Inflatie Eurozone neemt maar iets af

De inflatie in de Eurozone daalde iets in februari. Volgens het Luxemburgse statistiekbureau Eurostat stegen de consumentenprijzen in een jaar tijd met 8,5 procent. Aan de andere kant steeg de kerninflatie.

De inflatie was in januari 8,6 procent en in december 9,2 procent. In oktober bereikte het een hoogtepunt van 10,6 procent.

Volgens de informatie zijn de prijsstijgingen voor voeding, alcohol en tabak de belangrijkste factor achter de inflatie in februari. De inflatie daarvoor was 15 procent. De stijging van de energieprijzen was daarentegen minder dan recentelijk.

Kerninflatie stijgt naar 5,6 procent
De kerninflatie op jaarbasis, exclusief volatiele energie- en voedselprijzen, steeg verrassend tot 5,6 procent. Dit is een recordniveau, schrijft het Duitse persbureau. Experts verwachten dat de Europese Centrale Bank vanwege de hoge kerninflatie en het renteverhogings elan waarschijnlijk ook na maart vast moet houden aan haar koers van renteverhoging.

De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van twee procent. Daartoe heeft het onlangs de rente meerdere malen verhoogd. Voor de volgende vergadering medio maart heeft ECB-president Lagarde voorgesteld om de belangrijkste rentetarieven met een half procentpunt te verhogen.