NFL: Vikings verslaan Patriots in fraaie strijd, Eagles na mooie zege naar 10-1

In de NFL hebben we week 12 achter de kiezen en inmiddels beginnen de playoffs in de buurt te komen. De eerste plekjes zijn nog niet vergeven, maar dat gaat in week 13 naar alle waarschijnlijkheid wel gebeuren en dan kan het schema beetje bij beetje ingevuld gaan worden. Eerst echter week 12, wat geenszins een saaie speelweek was, te beginnen met een van de drie Thanksgivingwedstrijden.

Minnesota Vikings - New England Patriots
In week 11 werden de Vikings nog stevig verslagen door de Philadelphia Eagles, maar in eigen huis waren ze tegen de Patriots van plan om te laten zien dat ze 'gewoon' voor de top willen blijven gaan. Een pass van quarterback Kirk Cousins leverde al snel een 6-yard touchdown op voor Justin Jefferson, hoewel het niet lang duurde voor Patriots-quarterbacl Mac Jones over 34 yards een heerlijke pass bij Nelson Agholor bezorgde voor 7-7. Een field goal van Greg Joseph (Vikings) en twee van Nick Folk (Patriots) later stelde Cousins TJ Hockensen over 1 yard in staat te scoren, maar Joseph liet het extra punt liggen: 16-13.

Folk trapte de gelijke stand tussen de palen en in Q3 namen de Patriots het over via een 37-yard touchdown pass van Jones op Hunter Henry. De eerstvolgende play bracht de Vikings echter terug, want Kene Nwangwu scoorde een heerlijke 97-yard kickoff return touchdown. Folk en Joseph scoorden beiden een field goal voor 26-26, waarna Cousins' 15-yard touchdown pass op Adam Thielen dik negen minuten voor het einde beslissend bleek: 33-26 en de Vikings gaan naar een uitstekend 9-2 record.

Philadelphia Eagles - Green Bay Packers
Met een 9-1 record zijn de Eagles bijzonder lekker bezig en ook tegen de Packers openden ze geweldig: Kenneth Gainwell (4 yards) en Miles Sanders (15 yards) renden al snel een touchdown binnen, hoewel kicker Jake Elliott het tweede extra punt niet kon benutten. De Packers kwamen daardoor nog in Q1 weer langszij: AJ Dillon scoorde een 20-yard touchdown en via quarterback Aaron Rodgers en een 11-yard touchdown pass op Randall Cobb werd het 13-14. Sanders scoorde nog een korte touchdown in Q2 om de Eagles op 20-14 te brengen, waarna Rodgers de bal over 23 yards afleverde bij Aaron Jones voor 20-20 - wéér ging een extra punt mis, dit keer van Packers-kicker Mason Crosby.

De Eagles stoomden op en quarterback Jalen Hurts kwam op gang, getuige een 30-yard touchdown pass op Quez Watkins kort voor rust. AJ Brown werd over 6 yards bereikt voor een touchdown en 34-20 in Q3, waar Crosby voor de Packers iets tegen deed met een field goal. Elliott trapte in Q4 raak, Jordan Love verving de geblesseerd uitgevallen Rodgers en bediende Christian Watson voor een fraaie 63-yard touchdown: 37-30. Daar bleef het op een field goal voor beide teams na verder bij en dus gaan de Eagles na winst in een fraai duel naar een 10-1 record.

Net als de Kansas City Chiefs en de Dallas Cowboys kunnen de Eagles én de Vikings zich definitief voor de playoffs plaatsen door nog één wedstrijd te winnen. In week 13 spelen de Eagles tegen de Tennessee Titans, de Chiefs tegen de Cincinnati Bengals, de Vikings tegen de New York Jets en de Cowboys tegen de Indianapolis Colts.

Uitslagen NFL week 12
Detroit Lions - Buffalo Bills 25-28
Dallas Cowboys - New York Giants 28-20
Minnesota Vikings - New England Patriots 33-26
Cleveland Browns - Tampa Bay Buccaneers 23-17 OT
Tennessee Titans - Cincinnati Bengals 16-20
Miami Dolphins - Houston Texans 30-15
New York Jets - Chicago Bears 31-10
Washington Commanders - Atlanta Falcons 19-13
Carolina Panthers - Denver Broncos 23-10
Jacksonville Jaguars - Baltimore Ravens 28-27
Arizona Cardinals - Los Angeles Chargers 24-25
Seattle Seahawks - Las Vegas Raiders 34-40 OT
Kansas City Chiefs - Los Angeles Rams 26-10
San Francisco 49ers - New Orleans Saints 13-0
Philadelphia Eagles - Green Bay Packers 40-33
Indianapolis Colts - Pittsburgh Steelers 17-24