Cel en behandeling voor man die vriendin in voorhoofd sneed

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 42-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Hij bedreigde zijn toenmalige vriendin met de dood, sneed met een mes in haar voorhoofd en schopte tegen haar hoofd toen zij weerloos op de grond lag. Om herhaling te voorkomen moet de verdachte zich laten behandelen aan zijn psychische problemen en krijgt hij een contactverbod van 5 jaar.

De verdachte stuurde in juni 2022 WhatsApp-berichten naar zijn vriendin waarin hij dreigde haar ernstig ontsierend letsel toe te brengen. Ook bedreigde hij haar met de dood. Een week later las de verdachte berichten tussen de vrouw en een andere man. Hij pakte een mes uit zijn woning, stapte in zijn auto en reed rechtstreeks naar de vrouw toe. In de woning van de vrouw zette hij een mes op haar keel en begon tegen haar te schreeuwen. 

Op enig moment viel de vrouw en trapte de verdachte haar vervolgens hard tegen haar lijf en hoofd. Tijdens het voorval werd het slachtoffer in haar voorhoofd gesneden door de verdachte. De rechtbank kwalificeert dit alles als zware mishandeling met voorbedachte raad (het snijden), een poging tot zware mishandeling (het schoppen) en meerdere bedreigingen (de WhatsApp-berichten).

Blijvende herinnering
Het gewelddadig karakter van de delicten laat zien dat de verdachte er niet voor terugschrikt om zwaar geweld te gebruiken en daarmee te dreigen. Daarbij weegt mee dat de verdachte zich - weliswaar lang geleden - eerder schuldig maakte aan ernstige geweldsdelicten. Het slachtoffer liep een snee op van zo'n 6 centimeter. Het blijvende ontsierende litteken op haar voorhoofd zal haar altijd blijven herinneren aan het voorval.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er ook rekening mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens een psycholoog is sprake van een stoornis in de agressieregulatie- en stemming waardoor de verdachte niet goed in staat is zijn wil geheel in vrijheid te bepalen.

De rechtbank legt een deels voorwaardelijke celstraf op en koppelt daar een aantal bijzondere voorwaarden aan. Zo krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering, moet hij zich laten behandelen bij een forensische zorginstelling en mag hij 5 jaar op geen enkele wijze contact zoeken met het slachtoffer of hun kinderen behalve met tussenkomst van een hulpverleningsorganisatie.