FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 februari 2023

AI Picture Gallery #115

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #853

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Brignone wereldkampioene op alpinecombinatie, Shiffrin faalt vlak voor finish

In het Franse Courchevel-Méribel is maandag het wereldkampioenschap alpineskiën van start gegaan. Dat gebeurde met de alpinecombinatie voor de vrouwen, die vooral in Méribel in actie komen, waarbij eerst een super-G werd afgewerkt en vervolgens een slalom.

De wedstrijd werd geopend met de super-G, waar Federica Brignone met enige afstand de snelste was. De Italiaanse pakte 0,71 seconden voorsprong op de Zwitserse Lara Gut-Behrami en Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen, met de Italiaanse Elena Curtoni op 0,78 seconden. Ramona Siebenhofer uit Oostenrijk stond op 0,90 seconden, maar de topfavoriete stond op plek zes: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, de beste slalomskiester van het stel, gaf slechts 0,96 seconden toe op Brignone, een achterstand die op papier absoluut te overbruggen was.

Brignone opende met een degelijke slalom, Gut-Behrami en Mowinckel begonnen er überhaupt niet aan en gebruikten de super-G als training voor de super-G-wedstrijd van woensdag. Curtoni leverde maar liefst 4,05 seconden in op Brignone, Siebenhofer finishte op 2,48 seconden en daarna was het aan Shiffrin. De Amerikaanse wereldkampioene was hard op weg om haar wereldtitel te verdedigen, maar dat lukte niet: bij een van de laatste poortjes ging ze de fout in, waardoor ze niet finishte - in elk geval niet op legale wijze.

De Oostenrijkse Franziska Gritsch slalomde op 2,71 seconden naar een voorlopige derde plek, uitermate teleurstellend voor de doorgaans toch prima slalomster. Landgenote Ricarda Haaser schoof op 2,26 seconden naar plek twee door, waarna de laatste twee kanshebsters aan de start kwamen: Michelle Gisin en Wendy Holdener uit Zwitserland, negende (+1,58) en tiende (+1,66) na run één, kijkend naar de skiesters die de slalom niet oversloegen. Gisin viel tegen en gaf 3,43 seconden toe, tweevoudig wereldkampioene Holdener strandde op 1,62 seconden, maar pakte daarmee wel het zilver, achter wereldkampioene Brignone en voor de bronzen Haaser.

Wagnerbaas Prigozhin daagt President Zelenskyy uit tot luchtduel

Yevgeny Prigozhin, de oprichter van de Russische huurlingengroep Wagner, heeft een video gepubliceerd van zichzelf in de cockpit van een militair vliegtuig, terwijl hij Volodymyr Zelenskyy, de Oekraïense president, uitdaagt voor een luchtduel.

"Volodymyr Oleksandrovych (Zelenskyy), we zijn geland. We hebben Bakhmut gebombardeerd", zei Prigozhin in de korte video. "Morgen vlieg ik met een MiG-29. Als je wil, kunnen we elkaar ontmoeten in de lucht. Als je wint, neem je Artyomovsk (Bakhmut). Zo niet, dan gaan we verder tot (de rivier) Dnipro."

De video werd vrijgegeven door de persdienst van Prigozhin, die zei dat het was gefilmd aan boord van een Su-24 bommenwerpervliegtuig van Wagner. Het was de laatste in een reeks toespraken en video's waarin Prigozhin zichzelf en zijn privéleger etaleert als zeer belangrijk in de Russische militaire operaties in Oost-Oekraïne.

Stookalert 6 februari 2023: stook geen hout in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland

Het RIVM adviseert om op maandag 6 februari 2023 in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Verwarm jij je woning alleen met een houtkachel? Dan geldt het advies niet voor jou, maar blijf je ervan bewust dat je buren last kunnen hebben van de rook.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Verwachting
In de nacht van maandag 6 naar dinsdag 7 februari neemt de wind toe en zal de rook zich meer verspreiden. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit. In de avond van dinsdag 7 februari wordt echter stabiel weer verwacht met weinig wind waardoor in één of meerdere provincies een stookalert van kracht kan zijn. Houd op dinsdag de Stookwijzer en stookalert websites in de gaten voor de actuele verwachting. Het stookalert voor 7 februari wordt om 12.15 uur geactualiseerd.

Militairen versterken USAR-team in Turkije

Het 65-koppige Urban Search & Rescue (USAR) team is op weg naar het door aardbevingen getroffen Turkije. Het USAR-team, dat ook bestaat uit enkele militairen, is gespecialiseerd in het zoeken naar overlevenden onder het puin. De specialisten nemen 8 reddingshonden mee. Ze vertrokken vanavond vanaf Vliegbasis Eindhoven met een civiel vliegtuig dat hiervoor speciaal werd ingezet. Een militair transportvliegtuig vertrekt naar verwachting later vanavond met het benodigde materieel en reddingsmiddelen.

Turkije en Syrië werden vannacht en vanmiddag opgeschrikt door zware aardbevingen met een kracht van 7.8 en 7.7. Het epicentrum lag bij de grens met Syrië.

Het USAR-team bestaat uit zoek- en reddingspersoneel van verschillende overheidsinstanties, maar ook uit verpleegkundigen en speurhondengeleiders. De militairen zijn onder meer belast met de planning van de hulpverlening.

De C-17 die naar verwachting vanavond zal vertrekken van Vliegbasis Eindhoven is een militair transportvliegtuig. Aan boord neemt het onder meer 15 ton materieel en gereedschappen mee. Het toestel behoort tot een pool vliegtuigen van de NATO Strategic Airlift Capability. Nederland is medegebruiker. De thuisbasis van totaal 3 C-17 toestellen is Pápa Airbase in Hongarije. De pool voorziet in de grote behoefte aan strategisch luchttransport binnen de NAVO en EU.

Uiteenlopende rampen
Het USAR-team is eerder ingezet bij uiteenlopende rampen in het buitenland. Dat gebeurde onder meer na de zware explosie in Beiroet in augustus 2020, op Sint Maarten in september 2017 na orkaan Irma en in april 2015 na de aardbeving in Nepal.   

Turkije en Syrië: ruim 3600 doden na aardbevingen, reddingswerk in volle gang

Turkije is getroffen door een krachtige aardbeving met een magnitude van 7,9 op de Richterschaal. Het epicentrum van de beving bevond zich ten noordwesten van Gaziantep, een stad met ruim 2 miljoen inwoners dichtbij de Syrische grens. Er is tot nu toe geen melding van doden of gewonden, maar er worden beelden van ingestorte gebouwen gedeeld op sociale media. Verschillende provincies in Turkije, waaronder Malatya, Diyarbakir en Malatya, rapporteren ook instortingen.

De bevingen werden ook gevoeld in naburige landen, waaronder Syrië, Israël en Libanon. In de noordelijke stad Aleppo en de centrale stad Hama in Syrië zijn enkele gebouwen ingestort, waarbij mensen bedolven zijn onder het puin. In Beiroet en Damascus schudden gebouwen en gingen veel mensen angstig de straat op. Het is nog onbekend hoe groot de verwoestingen zijn en hoeveel mensen zijn getroffen.

De Turkse autoriteiten en hulpdiensten zijn momenteel bezig met het uitvoeren van zoek- en reddingsacties en het verlenen van hulp aan degenen die getroffen zijn door de beving.

Update 22.00 uur: Het dodental ten gevolge van de zware aardbevingen is opgelopen tot meer dan 3.600. De Turkse civiele beschermingsautoriteit schatte het aantal doden in eigen land op ruim 2.300. Volgens het ministerie van Volksgezondheid en de reddingsorganisatie Witte Helmen zijn in Syrië zeker 1.300 mensen om het leven gekomen. Er worden nog veel mensen vermist. Daarnaast raakten enkele duizenden mensen gewond of dakloos. Velen blijven buiten uit angst voor naschokken. Koude en sneeuw bemoeilijken de zoektocht naar overlevenden.

In Ankara kondigde president Erdogan een zevendaagse nationale rouw af. Volgens de Turkse president Erdogan hebben al 45 landen humanitaire hulp aangeboden. Turkije verklaarde dat alle getroffen gebieden zijn bereikt. Volgens secretaris-generaal Guterres zijn VN-medewerkers ter plaatse.

Update 16.35 uur
Het dodental na de zware aardbevingen in het Turks-Syrische grensgebied is opgelopen tot zeker 2.300. Inmiddels is de internationale hulp op gang gekomen. Meer dan tien teams uit verschillende EU-landen zijn al vertrokken naar het rampgebied.

Hulpverleners vrezen dat het aantal slachtoffers fors zal toenemen. Talrijke gebouwen zijn ingestort, vooral in de buurt van het epicentrum, zei Brennan, regionaal coördinator van de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens officiële cijfers zijn alleen al in Turkije zo'n 3.000 gebouwen ingestort. Daar zijn al meer dan 1.500 doden bevestigd. Er worden 800 doden gemeld uit Syrië. In beide landen raakten duizenden mensen gewond.

Turkije heeft bijstand aangevraagd in het kader van het EU-mechanisme voor civiele bescherming. Meer dan tien teams uit Europese landen zijn al onderweg.

De eerste grote beving met een kracht tot 7,9 deed zich vannacht voor; het epicentrum lag in de Turkse provincie Kahramanmaras. Hier worden de meeste dodelijke slachtoffers in het land geregistreerd. Er waren talloze naschokken, sommige ernstig. Volgens Erdogan zijn bijna 3.000 gebouwen ingestort. De regering stuurde reddingswerkers uit het hele land naar het rampgebied. Het werk wordt bemoeilijkt door sneeuw en ijs. Het ministerie van Defensie in Ankara kondigde de oprichting aan van een legerluchtbrug.


Update 12.00 uur
Inmiddels is er een stuk meer duidelijk over de gevolgen, en dat is bepaald niet best: het dodental zit al ver boven de duizend, Turkije en Syrië bij elkaar opgeteld, en de verwachting is dat dat nog erg ver op gaat lopen.

Om 11.24 uur Nederlandse tijd werd ongeveer hetzelfde gebied nóg eens getroffen door een zware aardbeving. Dat was geen 'reguliere' naschok, waar er al veel van zijn geweest, maar een aardbeving met ook 7,7 op de schaal van Richter.

Ook in  FOK! Nieuwsforum wordt het laatste nieuws over deze aardbeving gedeeld. 

Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers aardbeving in Turkije en Syrië

Het Rode Kruis heeft Giro 7244 geopend voor de slachtoffers van de dodelijke aardbeving in Turkije en Syrië. De schade is enorm en met man en macht wordt gewerkt om zoveel mogelijk mensen onder het puin vandaan te halen. Er zijn honderden doden en vermisten.

Turkije werd vanochtend vroeg opgeschikt door een aardbeving met een kracht van maar liefst 7.8 op de schaal van Richter. De beving was zo zwaar dat hij zelfs in Israël, Libanon en Cyprus werd gevoeld.  

Schade
In Turkije zijn zeker tien provincies geraakt. In Syrië zijn gebouwen ingestort in Hama, Aleppo, Latakia en Tartous. Honderden mensen zijn overleden, er zijn vele gewonden en er liggen nog mensen onder het puin. De situatie is extra lastig omdat het momenteel erg koud is in het gebied. Er ligt op veel plekken sneeuw en er zijn zware stormen. Daardoor is het lastig om hulpteams en -goederen op locatie te krijgen.  

Hulpverlening
Het Rode Kruis helpt om mensen onder het puin vandaan te halen. Verder zorgt het Rode Kruis voor eerste hulp, het bemensen van de ambulances en het vervoeren van mensen naar het ziekenhuis. De organisatie vangt mensen op die hun huis zijn kwijtgeraakt met dekens, tenten catering en mobiele keukens. 

Gironummer 7244
Mensen die slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië willen steunen, kunnen doneren op Giro 7244.  

Beyoncé breekt record bij Grammy Awards, Iraans protestlied wint ook prijs

Bij de 65e Grammy Awards in Los Angeles brak de Amerikaanse zangeres Beyoncé het record voor meeste Grammy's ooit.

De 41-jarige won nog vier prijzen, wat haar totaal op 32 brengt. Het record was sinds 1997 in handen van de Brits-Hongaarse dirigent Georg Solti met 31 Grammy's. De prijs voor het beste album van het jaar ging naar Harry Styles met 'Harry's House'. Zangeres Kim Petras en de Britse zanger Sam Smith ontvingen een Grammy voor hun clubhit 'Unholy'. Lizzo ontving een Grammy voor haar 'About Damn Time', De Grammy voor Beste pop-nummer solo werd gewonnen door Adele met haar nummer 'Easy on Me'. 

Een andere Grammy ging naar het Iraanse protestlied 'Baraye'. De ballad van zanger Shervin Hajipur, die miljoenen raakte tijdens de recente opstand in Iran, won de categorie Best Social Change Song.

Alle prijzen en nominaties zijn in te zien bij Grammy Awards

Israëlische leger doodt vijf gewapende Palestijnen tijdens een inval

Het Israëlische leger heeft vijf gewapende Palestijnen gedood bij een aanval op een vluchtelingenkamp in de buurt van Jericho.

Volgens het leger was het de bedoeling om twee Hamas-strijders te arresteren. Deze zouden eind januari verantwoordelijk zijn geweest voor een poging tot aanslag op een restaurant in de Israëlische nederzetting Vered Jericho. Tijdens de arrestatie werden de soldaten beschoten en schoten ze vervolgens terug. 

Freestyleskiërs strijden in Mammoth Mountain in halfpipe en op slopestyle

In het Amerikaanse skioord Mammoth Mountain waren in het weekeinde niet alleen de beste freestylesnowboarders ter wereld te bewonderen, ook de beste freestyleskiërs waren aanwezig. Ook zij kwamen in actie op de slopestyle en in de halfpipe, waar de wind ze gelukkig niet teveel in de weg zat.

Halfpipe mannen
In de eerste run was de Amerikaan David Wise met 91,25 punten de beste, maar in de derde en laatste run ging landgenoot Birk Irving daar met 94,00 punten flink overheen. De Canadees Brendan Mackay nestelde zich er nog tussenin: tweede met 93,00 punten, maar de overwinning was voor Irving.

Halfpipe vrouwen
Geen Amerikaans succes bij de vrouwen, wel een Chinese overwinning: Zhang Kexin noteerde in haar tweede run 93,50 punten en dat bleek genoeg voor de overwinning. Ze bleef de Britse Zoe Atkin (92,75) er net mee voor, terwijl Canada met Rachael Karker (91,75) ook op het podium kwam te staan.

Slopestyle mannen
De Noren domineerden het veld en Birk Ruud was daarbij de beste: de 94,80 punten uit zijn eerste van twee pogingen werd niet meer overtroffen. Landgenoot Sebastian Schjerve kwam er in de buurt, maar werd met 93,40 punten tweede, voor de 92,80 van Andri Ragettli uit Zwitserland, die zo in run twee het podium nog beklom.

Slopestyle vrouwen
Ook bij de vrouwen kon de Noorse vlag gehesen worden: de 84,80 punten van haar eerste poging brachten Johanne Killi de overwinning. De Britse Kirsty Muir pakte met 82,00 punten de tweede plek, terwijl de Nieuw-Zeelandse Ruby Star Andrews met 70,80 punten verder de enige andere was die een echt competitieve run neer wist te zetten in de finale.

Snowboardster Peperkamp 7e op slopestyle Mammoth Mountain

's Werelds beste freestylesnowboarders kwamen afgelopen weekeinde in actie in het Amerikaanse Mammoth Mountain. Daar stond een behoorlijk stevige wind, waardoor de slopestylefinales uiteindelijk afgelast moesten worden: de kwalificatieresultaten werden als uitslag gebruikt.

Halfpipe mannen
Met een prima tweede run kwam de Japanner Ruka Hirano tot 91,50 punten en dat bleek hem de overwinning op te leveren. De jonge Australiër Valentino Guseli moest het doen met 85,25 punten in zijn eerste poging, de Amerikaan Chase Blackwell werd met 84,00 punten in poging twee derde.

Halfpipe vrouwen
Ook bij de vrouwen was er Japans succes en wel in de persoon van Mitsuki Ono, die in haar eerste run al de winnende score van 90,75 punten liet noteren. De Chinese veterane Cai Xuetong pakte met 86,75 punten in de tweede run de tweede plek, voor de 82,00 punten van de Amerikaanse Maddie Mastro.

Slopestyle mannen
De beste kwalificatiescore, en dus de winst, kwam met 88,68 punten op naam van de Amerikaan Dusty Henricksen. Guseli scoorde een fraai dubbel podium, want net als in de halfpipe werd hij tweede (81,50), net voor de Amerikaan Chris Corning (81,33). Niek van der Velden werd met 73,36 punten dertiende, Sam Vermaat werd 44e (34,96) en Casper Wolf startte niet.

Slopestyle vrouwen
De Amerikaanse Julia Marino was met 78,59 punten de beste in de kwalificatie en dus ging zij er met de winst vandoor, voor de Japanse Reira Iwabuchi (77,14) en Annika Morgan uit Duitsland (75,14). Melissa Peperkamp kwam met 65,72 punten tot een prima zevende plek.

Gameplay-details en Nina Williams voor Tekken 8

Bandai Namco heeft een 'New Gameplay Mechanics Introduction'-trailer uitgebracht voor Tekken 8. Ook is Nina Williams als speelbaar personage bevestigd.

De trailer "New Gameplay Mechanics Introduction" behandelt het nieuwe "Rage"-systeem, "Recovery"-meter, "Heat"-systeem en besturingsstijlen. Neem er wel even de tijd voor, want het duurt een goed half uur.

Tekken 8 is in ontwikkeling voor PlayStation 5, Xbox Series en pc via Steam. Een releasedatum is nog niet bekend.

Snowboardcrosser De Blois grijpt naast World Cup-zege

We keren nog even terug naar de zaterdagavond voor de liefhebber van de snowboardcross. In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo werd onder de lampen een World Cup-wedstrijd afgewerkt op het uiterst korte parcours aldaar, bijna met Nederlands succes.

Mannen
Glenn de Blois had zich zeer overtuigend door de wedstrijd heen gewerkt en stond in de finale tegen Leo le Blé Jaques en Merlin Surget uit Frankrijk en de Amerikaan Jake Vedder. De Blois startte weer geweldig en had de koppositie in handen, maar bij een van de laatste sprongen kwam hij verkeerd uit en draaide hij de netten in: hij werd vierde. Surget profiteerde en pakte zijn eerste World Cup-zege, voor Vedder en Le Blé Jaques.

Vrouwen
Met de Frans-Britse Charlotte Bankes en de Franse Chloe Trespeuch en Manon Petit Lenoir had de Amerikaanse Faye Gulini flinke Franse tegenstand in de finale. Petit Lenoir haakte vrij snel af, Bankes nam de leiding en stond die niet meer af: zij won, voor Gulini en Trespeuch.

Fun met Funda #265: Droomhuis met 'hobbit-sauna'

Een bijzonder huis in het Noord Brabantse gehucht Linden, dichtbij het drieprovinciënpunt waar Limburg, Gelderland en Noord Brabant samenkomen. Meer dan een eeuw oud, maar toch heel keurig bij de tijd gebracht. Een keurig energielabel C en dan ook nog een eigen hobbithol in de tuin! Oh wacht, dat laatste blijkt een sauna te zijn

Het prachtige herenhuis aan de Kerkstraat heeft een oprijlaan, garage en dubbele carport en is riant van opzet met een woonoppervlakte van maar liefst 310 m². Licht, lucht en ruimte maken van deze villa op een kavel van 2.300 m² tot iets unieks.

Binnen vindt u karakteristieke details terug in de hoge plafonds met lijsten en ornamenten, de authentieke deuren, de en-suite deuren, de schouwen, vloerafwerkingen en de trapleuningen met balustrade.

Aan het einde van de straat loopt u direct natuurgebied 'de Kraaijenbergse Plassen' in waar u prachtige natuur, water en grazende Schotse hooglanders vindt. De inwoners van het dorp bedenken elk jaar met de Nijmeegse Vierdaagsefeesten een warm en creatief onthaal voor duizenden wandelaars van dit evenement.

€ 1.275.000 kosten koper

Goed om te weten:

- De woning is voorzien van muurisolatie (behoudens de voorgevel beneden), dakisolatie en dubbel glas (behoudens het kleine raampje aan de voorzijde).

- De woning is recentelijk vastgesteld op energielabel C (rapport beschikbaar)

- De kozijnen, ramen en deuren zijn voor het laatst geschilderd in 2021.

- Er is vloerverwarming aanwezig op de begane grond (vanaf de keuken).

- De elektrische installatie is volledig vernieuwd in 2013.

- De oorspronkelijke beerput ligt er nog, maar is al tientallen jaren niet meer in gebruik.

- De woning is nagenoeg geheel vernieuwd in 2013 en in 2019 is de tuin opnieuw aangelegd.

Kenmerken :

 • 8 kamers (4 slaapkamers)
 • 2 badkamers met ligbad en 1 apart toilet ( +1 toilet in badkamer) 
 • Kelder
 • Sauna
 • 2 woonlagen en een kelder
 • Dakraam, rolluiken, sauna, schuifpui en TV kabel
 • Energielabel C
 • Dakisolatie, dubbel glas en muurisolatie
 • Cv-ketel
 • Garage (3 auto's) met carport
 • Houten berging

Droomhuis in Linden (Foto: Funda)
Droomhuis in Linden (Foto: Funda)

Droomhuis in Linden (Foto: Funda)
Droomhuis in Linden (Foto: Funda)

Droomhuis in Linden (Foto: Funda)
Droomhuis in Linden (Foto: Funda)

Droomhuis in Linden (Foto: Funda)
Droomhuis in Linden (Foto: Funda)

Droomhuis in Linden (Foto: Funda)
Droomhuis in Linden (Foto: Funda)

Droomhuis in Linden (Foto: Funda)
Droomhuis in Linden (Foto: Funda)

Droomhuis in Linden (Foto: Funda)
Droomhuis in Linden (Foto: Funda)

FOK! Wat een weer: lekker rustig weer

winterbanner

Goede morgen!

Het is overal droog, en dat blijft het ook vandaag. Het is momenteel in het oosten -1 tot 5 graden in het zuidwesten. De wind is weinig aanwezig. Vanochtend is het op ennkele plekken mistig, dit lost in de loop van de ochtend op. Wel is er wat bewolking maar blijft het zoals het er nu naar uit ziet droog bij een maximumtemperatuur van 8 graden.

Ook vanavond is het droo, in de nacht naar dinsdag ontstaat weer wat mist bij minimumtemperaturen tussen de -5 in het oosten tot 2 graden boven het vriespunt aan zee. Morgen is het dan ook droog en zonnig. Daarna wat minder zon maar nog wel droog bij temperaturen die weer richting de dubbele cijfers gaan.

Ook gister was het half bewolkt tussen Beesterzwaag en Gorredijk in Friesland (Foto: DJMO)
Ook gister was het half bewolkt tussen Beesterzwaag en Gorredijk in Friesland (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Stakingsstorm op komst, deze week verschillende acties op ruim 100 locaties

De komende week voeren FNV-leden op ruim honderd locaties actie. Boa’s, chauffeurs van bussen, zorgtaxi’s en Uber, vuilnisophalers, groenvoorzieners, machinisten en conducteurs van regionale vervoerslijnen, winkelmedewerkers in de Bijenkorf én de rest van de winkelstraat gaan de straat op voor een eerlijk loon en betere arbeidsomstandigheden. De roep van werkenden wordt iedere dag luider: wij verdienen beter.

De inflatie slaat een gat in de koopkracht en flinke loonsverhogingen zijn broodnodig. Helaas is de reactie van werkgevers te langzaam en onvoldoende. Het onbegrip daarover zwelt aan en de rek bij werkenden is eruit. Februari wordt daarom een stormachtige maand. Acties volgen elkaar de komende weken op.  

Actiebereidheid groot
Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV: "Leden uit verschillende sectoren geven de fakkel aan elkaar door. Zij voelen de pijn van de dagelijkse prijsstijgingen in de portemonnee. We zijn een jaar nog nooit begonnen met zoveel stakingen en acties, nu al in 11 sectoren en bedrijven. Dat zegt iets over de nood en de vastbeslotenheid van onze leden. Helaas is de reactie van werkgevers ondermaats. Sommige werkgevers gaan dinsdag zelfs actie voeren bij de Eerste Kamer omdat ze niet willen dat het minimumloon omhoog gaat."

Overheid, kom met geld
Een stijging naar 14 euro per uur is broodnodig, vindt de FNV. "Dat eisen we ook van de politiek. En daarbij: hun roep om hogere lonen klinkt hol, als zij zelf in semi-publieke sectoren zoals ziekenhuizen en streekvervoer niet voldoende geld beschikbaar stellen."

2023 begint met veel stakingen 
In gemeenten, bij het streekvervoer, ETOS, Post.nl, het regionale treinvervoer, de touringcars, drankhandels, technische groothandel, sociale werkbedrijven, spuitgieterij Berry Promens en de Bijenkorf zijn dit jaar acties en stakingen geweest. Voor komende week verwacht de FNV de volgende acties en stakingen:

 • Maandag trapt het streekvervoer ‘s ochtends hun landelijke staking af, die 5 dagen zal duren. Machinisten, conducteurs en chauffeurs van regionale lijnen als Arriva, Qbuzz en Keolis staken mee. Ook vuilnisophalers in Geldermalsen, Tiel en Culemborg leggen het werk neer. Maandagavond houdt de winkelstraat een grote actiebijeenkomst op de Coolsingel in Rotterdam.
 • Dinsdag trekken Uberchauffeurs in optocht naar het hoofdkantoor van het platformbedrijf in Amsterdam.
 • Woensdag zijn de medewerkers van de Sociale werkbedrijven aan de beurt. Zij voeren voor de tweede keer in twee weken tijd actie. Ditmaal in Arnhem.
 • Donderdag wordt er in Drechtsteden en Emmen geen vuilnis opgehaald vanwege de staking van gemeentemedewerkers.
 • Vrijdag nemen winkelmedewerkers in Rotterdam de fakkel weer over.

En tussendoor leggen ook medewerkers van de Bijenkorf het werk neer.

Volgende weken
De stakingsstorm beperkt zich niet tot komende week. Er liggen op dit moment ultimatums bij bedrijven zoals Hibin, easyJet, Fokker Elmo en Intertek die op korte termijn aflopen. Ook daar dreigen acties, mochten de werkgevers niet ingaan op de eisen die FNV stelt. Op 15 februari volgt een grote landelijke staking van vuilnisophalers en boa’s, alsmede andere gemeenteambtenaren. Op 17 en 18 februari staken chauffeurs van de zorgtaxi’s. In de algemene ziekenhuizen staat de barometer ook op storm.

Ketting aan acties
Door de ketting aan acties versterken de bedrijven en sectoren elkaar, zo stelt Boufangacha: "Leden zien dat staken werkgevers onder druk zet om met méér over de brug te komen. We hebben onlangs door acties en stakingen goede resultaten behaald bij Refresco en Berry Promens. In de particuliere beveiliging gaan de lonen zelfs met meer dan 20% omhoog. Andere leden zien dit en willen ook voldoende inflatie-compensatie. Zij voelen zich door elkaar gesterkt bij hun acties."

Nederland Verdient Beter
FNV voert al sinds 26 november campagne onder de noemer ‘Nederland Verdient Beter’. De vakbond vindt dat werken moet lonen en eist dat iedereen een inkomen krijgt waar op een normale manier van te leven is. Werkenden zijn het afgelopen jaar 60 miljard euro misgelopen vanwege de inflatie en doordat het minimumloon nog niet naar 14 euro is opgetrokken. Dat geld moet volgens de FNV terug naar werkenden.

India wil miljarden investeren in de energietransitie

India is van plan om voor 2070 10 miljard dollar te investeren in zijn energietransitie. Dat heeft de minister van energie van het land, Kumar, bekendgemaakt, zo meldt het persbureau Reuters.

De hoge investeringen zijn nodig om het zelfopgelegde doel van klimaatneutraliteit te behalen en de CO2-uitstoot tot nul terug te brengen. Bovendien moet bijna de hele infrastructuur van de Indiase energievoorziening worden omgebouwd, legt Kumar uit.

Weerbureau: - 79 C, laagste gevoelstemperatuur ooit op Mount Washington

In het noordoosten van de Verenigde Staten en delen van Canada heeft een storm met polaire lucht een extreme koudegolf en een zogenaamde vorstbeving veroorzaakt. Volgens het Amerikaanse weerbureau NWS werd op Mount Washington de laagste gevoelstemperatuur ooit in de VS gemeten.

In de nacht van zaterdag is de zogenaamde gevoelstemperatuur op de bijna 2.000 meter hoge berg in de staat New Hampshire gedaald tot min 78 graden Celsius. Deze maat geeft de gevoelde temperatuur aan door de combinatie van wind en lucht. Volgens de NWS veroorzaakte de extreme kou aardbevingen, de zogenaamde vorstbevingen. Op Twitter gepubliceerde video-opnamen van het weerbureau zouden dit weerfenomeen laten zien.

Eerder was de regio gewaarschuwd voor een uitzonderlijke poolkoude. Overdag worden warmere luchtmassa's verwacht.

Record oudste hond ooit verbroken door 30-jarige Bobi uit Portugal

Twee weken nadat Spike, een chihuahua van 23 jaar, was genoemd als 's werelds oudste nog levende hond, heeft Guinness World Records bewijs ontvangen van een oudere hond. Een veel oudere hond. In feite is Bobi (geboren 11 mei 1992) niet alleen de oudste nog levende hond; hij is de oudste hond ooit.

Bobi is op 1 februari 2023 30 jaar en 266 dagen oud. Hij heeft zijn hele leven bij de familie Costa gewoond in het landelijke dorpje Conqueiros, in Leiria, Portugal. Bobi is een raszuivere Rafeiro do Alentejo, een ras van herdershond met een gemiddelde levensverwachting van 12-14 jaar.

Het Portugese viervoetertje heeft een bijna honderd jaar oud record verbroken; de vorige oudste hond ooit, Bluey (1910-1939), was een Australische herdershond die 29 jaar en 5 maanden oud werd.

In 1992 werd Bobi geregistreerd bij Serviço Medico-Veterinário do Município de Leiria (dierenarts van de gemeente Leiria), die de geboortedatum van Bobi heeft bevestigd. 

Bobi's leeftijd is ook geverifieerd door SIAC, een huisdierendatabase die is geautoriseerd door de Portugese overheid en wordt beheerd door de SNMV (Sindicato Nacional dos Médicos Veterinários; Nationale Unie van Dierenartsen).

Het bijzondere verhaal van Bobi gaat bij Guinness World Records verder.

Hoe Jodenhaat maar niet weggaat

Jodenhaat ook wel bekend als antisemitisme bestaat al duizenden jaren. Als er een epidemie of een economische crisis is, zijn er vroeg of laat altijd mensen die de joden daarvan de schuld geven. 

Online worden dan antisemitische uitingen en complottheorieën over Joden geplaatst, maar ook in real life toont men jodenhaat: vandalen die Joodse graven bekladden met hakenkruizen, mensen met een keppeltje die worden bedreigd. 

NOS op 3 zoekt uit hoe antisemitisme zich door de eeuwen heen ontwikkelde en hoe het vandaag de dag tot uiting komt.

We willen ze niet!

MP Rutte beloofde een paar maanden geleden dat hij de instroom van asielzoekers zou terugbrengen. Deze man is natuurlijk niet in zijn eerste leugen gestikt anders zouden wij allang van hem verlost zijn. Ook de gewone Nederlanders, waar ik mijzelf ook onder reken, begrijpen allang dat een diepe armoede mensen ertoe drijft te vluchten. Kogels, bommen en granaten zijn dat in de meeste gevallen niet. Kun je ze ongelijk geven? Nee natuurlijk niet! Wij zouden het omgekeerde doen.

Forse stijging WOZ-waarde dupeert Nederlandse huishoudens

De WOZ-waarde stijgt dit jaar met 17 procent en dat wordt deels opgevangen met de verlaging van de onroerendzaakbelasting (OZB) maar dit betekent alsnog een lastenverzwaring van 7 procent. De OZB daalt gemiddeld 10 procent, maar dat betekent dat er alsnog een belastingverhoging aankomt. Uit een steekproef van de Vastelastenbond onder 342 gemeenten blijkt dat huishoudens dit jaar meer gemeentelijke belasting betalen. Per saldo is bijna elke Nederlander dit jaar duurder uit.

Gemeenten verlagen de OZB wanneer de WOZ stijgt, maar ondanks deze verlaging betalen consumenten meer. Zo werden onder meer boodschappen, energiebelasting en nu dus ook voor hun gemeentelijke belastingen duurder. De verhoging van de WOZ-waarde komt op een ongelukkig moment, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

“Terwijl de huizenprijzen nu dalen, krijgen woningbezitters met hogere lasten te maken. Dat is wrang, maar logisch. De peildatum van de WOZ ligt altijd een jaar eerder. Dat betekent dus dat de woningwaarde berekend wordt op basis van de peildatum 1 januari 2022. Toen lagen de prijzen van huizen fors hoger”, verduidelijkt de directeur.

Grove schattingen basis woningtaxatie
Een manier om de gemeentelijke belastingen te verlagen, is door bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking. Deze woningtaxatie is vaak gebaseerd op computerberekeningen en zijn niet altijd nauwkeurig .

Door de schattingen van de gemeente met de echte oppervlakte van de woning te vergelijken, kan gecontroleerd worden of de berekeningen kloppen. Bezwaar maken kan via de gemeente, maar het is niet bij elke gemeente even duidelijk waar dat kan.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
review
Resident Evil 4 (2023)
special
Random Pics van de Dag #894
special
Weekend gifdump #111
©FOK.nl e.a.