Duitsland stelt kernpunten op voor legalisatie cannabis

Het Duitse kabinet heeft een besluit genomen over de belangrijkste punten voor de legalisering van cannabis in Duitsland.

Volgens de plannen van de coalitie zullen de drug en zijn actieve ingrediënt tetrahydrocannabinol, of kortweg THC, in de toekomst niet langer wettelijk geclassificeerd worden als verdovend middel. De aankoop en het bezit van maximaal 30 gram voor recreatief gebruik moet worden vrijgesteld van straf.

Er zou beperkte particuliere teelt worden toegestaan en verkoop zal plaatsvinden aan volwassenen in erkende speciaalzaken en mogelijk apotheken. Of het gaat gebeuren, is nog een open vraag. Internationale en Europese wettelijke regels voor de omgang met cannabis kunnen legalisatie in Duitsland in de weg staan. In de kernpuntennota wordt gesteld dat het wettelijk kader beperkte mogelijkheden biedt voor de uitvoering van het coalitieproject.

De voorzitter van de Noordrijnse apothekersvereniging Preis uitte in de "Rheinische Post" zijn kritiek op ethische conflicten. Door professionele expertise is men bij uitstek geschikt om te voldoen aan de nodige kwaliteitsnormen in levering van cannabis en om advies te geven over cannabisgebruik. Apothekers zijn echter beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.