbod
De gevolgen van het beleid zijn dan ook voelbaar voor zowel de bestrijders als degenen die last hebben van knaagdieren. De nachtelijke geluiden in de muren lijken toe te nemen, terwijl de ontevredenheid onder huiseigenaren en bedrijfsmanagers groeit. Het heeft niet alleen de aanpak veranderd, maar ook de dynamiek van deze plaagdieren, waardoor een toename van overlast en ongemak ontstaat. Als we kijken naar het aantal meldingen van muizenoverlast in november, dan ligt dat aantal al ruim 25% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar!

Hoewel het Integrated Pest Management (IPM) systeem als een milieuvriendelijk alternatief wordt gepresenteerd, ervaren bestrijders als Gulien de realiteit als een ware plaag. "We willen het milieu beschermen, maar we moeten ook effectief kunnen bestrijden. Het is een balans die momenteel zoek is," voegt hij toe.

Flexibiliteit in aanpak nodig tegen landelijke plaag
Gulien pleit voor een gebalanceerde aanpak: "We begrijpen de noodzaak van milieuvriendelijkheid, maar we hebben ook de flexibiliteit nodig om doeltreffende methoden te kiezen. Voorheen, toen we nog biociden mochten gebruiken, konden we met één behandeling een heel nest aanpakken en waren we direct van alle overlast verlost. Nu moeten we de situatie eerst monitoren, vervolgens preventieve maatregelen nemen en dan mogen we pas klemmen zetten, waarmee we het probleem muis-voor-muis aanpakken.

Ondertussen vermenigvuldigen deze beestjes zich in rap tempo. Soms lijkt het daardoor alsof we aan het dweilen zijn met de kraan open. We willen het milieu niet schaden, maar het is cruciaal om de effectiviteit van ongediertebestrijding te waarborgen. We kampen al jaren met serieuze ratten- en muizenplagen. Dit moet écht een keer een halt worden toegeroepen."

Schakel tóch een professional in bij ratten- of muizenplaag
Ondanks de recente uitdagingen in het bestrijden van ongedierte blijft de hulp van professionele bestrijders van onschatbare waarde. Als consument is het namelijk ook niet langer toegestaan om gifstoffen in huis te gebruiken. Volgens de nieuwe regels mogen bestrijders, na drie maanden klemmen te hebben ingezet, heel even overstappen op gif. Maar dit mag uitsluitend als uiterste redmiddel. Ze dienen dan het gehele proces nauwlettend te volgen en alles zorgvuldig te rapporteren. Na twee maanden zijn ze verplicht om weer terug te keren naar het gebruik van klemmen.

Kortom, het inschakelen van een professional is nog steeds de beste manier om van ratten- of muizen problemen af te komen. De kennis van deze experts, samen met het volgen van de regels, zorgt voor een slimme en effectieve aanpak van ongediertebestrijding.

Negendarter Searle; Van Peer, Van Duijvenbode en Van Veen uitgeschakeld op Grand Slam

In Wolverhampton zijn maandagavond de eerste vier groepen in de Grand Slam of Darts beslist. De derde speelronde moest de beslissing brengen wat betreft welke twee spelers zich zouden plaatsen voor de achtste finales en dat ging voor de Nederlanders niet zo best. Dinsdagavond worden de andere vier groepen afgerond.

Groep A
Krzysztof Ratajski moest met vier legs verschil van Nathan Girvan winnen voor een plekje in de achtste finales en speelde zich naar een 4-1 voorsprong en dus een kans. Hij kreeg een matchdart, liet die liggen, maar zag Girvan ook missen en maakte het alsnog af: 5-1. Het was daarna aan James Wade en titelverdediger Michael Smith voor het andere plekje in de achtste finales en dat werd eigenlijk niet eens spannend: Wade domineerde en won met 5-1, waardoor Smith voor het eerst in jaren een groepswedstrijd verloor en de knockoutfase niet haalde.

Groep B
Berry van Peer hoopte tegen Josh Rock toch een zege te boeken, maar pas bij een 4-0 achterstand wist hij een eerste leg te pakken en daarna maakte Rock het alsnog gewoon af: 5-1 en drie uit drie voor de Noord-Ier. Jonny Clayton en Chris Dobey speelden vervolgens voor een plek in de achtste finales, wat een spannende strijd werd. Op 3-3 pakte Dobey een voorsprong, waarna hij de eerste twee matchdarts liet liggen, maar het met wat gerommel alsnog afmaakte: 5-3.

Groep C
Gary Anderson ging tegen de winstloze Steve Lennon voor een tweede zege en begon goed, door in leg vier bijvoorbeeld bijna een negendarter te gooien. Lennon wist het niet spannend te maken en met een 73-finish maakte Anderson het af. Dirk van Duijvenbode had daarna een zege op Luke Humphries nodig om de groepsfase te overleven, maar Humphries speelde weer eens belachelijk goed en maakte het met een 97-finish en 5-1 af.

Groep D
Gian van Veen mocht proberen de eer te redden tegen Gerwyn Price, die bijzonder strak begon met onder meer een 107- en 108-finish voor 2-0. Van Veen kwam met een twaalfdarter en een 121-finish, maar hij kon niks uitvoeren tegen een fenomenale Price, die finishte met een 121-finish, een gemiddelde boven de 112 en een 5-1 zege. Ryan Searle en Nathan Rafferty speelden daarna tegen elkaar, waarbij de winnaar zich voor de achtste finales zou plaatsen. Searle leek constant iets beter, Rafferty kwam met een 161-finish terug, maar die hoop werd op de hardst mogelijke manier de grond in geslagen door Searle: hij maakte de wedstrijd met 5-3 af met een prachtige negendarter.

Achtste finales, deel één
James Wade - Chris Dobey
Josh Rock - Krzysztof Ratajski
Luke Humphries - Ryan Searle
Gerwyn Price - Gary Anderson

FOK! Wat een weer: buien en veel wind

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In het noordwesten en noorden van het land kunnen vannacht zware windstoten voorkomen van 75-90 km/uur. De windstoten komen uit een westelijke richting. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden. In de eerste helft van de ochtend neemt de wind langzaam af en verdwijnen de zware windstoten.

geel 14-11 (Foto: KNMI)

Vanochtend is er af en toe zon en zijn er met name in het noorden en oosten buien. De wind komt uit west tot zuidwest en is boven land matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7. In het Waddengebied is de wind mogelijk eerst nog stormachtig, windkracht 8. Bovendien zijn er in het noordwesten en noorden eerst nog zware windstoten mogelijk van 75-90 km/u. In de loop van de ochtend neemt de wind af en verdwijnen de zware windstoten.

Vanmiddag is de zon maar af en toe te zien en komen er steeds meer buien voor, mogelijk met onweer en hagel. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer overwegend krachtig, windkracht 6. De middagtemperatuur is ongeveer 13°C.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt en zijn er buien, met vooral aan zee kans op onweer. In het noorden wordt het tijdelijk droog. De wind uit het zuidwesten is overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Komende nacht komen er nog steeds buien voor, al blijft het in het noorden overwegend droog. In het noordoosten koelt het flink af naar 3°C, elders liggen de minimumtemperaturen rond 9°C. Er staat een meest matige, langs de zuidwestkust (vrij) krachtige, westenwind.

Tot morgen! 

                   

 Practige beelden van de Cranenweyer in Kerkrade. (Foto: Luuntje)
Practige beelden van de Cranenweyer in Kerkrade. (Foto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Een fractie minder faillissementen in oktober

In oktober zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 4 minder bedrijven failliet verklaard dan in september, meldt het CBS. Dat is een daling van 1 procent. De trend van het aantal faillissementen is echter ruim een jaar stijgend.

In de eerste tien maanden van 2023 zijn ongeveer 60 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode van 2022.

Aantal faillissementen loopt op
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in oktober 332 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 63. Dat is 43 procent meer dan in september.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in oktober de meeste faillissementen uitgesproken in de industrie.

Oud-gymleraar vrijgesproken van verkrachting leerling

Een 39-jarige man uit Raamsdonksveer is door de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van verkrachting van een minderjarig meisje. Het meisje zat in de periode 2014-2017 op een middelbare school in Nieuwegein, waar de man als gymleraar en zorgcoördinator werkte. Volgens de rechtbank kan niet wettig en overtuigend bewezen worden dat de man het meisje heeft verkracht.

Het vermeende slachtoffer deed in 2022 aangifte tegen de gymleraar en verklaarde daarbij onder meer dat zij een lange periode door hem is gedwongen tot het verrichten en ondergaan van seksuele handelingen. Er zou ook sprake zijn geweest van penetratie. De verdachte was niet alleen gymleraar maar ook zorgcoördinator . In die rol was hij destijds ook een vertrouwenspersoon voor het meisje bij wie zij naar eigen zeggen een 'luisterend oor' vond. Het seksueel misbruik vond volgens haar regelmatig plaats en zou zijn begonnen toen ze in de derde klas zat en eindigde toen zij de school na haar eindexamen verliet. De man heeft het seksueel misbruik altijd ontkend.

Aangifte en steunbewijs
Zedenzaken als deze zijn bewijstechnisch vaak lastige zaken. Vaak staat de verklaring van het slachtoffer, die zegt dat de verdachte het feit pleegde, tegenover die van de verdachte die zegt dat hij het niet heeft gedaan. Directe getuigen van de gebeurtenissen zijn er vaak niet. Om tot een veroordeling te kunnen komen is naast een aangifte voldoende steunbewijs nodig. In deze zaak is naast de verklaring van het vermeende slachtoffer op onderdelen ondersteunend bewijs voor haar aangifte. Zo hebben drie verschillende getuigen een verklaring afgelegd over wat zij jaren later over het vermeende misbruik heeft verteld. Daarnaast zijn er stukken waaruit blijkt dat de aangeefster in 2015 een SOA heeft opgelopen.

Vrijspraak
Desondanks heeft de rechtbank in deze zaak niet de overtuiging gekregen dat de aangeefster door de oud-gymleraar is verkracht of is misbruikt. De aangeefster heeft pas jaren later aan de getuigen verteld dat zij destijds door de man zou zijn misbruikt. Het feit dat één van de getuigen onrustig gedrag constateert als de aangeefster bijvoorbeeld de naam van de verdachte hoort of in de buurt van zijn woonplaats komt, is wel een indicatie dat er iets heeft gespeeld, maar wat dat precies is geweest, blijkt daar niet uit. Ook kan de opgelopen SOA in 2015 niet met voldoende zekerheid aan de verdachte worden toegeschreven. Naar het oordeel van de rechtbank is het steunbewijs in deze zaak te mager om wettig en overtuigend te kunnen bewijzen dat de verdachte de feiten pleegde. Hij wordt dan ook vrijgesproken. De officier van justitie eiste een celstraf van 3 jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk. 

Zelenskyy: Oekraïne wil aan alle EU-eisen voldoen

Volgens president Volodymyr Zelenskyy wil Oekraïne voldoen aan alle eisen van de Europese Commissie voor toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie. Zelenskyy zei dit in zijn videotoespraak nadat hij met zijn regering in Kyiv had gesproken over de gehoopte toetreding.

“We zetten alles op alles om de onderhandelingen te kunnen starten”, zei Zelenskyy. Het is van cruciaal belang dat Oekraïne aan alle eisen van de Europese Commissie voldoet als voorwaarde voor toetredingsonderhandelingen.

Nadat het door Rusland aangevallen Oekraïne in 2022 de status van kandidaat-lidstaat kreeg, adviseerde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vorige week dat de onderhandelingen moesten beginnen. Ze zag het land op koers om de in totaal zeven doelstellingen te verwezenlijken, waaronder de bestrijding van corruptie. Oekraïne hoopt dat een top van staatshoofden en regeringsleiders medio december de weg vrijmaakt voor toetredingsgesprekken.

Random Pics van de Dag #1100

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

AOW-leeftijd ongewijzigd in 2029

De leeftijd waarop mensen AOW ontvangen blijft in 2029 ongewijzigd op 67 jaar en drie maanden. Dat schrijft minister Schouten van armoedebeleid, participatie en pensioenen aan de Tweede Kamer.

Elk jaar wordt vastgesteld op welke leeftijd men over vijf jaar AOW ontvangt. Het al dan niet stijgen van de AOW-leeftijd volgt automatisch uit de levensverwachting die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vaststelt voor 2029. Voor de jaren 2024 tot en met 2027 is de AOW-leeftijd vastgesteld op 67 jaar en in 2028 is deze 67 jaar en drie maanden.

Het CBS heeft dit jaar ook de prognose voor 2028 aangepast. Op basis van deze nieuwe prognose zou de AOW-leeftijd voor 2028 niet verhoogd zijn naar 67 jaar en drie maanden, maar op 67 jaar blijven. In de wet is echter geregeld dat de AOW-leeftijd vijf jaar van tevoren moet zijn vastgesteld, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. Als de AOW-leeftijd eenmaal is vastgesteld kan deze niet meer gewijzigd worden. Het CBS gaat ervan uit dat de leeftijdsverwachting de komende jaren wel blijft stijgen, maar minder snel dan aanvankelijk werd aangenomen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.