FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 juli 2022

FOK! Wat een weer Extra! Leuk is het niet.

Hallo allemaal! 

Ik wil graag dank uitspreken voor mijn collega Jippie. Zij is het die is ingesprongen op momenten dat ik heel graag wilde uitleggen op de  meteorlogisch mooie momenten van de laatse dagen. Helaas lukt mij dat momenteel niet.  

Er zullen nu vast wel spelfouten insluipen, ongetwijfeld. Ik kamp momenteel met sterke hooikoorts. Niets bijzonders, maar ik heb in mijn 41-jarig bestaan nooit een allergische diagnose gehad.  Ik moet hier even mijn weg in vinden. Ik wist echt niet dat ik dat op mijn leeftijd nog kon ontwikkelen.

Ik moet hier even mijn weg in vinden, frustrerend is vooral dat je als je denkt dat alles oké is, gewoon je mensen wil bedanken die foto's insturen. 

Er zullen vast veel fouten inzitten in dit bericht. Het maakt mij niks uit of iemand het recht zet of niet. Het weer is mijn passie, en ja ik ben eigenwijs, maar als het moet ben ik er, maar ik kan gewoon geen garantie geven dat ik er op vaste tijden ben. 

Dit doet mij echt verdriet. Ik wist wel een beetje dat hooikoorts ververvelend kon zijn, maar ik heb zelf nooit gedacht dat je daar op 41 jaar nog kon ontwikkelen. 

Ik kom zeker terug, ik moet even hier mee leren omgaan komende weken. Ik type nu als een dronken-man, maar vooral uit verdiet, omdat ik niet kan geven wat ik wil. Je passie of hobby niet kunnen doen is heel erg naar, omdat je voor de rest best wel oké ben.

Ik zie nu inderdaad weinig tot slecht. Ik wil eigenlijk gewoon kwiijt aan de vaste lezers van het weerbericht, dat ik voorlopig niet kan geven wat ik wil geven. En dat is niet leuk.  

Random Pics van de Dag #665

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Apenpokken (monkeypox) blijft zich verspreiden

In de afgelopen weken testten 288 mensen in Nederland positief op monkeypox (apenpokken). Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen lijkt langzaam toe te nemen. Van de positief bevonden patiënten komen de meeste uit Amsterdam.

Op 20 mei werd voor het eerst monkeypox in Nederland bij iemand vastgesteld. Hierna werden elke dag nieuwe infecties gevonden. We zien nu dat het aantal mensen per dag waarbij monkeypox wordt vastgesteld langzaam toeneemt. In de afgelopen week meldden de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst’en ongeveer 10 nieuw geïnfecteerde personen per dag.

Groei
Het aantal mensen met monkeypox is nog steeds relatief klein en de incubatietijd (de tijd tussen infectie en ziekteverschijnselen) lang. Hierdoor is het moeilijk om in te schatten hoe de uitbraak zich zal ontwikkelen. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat het aantal infecties op korte termijn zal dalen.

Pokken
Bijna alle besmettingen zijn ontstaan na intiem of seksueel contact. Meestal verloopt de ziekte mild, maar personen met monkeypox kunnen veel last hebben van de pokken die ook tot blijvende littekens kunnen leiden. De pokken komen bij deze uitbraak vaak voor rond het geslacht en de anus. Maar ook op de armen en benen, het gezicht en elders op het lichaam kunnen de pokken voorkomen. 

Behalve pokken heeft 84% van de patiënten ‘systemische klachten’ zoals koorts, vermoeidheid, spierpijn of opgezwollen lymfeklieren. In Nederland is 1 persoon met monkeypox in het ziekenhuis opgenomen geweest voor behandeling van zijn huid.

Na contact
Na een infectie wordt gekeken welke mensen risico lopen om ook geïnfecteerd te zijn. Deze zogenoemde ‘hoog-risicocontacten’ krijgen adviezen van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst en een vaccinatie aangeboden. Deze vaccinatie verkleint de kans op verspreiding in het lichaam en systemische klachten, maar lokale pokken (en littekens) op plekken waar huid-op-huidcontact was kun je daarmee vaak niet voorkomen. 

Vanaf 2030 betalen automobilisten naar gebruik

Vanaf 2030 betalen autobezitters niet meer voor autobezit, maar voor autogebruik. Het kabinet wil de huidige motorrijtuigenbelasting hervormen naar een kilometerafhankelijke belasting voor personen- en bestelauto’s. Automobilisten betalen in het nieuwe systeem voor het daadwerkelijk gebruik van de weg en niet langer een vast bedrag voor het bezit van een auto. Waar en wanneer deze kilometers gereden zijn, maakt niet uit. De ministerraad heeft ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een brief met de eerste uitwerking van deze plannen uit het Coalitieakkoord.

Met de huidige motorrijtuigenbelasting (mrb) wordt per auto een vast bedrag per jaar betaald. Een automobilist die weinig kilometers rijdt, betaalt nu net zoveel mrb als een automobilist die veel rijdt. Door het huidige systeem om te vormen van een belasting op bezit naar een belasting op gebruik, worden de lasten van automobiliteit evenwichtiger en rechtvaardiger verdeeld. De totale lasten blijven gelijk. Automobilisten die weinig rijden, gaan minder betalen dan automobilisten die veel rijden. Het systeem van betalen naar gebruik levert daarnaast een belangrijke bijdrage aan de twee doelstellingen die in het Coalitieakkoord zijn opgenomen: het op peil houden van de belastingkomsten en CO2-reductie in de mobiliteit.

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat: “In het dagelijks leven betaal je voor wat je gebruikt; bijvoorbeeld je boodschappen en je kleding. Automobilisten betalen straks niet meer voor het bezit van een auto, maar voor het gebruik ervan. Dit systeem is eerlijker, want de lasten worden verdeeld naar gebruik. Automobilisten die weinig rijden, betalen minder dan automobilisten die veel rijden. Zij belasten het wegennet en de omgeving minder dan automobilisten die meer kilometers maken.”

Staatssecretaris Van Rij van Financiën: “Automobilisten kiezen steeds vaker voor een elektrische auto. En dat is maar goed ook, want we stimuleren dit als kabinet vanwege het klimaat. Het betekent wel dat de overheidsinkomsten van autobelastingen op termijn teruglopen, met name door teruglopende inkomsten uit de brandstofaccijns. Dit jaar halen we circa €14 miljard op, waarvan ruim €4 miljard via de motorrijtuigenbelasting. Deze overheidsinkomsten op peil houden is één van de redenen om een nieuw en toekomstbestendig systeem in te voeren. Straks betalen alle automobilisten, ook de elektrische rijders, weer belasting afhankelijk van hoeveel ze de weg op gaan. Zo kunnen ook in de toekomst publieke voorzieningen worden betaald, zoals zorg, onderwijs én (het onderhoud van) de wegen.”

Betalen naar gebruik
Het kabinet is van plan het systeem van betalen naar gebruik per 2030 in te voeren door het kilometerafhankelijk maken van het tarief van de huidige mrb voor alle personen- en bestelauto’s, zonder onderscheid naar tijd en plaats in het kilometertarief. Het maakt dus niet uit waar of wanneer iemand rijdt. Ook kilometers die in het buitenland gereden zijn, tellen mee. Voor het heffen van de belasting hoeft alleen te worden geregistreerd hoeveel kilometers een auto jaarlijks rijdt. De overheid hoeft niet te weten waar en wanneer deze kilometers zijn gereden en dit waarborgt de privacy.

Bewuster autogebruik
Automobilisten worden met de invoering van betalen naar gebruik gestimuleerd om bewuster hun auto te gebruiken. Daarmee leveren auto’s ook een bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Een systeem van betalen naar gebruik heeft daarmee een positief effect op de verbetering van de luchtkwaliteit en naar verwachting ook op het verminderen van files op de weg. Deze effecten worden nog verder onderzocht.

Het nieuwe systeem wordt budgetneutraal ingevoerd, op het niveau van de autobelastingen van 2025. Belastingderving ná 2030, veroorzaakt door verdere groei van het aantal elektrische voertuigen na 2030, wordt opgevangen door het kilometertarief jaarlijks te laten meestijgen. Hiermee blijven de overheidsinkomsten ook in de toekomst op peil.

Gevolgen voor bestaande toltrajecten
In het Coalitieakkoord is afgesproken dat gelijktijdig met de hervorming van de mrb de dan nog bestaande toltrajecten komen te vervallen. Momenteel wordt tijdelijke tolheffing voorbereid op twee nog te realiseren trajecten: de Blankenburgverbinding en de ViA15. Het kabinet brengt op dit moment de gevolgen van het vervallen van tol op deze trajecten in kaart. Ook voor de Westerscheldetunnel en in de Kiltunnel, beiden in beheer van medeoverheden, wordt nu tol geheven.

Verder traject
Het principe van betalen naar gebruik voor automobiliteit is niet nieuw. Er zijn vaker plannen geweest om een dergelijk systeem in te voeren. Het kabinet wil zoveel mogelijk lering trekken uit eerdere, vergelijkbare trajecten en tegemoetkomen aan de zorgen die leven over complexiteit, privacy, betaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Er worden daarom gesprekken gevoerd met belangenorganisaties en medeoverheden. Ook worden verschillende onderzoeken gedaan naar verdere invulling zoals de gevolgen van het systeem voor verschillende huishoudens.

Ook moeten er nog een aantal belangrijke keuzes worden gemaakt. Bijvoorbeeld over de wijze waarop het aantal gereden kilometers wordt geregistreerd en wat het betekent als het tarief net als in de huidige mrb afhankelijk wordt gemaakt van gewicht en brandstofsoort van de auto. Dit wordt momenteel nader onderzocht.

Doel is om nog deze kabinetsperiode de wetgeving vast te stellen en andere voorbereidingen te treffen die nodig zijn om het nieuwe systeem in te kunnen invoeren. In de komende tijd worden eerst nog onderzoeken uitgevoerd. Doel is om daarna uiterlijk medio 2023 een internetconsultatie te starten van de conceptwetgeving.

Zo ging vroeger de controle op het betalen van motorrijtuigenbelasting:

Van Rijthoven met overtuiging naar vierde ronde Wimbledon

Tim van Rijthoven is op indrukwekkende wijze doorgedrongen tot de achtste finales van Wimbledon. De 25-jarige tennisser en nummer 104 van de wereld was in de derde ronde duidelijk te sterk voor de Georgiër Nikoloz Basilashvili: 6-4, 6-3, 6-4.

Van Rijthoven had in de eerste twee rondes al overtuigd tegen de Argentijn Federico Delbonis en de Amerikaan Reilly Opelka en ook tegen Basilashvili was de Nederlander duidelijk de beste. In de eerste set ging het nog gelijk tussen de Van Rijthoven en Basilashvili, waarna de Nederlander bij een 4-4 stand in de openingsset de service van de Georgiër.

In set twee liep Van Rijthoven al snel uit naar een ruime voorsprong dankzij een dubbele break voorsprong en won de tweede set met 6-3. In de derde set leek de 25-jarige Van Rijthoven snel de wedstrijd te beslissen. Vroeg in de derde set brak hij de service van Basilashvili, maar daarna kende de Nederlander een mindere fase en kon de Georgiër terugkomen in de set. Van Rijthoven was weer op tijd bij de les en profiteerde in de tiende game van een matige game van zijn tegenstander en sloeg op zijn eerste wedstrijdpunt toe.

Daarnaast is Van Rijthoven na Tom Okker, Mark Koevermans, Paul Haarhuis, Jan Siemerink, Richard Krajicek, Jacco Eltingh, John van Lottum en Schalken de negende Nederlandse man in de vierde ronde van het derde Grand Slam-toernooi van het seizoen. In die vierde ronde neemt hij het op tegen de nummer één van de wereld en titelverdediger Novak Djokovic.

Lampaert verrast favorieten in openingstijdrit Tour de France, Van der Poel vijfde

Yves Lampaert heeft de openingstijdrit van de Tour de France gewonnen. De Belg van Quick-Step Alpha Vinyl pakte verrassend de zege voor zijn landgenoot Wout van Aert. Tadej Pogacar was van de klassementsrenner de beste. De tweevoudig winnaar van de Tour de France werd derde.

De tijdritspecialisten en favorieten voor de eindzege gingen al vroeg van start doordat er later in de tijdrit regen werd verwacht. Maar de regen kwam eerder dan verwacht en moesten de specialisten en favorieten voor de eindzege in de regen van start. Ook Mathieu van der Poel ging vroeg van start en zou lang de snelste tijd neerzetten, hij was aan de finish sneller dan Bauke Mollema.

Uiteindelijk was het Filippo Ganna sneller dan Van der Poel. De Italiaanse wereldkampioen was drie seconden sneller dan de Nederlander. Lang kon hij niet genieten van de snelste tijd. Wout van Aert, die een minuut na de Ganna was gestart, was maar liefst vijf seconden sneller dan de wereldkampioen. Ook Tadej Pogacar kwam niet aan de tijd van de Belg, de tweevoudig Tour de France kwam twee seconden te kort.

Daarmee deed Pogacar van de klassementsrenners de beste zaken. De Sloveen van UAE Team Emirates was acht seconden sneller dan Jonas Vingegaard en negen seconden dan Primoz Roglic.

Nadat de meeste favorieten waren geweest droogde het parcours steeds meer op en daar wist Yves Lampaert van te profiteren. Aan het eerste tussenpunt was Lampaert nog wat langzamer dan Van Aert, maar dankzij een zeer sterk tweede deel was hij aan de meet maar liefst vijf seconden sneller dan zijn landgenoot. In het vervolg kwam niemand meer aan de tijd van Lampaert, waardoor de Belg de eerste leider is in de Tour de France.

'Geen extraatje van ¤500 voor de lage- en middeninkomens'

Het kabinet ziet dit jaar af van een extra bedrag van 500 euro voor de lage en middeninkomens. Dat melden GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer. De reden van het kabinet om niet aan deze wens van PvdA en GroenLinks te voldoen, is volgens die twee partijen de complexiteit van zo'n maatregel. Het bereiken van de juiste burgers voor dit extraatje zal moeilijk uitvoerbaar zijn.

Ook zou het bedrag te hoog zijn waardoor de staatsschuld verder oploopt. De linkse oppositiepartijen stelden tijdens het Kamerdebat over de Voorjaarsnota voor om de burgers die nu in aanmerking komen voor zorgtoeslag zo'n 'najaarstoeslag' van 500 euro te geven. Meer hierover bij de NOS.

Into the Breach krijgt gratis update met nieuwe content

De fantastische turn-based strategygame Into the Breach krijgt vier jaar na dato een gratis update. Into the Breach: Advanced Edition, die op 19 juli verschijnt, bevat onder andere nieuwe mechs, nieuwe wapens en nieuwe piloten.

Into the Breach verscheen in 2018 uit de koker van Subset Games, die eveneens verantwoordelijk waren voor het uitstekende FTL: Faster than Light. In Into the Breach moet je met een team van drie mechs uit verschillende categorieën en op verschillende biomen de strijd aan gaan met de Vek, een buitenaards ras van reusachtige monsters. Behalve zorgen dat je mechs het overleven moet je ook zorgen dat burgerdoelen buiten schot blijven van het buitenaardse tuig.

De game sleepte talloze accolades in de wacht en werd buitengewoon goed beoordeeld in reviews. De grafische stijl zal niet iedereen liggen maar fans van turn-based tactical/strategygames die Into the Breach niet kennen zou ik van harte aanraden om het alsnog eens te proberen. Een versie voor iOS en Android verschijnt eveneens volgende maand, die versie wordt uitgegeven door Netflix. De Advanced Edition is behalve als update van de originele versie ook los (en fysiek) te krijgen voor zowel PC als Nintendo Switch.

Demonstrerende huisartsen tegengehouden bij het Binnenhof door politie

Honderden huisartsen zijn vandaag naar het Malieveld in Den Haag gekomen om te demonstreren tegen de hoge werkdruk op de huisartsenposten.

Een groep demonstranten ging vanaf het Malieveld naar het Binnenhof maar werd tegengehouden door de politie. Minister Ernst Kuipers zou naar de demonstratie op het Malieveld toekomen, maar redde dit niet door de uitgelopen ministerraad. Een groep demonstranten besloot hierop zelf naar het Binnenhof te gaan om Kuipers te spreken. Meer hierover bij RTLNieuws

Excuses van De Nederlandsche Bank voor rol in slavernijverleden

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft haar excuses aangeboden voor haar rol in het trans-Atlantische slavernijverleden. Directeur Klaas Knot las vanmiddag een verklaring voor tijdens Keti Koti. Zo meldt AT5

"Excuses aan alle nazaten van slaafgemaakten in Nederland, in Suriname, op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, op Aruba, Curaçao en Sint Maarten", zei Knot. "Excuses aan alle mensen die door de persoonlijke keuzes van mijn voorgangers herleid werden tot hun huidskleur."

Hij zei dat hij de afgelopen maanden veel persoonlijke verhalen hoorde over leed, verzet en strijd. "Wat ik leerde, wat ik hoorde, deed mij pijn. Het bracht het leed van toen en nu heel dichtbij. De gesprekken die ik had, maakten duidelijk dat het leed van lang geleden nog lang niet geleden is. Dat die strijd nog lang niet gestreden is."

DNB neemt verschillende maatregelen. Zo start de bank een fonds voor meerjarige projecten die de doorwerking van het slavernijverleden helpen verminderen. Ook wordt er geld uitgetrokken voor het Nationaal Slavernijmuseum en het bijbehorende kenniscentrum.

Verder gaat DNB in het gerenoveerde gebouw aan het Frederiksplein 'meer openheid' geven over haar verleden. Dat gebeurt met kunstwerken. De kunstcollectie moet diverser en inclusiever worden. 

Vorig jaar bood burgemeester Halsema al excuses aan voor de rol van de gemeente in de slavernij.

Pinautomaten vaker leeg door personeelstekort bij geldtransporteur

Door een tekort aan personeel bij Brink’s geldtransport zijn geldautomaten in Nederland niet altijd tijdig gevuld. In mei was er een flink tekort aan cashgeld in de machines, mede door feestdagen en de uitbetaling van vakantiegeld, volgens Omroep Brabant. 

Sinds de coronapandemie nemen mensen vaker contant geld op. “Onze geldtransporteur Brink’s kan door personeelstekort moeilijker de piekdrukte opvangen. Dan kan het voorkomen dat automaten soms één of meerdere dagen buiten gebruik zijn”, erkent woordvoerder Margo van Wijgerden van Geldmaat, de beheerder van geldautomaten, tegen Omroep Brabant. Zo meldt WNL.

Mayo op broodje: één dode, twee zwaargewonden

Mayonaise op je Subway-broodje, levensgevaarlijk. In Atlanta althans, waar een ruzie over de hoeveelheid mayonaise op een broodje een Subway-medewerker het leven heeft gekost.

Een 36-jarige man pakte zijn wapen en schoot op de medewerkers, nadat men duidelijk niet tot overeenkomst was gekomen over de gewenste hoeveelheid mayonaise op zijn broodje - wat hij precies bestelde is niet duidelijk.

Een van de medewerkers kwam bij het incident om het leven, twee anderen raakten zwaargewond. Of de man zijn broodje uiteindelijk nog heeft gepakt is niet bekend.

Geharmoniseerde consumentenprijsindex 9,9 procent hoger in juni

De inflatie in Nederland volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) was in juni 9,9 procent, meldt het CBS. In mei was dat 10,2 procent. Dit is een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens. De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI), worden op 7 juli gepubliceerd.

Bij de eerste raming maakt het CBS ook de prijsontwikkeling van speciale aggregaten bekend. Vier speciale aggregaten vormen gezamenlijk de totale bestedingen van de HICP: industriële goederen exclusief energie, energie inclusief motorbrandstoffen, voedingsmiddelen, dranken en tabak, en diensten.

HICP en CPI
Sinds 1996 publiceert het CBS twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Dieven hebben het weer vaker op auto's voorzien

Dieven hebben het in 2022 weer vaker voorzien op spulletjes die in de auto zijn blijven liggen, blijkt volgens de Interpolis AutodiefstalBarometer. Het aantal auto-inbraken lag in de eerste vijf maanden 33% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is dat naast de Randstad dieven ook vaak toeslaan in grensregio's.

In januari tot en met april vonden er 17.161 diefstallen in auto's en andere motorvoertuigen plaats, veel meer dan de 12.880 in 2021. Interpolis verwacht dat hierbij meespeelt dat we dit jaar minder lang met met coronamaatregelen zaten. Mensen gaan weer vaker van huis en dieven dus ook. Het risico op auto-inbraken neemt toe, net als bijvoorbeeld bij woninginbraken het geval is.

Hier sloegen dieven vaker toe
In alle provincies nam het aantal auto-inbraken flink toe in 2022, behalve in Flevoland (-35%) en Friesland (-15%). Onder de 25 grootste gemeenten was de sterkste toename te zien in Groningen, Amersfoort en Maastricht, blijkt volgens Interpolis, onderdeel van financieel dienstverlener Achmea. Opvallend is dat het aantal auto-inbraken in Almere, Haarlem en Arnhem juist fors is gedaald. In Amsterdam en Rotterdam waren in absolute zin de meeste auto-inbraken. Vergeleken met het aantal inwoners, springt Utrecht er bovenuit.

Ook diefstallen van auto's flink toegenomen
De AutodiefstalBarometer toont ook een toename van het aantal diefstallen van auto's met maar liefst 18% in de eerste vijf maanden van 2022. Ook dit lijkt veroorzaakt te worden doordat we weer meer van huis gaan en de auto onbeheerd achterlaten.

Welke auto het vaakst de klos?
De kans dat er in je auto wordt ingebroken is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type en de leeftijd van een auto, de plek waar die staat en of er aantrekkelijke spullen in liggen. Wat betreft merken blijkt uit de analyse van Interpolis dat dieven het vaak voor auto-inbraken vaak voorzien hebben op de merken Volkswagen, Toyota en BMW. Ook bij autodiefstallen zijn die merken populair. Interpolis constateert dat auto's van het merk Landrover in de afgelopen jaren gewilder wordt bij autodieven.

Risico voor jouw auto in je buurt
Via de AutodiefstalBarometer kunnen mensen op basis van hun kenteken en postcode zien hoe hoog het risico op diefstal en inbraak bij hun auto is. Yvette Melis, bij Interpolis verantwoordelijk voor de AutodiefstalBarometer: 'Automobilisten onderschatten het risico, zeker als ze hun auto dichtbij huis parkeren. Ook daar staat je auto niet altijd veilig en verlicht. Vaak laten mensen spulletjes van waarde in hun auto achter, omdat ze maar een korte pit-stop maken. Maar een raam is gauw ingetikt en een laptop of camera vlug verdwenen. Als je niets achterlaat in de auto, probeer dan ook te zorgen dat er niets te zien is. Dieven kunnen toch je auto openbreken omdat een deken of afdekhoes doet vermoeden dat er waardevolle spullen in de auto liggen.'

Automobilisten met een keyless-entry auto hebben extra reden om op te letten. Zij blijken volgens Interpolis-data twee keer zo veel risico te lopen op diefstal van of inbraak in hun auto. Dieven kunnen verbinding maken met de autosleutel om de deur op afstand te openen. Yvette Melis oppert daarom een beschermhoesje te gebruiken: "Die blokkeert het signaal. Gebruik je die niet, dan is het belangrijk om autosleutels altijd op minimaal zes meter van de voordeur te bewaren."

Tips tegen auto-inbraak

1.      Verberg je spullen niet in je auto, maar neem ze mee
2.      Registreer kostbare spullen, noteer serienummers en maak foto's van sieraden
3.      Meld je slimme deurbel met camera aan bij de politie

Tips tegen autodiefstal

1.      Zet je wielen naar de stoeprand
2.      Graveer je kenteken in de autoruit
3.      Laat kentekenplaten vastschroeven

Hier staan nog meer tips om autodiefstal te voorkomen. 

Auto-inbraken top 25 gemeenten                                       

1 Amsterdam
2 Rotterdam
3 Utrecht
4 Den Haag
5 Eindhoven
6 Tilburg
7 Breda
8 Nijmegen
9 Amersfoort
10 Den Bosch
11 Groningen
12 Hilversum
13 Heerlen
14 Schiedam
15 Maastricht
16 Delft
17 Helmond
18 Roermond
19 Arnhem
20 Nieuwegein
21 Enschede
22 Almere
23 Haarlemmermeer
24 Amstelveen
25 Sittard-Geleen

 

Meest gewilde auto's bij autodieven

Volkswagen GOLF
Volkswagen POLO
Fiat 500
Renault CLIO
Toyota RAV4
Bmw 3-SERIE
Renault CAPTUR
Toyota C-HR
Ford FOCUS
Mazda CX-5

Op de Rol: 'De Duitse spullen zijn veel mooier'

Elke week struint verslaggever Martijn Delaere de zittingszalen van Nederland af in een zoektocht naar bijzondere rechtszaken. Stuk voor stuk laten de verhalen zien dat het werk van de rechter enorme impact kan hebben op het leven van mensen, hoe klein een zaak op het eerste oog ook lijkt. Dit maal over de kwestie van Sybren* en zijn zelfgemaakte 'naziklok'.

Wat hangt daar nou aan de muur; daar op de eerste verdieping. Is dat een hakenkruis? Verdomd, het is een hakenkruis, in de vorm van een klok. Je ziet hem hangen vanaf de straat. Ook nog eens om de hoek van wat ooit de grote Joodse wijk van Leeuwarden was. Een verontwaardigde Leeuwarder zet zijn ontdekking op Twitter en tipt de politie.

Agenten krijgen begin dit jaar toestemming om de woning van Sybren (34) binnen te gaan. Ze treffen de naziklok in het trapgat. Boven Sybrens bank in de huiskamer hangt trouwens een nazi-adelaar op een swastika. Die is vanaf de straat niet te zien, dus dat nationaalsocialistische pronkstuk nemen de politieagenten niet mee; de klok wel. Omdat hij met de hakenkruisklok in het openbaar Joden heeft beledigd, stuurt het OM Sybren een strafbeschikking van 500 euro.

Verzameling
Sybren betaalt niet. Hij verzet zich tegen de strafbeschikking. Hij heeft immers niemand in het openbaar willen beledigen. ‘Wat was uw bedoeling dan met die klok?’, vraagt politierechter Brinksma aan Sybren in zaal C van het gerechtsgebouw in Leeuwarden. ‘Ik ben geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Ik ben spullen uit de oorlog gaan verzamelen. Daarom heb ik die dingen in mijn huis hangen’, antwoordt Sybren. De politierechter: ‘Maar deze klok is niet uit de Tweede Wereldoorlog, u hebt hem zelf gemaakt.’ Sybren: ‘Dat klopt, en daar heeft best veel werk ingezeten. Hij stond mooi bij mijn verzameling. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat hij vanaf de straat te zien zou zijn.’ ‘Echt niet?’, vraagt de rechter. ‘Nee. Anders had ik hem toch niet opgehangen?’ De rechter: ‘Of juist wel.’ Sybren: ‘Nee hoor. Als iemand er wat van had gezegd, dan had ik de klok weggehaald. Alleen zei niemand er wat van. Hij werd meteen in beslag genomen. Dat vond ik wel vervelend.’

Drama
De politie neemt de naziklok dus mee en googelt Sybren. ‘En dan komen ze u tegen’, zegt politierechter Brinksma. ‘U staat met een aantal mannen voor een hakenkruisvlag en brengt de Hitlergroet. Op uw Google-account staat u met zo’n vlag op de achtergrond. In uw accountnamen staat 88, en dat zou verwijzen naar Heil Hitler (de H is de achtste letter van het alfabet; 2 keer 88 staat in de geheimtaal van extreemrechts voor HH, Heil Hitler, red.). Het lijkt erop dat u uw nationaalsocialistische gedachtegoed wilt uitdragen.’ ‘Dat is voorbij hoor’, reageert Sybren. ‘Ik ben bijgedraaid. Het haalt niets uit en je krijgt er alleen maar drama van. Mijn interesse liep ook een beetje uit de hand. Ik heb veel spul opgeruimd.’

Mooier
Is er nou geen enkel moment geweest dat u dacht: als ik die klok daar hang kunnen mensen op straat hem zien?’, informeert officier van justitie Meijer. ‘Nee, dat had ik echt niet’, antwoordt Sybren. ‘En het is toch niet verboden om zo’n klok in huis te hebben? Het is verboden om het nationaalsocialisme uit te dragen, maar in mijn eigen huis is zo’n klok toch geen probleem?’ ‘Bent u een rechts-extremist?’, vraagt de officier Sybren op de man af. ‘Nee.’ De officier: ‘Waarom verzamelt u dan die nazisymbolen?’ ‘Toen ik jong was, gingen we naar Kamp Vught en toen ben ik mij gaan interesseren voor de Tweede Wereldoorlog’, antwoordt Sybren. De officier: ‘Dan kun je toch ook dingen verzamelen van de geallieerden?’ Sybren: ‘Dat klopt, maar de Duitse spullen zijn veel mooier.’ ‘Vindt u bepaalde mensen inferieur?’, vervolgt officier Meijer. ‘Nee, nee, ik kan met iedereen door 1 deur.

Rassenleer
De naziklok hing in huis, niet op straat. Maar hij was wel vanaf de straat te zien. Heeft Sybren daarmee een nationaalsocialistische ‘uitlating openbaar gemaakt?’ Want dat mag niet volgens artikel 137e van het Wetboek van Strafrecht. Dat heeft hij, concludeert officier van justitie Meijer. ‘De Hoge Raad heeft in 2010 bepaald dat zichtbaarheid bepalend is voor openbaarheid. De Hoge Raad vond de hakenkruisvlag die een man in zijn woning zichtbaar voor het publiek had opgehangen beledigend, en dat is deze klok met een hakenkruis wat mij betreft ook. Ik zie ook een samenhang met de adelaar op een hakenkruis die in mijnheers woning is aangetroffen. Hij geeft daarmee aan dat hij Hitlers rassenleer aanhangt.’ De officier van justitie vindt de boete van 500 euro terecht. Betaalt hij die niet, dan moet hij 10 dagen de cel in.

Nazitijd
De hakenkruisklok was vanaf de straat te zien, daar tornt Sybrens raadsvrouw Bakx niet aan. Maar was hij daarmee ook beledigend en discriminerend? De raadsvrouw vindt van niet. ‘Met symbolen die zijn ontstaan in de nazitijd, zoals het SS-teken, wordt het nationaalsocialistische gedachtegoed bijna per definitie uitgedragen. Het hakenkruis bestond al voor de nazitijd en had een totaal andere betekenis.’ De wijze van gebruik is relevant, aldus raadsvrouw Bakx. ‘Cliënt heeft verklaard geen verkeerde bedoelingen te hebben gehad. Hij is geïnteresseerd in de oorlog. Hij wil niemand voor het hoofd stoten.’ Sybren realiseerde zich niet dat de klok vanaf de straat te zien was, aldus de raadsvrouw. ‘Hij heeft nooit stukken uit de Tweede Wereldoorlog naar buiten gericht, en daarvoor heeft hij ze ook niet. Een hakenkruis is niet onder alle omstandigheden strafbaar. Dat kan het zijn als daarmee een nationaalsocialistisch gedachtegoed wordt uitgedragen. Dat was hier niet zo.’ Sybren verdient daarom vrijspraak en hij zou de hakenkruisklok moeten terugkrijgen.

Strafbaar
Sybren krijgt de naziklok niet terug. En hij wordt ook niet vrijgesproken. De hakenkruisklok hing zichtbaar vanaf de straat in zijn woning. ‘En dat was beledigend’, meent de Friese politierechter Brinksma. ‘U hebt eerder nationaalsocialistische ideeën uitgedragen. U weet dat een nazikruis gevoelig ligt. Het heeft ook niets met verzamelen te maken. De klok is niet uit de jaren ‘33-‘45. U hebt die naziklok zelf gemaakt. Ik kan alleen maar concluderen dat u hem op die plek ophing om het nationaalsocialisme uit te dragen. En dat is strafbaar.’ Ook de politierechter vindt een geldboete van 500 euro op zijn plaats.

* Dit is niet zijn echte naam.

Minder babysterfte in midden-inkomenslanden na wetgeving rookverbod

Rookvrije wetgeving kan ook in midden-inkomenslanden leiden tot aanzienlijk minder babysterfte. Dat blijkt uit onderzoek, onder leiding van kinderarts-neonatoloog Jasper Been en postdoc onderzoeker Márta Radó van het Erasmus MC Sophia. Naar schatting had de sterfte van 105.000 baby’s voorkomen kunnen worden.

Jasper Been: "Er zijn nog veel midden-inkomenslanden waar in publieke ruimten, zoals winkels, restaurants en op het werk, gerookt mag worden. Gelukkig zien we wereldwijd een daling van babysterfte, maar in de landen met rookvrije wetgeving zien we in drie jaar tijd een extra daling van gemiddeld vier procent."

Midden-inkomenslanden
Het is de eerste studie die de effecten van rookvrije wetgeving in de 106 midden-inkomenslanden heeft onderzocht. Dat zijn bijvoorbeeld Brazilië, Peru en Thailand. Het onderzoeksteam gebruikte data van de Wereldgezondheidsorganisatie, Wereldbank, en Penn World Table uit deze landen. In 34 landen was rookvrije wetgeving en controle daarop doorgevoerd, in de andere 72 landen nog niet. De bevindingen worden beschreven in The Lancet Public Health.

Márta Radó: "Eerdere studies toonden al een positief effect van rookvrije wetgeving in hoge-inkomenslanden. Voor midden-inkomenslanden, waar men zich vaak minder bewust is van tabak-gerelateerde schade en de invloed van de tabaksindustrie, was dat nog niet duidelijk. Nu kunnen we zeggen dat ook hier wetgeving wel degelijk werkt."

Effect rookvrije wetgeving
De wetenschappers construeerden voor elk land een controleland, gebaseerd op data vanuit vergelijkbare landen waar niet alle publieke ruimtes rookvrij waren. Hiermee kan een schatting worden gemaakt van het effect van rookvrije wetgeving. Hieruit blijkt dat in landen met dergelijke wetgeving de babysterfte gemiddeld daalde met 1,3 procent per jaar extra ten opzichte van de controlelanden. Naar schatting had de sterfte van 105.000 baby’s voorkomen kunnen worden als alle 106 landen tussen 2015 en 2018 rookvrije wetgeving hadden ingevoerd.

Overheden
Het onderzoekteam hoopt dat overheden van midden-inkomenslanden, waar nog geen strikt rookvrij beleid geldt, deze alsnog aanscherpt of doorvoert op basis van dit onderzoek.

Been: "We laten nu zien dat ook in midden-inkomenslanden de babysterfte daalt wanneer publieke binnenruimtes rookvrij zijn. Het is essentieel dat landen haast maken met rookvrij beleid, en toewerken naar een rookvrije generatie. Zo kan veel leed bespaard worden."

Eerder lieten de onderzoekers al zien dat verhogen van de belasting op tabak een bijdrage kan leveren aan lagere babysterfte, vooral in lage- en midden-inkomenslanden.

Sony kondigt nieuwe leverancier PC- en PlayStation-accessoires aan

Sony heeft bekendgemaakt dat er een nieuwe partij onder hun vleugel genaamd Inzone accessoires gaat leveren voor PlayStation en pc. Inzone levert onder andere monitoren en headsets.

Er zijn alvast drie headsets in verschillende prijscategorieën aangeboden en twee gaming monitoren. De monitoren zijn later dit jaar beschikbaar, de headsets zijn nu al te bestellen via de website van Sony zelf en via bol.com.

Inzone M9: 27-inch 4K/144Hz IPS Gaming Monitor met 1 ms responstijd, Nvidia G-Sync compatible, VRR-ondersteuning en HDMI 2.1. Deze zomer te koop voor €1100.

Inzone M3: 27-inch Full HD/240Hz IPS Gaming Monitor met 1 ms responstijd, Nvidia G-Sync compatible, VRR-ondersteuning en HDMI 2.1. Beschikbaar vanaf het najaar 2022, prijs nog onbekend.

Inzone H9: Draadloze noise canceling gaming headset met 360 spatial sound en 32 uur batterijduur met 10 minuten quick charge voor een uur gametijd. Nu verkrijgbaar voor €300.

Inzone H7: Draadloze gaming headset met spatial sound met 40 uur batterijduur en 10 minuten quick charge voor een uur gametijd. Nu verkrijgbaar voor €230.

Inzone H3: Bedrade Gaming Headset met spatial sound. Nu verkrijgbaar voor €100.

Kijk voor meer informatie en afbeeldingen van de aangeboden hardware op de website van Sony/Inzone zelf.

Griekspoor en Arends onderuit op Wimbledon

Voor tennissers Tallon Griekspoor en Sander Arends zit het dubbelspeltoernooi op Wimbledon er na één ronde weer op. Griekspoor speelde samen met de Duitser Oscar Otte, maar de twee waren niet opgewassen tegen het Amerikaanse duo Robert Galloway/Max Schnur: 6-1, 6-4, 6-2.

Net als Galloway en Schnur mochten Arends en zijn Franse kompaan Quentin Halys aantreden wegens de afmelding van een ander duo. Radu Albot uit Moldavië en de Georgiër Nikoloz Basilashvili, die in het enkelspel tegen Tim van Rijthoven gaat spelen, waren in een spannende vijfsetter echter te sterk: 5-7, 6-7 (4), 7-5, 6-1, 4-6.

Botic van de Zandschulp begon met de Amerikaan Mackenzie McDonald prima tegen John Peers (AUS) en Filip Polasek (SVK), als zevende geplaatst, maar richting het einde van set één was de speeldag voorbij, dus bij 5-4 gaan ze op vrijdag verder.

Tour: Etappe 1 - Tijdrijden door Kopenhagen, wel of geen slecht weer?

Jawel, het is weer zover! De Tour de France gaat beginnen, vrijdagmiddag gaat het los met het Grand Départ in Kopenhagen. In het biljartlakenvlakke Denemarken wordt een 13,2 kilometer lange tijdrit afgewerkt om te bepalen wie het eerste geel van 2022 mag dragen.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier alvast weer uitgebreid voorbeschouwd, niet alleen de route van de openingstijdrit, maar ook álle deelnemende teams en renners komen langs...allemaal, lezen dus. Het is een vlakke tijdrit, die om 16.00 uur van start gaat met Jérémy LeCroq.

Vanwege het naderende slechte weer zullen veel toppers vroeg starten, zoals Stefan Bissegger om 16.07 uur en Mathieu van der Poel vier minuten later. Primoz Roglic start om 16.20 uur en topfavoriet Tadej Pogacar gaat om 17.05 uur los, toevallig twee minuten na Filippo Ganna en één minuut na Wout van Aert.

Voor de volledige startlijst kan hier gekeken worden, wat de TV betreft kunt u kiezen tussen de NOS, Sporza en de nodige kanalen van Eurosport.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Faulkner opent Giro d'Italia met tijdritwinst, Van Vleuten 6e

In Cagliari is de Giro d'Italia voor de vrouwen van start gegaan. Dat gebeurde met een korte tijdrit: de renster kregen 4,7 vlakke kilometers voor de boeg en konden grotendeels richting de vijftig kilometer per uur naar de finish knallen.

Kristen Faulkner deed dat het best, de Amerikaanse van Team BikeExchange was vier seconden sneller dan haar Australische landgenote Georgia Baker. Op zes seconden pakte Elisa Balsamo de derde plek, Annemiek van Vleuten was op plek zes op negen seconden de beste Nederlandse.

Movistar-renster Van Vleuten werd op één seconde gevolgd door Lucinda Brand, terwijl Riejanne Markus daar weer een seconde achter zat, net als Anouska Koster. Marianne Vos werd op veertien tellen dertiende.

Van Vleuten hoopt na 2018 en 2019 haar derde Giro te winnen, Anna van der Breggen pakte in de afgelopen twee jaar - net als in 2015 en 2017 - de eindwinst, maar is inmiddels gestopt.

Meer details van One Piece Odyssey bekendgemaakt

Bandai Namco heeft een nieuwe developer diary video onthult met informatie over de ontwikkeling van One Piece Odyssey en details over enkele game-mechanics.

In de video worden producer Katsuaki Tsuzuki en componist Motoi Sakuraba bijgestaan door Ken Takano, hoofdredacteur voor One Piece bij Weekly Shonen Jump. Zij vertellen over de samenwerking tussen Bandai Namco Entertainment en ILCA Inc. als de ontwikkelaars van One Piece Odyssey, de betrokkenheid van Eiichiro Oda en hoe de muziek van het spel tot stand is gekomen. Ook worden er enkele gameplay-mechanieken in de game uitgelicht, waaronder gevechten en speciale functies zoals 'Scramble Area Battle' en 'Dramatic Scenes' waarin vrouwengek Sanji bijvoorbeeld niets kan doen in een gevecht omdat hij omringd is door vrouwelijke vijanden.

One Piece Odyssey komt uit op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc.

Ook Badosa verder op Wimbledon, Pliskova uitgeschakeld

Na wereldranglijstaanvoerster Iga Swiatek, die de Nederlandse Lesley Pattinama-Kerkhove met verrassende moeite versloeg, is ook Paula Badosa doorgedrongen tot de derde ronde op Wimbledon. De als vierde geplaatste Spaanse rekende met 6-3, 6-2 vrij simpel af met de Roemeense Irina Bara.

Voor Karolina Pliskova (6) viel tamelijk verrassend het doek. De Tsjechische schopte het vorig jaar nog tot de finale, waarin ze verloor van de nu alweer gestopte Ashleigh Barty, maar kwam nu niet langs de Britse wildcardspeelster Katie Boulter, wiens 3-6, 7-6 (4), 6-4 zege haar naar haar eerste derde ronde ooit bracht op een Grand Slam-toernooi.

Beter ging het voor twee Amerikaanse subtoppers: Jessica Pegula (8) won met 4-6, 6-3, 6-1 van de Britse Heather Dart, terwijl Coco Gauff (11) met 6-2, 6-3 afrekende met de Roemeense Mihaela Buzarnescu.

Waterpolosters grijpen nét naast WK-finale

De Nederlandse waterpolosters hebben zich in Budapest net niet geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap. De jonge ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis ging in de halve finales met 12-13 onderuit tegen de Hongaarse thuisploeg.

Vorig jaar werd Nederland op de Olympische Spelen in de kwartfinales uitgeschakeld door Hongarije, dat later brons won. Dit was de kans op revanche en Nederland begon sterk, onder meer dankzij Iris Wolves en Vivian Sevenich.

Toch kwam Hongarije op dreef en nam het de leiding in handen. De achterstand van twee punten werd kort voor het einde van het derde kwart wat teruggebracht door Simone van de Kraats, die Nederland in het vierde kwart op gelijke hoogte bracht, na tussenkomst van de VAR.

Al snel had Hongarije weer een voorsprong te pakken, waarna Lola Moolhuijzen in de slotfase net over schoot. Dat leverde een corner op met nog een paar seconden te gaan, maar daarin werd weinig meer gedaan dan de bal overgooien tot de tijd voorbij was.

Zaterdag om 14.30 uur speelt Nederland de strijd om de derde plek tegen Italië, dat met 14-6 van de VS verloor. Om 20.00 uur wordt dan de finale gespeeld.

Nadal en Tsitsipas naar derde ronde op Wimbledon

Tennisser Rafael Nadal heeft zich geplaatst voor de derde ronde op Wimbledon. De Spaanse nummer twee van de plaatsingslijst moest opnieuw een set inleveren, maar herstelde zich en klopte Ricardas Berankis uit Litouwen met 6-4, 6-4, 4-6, 6-3, bijna exact dezelfde cijfers als zijn eersterondepartij.

Ook voor de nummer vier van de plaatsingslijst, de Griek Stefanos Tsitsipas, waren er geen hele grote problemen. Hij nam het op tegen Jordan Thompson en stuurde de Australiër in drie sets naar huis: 6-2, 6-3, 7-5.

Taylor Fritz (11) uit de VS klopte de Britse wildcardspeler Alastair Gray met 6-3, 7-6 (3), 6-3, terwijl twee top-15-spelers uitgeschakeld werden: de Argentijn Diego Schwartzman (12) verloor met 6-2, 4-6, 0-6, 7-6 (6), 6-1 van thuisspeler Liam Broady, terwijl de Canadees Denis Shapovalov (13) met 6-2, 4-6, 6-1, 7-6 (6) het onderspit dolf tegen de Amerikaan Brandon Nakashima.

Bol loopt wereldtijd op 400m horden, Duplantis springt over tophoogte

In de Diamond League is de laatste grote wedstrijd voorafgaand aan het wereldkampioenschap atletiek van deze maand afgewerkt. Het was feest in Stockholm, waar het Bauhaus Galan voor flink wat topprestaties zorgde, te beginnen met Nederlands succes.

400m horden vrouwen
Femke Bol maakte haar status weer volledig waar: de Nederlandse snelde naar een supertijd van 52,27 seconden, haar tweede tijd ooit gelopen - slechts drie vrouwen waren ooit sneller, waaronder Bol zelf tijdens de olympische finale vorig jaar. De Jamaicaanse Rushell Clayton werd in 53,90 seconden tweede, voor de Oekraïnse Anna Ryzhykova (54,33).

Kogelstoten vrouwen
Jessica Schilder was weer van de partij, dit keer moest ze met 19,07 meter genoegen nemen met plek vier. De winst was met een zeer overtuigende 20,48 meter voor de Amerikaanse Chase Ealy, voor de Canadese Sarah Mitton (19,90m) en de 19,30m van de Portugese Auriol Dongmo.

Verspringen mannen
Geen Diamond League-wedstrijd, maar dat deerde Miltiadis Tentoglou niet: met 8,31 meter pakte de Griek een uitstekende zege, voor thuisfavoriet Thobias Montler (7,98m) en de Kroaat Filip Pravdica (7,82m).

4x100m mannen
Winst voor Nederland: Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Joris van Gool en Raphael Bouju snelden naar de winst in 38,70 seconden, voor Denemarken (39,26) en Finland (39,31).

400m vrouwen
Ook dit was geen Diamond League-wedstrijd, maar er viel wel Nederlands succes te noteren: Lieke Klaver benaderde haar PR en werd in 50,96 seconden keurig tweede, achter de 50,60 van de Poolse Anna Kielbasinska. Eveline Saalberg werd met 52,92 seconden vierde, achter de Britse Ama Pipi (51,80).

100m mannen
Akani Simbini was duidelijk de beste: de Zuid-Afrikaan won in 10,02 seconden, voor de Brit Reece Prescod (10,15) en de Fransman Jimmy Vicaut (10,19). Voor Joris van Gool was er in 10,38 seconden een zesde plek weggelegd.

Speerwerpen mannen
Er was weer eens een zege voor Anderson Peters: de man van het seizoen, afkomstig uit Grenada, wierp met 90,31 meter wéér over de 'magische grens' heen en pakte de winst. Olympisch kampioen Neeraj Chopra uit India haalde dat nét niet voor het eerst en werd met 89,94 meter tweede, voor de 89,09 meter van de Duitser Julian Weber.

800m vrouwen
Keely Hodkingson was de favoriete, maar er stond geen maat op Mary Moraa: de Keniaanse viel in de laatste honderd meter aan en snelde in 1:57,68 minuten naar de winst. Hodgkinson werd in 1:58,18 tweede, voor de 1:58,54 van de Britse Catriona Bisset.

3000m mannen
Jacob Kiplimo leek zijn status als favoriet waar te maken, maar in de slotmeters had de Oegandees het bijzonder zwaar met Dominic Lobalu. De Zuid-Soedanees wist hem met een geweldige eindsprint zelfs te verrassen en won in 7:29,48 minuten, voor Kiplimo (7:29,55) en de Keniaan Cornelius Kemboi (7:31,26). Mike Foppen liep in 7:43,37 minuten naar de zevende plek.

Hoogspringen vrouwen
Dit keer eens geen Oekraïns feestje, zoals zo vaak in het hoogspringen, maar winst voor de Australische Eleanor Patterson, die over 1,96 meter sprong. Ze werd wel gevolgd door twee Oekraïnse dames: Yuliya Levchenko en Iryna Gerashchenko bleven beiden steken op 1,93 meter.

100m horden vrouwen
Niet voor het eerst was Jasmine Camacho-Quinn de beste, maar spannend was het wel: de dame uit Puerto Rico won in 12,46 seconden, voor de 12,50 van de Nigeriaanse Tobi Amusan en de 12,53 van de Amerikaanse Nia Ali. Nadine Visser finishte in 12,76 seconden als zesde.

3000m steeplechase vrouwen
De 'Kazachse' Daisy Jepkemei was een klasse apart, nadat ze al vrij vroeg de leiding pakte. In 9:15,77 minuten pakte ze de winst, voor het nieuwe Franse record van 9:19,59 van Alice Finot, voor de 9:24,16 van de Zwitserse Chiara Scherrer.

Verspringen vrouwen
In haar vijfde poging pakte ze de leiding met 6,81 meter en dat leverde de Britse Lorraine Ugen de winst op. Maryna Bekh-Romanchuk uit Oekraïne kwam met 6,76 meter net iets tekort, net als thuisfavoriete Khaddi Sagnia (6,74m) en Agate de Sousa uit São Tomé e Príncipé (6,73m).

400m horden mannen
Alison dos Santos maakte zijn status als topfavoriet waar met een werkelijk fenomenale race: de Braziliaan finishte in 46,80 seconden, de zesde tijd ooit gelopen en tot vorig jaar zou het de tweede tijd ooit zijn geweest. De Amerikaan CJ Allen werd in 48,28 seconden op gepaste afstand tweede, voor de 48,58 van Kyron McMaster uit de Britse Maagdeneilanden.

200m vrouwen
Het ging tussen Dina Asher-Smith en Mujinga Kambundji en uiteindelijk was het de Britse die won in 22,37 seconden, dezelfde tijd als Kambundji. Achter de Zwitserse ging plek drie in 22,90 seconden naar de Deense Ida Karstoft.

Polsstokhoogspringen mannen
Hét hoogtepunt van de avond kwam op naam van Armand Duplantis, die voor deels eigen publiek - de Zweed is opgegroeid in de VS - in zijn tweede poging over 6,16 meter sprong. Niemand had het outdoor ooit beter gedaan, indoor sprong alleen de jonge Zweed zelf ooit hoger. Met 5,93 meter eindigde de Amerikaan Christopher Nilsen als tweede en werd de Braziliaan Thiago Braz derde.

Discuswerpen mannen
Met een geweldige 69,81 meter begon Mykolas Alekna fantastisch. De pas 19-jarige zoon van grootheid Virgilijus Alekna gooide constant, maar verbeterde zich niet meer en moest daarom genoegen nemen met plek twee: de Sloveen Kristjan Ceh kwam er met 70,02 meter in poging vijf nog overheen. De derde plek was met 67,57 meter voor de thuisfavoriet, Daniel Ståhl.

800m mannen
De avond werd afgesloten met een race waarin het lang spannend bleef, tot Slimane Moula de gashendel in de laatste honderd meter opende. De Algerijn snelde naar de winst in 1:44,60 minuten, voor de Fransen Benjamin Robert (1:45,11) en Gabriel Tual (1:45,29).

FOK! Wat een weer: Van alles wat..

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Yo!

Terwijl het hier begint te regenen type ik de vooruitzichten voor de komende 24 uur.

Gisteravond was het bewolkt en regende het op veel plaatsen. In het noorden en oosten kwam daarbij ook onweer voor met mogelijk windstoten van 60-70 km/uur, veel regen in korte tijd en mogelijk ook hagel. In de tweede helft van de avond werd het in het westen en zuiden droog. De wind kwam uit het westen en was matig.

Afgelopen nacht trok de regen naar het noordoosten weg en werd het op steeds meer plaatsen droog. De minimumtemperatuur was ongeveer 13°C. De zuidwestenwind wass zwak tot matig, aan zee soms vrij krachtig.

Vanochtend is het op de meeste plaatsen droog. Er is af en toe zon. De zuidwestenwind is matig, aan de westkust af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag is het licht bewolkt met geregeld zon, er kan nog een enkele bui voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond de 20°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanavond is het op de meeste plaatsen droog en verdwijnt vrijwel alle bewolking. De zuidwestenwind is zwak tot matig, aan zee af en toe vrij krachtig.

Een prachtige zonsondergang in de buurt van Kwadijk (Foto:Pukeko)
Een prachtige zonsondergang in de buurt van Kwadijk (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Gevangenisstraffen voor opruiing bedreiging en smaad door complotdenkers

De rechtbank Den Haag heeft donderdag drie mannen van 44, 54 en 57 jaar veroordeeld voor opruiing en bedreigingen van RIVM-directeur Van Dissel, premier Rutte en voormalig minister van VWS De Jonge alsmede voor smaad van Van Dissel en een voormalig huisarts in Bodegraven.

Zij krijgen (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen opgelegd en één verdachte daarnaast ook nog een taakstraf.

Livestream
De mannen kwamen online samen om hun ideologieën, meningen en verdenkingen veelal gezamenlijk over te brengen aan hun volgers door het gebruik van livestreams via de website Wees de Weerstand en het Red Pill Journal. Ook waren zij actief op de Telegramkanalen 'Bataafse Nieuws' en 'Bataafse Republiek'. De mannen richtten zich vooral op mensen die volgens hen onderdeel waren van een ritueel satanisch pedoseksueel misbruiknetwerk dat zich in de afgelopen decennia zou hebben bezig gehouden met het seksueel misbruiken en het vermoorden van jonge kinderen. Daarnaast waren premier Rutte en minister De Jonge doelwit.

Straf
De rechtbank legt aan de 44-jarige man een gevangenisstraf van 15 maanden op waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De 54-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Beide mannen zijn onderzocht door deskundigen van het Pieter Baan Centrum die bij hen een stoornis hebben vastgesteld. Zij waren verminderd toerekeningsvatbaar tijdens het plegen van de feiten.

Aan de 57-jarige man heeft de rechtbank een gevangenisstraf van 175 dagen opgelegd waarvan 90 dagen voorwaardelijk. Daarnaast is hij veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur. Voor hem is een kortere periode bewezen verklaard dan voor de andere mannen.

Alle verdachten krijgen voor de duur van drie jaar een aantal contact- en locatieverboden opgelegd en mogen zich niet uitlaten over ritueel satanisch pedoseksueel misbruik, op welke wijze dan ook. De 44-jarige man moet daarnaast een behandeling ondergaan.

Jongen (14) bijna doodgestoken in drillrapruzie: jeugddetentie geëist tegen 2 daders

Een jongen uit Den Haag zocht vorig jaar samen met vrienden de confrontatie met een andere groep en werd bijna doodgestoken. Als de ambulance niet zo snel was gekomen was hij niet ouder geworden dan 14 jaar. Opnieuw een voorbeeld dat het vreselijk mis kan gaan als kinderen met messen de straat op gaan. Zes verdachten staan deze en volgende week voor de kinderrechter.

De steekpartij was op 6 mei 2021 kort voor 19.00 uur. De twee groepen - aan beide kanten waren zeven jongens betrokken - hadden elkaar via social media al uitgedaagd. Op Snapchat werd stoer gedaan om elkaar op te zoeken met messen, zonder dat daar echt een reden voor werd gegeven. Om 19.00 uur hadden ze afgesproken in de wijk van de verdachten, het Schipperskwartier in Den Haag. Beide groepen hadden messen meegenomen.

Op camerabeelden is te zien hoe het slachtoffer meteen werd ingesloten en opgejaagd door de zeven uitdagers. Pas om het hoekje, buiten zicht van de beveiligingscamera's, werd de jongen gestoken. Daarna is te zien hoe de zeven jongens wegvluchten, allemaal met messen in hun handen. Wie heeft gestoken is niet duidelijk, maar volgens de officier van justitie doet dat er eigenlijk ook niet toe: iedereen wist donders goed wat er moest gebeuren tijdens deze confrontatie.

Zinloze geweldsspiraal
Het slachtoffer werd bij zijn oor geraakt en ook in zijn romp. Dat laatste steekletsel was zo diep, dat niet alleen zijn lever maar ook zijn longen werd geraakt. Ambulancepersoneel heeft hem op het nippertje kunnen redden.

Van de zeven jongens die bij de steekpartij betrokken waren, staan er deze dagen nog maar zes voor de rechter. De zinloze geweldsspiraal zette door: de vrienden van het slachtoffer waren nog diezelfde avond uit op wraak. Het duurde iets meer dan een uur voordat ze één van de jongens hadden opgespoord. Hij werd op straat doodgestoken. Verdachten van die dodelijke steekpartij staan in oktober voor de rechter.

Strafeisen
Voor de eerste steekpartij stonden vandaag twee 17-jarige jongens voor de rechter. Het Openbaar Ministerie eiste tegen één verdachte 12 maanden jeugddetentie en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel (plaatsing in een inrichting voor jeugdigen). Tegen de andere verdachte eiste het Openbaar Ministerie 540 dagen jeugddetentie (18 maanden) waarvan 327 voorwaardelijk, plus een taakstraf van 200 uur.

Volgende week maandag en dinsdag staan nog twee jongens van 17 en twee jongens van 18 terecht.

Wiersma: ¤140 miljoen voor extra aanpak verbetering ventilatie in onderwijs

Je wilt als leraar in een frisse klas lesgeven en als ouder zeker weten dat je kind in een frisse klas les krijgt. Iedereen heeft nog scherp hoe afgelopen winter tijdens een nieuwe coronagolf de ventilatie op veel scholen niet optimaal was. Sindsdien is op veel scholen de ventilatie verbeterd, maar er zijn nog altijd scholen die geen gebruikmaken van alle mogelijkheden die er zijn om de ventilatie op orde te krijgen. Met het najaar op komst, roept minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) scholen en gemeenten op snel werk te maken van betere ventilatie. Om daad bij het woord te voegen, komt er ter ondersteuning €140 miljoen specifiek voor scholen die kampen met acute ventilatieproblemen.

Minister Wiersma: “Er is werk aan de winkel. Er staan in Nederland ruim 9000 schoolgebouwen, waar bijna 2,5 miljoen leerlingen les krijgen en 285 duizend mensen werken. De inrichting en het binnenklimaat van sommige scholen voldoet niet meer. Daarom zet ik samen met de PO-Raad, de VO-raad en de VNG de schouders eronder om te zorgen voor goede onderwijshuisvesting. Er zijn veel mogelijkheden waar scholen gebruik van kunnen maken. Ik roep scholen op dit te doen, zeker nu corona nog niet weg is en in de loop van het jaar mogelijk opleeft. Dus pak die ventilatie aan.”

Maatwerkregeling ventilatie in scholen
Om naast alle eerder getroffen maatregelen nog meer scholen te helpen komt minister Wiersma met een maatwerkregeling. Deze regeling is bedoeld om de problematiek op de schoollocaties met de meest urgente ventilatiesituatie aan te pakken. Hiervoor is €140 miljoen beschikbaar. Schoolbesturen kunnen via deze regeling maximaal 60% financiering vanuit het Rijk aanvragen. De afgelopen tijd hebben veel scholen en gemeenten al werk gemaakt van het verbeteren van ventilatie met de Regeling specifieke uitkering ventilatie in schoolgebouwen (SUViS-regeling). De maatwerkregeling is een vervolg hierop.

Hulpteams Ruimte-OK en aanschaf CO2-meters
Schoolbesturen en gemeenten die hulp en advies nodig hebben over ventilatie kunnen terecht bij de hulpteams ventilatie van Ruimte-OK. Ruimte-OK is bereikbaar via 0800–0224402 of www.ventilatiehulp.nl. Inmiddels wordt de website goed bezocht en zijn 2.518 handreikingen en documenten gedownload. De helpdesk is 421 keer geraadpleegd. Er zijn inmiddels 534 verzoeken bij Ruimte-OK ingediend voor een bezoek van een expert van het hulpteam. Daarvan zijn er momenteel 214 uitgevoerd, zijn er 150 ingepland en worden de resterende afspraken de komende weken ingepland. De teams leggen op school uit hoe bestaande systemen zo optimaal mogelijk kunnen werken en wijzen op mogelijkheden om de ventilatie te verbeteren.

Minister Wiersma heeft geld beschikbaar gesteld om in ieder klaslokaal in Nederland een CO2-meter op te hangen. Nog niet alle scholen hebben hier gebruik van gemaakt. We roepen scholen op deze alsnog zo snel mogelijk aan te schaffen. Deze meters zijn te gebruiken als hulpmiddel om goed te kunnen ventileren. Scholen in Caribisch Nederland krijgen de CO2-meters uitgereikt.

Opvragen politiegegevens standaard bij VOG voor specifieke beroepen

Vanaf 1 juli worden voor bepaalde werkgevers en functies bij de beoordeling van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) ook standaard gegevens van de politie geraadpleegd. Deze zogenoemde VOG politiegegevens wordt alleen ingezet voor beroepen waarbij een hoge mate van integriteit is vereist. Het gaat bijvoorbeeld om bepaalde medewerkers bij de douane, een gevangenisbewaarder of een parketsecretaris bij het OM die strafzaken voorbereid.

Met de informatie uit de politiegegevens kan screeningsautoriteit Justis - die VOG-aanvragen behandelt - nog beter beoordelen of er redenen zijn om een VOG politiegegevens niet af te geven. Justis kijkt naar hoe vaak iemand voorkomt bij de politie, of dat recent is of al lang geleden en of de informatie relevant is voor de functie die iemand wil uitvoeren. Informatie van mensen die in de systemen staan als slachtoffer, aangever of getuige wordt niet meegewogen. Een enkele, eenvoudige staande houding of melding zullen de afgifte van een VOG politiegegevens niet in de weg staan.

Voorwaarden opvragen gegevens
Het ministerie bepaalt aan de hand van wettelijk vastgestelde criteria bij welke beroepen deze politiegegevens altijd mogen worden opgevraagd. Het gaat om functies met de bevoegdheid om geweld te gebruiken, met toegang tot gevoelige informatie op het terrein van openbare orde, veiligheid en handhaving van de rechtsorde, of betrokkenheid bij integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur.

Justis behandelt jaarlijks rond de 1,4 miljoen VOG-aanvragen. Het overgrote deel daarvan wordt toegekend. Naar verwachting zullen dit jaar ongeveer 3000 VOG politiegegevens worden aangevraagd. Dat komt neer op zo’n 0,21% procent van het totale aantal VOG-aanvragen.

Alle informatieve over het aanvragen van een VOG P is te vinden op justis.nl/vogp.

Poetin: 'Westerse leiders leven te ongezond om er naakt goed uit te zien'

De Russische president Vladimir Poetin reageerde op westerse leiders die bij aanvang van de G7-top grapten over Poetin's foto's met bloot bovenlijf, door op te merken dat de G7-leiders er "walgelijk" uit zouden zien als ze net als Poetin zouden poseren in hun blote bast.

Poetin maakte de opmerking tijdens zijn bezoek aan Turkmenistan begin donderdag toen hem gevraagd werd naar de Westerse leiders die grappen over hem maakten tijdens de G7-top.

Tijdens de G7-besprekingen grapte de Britse premier Boris Johnson dat de G7-leiders hun jasjes konden uittrekken om "te laten zien dat we ons niet laten intimideren door Poetin".

De Canadese premier Justin Trudeau grapte hierop dat de westerse leiders net als Poetin op zijn foto's met blote borst zouden kunnen poseren.

Poetin gaf aan dat westerse leiders, in tegenstelling tot hijzelf, alcohol misbruiken en niet aan sport doen.

"Ik weet niet hoe ze zich wilden poseren, een blote borst of in hun blote kont", zei hij. "Maar ik denk dat het in ieder geval een walgelijk gezicht zou zijn."

Hij merkte op dat om er goed uit te zien "het nodig is te stoppen met het misbruiken van alcohol en andere slechte gewoonten, veel te bewegen en te sporten."

Staatssecretaris J&V gaat onderzoeken of 'asielstop' mogelijk is door tekort opvang

Het kabinet gaat bekijken of de Vreemdelingenwet het toestaat om een asielstop in te stellen nu er nauwelijks opvangplekken zijn voor migranten. Bij een asielstop zouden de aanvragen van asielzoekers tijdelijk niet meer in behandeling worden genomen. Zo meldt het AD.

Na aandringen van VVD, JA21 en PVV ging staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) akkoord om te onderzoeken of een asielstop mogelijk is. Persoonlijk is hij er geen voorstander van en denkt dat zo'n stop op asielaanvragen in strijd is met Europese afspraken. "Dit is geen noodsituatie. Dit is al langer aan de gang. Dan kunnen we geen noodwetgeving gebruiken”.

ILT waarschuwt voor schilderij op asbest-paneel in Tussen Kunst en Kitsch

In de Tussen Kunst en Kitsch-uitzending van woensdag 15 juni is een schilderij getoond dat op een paneel van asbest is geschilderd. De man die het schilderij naar het tv-programma meenam, wist niet dat het asbest bevat.

Na contact met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de redactie van Tussen Kunst en Kitsch het item uit de herhaling van zaterdag en de online-versie gehaald. Handel en gebruik van voorwerpen met asbest -waaronder kunstobjecten- is vanwege de gezondheidsrisico’s niet toegestaan.

Gevaar van asbest
(Kunst)voorwerpen met asbest brengen gevaren met zich mee. Daarom is het verboden om voorwerpen waarin asbest verwerkt zit te gebruiken of te verhandelen. Het (de)monteren, transporteren, tentoonstellen en onderzoeken van een beschilderd asbestpaneel kan voor verspreiding van asbestvezels zorgen. Als er losse deeltjes vrijkomen, brengt dit bij het inademen risico’s met zich mee.

Voorkom verplaatsen van kunstwerken met asbest
In overleg met de ILT heeft de redactie van Tussen Kunst en Kitsch maatregelen getroffen om risico’s in de toekomst te beperken. Toekomstige bezoekers worden actief geïnformeerd over het feit dat voorwerpen met asbest erin niet welkom zijn bij de opnames. Als er iemand toch een asbesthoudend kunstvoorwerp meeneemt, vaak door onwetendheid, dan wordt gewezen op de gevaren en verboden. Het voorwerp wordt uiteraard niet toegelaten op de opnamedag.

ILT-inspecties kunst met asbest
De inspectie start in 2023 een thema-actie gericht op cultureel erfgoed, waaronder het gebruik en de handel in kunst met asbest. Die actie is gericht op musea en kunsthandelaren. De ILT heeft daarbij aandacht voor wat de musea en kunsthandel kan en mag doen met voorwerpen waarin asbest zit. Dit kunnen kunstwerken zijn, maar ook voorwerpen die gebruikt worden bij het onderhoud van de museum collectie. Zo heeft de kunstenaar Willy Guhl in opdracht van Eterniet veel voorwerpen gemaakt van asbestcement (zie foto). Daarnaast kan het bijvoorbeeld gaan om onderdelen waarin asbest ter isolatie is verwerkt om museale vliegtuigen, treinen, auto's en installaties in werkende conditie te houden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.