Bol loopt wereldtijd op 400m horden, Duplantis springt over tophoogte

In de Diamond League is de laatste grote wedstrijd voorafgaand aan het wereldkampioenschap atletiek van deze maand afgewerkt. Het was feest in Stockholm, waar het Bauhaus Galan voor flink wat topprestaties zorgde, te beginnen met Nederlands succes.

400m horden vrouwen
Femke Bol maakte haar status weer volledig waar: de Nederlandse snelde naar een supertijd van 52,27 seconden, haar tweede tijd ooit gelopen - slechts drie vrouwen waren ooit sneller, waaronder Bol zelf tijdens de olympische finale vorig jaar. De Jamaicaanse Rushell Clayton werd in 53,90 seconden tweede, voor de Oekraïnse Anna Ryzhykova (54,33).

Kogelstoten vrouwen
Jessica Schilder was weer van de partij, dit keer moest ze met 19,07 meter genoegen nemen met plek vier. De winst was met een zeer overtuigende 20,48 meter voor de Amerikaanse Chase Ealy, voor de Canadese Sarah Mitton (19,90m) en de 19,30m van de Portugese Auriol Dongmo.

Verspringen mannen
Geen Diamond League-wedstrijd, maar dat deerde Miltiadis Tentoglou niet: met 8,31 meter pakte de Griek een uitstekende zege, voor thuisfavoriet Thobias Montler (7,98m) en de Kroaat Filip Pravdica (7,82m).

4x100m mannen
Winst voor Nederland: Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Joris van Gool en Raphael Bouju snelden naar de winst in 38,70 seconden, voor Denemarken (39,26) en Finland (39,31).

400m vrouwen
Ook dit was geen Diamond League-wedstrijd, maar er viel wel Nederlands succes te noteren: Lieke Klaver benaderde haar PR en werd in 50,96 seconden keurig tweede, achter de 50,60 van de Poolse Anna Kielbasinska. Eveline Saalberg werd met 52,92 seconden vierde, achter de Britse Ama Pipi (51,80).

100m mannen
Akani Simbini was duidelijk de beste: de Zuid-Afrikaan won in 10,02 seconden, voor de Brit Reece Prescod (10,15) en de Fransman Jimmy Vicaut (10,19). Voor Joris van Gool was er in 10,38 seconden een zesde plek weggelegd.

Speerwerpen mannen
Er was weer eens een zege voor Anderson Peters: de man van het seizoen, afkomstig uit Grenada, wierp met 90,31 meter wéér over de 'magische grens' heen en pakte de winst. Olympisch kampioen Neeraj Chopra uit India haalde dat nét niet voor het eerst en werd met 89,94 meter tweede, voor de 89,09 meter van de Duitser Julian Weber.

800m vrouwen
Keely Hodkingson was de favoriete, maar er stond geen maat op Mary Moraa: de Keniaanse viel in de laatste honderd meter aan en snelde in 1:57,68 minuten naar de winst. Hodgkinson werd in 1:58,18 tweede, voor de 1:58,54 van de Britse Catriona Bisset.

3000m mannen
Jacob Kiplimo leek zijn status als favoriet waar te maken, maar in de slotmeters had de Oegandees het bijzonder zwaar met Dominic Lobalu. De Zuid-Soedanees wist hem met een geweldige eindsprint zelfs te verrassen en won in 7:29,48 minuten, voor Kiplimo (7:29,55) en de Keniaan Cornelius Kemboi (7:31,26). Mike Foppen liep in 7:43,37 minuten naar de zevende plek.

Hoogspringen vrouwen
Dit keer eens geen Oekraïns feestje, zoals zo vaak in het hoogspringen, maar winst voor de Australische Eleanor Patterson, die over 1,96 meter sprong. Ze werd wel gevolgd door twee Oekraïnse dames: Yuliya Levchenko en Iryna Gerashchenko bleven beiden steken op 1,93 meter.

100m horden vrouwen
Niet voor het eerst was Jasmine Camacho-Quinn de beste, maar spannend was het wel: de dame uit Puerto Rico won in 12,46 seconden, voor de 12,50 van de Nigeriaanse Tobi Amusan en de 12,53 van de Amerikaanse Nia Ali. Nadine Visser finishte in 12,76 seconden als zesde.

3000m steeplechase vrouwen
De 'Kazachse' Daisy Jepkemei was een klasse apart, nadat ze al vrij vroeg de leiding pakte. In 9:15,77 minuten pakte ze de winst, voor het nieuwe Franse record van 9:19,59 van Alice Finot, voor de 9:24,16 van de Zwitserse Chiara Scherrer.

Verspringen vrouwen
In haar vijfde poging pakte ze de leiding met 6,81 meter en dat leverde de Britse Lorraine Ugen de winst op. Maryna Bekh-Romanchuk uit Oekraïne kwam met 6,76 meter net iets tekort, net als thuisfavoriete Khaddi Sagnia (6,74m) en Agate de Sousa uit São Tomé e Príncipé (6,73m).

400m horden mannen
Alison dos Santos maakte zijn status als topfavoriet waar met een werkelijk fenomenale race: de Braziliaan finishte in 46,80 seconden, de zesde tijd ooit gelopen en tot vorig jaar zou het de tweede tijd ooit zijn geweest. De Amerikaan CJ Allen werd in 48,28 seconden op gepaste afstand tweede, voor de 48,58 van Kyron McMaster uit de Britse Maagdeneilanden.

200m vrouwen
Het ging tussen Dina Asher-Smith en Mujinga Kambundji en uiteindelijk was het de Britse die won in 22,37 seconden, dezelfde tijd als Kambundji. Achter de Zwitserse ging plek drie in 22,90 seconden naar de Deense Ida Karstoft.

Polsstokhoogspringen mannen
Hét hoogtepunt van de avond kwam op naam van Armand Duplantis, die voor deels eigen publiek - de Zweed is opgegroeid in de VS - in zijn tweede poging over 6,16 meter sprong. Niemand had het outdoor ooit beter gedaan, indoor sprong alleen de jonge Zweed zelf ooit hoger. Met 5,93 meter eindigde de Amerikaan Christopher Nilsen als tweede en werd de Braziliaan Thiago Braz derde.

Discuswerpen mannen
Met een geweldige 69,81 meter begon Mykolas Alekna fantastisch. De pas 19-jarige zoon van grootheid Virgilijus Alekna gooide constant, maar verbeterde zich niet meer en moest daarom genoegen nemen met plek twee: de Sloveen Kristjan Ceh kwam er met 70,02 meter in poging vijf nog overheen. De derde plek was met 67,57 meter voor de thuisfavoriet, Daniel Ståhl.

800m mannen
De avond werd afgesloten met een race waarin het lang spannend bleef, tot Slimane Moula de gashendel in de laatste honderd meter opende. De Algerijn snelde naar de winst in 1:44,60 minuten, voor de Fransen Benjamin Robert (1:45,11) en Gabriel Tual (1:45,29).