Apenpokken (monkeypox) blijft zich verspreiden

In de afgelopen weken testten 288 mensen in Nederland positief op monkeypox (apenpokken). Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen lijkt langzaam toe te nemen. Van de positief bevonden patiënten komen de meeste uit Amsterdam.

Op 20 mei werd voor het eerst monkeypox in Nederland bij iemand vastgesteld. Hierna werden elke dag nieuwe infecties gevonden. We zien nu dat het aantal mensen per dag waarbij monkeypox wordt vastgesteld langzaam toeneemt. In de afgelopen week meldden de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst’en ongeveer 10 nieuw geïnfecteerde personen per dag.

Groei
Het aantal mensen met monkeypox is nog steeds relatief klein en de incubatietijd (de tijd tussen infectie en ziekteverschijnselen) lang. Hierdoor is het moeilijk om in te schatten hoe de uitbraak zich zal ontwikkelen. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat het aantal infecties op korte termijn zal dalen.

Pokken
Bijna alle besmettingen zijn ontstaan na intiem of seksueel contact. Meestal verloopt de ziekte mild, maar personen met monkeypox kunnen veel last hebben van de pokken die ook tot blijvende littekens kunnen leiden. De pokken komen bij deze uitbraak vaak voor rond het geslacht en de anus. Maar ook op de armen en benen, het gezicht en elders op het lichaam kunnen de pokken voorkomen. 

Behalve pokken heeft 84% van de patiënten ‘systemische klachten’ zoals koorts, vermoeidheid, spierpijn of opgezwollen lymfeklieren. In Nederland is 1 persoon met monkeypox in het ziekenhuis opgenomen geweest voor behandeling van zijn huid.

Na contact
Na een infectie wordt gekeken welke mensen risico lopen om ook geïnfecteerd te zijn. Deze zogenoemde ‘hoog-risicocontacten’ krijgen adviezen van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst en een vaccinatie aangeboden. Deze vaccinatie verkleint de kans op verspreiding in het lichaam en systemische klachten, maar lokale pokken (en littekens) op plekken waar huid-op-huidcontact was kun je daarmee vaak niet voorkomen.