FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 september 2023

Random Pics van de Dag #1031

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

"Het Titicacameer op de grens Bolivia en Peru droogt op'

Meer dan twee miljoen mensen wonen rond het meer en zijn afhankelijk van de wateren om te vissen, landbouw te bedrijven en toeristen aan te trekken die de economie van een anderszins gemarginaliseerde regio stimuleren.  Maar het waterniveau van het grootste zoetwatermeer van Latijns-Amerika zakt steeds verder en nadert momenteel een dieptepunt. Het gevolg daarvan zijn onder meer ernstige oogstverliezen. 

Als gevolg van weinig regenval en ongewoon hoge temperaturen nadert het niveau van het Titicacameer tussen Peru en Bolivia zijn historisch laagtepunt. Volgens gegevens van de Peruaanse Meteorologische Dienst is het waterpeil van het meer sinds april met ruim een halve meter gedaald tot 3808,19 meter boven zeeniveau. Het laagste niveau aan de Peruaanse kant tot nu toe werd in december 1996 gemeten op 3808,10 meter.

Hoewel bekend is dat de waterstanden elk jaar fluctueren, zijn deze veranderingen extremer geworden, vermoedelijk als gevolg van de klimaatcrisis. Volgens CNN-meteoroloog Taylor Ward heeft een recordbrekende hittegolf in de winter geleid tot een verhoogde verdamping en een daling van het waterpeil in de meren, waardoor de neerslagtekorten als gevolg van de droogte zijn toegenomen.  Sixto Flores, directeur in Puno voor de nationale meteorologie- en hydrologiedienst van Peru (Senamhi), vertelde CNN dat de neerslag daar tussen augustus 2022 en maart 2023 49% lager was dan gemiddeld, dit is een periode waar het regenseizoen in valt waarin de waterstanden zich gewoonlijk herstellen.     

Het gebrek aan water als gevolg van het lage waterpeil heeft onlangs geleid tot zware oogstverliezen in de regio. De quinoa-oogst daalde met 90 procent, meldde radiostation RPP, daarbij verwijzend naar de Kamer van Koophandel van de regio Puno. Visserij, jacht en toerisme worden ook getroffen door de lage waterstanden.

Het Titicacameer ligt op de grens tussen Peru en Bolivia en is met een oppervlakte van zo’n 8400 vierkante kilometer het grootste zoetwatermeer van Zuid-Amerika. Gelegen in de hoge Andes, is het het hoogste commercieel bevaarbare water ter wereld.

Als drinkwaterreservoir is het meer van groot belang voor de ongeveer twee miljoen mensen in de regio. Omdat het grootste deel van het rioolwater uit de omliggende steden en mijnen onbehandeld in het meer stroomt, wordt de waterkwaliteit steeds slechter. De milieubeschermingsorganisatie Global Nature Fund heeft het Titicacameer uitgeroepen tot het bedreigde meer van het jaar 2023. 

PvdA-GL wil geen eigen risico zorg, hoger minimumloon en miljonairstax invoeren

Vandaag heeft GroenLinks-PvdA haar verkiezingsprogramma gepresenteerd, met als titel ‘Samen voor een hoopvolle toekomst’. Volgens lijsttrekker Frans Timmermans vereisen de klimaatcrisis en de bestrijding van armoede en ongelijkheid directe actie. “Het is hoog tijd dat we gezamenlijk de situatie weer in goede banen leiden.”

Met een duidelijk progressief programma en een sterke focus op het klimaat gaan GroenLinks en de PvdA de verkiezingen tegemoet. Het minimumloon zal aanzienlijk worden verhoogd, er komt een belasting voor miljonairs en om het openbaar vervoer te stimuleren, zal er een Klimaatticket van 49 euro per maand worden geïntroduceerd waarmee men onbeperkt kan reizen tijdens de daluren.

GroenLinks-PvdA streeft ernaar de armoede in Nederland te verminderen door het minimumloon te verhogen naar 16 euro per uur, inclusief de bijbehorende uitkeringen als de AOW en de bijstand. . Bovendien wil de partij dat mensen met lage of gemiddelde inkomens minder belasting betalen over hun verdiensten, waardoor werken meer loont.

PvdA/GL wil ook het eigen risico in de zorg afschaffen en de zorgpremie verlagen, om zo afscheid te nemen van de zorgtoeslag. Tegelijkertijd willen de partijen wel het basispakket uitbreiden met tandarts, fysiotherapie en ’andere vormen van noodzakelijke zorg’. De kinderopvang moet gratis worden, voor iedereen.

Om deze maatregelen te financieren, wordt er een speciale miljonairsbelasting ingevoerd voor mensen met een vermogen van meer dan een miljoen euro. Daarnaast wil GroenLinks-PvdA zwaardere belastingen opleggen over bedrijfswinsten en subsidies voor fossiele brandstoffen zo snel mogelijk afbouwen.

Een ander belangrijk onderwerp is het klimaat. GroenLinks-PvdA stelt een isolatieoffensief voor alle huizen voor om het energieverbruik te verminderen. Mensen met lage en gemiddelde inkomens hebben hierbij voorrang. Verhuurders worden verplicht om hun huizen te isoleren. Indien dit niet gebeurt, heeft de huurder recht op een korting bij tochtproblemen.

Grieken getroffen door extreme regenval, auto's drijven mee naar zee

De Grieken zijn nog maar net bekomen van langdurige en verwoestende bosbranden en krijgen nu te maken met extreme regenval. Storm Daniel laat het stortregenen in West- en Midden-Griekenland, waardoor huizen onder water zijn komen te staan en wegen in rivieren zijn veranderd. In Centraal-Griekenland werden auto's naar zee gespoeld, terwijl hulpdiensten de bewoners waarschuwden hun huizen niet te verlaten. In sommige delen van het land viel op een halve dag meer regen dan gewoonlijk in een heel jaar. Het noodweer zou nog tot donderdag kunnen aanhouden.



Omtzigt ontvangt 2400 sollicitaties voor kandidatenlijst NSC

Nieuw Sociaal Contract (NSC), de nieuwe politieke partij van Pieter Omtzigt, heeft maar liefst 2400 sollicitaties ontvangen voor de Tweede Kamerlijst. 

Volgens de partij heeft dit aantal alle verwachtingen overtroffen. Het toont aan dat er veel belangstelling is voor onder andere de concrete plannen van de partij op het gebied van bestaanszekerheid en goed bestuur.

Vanwege het grote aantal sollicitaties zal de partij meer gesprekken moeten voeren dan gepland. De definitieve lijst met kandidaten zal ‘over een paar weken’ bekend worden gemaakt.

9 oktober is de uiterste datum waarop de partijen die deelnemen aan de verkiezingen hun kandidatenlijst moeten indienen.

In diverse peilingen lijkt NSC de komende verkiezingen de grootste partij te worden. Desondanks tracht Omtzigt te vermijden dat hij met een ‘onverantwoord’ hoog aantal zetels in de Kamer terechtkomt. Hij vreest dat dit instabiliteit kan veroorzaken binnen zijn partij. Hoe hij dit precies wil bereiken, is nog niet bekend.

Sabalenka stoomt door op US Open, Pegula en Jabeur onderuit

Tennisster Aryna Sabalenka blijft indruk maken op de US Open. In New York is de Wit-Russische als tweede geplaatst en tot nu toe wint ze elke set, waarin ze maximaal drie games per set inlevert. Daar kwam in de achtste finales geen verandering in: de Russische Daria Kasatkina (14) werd met 6-1, 6-3 aan de kant geschoven.

Sabalenka speelt in de kwartfinales tegen de jonge Chinese Zheng Qinwen, die nooit eerder de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi bereikte. De als 23e geplaatste Zheng deed dat met een verrassend soepele overwinning op de als vijfde geplaatste Tunesische Ons Jabeur, die met 6-2, 6-4 het onderspit dolf.

Ook voor de nummer drie van de plaatsingslijst, de Amerikaanse Jessica Pegula, is het toernooi voorbij. In de achtste finales was ze niet opgewassen tegen haar landgenote Madison Keys (17), die met 6-1, 6-3 een flinke maat te groot was.

Keys' volgende opponente is de Tsjechische Marketa Vondrousova, als negende geplaatst. Zij had het aanvankelijk flink lastig met de Amerikaanse Peyton Stearns, maar maakte vervolgens toch een einde aan het droomtoernooi van de Amerikaanse: 6-7 (3), 6-3, 6-2.

AD moet artikel Prins Bernhard rectificeren

Gisteren berichte het AD met een groot artikel dat Prins Bernhard (junior) royaal profiteert van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Vandaag moet de krant dit echter rectificeren en blijkt het pand waar de vluchtelingen verblijven kosteloos ter beschikking te zijn gesteld. Het pand is eigendom van vastgoedbedrijf Pinnacle, waarin de prins een minderheidsbelang bezit. In het inmiddels verwijderde artikel claimde het AD dat de vastgoedonderneming miljoenen zou verdienen aan het pand aan de Wassenaarseweg, maar dit blijkt in het geheel niet waar.

Alcaraz en Medvedev naar kwartfinales US Open

Tennisser Carlos Alcaraz heeft zich zonder grote problemen geplaatst voor de kwartfinales op de US Open. De als eerste geplaatste Spaanse tegenverdediger rekende maandagnacht met 6-3, 6-3, 6-4 af met de Italiaan Matteo Arnaldi.

Alcaraz neemt het woensdag in de kwartfinales op tegen de Duitser Alexander Zverev. De nummer twaalf van de plaatsingslijst vocht een prima strijd uit met de als zesde geplaatste Italiaan Jannik Sinner, die hij in vijf sets het nakijken gaf: 6-4, 3-6, 6-2, 4-6, 6-3.

De nummer drie van de plaatsingslijst, de Rus Daniil Medvedev, stond tegenover Alex de Minaur uit Australië. De als dertiende geplaatste De Minaur begon uitstekend aan de partij, maar was het ook net zo snel kwijt, waarna Medvedev het afmaakte: 2-6, 6-4, 6-1, 6-2.

De kwartfinales leveren zo een Russisch onderonsje op, want Medvedev speelt tegen Andrey Rublev, als achtste geplaatst. Hij had het even lastig met de Brit Jack Draper, maar trok de winst uiteindelijk toch relatief soepel naar zich toe: 6-3, 3-6, 6-3, 6-4.

Ganna wint tijdrit Vuelta, Kuss houdt rode leiderstrui

Filippo Ganna heeft de individuele tijdrit in de Vuelta gewonnen. De Italiaans kampioen won in Valladolid voor wereldkampioen Remco Evenepoel en Primoz Roglic. Sepp Kuss verloor weliswaar bijna anderhalve minuut, maar de Amerikaan is nog altijd leider in de Ronde van Spanje.

De individuele tijdrit in de Vuelta over 25,8 kilometer in Valladolid was gemaakt voor de specialisten. In het begin van de tijdrit lag er een klein klimmetje, maar voor de rest alleen maar vlakke wegen. Filippo Ganna moest al vroeg starten en zette een kanontijd neer. De Italiaans kampioen en voormalig wereldkampioen zette een tijd neer 27 minuten en 39 seconden, goed voor een gemiddelde van 56 kilometer per uur.

Niemand zou aan de tijd van Ganna. Wereldkampioen Remco Evenepoel kwam het dichtst in de buurt van de Italiaan. De Belg verloor uiteindelijk zestien seconden op de Italiaan, maar deed wel goede zaken in het algemeen klassement. Evenepoel was twintig seconden sneller dan Primoz Roglic. De rest van de klassementsrenners verloor meer dan een halve minuut op de Belg.

Results powered by FirstCycling.com

Franse downhillers slaan toe in World Cup, Höll wint op oldschool parcours

Voor de liefhebber gaan we nog even de mountainbikepaden op en dan met name die paden waar het steil naar beneden gaat. In de World Cup zijn de afgelopen anderhalve week twee downhillwedstrijden afgewerkt, eerst in Pal Arinsal in Andorra en daarna op het fantastische oldschool parcours van Loudenvielle-Peyragudes in Frankrijk.

Pal Arinsal mannen
De weersomstandigheden waren lastig, maar pakten perfect uit voor Thibaut Daprela. De Fransman kwam kort na de Zuid-Afrikaanse legende Greg Minnaar de baan op, nadat Minnaar de snelste tijd had genoteerd, en dook er met 0,121 seconden onder. Gelijk daarna noteerde de Canadees Finn Iles op 2,316 seconden de derde tijd en daar bleef het bij: het begon wat harder te regenen en de mannen die als laatste startten, waaronder World Cup-leider Jackson Goldstone, kwamen er niet meer aan te pas. Winst voor Daprela dus, voor Minnaar en Iles, wat overigens zeker geen 'mazzelpodium' is.

Pal Arinsal vrouwen
De Duitse Nina Hoffmann liet in de lastige omstandigheden zien in absolute topvorm te verkeren. Ze snelde als voorlaatste naar beneden en pakte dit de snelste tijd met 4,192 seconden voorsprong op de Britse Tahnee Seagrave, waarna alleen Valentina Höll nog bovenaan stond. De Oostenrijkse kon het dit keer ook niet helemaal bolwerken tegen de ontketende Hoffmann, maar werd wel tweede op 2,836 seconden.

Loudenvielle mannen
Van de wat vroegere starters was de Amerikaan Dakotah Norton de snelste en hij bleef lange tijd bovenaan staan. Meerdere rijders waren snel, maar gingen onderuit, zoals het Ierse toptalent Oisin O'Callaghan, terwijl Iles na een mislukte sprong buiten de baan kwam: diskwalificatie. De eerste die Norton klopte was de Franse grootheid Loïc Bruni, die 0,777 seconden sneller was. Daprela deed vervolgens een aanval, maar ging hard onderuit, gelukkig wel zonder persoonlijk leed. De Brit Laurie Greenland strandde op 0,879 seconden en werd derde, nadat Benoit Coulanges als slotrijder in de fout ging. Winst voor Bruni dus, voor Norton en Greenland.

Loudenvielle vrouwen
Op het loodzware parcours in Frankrijk noteerde de Française Marine Cabirou een goede tijd, waarna Hoffmann nog eens een klap harder ging. Wederom mocht Höll de boel afsluiten en dit keer kon de Oostenrijkse het wél afmaken: winst met 2,840 seconden voorsprong op Hoffmann, terwijl Cabirou op 5,352 seconden als derde eindigde, voor de piepjonge Britse Phoebe Gale.

Poetin: minder zware sancties, anders geen graandeal

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat de deal die Oekraïne toestond graan veilig via de Zwarte Zee te exporteren niet zal worden hersteld totdat het Westen zijn verplichtingen nakomt om de sancties op Russische landbouwexport te versoepelen.

Volgens president Recep Tayyip Erdogan bereiden de Verenigde Naties en Turkije nieuwe voorstellen voor voor het graanakkoord over de export uit Oekraïne. Na zijn ontmoeting met de Poetin in Sotsji zei Erdogan dat hij gelooft dat er snel een oplossing kan worden gevonden. Het gesprek ging over de vraag hoe de overeenkomst gered kon worden. “De alternatieve voorstellen die op de agenda zijn geplaatst, kunnen geen duurzaam, veilig en stabiel model bieden dat gebaseerd is op samenwerking tussen de partijen, zoals het Zwarte Zee-initiatief”, zei Erdogan op een gezamenlijke persconferentie met Poetin in Sotsji. 

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal Erdogan de heropleving van de graanovereenkomst bespreken met VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Erdogan staat in nauw contact met de VN, die op basis van Turkse bijdragen een nieuw pakket heeft samengesteld "dat bedoeld is om de weg vrij te maken voor de heropleving van het initiatief", zo wordt hij geciteerd door de Turkse televisiezender TRT. 

Oekraïne heeft het verzoek van Turkije om concessies te doen aan Rusland voor het hervatten van de graanovereenkomst. De regering in Kyiv zal geen enkele versoepeling van de sancties tegen Rusland tolereren, wat een vorm van ‘verzoening’ zou zijn, zei de Oekraïense presidentiële adviseur Mykhailo Podoliak tegen Reuters. 

Verslag van een rechtzitting: 'Ik kan geen kant op, ja de straat op'

Paul Janssen woont in een chalet op het kleinschalige vakantiepark Buitenplaats Holten in Rijssen-Holten, op kavel 001. De grond (230 vierkante meter) is van ‘t Mölke Recreatie, het mooie chalet is van Paul (‘ik heb er 40.000 euro ingestoken’). Hij woont er sinds zijn scheiding in 2020 permanent, en dat is niet de bedoeling. In het huurcontract staat expliciet dat je niet blijvend op de buitenplaats mag bivakkeren.

‘t Mölke stuurt Janssen mails en brieven. Of hij zo vriendelijk wil zijn om te verkassen. Janssen blijft zitten waar hij zit. ‘t Mölke ontbindt het huurcontract. Janssen stapt naar de Geschillencommissie Recreatie, die hem eerst gelijk geeft (‘t Mölke heeft de huuropzegging aan het hek vastgemaakt en niet overhandigd of aangetekend verstuurd), en later ongelijk. De geschillencommissie bepaalt dat Janssen uiterlijk op 24 april van dit jaar met chalet en al het recreatiepark moet hebben verlaten. Dat doet Janssen niet.

Ontruimen
Paul Janssen wil een ‘open en eerlijk’ gesprek met ‘t Mölke, en dat gesprek komt er, in juni van dit jaar. De buitenplaats wil in dat gesprek een ‘harde einddatum’ met hem afspreken. "Maar mijnheer Janssen wilde niks tekenen", zegt advocaat Kamphuis van ‘t Mölke. "Ik kan helemaal niets tekenen! Denk daar nou eens over na", roept Janssen in de Almelose rechtszaal. "Ik kan geen woonruimte vinden, hoe kan ik dan een datum noemen?" Het moge duidelijk zijn: na de Geschillencommissie Recreatie is het nu aan de voorzieningenrechter om iets te vinden van Janssens chalet op kavel 001. ‘t Mölke wil nu zo snel mogelijk de kavel kunnen ontruimen. En Janssen wil graag vertellen dat hij best weg wil, maar ‘nergens naartoe kan’.

Flauw
De Geschillencommissie Recreatie bepaalde begin dit jaar dat Janssen moest vertrekken. Als hij het daarmee oneens was geweest, dan had hij binnen 2 maanden naar de rechter kunnen stappen, maar dat heeft hij niet gedaan. ‘t Mölke staat daarom volkomen in haar recht, vindt advocaat Kamphuis. "De Buitenplaats Holten wordt volledig toeristisch geëxploiteerd, permanente bewoning is niet toegestaan. Dat staat in de huurovereenkomst die mijnheer destijds heeft ondertekend. Er is nooit een toezegging gedaan dat hij permanent op het park zou mogen wonen. Mijnheer zegt dat hij niet vrijwillig kan en wil ontruimen omdat hij geen woonruimte kan vinden. Ik wil niet flauw doen of het probleem bagatelliseren, want wij zien ook dat het krap is op de woningmarkt, maar ‘t Mölke is geen overheidsinstelling die moet zorgen voor woonruimte. ‘t Mölke is ook geen sociale woningcorporatie. ‘t Mölke is een vakantiepark voor toeristen."

Liegen
Waarom zou hij op zoek moeten naar een woning, terwijl de mensen op kavel 003 wel permanent op de buitenplaats mogen wonen, vraagt Janssen zich af. "Dat is oneerlijk! Ze meten met 2 maten." De mensen op kavel 003 mogen ook niet permanent op het recreatiepark zitten, reageert advocaat Kamphuis. Janssen: "U moet niet liegen." De advocaat: "Deze mensen woonden op het park omdat ze er werkten. Toen dat werk was afgelopen, heeft ‘t Mölke ook tegen deze mensen gezegd dat ze moesten vertrekken. Die procedure loopt nu."

Vluchtelingen
Janssen heeft volgens advocaat Kamphuis drie jaar de tijd gehad om woonruimte te zoeken. "Dat is een heel redelijke termijn. En al die tijd hebben wij niet gezien dat mijnheer op zoek was. We hebben ernaar gevraagd. Laat zien welke inspanningen je verricht. Er kwam geen reactie." Hij heeft wel degelijk gezocht, reageert Janssen. "Ik sta ingeschreven bij een woningstichting en ik heb 2 keer urgentie aangevraagd bij de gemeente. Ik kijk iedere dag op de site van de woningstichting, maar ik kom er als Nederlander gewoon niet tussen. Het is van de gekke dat ik op straat word gezet en dat woningen naar asielzoekers en vluchtelingen gaan." Voorzieningenrechter Smit: "Ik heb mijnheer Kamphuis horen zeggen dat ‘t Mölke dat heel vervelend vindt, maar dat zij niet verantwoordelijk zijn voor alternatieve woonruimte. Hoe kijkt u daartegenaan?" Paul Janssen: "Ik vind dat ze met de gemeente moeten zoeken naar een passende oplossing", reageert Janssen.

Conflict
Zo gek is dat niet, vindt Janssen. Het zou helemaal passen bij wat de minister voor Volkshuisvesting een paar weken geleden schreef. Janssen: "Dit is een brief van minister Hugo de Jonge van 14 juli 2023 over handhaving op vakantieparken. Hij schrijft: "Bij handhaving van het verbod op permanente bewoning van recreatiewoningen horen gemeenten zich bewust te zijn van de kwetsbare situatie waarin bewoners zich kunnen bevinden. Ik vraag van gemeenten nu al om de ‘menselijke maat’ te betrachten. Het is onwenselijk wanneer mensen op straat komen te staan.'" Advocaat Kamphuis is niet onder de indruk. Ze zitten in de rechtszaal omdat Janssen zich niet aan het huurcontract met ‘t Mölke heeft gehouden. "De gemeente is geen partij in dit conflict".

Familie
"Stel ik wijs de gevorderde ontruiming toe, welke consequenties heeft dat dan voor u?", vraagt de rechter. "Wat denkt u zelf na alles wat ik heb gezegd?" reageert Paul gepikeerd. "Er is geen uitweg in deze tijd van woningnood en asielcrisis. Ik kan nergens naartoe. Ik heb geen contact meer met mijn familie." Toch vraagt ‘t Mölke in de dagvaarding om kavel 001 2 weken na de uitspraak van de rechter te kunnen ontruimen. In de rechtszaal zegt advocaat Kamphuis ook te kunnen leven met 2 maanden. "Welke termijn zou voor u acceptabel zijn?", informeert rechter Smit. "Wat denkt u zelf?", roept Paul weer. "Ik kan geen kant op, ja de straat op." De voorzieningenrechter weet genoeg en wil best binnen een half uur uitspraak doen, maar dat willen ‘t Mölke én Janssen niet. "We willen u graag de tijd geven", zegt advocaat Kamphuis.

Meegewogen
Wat de Overijsselse voorzieningenrechter Smit meteen had kunnen zeggen, doet ze een week later: Paul moet weg van kavel 001. "De staanplaats is nooit voor permanente bewoning bedoeld geweest", meent de rechter. Dat wist Paul. Als hij het niet eens was geweest met de beslissing van de Geschillencommissie Recreatie, dan had hij daartegen in het geweer moeten komen. Dat hij dat niet heeft gedaan, kan ‘t Mölke niet kwalijk worden genomen, aldus de rechter. Het advies van de geschillencommissie staat vast. Alles wat die commissie "heeft behandeld en meegewogen kan niet meer worden beoordeeld." Net als ‘t Mölke vindt de voorzieningenrechter een termijn van 2 maanden redelijk voor het ontruimen van kavel 001 op De Buitenplaats Holten.

Woonwagenbewoner moet afkomst bewijzen voor schadevergoeding gemeente

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft besloten dat een woonwagenbewoner eerst moet bewijzen dat hij afstamt van woonwagenbewoners. Daarna kan het hof beoordelen of gemeente Land van Cuijk – die hem geen standplaats toekent – onrechtmatig handelt en hem een schadevergoeding moet betalen.

De rechtbank Oost-Brabant stelde de woonwagenbewoner eerder in het gelijk.

Aanleiding van de zaak
Volgens de bewoner heeft de gemeente Land van Cuijk er met zodanig beleid voor gezorgd dat hij tussen 1997 en 2019 geen reëel zicht heeft gehad op een woonwagenstandplaats. De rechtbank gaf hem daarin gelijk. De gemeente ging daarop in hoger beroep.

Volgens de bewoner behoort hij tot de bevolkingsgroep van woonwagenbewoners en daarom zou hij recht hebben op een standplaats. De gemeente denkt daar anders over.

Bewijslast
Om te kunnen oordelen of de gemeente onrechtmatig handelt, moet de bewoner bewijzen dat hij afstamt van woonwagenbewoners. Daarvoor moet hij kunnen aantonen dat de familie van moederszijde zich van generatie op generatie heeft gemanifesteerd als woonwagenbewoners tot aan de Tweede Wereldoorlog. Toen is de woonwagen hen afgenomen en na de oorlog hadden zij de financiële middelen niet meer om een eigen woonwagen te bekostigen.

De man heeft persoonskaarten van zijn (over)grootouders overgelegd waaruit blijkt dat zij op veel wisselende adressen stonden ingeschreven. Ook heeft de man onderzoek gedaan bij het Regionaal Archief Nijmegen. Volgens de archivaris die hem daar hielp, wijst het groot aantal wisselende adressen erop dat zijn voorouders een rondreizend bestaan leidden, zo stelt de man. Er is geen verklaring van de betreffende archivaris overlegd.

Daarom stelt het hof de man in de gelegenheid om te bewijzen dat zijn grootvader vrijwel onafgebroken in een woonwagen woonde tot het moment dat deze werd afgepakt. Als hij dat kan bewijzen, kan hij tot de bevolkingsgroep van woonwagenbewoners worden gerekend. Kan hij dat niet, dan moet de vordering van de man worden afgewezen.

Het nutteloze feitje van de dag: Bijzondere gouden medaille

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Medailles op de Olympische Spelen gaan meestal naar wat grotere landen, maar wist je dat zelfs het kleine Grenada een gouden medaillewinnaar heeft voortgebracht? Kirani James wist namelijk in 2012 de eerste olympische medaille voor het land te behalen en het was meteen de gouden. Op de 400 meter won hij in een tijd van 43,94 seconden, wat bovendien de negende beste wereldtijd ooit was. Op Grenada wonen ruim 110.000 mensen en dat maakt ze het kleinste onafhankelijke land dat ooit goud won op de Olympische Spelen.

Kirani James (baan 5) tijdens de Olympische finale in Londen (WikiCommons/Citizen59)
Kirani James (baan 5) tijdens de Olympische finale in Londen (WikiCommons/Citizen59)

Oekraïne: bewijs van drone-aanval op Roemeens grondgebied (NAVO)

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zei dat Kyiv “fotografisch bewijs” heeft dat Russische drones maandagmorgen vroeg op NAVO-grondgebied zijn geland, wat rechtstreeks in tegenspraak is met de Roemeense ontkenning van het incident.

De opmerkingen van Dmytro Kuleba kwamen in reactie op het feit dat de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Luminita Odobescu de Oekraïense beweringen dat Russische drones in het NAVO-lidland zijn geland en geëxplodeerd nog eens afwees. 

De meest recente Russische aanvallen op Oekraïense havens in het Donaugebied in het grensgebied vormden geen bedreiging voor Roemenië, zei Odobescu op een persconferentie. Natuurlijk is er altijd risico, “maar deze keer was dat niet het geval”.

US Open toeschouwer weggestuurd na schreeuwen Hitler-uitspraak

De Duitse tennisser Alexander Zverev was erg van streek tijdens zijn wedstrijd op de US Open tegen de Italiaan Jannik Sinner nadat hij meende dat een toeschouwer de beroemdste uitspraak van Hitler vanaf de tribune had geschreeuwd.

Volgens Zverev ging het om de woorden “Deutschland über alles”, wat een verwijzing is naar het omstreden eerste couplet van het Duitse volkslied.

Het incident vond plaats tijdens de overwinning van Zverev op de Italiaan Jannik Sinner in het Arthur Ashe Stadion tijdens de late night slot, waar het al vaak luidruchtig is. Nadat hij een 2-1 voorsprong had genomen in de vierde set, serveerde Zverev op 2-2 en 0-15 in de vijfde game toen hij plotseling stopte en naar de scheidsrechter James Keothavong liep. "Hij zei zojuist de beroemdste Hitler-uitspraak die er ter wereld bestaat", zei Zverev tegen de scheidsrechter terwijl hij op een toeschouwer op de tribune links van hem wees. "Dit is ongelofelijk". Na de pauze werd de man onder luid boegeroep uit het stadion verwijderd.

'Waarom steken muggen de één wel en een ander niet?'

Waarom steken muggen de ene persoon wel, maar de ander niet? Om daar antwoord op te geven voor Universiteit van Nederland, hebben onderzoekers van het Radboudumc tijdens Lowlands honderden festivalgangers laten besnuffelen door muggen. Zo willen ze er achter komen of douchen, alcohol en/of drugs je aantrekkelijker maken voor een mug of juist niet. Leuk feitje: muggen ruiken met hun poten. Pas als je lekker ruikt, prikken ze je. Biofysicus Felix Hol heeft nog meer, soms smerige, dingen te vertellen over muggen. 


Macron pleit voor uniformen op Franse openbare scholen

De Franse president Macron heeft opgeroepen tot uniforme kleding op openbare scholen. 

Hij is voorstander van het experimenteren met het dragen van uniformen, zei hij in een interview met het online medium ‘Hugo Decrypte’, dat beschikbaar is op YouTube en TikTok.

Als alternatief kunnen de leerlingen soortgelijke kleding dragen, zoals een spijkerbroek, een T-shirt en een jas. Er zijn zeker varianten die voor tieners acceptabeler zijn dan een schooluniform. Macron heeft geen specifieke informatie verstrekt over een mogelijke implementatie. Hij verdedigde ook het abaya-verbod. School is seculier en dat betekent dat er geen plaats is voor religieuze uitingen.

In Frankrijk is gisteren een verbod van kracht geworden dat het dragen van een islamitische sjaal in klaslokalen verbiedt. Het kledingstuk voor vrouwen staat bekend onder de Arabische term abaya.

CO2 uitstoot inwoners G20-landen door verbranding steenkool blijft stijgen

In de G20-landen is de uitstoot per hoofd van de bevolking als gevolg van de verbranding van steenkool toegenomen. 

Volgens een vandaag gepubliceerde studie van de denktank voor hernieuwbare energie Ember zijn de emissies in 2022 met negen procent gestegen ten opzichte van 2015. Hoewel de uitstoot door de verbranding van steenkool in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de VS en negen andere landen is gedaald, is deze in bijvoorbeeld China, India en Indonesië blijven stijgen. In totaal is de groep staten verantwoordelijk voor ongeveer 80 procent van de CO2-uitstoot in de energiesector.

India is volgend weekend gastheer van de G20-top in New Delhi. Op de vorige conferentie in juli konden de lidstaten het niet eens worden over een uitfaseringsplan voor het gebruik van fossiele brandstoffen.

Defensie gaat Britse bommenwerper met mogelijk vermisten bergen

Defensie is maandag op het IJsselmeer begonnen met de berging van de Britse Lancaster ED603. De bommenwerper werd in de Tweede Wereldoorlog door een Duits jachtvliegtuig neergehaald. In het wrak van het toestel bevinden zich mogelijk nog de stoffelijke resten van 3 vermiste bemanningsleden.

In de late avond van 12 juni 1943 maakt de Lancaster ED603 zijn eerste vlucht. Dat is naar het Duitse Ruhrgebied. Het toestel is dan net bij het No. 83 squadron van de Royal Air Force afgeleverd.

Boven Bochum werpt de machine bommen af. Na het bombardement vliegt de ED603 terug naar Engeland. Ter hoogte van Kornwerderzand schiet een Duits jachtvliegtuig, een Messerschmitt Bf-110, de Lancaster uit de lucht. Alle 7 bemanningsleden komen hierbij om het leven. 4 lichamen spoelen aan en worden langs de oevers van het IJsselmeer begraven. De andere 3 bemanningsleden worden tot op de dag van vandaag nog steeds vermist.

Berging
Bij de berging van het wrak werken diverse Defensieonderdelen en een civiele aannemer samen. De luchtmacht zorgt voor de ruiming van wrakdelen en de landmacht stelt eventuele stoffelijke resten zeker. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ontmantelt mogelijke munitie. De berging duurt een week of 5, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Omdat er nog 3 vermisten zijn, maakt de berging op het IJsselmeer deel uit van het Nationaal Programma voor kansrijke bergingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen meer dan 5.500 vliegtuigen in Nederland verloren. Van een groot deel liggen nog restanten op de bodem. Het nationaal programma ondersteunt gemeenten bij de hoge kosten van een vliegtuigberging.

Omzet auto- en motorbranche met een derde toegenomen

De auto- en motorbranche behaalde in het tweede kwartaal van 2023 vergeleken met een jaar eerder een omzetstijging van 33,7 procent. Dit is onder andere te danken aan de toegenomen verkoop van elektrische voertuigen, het wegwerken van backorders en prijsstijgingen. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

De grootste omzetstijging in de auto- en motorbranche boekte deelbranche handel en reparatie van personenauto’s. Daar nam de omzet in het tweede kwartaal van 2023 vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder met 49,1 procent toe. Het is de grootste omzetstijging sinds 2005. Dit komt vooral door de groeiende verkoop van elektrische auto’s. Maar ook het uitleveren van nog openstaande orders en bestellingen, zogenoemde backorders, zorgde voor een omzetstijging.

Ook importeurs noteerden omzetstijging door uitleveren backorders
De importeurs van nieuwe personenauto’s meldden in het tweede kwartaal van 2023 een omzetstijging van 29,2 procent. Dit komt voor een deel omdat backorders werden uitgeleverd. Deze inhaalslag lijkt nu voorbij. De omzet van de zware bedrijfsautobranche groeide het tweede kwartaal met 15,8 procent—vooral omdat er meer elektrische autobussen werden verkocht.

Bij de gespecialiseerde reparatiebedrijven (11,4 procent), handel in auto-onderdelen (8,2 procent) en handel en reparatie in motoren (1,4 procent) nam de omzet ook door prijsstijgingen toe. Grondstofprijzen van onderdelen nemen toe en door een tekort aan occasions stijgt de prijs van tweedehands motoren.

Ondernemersvertrouwen weer minder positief
Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche was -10 aan het begin van het derde kwartaal van 2023. Aan het begin van het tweede kwartaal was het ondernemersvertrouwen nog -0,9.

Vergeleken met andere branches hebben ondernemers in de auto- en motorbranche minder vertrouwen. In het begin van het derde kwartaal van 2023 was het ondernemersvertrouwen over alle bedrijfstakken -8,3.

Personeelstekort in auto- en motorbranche
De gespannen arbeidsmarkt blijft ook bij de auto-en motorbranche merkbaar. Ongeveer 47 procent van de bedrijven zei het begin van het derde kwartaal van 2023 een tekort aan arbeidskrachten te hebben. Wel is dit iets afgenomen. Aan het begin van het tweede kwartaal was dit ongeveer 53 procent.

Het aantal vacatures is weer iets toegenomen. In het tweede kwartaal van 2023 waren er 9,3 duizend vacatures. In het eerste kwartaal waren dit er 8,4 duizend.

Proces Peter R. de Vries gaat vandaag verder in De Bunker

In de zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp vindt vandaag en morgen een regiezitting plaats over de moord op Peter R. de Vries. Zowel de vermoedelijke opdrachtgevers als vermoedelijke uitvoerders staan terecht. Zo meldt AT5.

Eerder ging het nog om twee afzonderlijke processen, maar vorig jaar werd bepaald dat beide strafzaken gelijktijdig behandeld werden. Beide zittingsdagen beginnen om 9.30 uur. Er is voor de rechtbank in Osdorp gekozen vanwege het hoge aantal verdachten, het zijn er negen, en de ruimte in de zittingszaal daar. Tijdens de zitting wordt de inhoudelijke behandeling, die later plaatsvindt, voorbereid.

Vorig jaar vond er al een inhoudelijke behandeling tegen de vermoedelijke schutter Delano G. en de vermoedelijke chauffeur Kamil E. plaats. Het OM eiste levenslang tegen beide verdachten. De rechtbank deed alleen geen uitspraak, mede omdat een van de rechters naar het buitenland verhuisde. Later werden er nieuwe verdachten opgepakt.

Vuelta: Etappe 10 - Tijdrijden, Evenepoel's aanval op rood?

De eerste ruime week van de Vuelta a España is achter de rug, het werd er één die vooral gekenmerkt wordt door organisatorische chaos: tijden opnemen op 2050 meter van de finish, hele sprints missen, rijden in het donker, dat soort gedoe. Vandaag hopelijk even niet, we gaan tijdrijden!

De Vuelta trekt zich niks aan van het feit dat we met z'n allen druk bezig zijn de aarde te vernaggelen: na de vorige etappe werd er met vliegtuig en bus even 600 kilometer afgewerkt, want Valladolid had uiteraard goed geld betaald om de tiende etappe te mogen organiseren, een tijdrit met start en finish in de stad.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we alle details, maar het belangrijkste is dat het een échte tijdrit is: op een klimmetje in het begin na moet er in de rest van de 25,8 kilometer vooral loeihard gestampt worden op de grote plaat, ogenschijnlijk ideaal voor wereldkampioen Remco Evenepoel om een aanval te gaan doen op de rode trui.

Om 14.01 uur wordt de tijdrit geopend door rodelantaarndrager Callum Scotson, we kunnen zowaar bijna vanaf het begin kijken: Eurosport is er vanaf 14.15 uur bij. We kunnen eventueel goede tijden verwachten van Stefan Bissegger (14.25u) en Filippo Ganna (15.09u), verder opent João Almeida om 16.44u de top-10 - Sepp Kuss sluit de rijen met zijn start om 17.02 uur. De volledige startlijst is hier te vinden.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Meer dan helft slachtoffers inbraak voelt zich minder veilig

Mensen voelen zich vaak minder veilig nadat iemand geprobeerd heeft in te breken, of als er een inbreker in huis is geweest. Ook het vertrouwen in anderen daalt. De inbraak kan ook slaapproblemen of angstklachten geven. De gevolgen van een inbraak zijn het grootst als er ook echt wat gestolen is. Dat meldt het CBS. In 2021 is er bij bijna 2 procent van de bevolking (dat zijn ruim een kwart miljoen mensen) ingebroken, of heeft iemand geprobeerd om in te breken. Dat blijkt uit antwoorden van deelnemers aan de Veiligheidsmonitor van het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid. In 2021 deden ruim 173 duizend mensen van 15 jaar of ouder mee aan dit onderzoek.

Onveiligheidsgevoel het grootst als er spullen gestolen worden
Bij ruim 
1 procent is de inbreker niet binnen geweest, maar had deze wel geprobeerd in te breken. Bij 0,2 procent kwam de dader wel binnen maar nam niets mee, en bij 0,4 procent zijn er bij de inbraak ook spullen gestolen. Een inbraak met diefstal heeft de meeste invloed op het gevoel van veiligheid en vertrouwen, en op het ervaren van angst of depressieve klachten. Zo voelt 63 procent van de mensen bij wie iets gestolen is zich minder veilig. Maar ook als er alleen geprobeerd was om in te breken voelde de helft van de mensen zich minder veilig dan daarvoor.

inbraak (Foto: CBS)
Soms ook geldproblemen
Een inbraak met diefstal kan ook tot geldproblemen leiden bij de slachtoffers. 17 procent (ongeveer 10 duizend slachtoffers) zei dat ze financiële problemen hadden (of nog steeds hebben) door de woninginbraak.Bij de inbraken met diefstal is in 2021 in totaal voor ruim 160 miljoen euro aan spullen buitgemaakt. Per geval kan het om grote bedragen gaan: bij een kwart was de schade 5 duizend euro of meer. In andere gevallen is de schade minder groot: bij een kwart werd er voor maximaal 600 euro gestolen. Een deel van de inbraakschade, ongeveer 70 miljoen euro, werd vergoed door de verzekering.

Niet altijd aangifte
Als er bij de woninginbraak spullen gestolen zijn, geeft bijna 90 procent van de slachtoffers dat aan bij de politie. Dat is ook nodig voor de verzekering. Van alle mensen bij wie ingebroken is of dat geprobeerd is, doet bijna 60 procent aangifte bij de politie. Ruim 40 procent heeft dat dus niet gedaan. Daarvoor kunnen meerdere redenen zijn. 1 op de 3 zei dat het toch niet zou helpen. Anderen hebben er niet aan gedacht, vonden het niet belangrijk of vonden het te veel moeite. Een klein deel zei dat het al is opgelost, of dat ze bang waren voor wraak als ze de inbraak zouden aangeven bij de politie.

aangifte (Foto: CBS)

FOK! Wat een weer: (lokale) hittegolf incoming

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is het zonnig en blijft het droog. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten.

Vanmiddag is het droog en zonnig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 25°C op de Wadden tot 30°C in het zuiden. Het waait zwak tot matig uit een oostelijke richting.

Vanavond is het helder en droog. Er staat niet veel wind.

Komende nacht is het droog en koelt het af tot ongeveer 15°C. Er staat niet veel wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!


Lekker wateren in Otterdam (ja, dat bestaat) (Foto: DJMO)
Lekker wateren in Otterdam (ja, dat bestaat) (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Random Pics van de Dag #1030

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1456
special
Random Pics van de Dag #1455
special
VrijMiBabes #237 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1454
special
Random Pics van de Dag #1453
review
Dragon Age: The Veilguard
©FOK.nl e.a.