Klimster Mori na drie jaar studeren terug met World Cup-zege

Voor de liefhebber van het sportklimmen keren we nog even terug naar het weekeinde, want in het Sloveense Koper stond weer een World Cup-wedstrijd op het programma. Alleen leadklimmen dit keer, met daarbij een bijzonder fraaie comeback.

Mannen
Het bleek een uiterst lastige finaleroute: van de eerste vier finalisten strandden er twee op dezelfde plek halverwege de route, de andere twee raakten daar zelfs niet. De Zwitser Sascha Lehmann opende de tweede helft van de finale en hij kwam wel verder, hoewel de top nog lang niet in zicht was.

Na Lehmann was het de beurt aan de Sloveen Luka Potocar, die voor eigen publiek Lehmann's prestatie evenaarde en zo op basis van zijn resultaat in de halve finales de leiding pakte. Yannick Flohé uit Duitsland kwam één greep tekort, maar zag dat de Japanner Ao Yurikusa op hetzelfde punt strandde als twee anderen eerder. Potocar pakte dus de winst, voor Lehmann, met Flohé die het podium completeerde.

Vrouwen
Ook bij de vrouwen wist niemand echt serieus ver te komen op de muur, wat een kleine domper was op de lokale feestvreugde. De Amerikaanse Brooke Raboutou deed het van de eerste vier het best, waarna de Oostenrijkse Jessica Pilz en Seo Chae-hyun uit Zuid-Korea beiden net tekort kwamen.

De Japanse Ai Mori ging er echter wél ruimschoots voorbij en nam de leiding, met alleen thuisheldin Janja Garnbret nog te gaan. De weg naar weer een zege lag open voor de Sloveense, maar ook zij gleed vroegtijdig weg: tweede, achter de nog altijd maar 18-jarige Mori, die na bijna drie jaar afwezigheid wegens haar studie een comeback maakte met haar eerste World Cup-zege, en voor Raboutou.